Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio X: světový software z Česka

2.10.2017, Milan Šurkala, recenze
Do dnešní recenze jsme si vzali oblíbený český program pro správu a úpravu fotografií, Zoner Photo Studio X. Ten přináší např. práci s vrstvami, možnost snadné výroby fotopředmětů i upravené uživatelské rozhraní.
Dostáváme se do první části Photo Studia X (nepočítáme-li Prohlížeč), modulu Správce. Tato část se týká načítání fotografií a jejich spravování do katalogu a podobně. Nebudeme zde probírat všechny detaily, ale spíše se budeme věnovat několika užitečným funkcím a změnám vůči předchozím variantám.
 
Správce - rozhraní
klikněte pro zvětšení
 
Hlavní rozdíly najdete v levém panelu, kde je nyní mnohem více způsobů, jak řadit fotografie. Vedle oblíbených, katalogu, Zoneramy a procházení fotografií přes diskovou strukturu a na síti tu může být až dalších pět zdrojů, resp. kategorií.
 
Správce levý panel
 
Ještě se ale napřed na chvíli zastavím u Katalogu. Pokud budete častěji vytvářet více složek, které byste chtěli mít v katalogu, doporučil bych vám je dát do jedné nadřazené složky a tu nechat zaregistrovat do katalogu. Vkládání složek je totiž poněkud zdlouhavým procesem (lze je vkládat po jedné) a celkově bude jednodušší, když se o vše postará Photo Studio X, než abyste to dělali sami (vytvářejte tedy nové složky ve složce, která je zaregistrována v katalogu).
 
Najdete zde vyhledávání pomocí časové osy, klíčových slov i podle lokace. Zejména třídění podle lokace je hodně zajímavé. Máte zde rovnou názvy lokací, takže nemusíte hledat snímek na mapě a dívat se, kde to bylo, abyste zjistili název. Zatímco o časovou osu a lokaci se Zoner logicky postará sám na základě informací z EXIFu, o klíčová slova se už musíte postarat sami. Samozřejmostí je možnost hodnotit snímky nebo jim přidávat značky.
 
Správce kategorizace
klikněte pro zvětšení
 
Dostáváme se k výše zmíněným novým zdrojům. Novinkou je zde sekce Mobilní fotky, která zajišťuje přístup k fotografiím nahraným přes mobilní Photo Studio. To zatím existuje jen pro Android, nicméně verze pro iOS stále chybí, což je trochu škoda (smartphony Apple jsou mezi fotografy poměrně oblíbené).
 
Správce Facebook
klikněte pro zvětšení
 
Zoner především zapracoval na integraci různých cloudových služeb a sociálních sítí. Pokud to tedy aplikaci povolíte, ta může přistoupit ke všem vaším albům na Facebooku a vy je tak můžete prohlížet na počítači. Pokud byla tato alba nahrána přes Zoner, můžete ji i pomocí Zoneru spravovat (na fotografie nahrané přes Facebook si nesáhnete, nicméně aplikace vám umožní přejít přímo do alba na Facebooku a úpravy provést tam).
 
Správce upload na Facebook
 
Zde vidíte ono nahrávání a stačí si jen vybrat album (případně vytvořit nové), do kterého bude fotografie nahrána, napsat text a zvolit, kdo vše vaše album uvidí.
 
Správce cloudové služby
klikněte pro zvětšení
 
Po mobilních fotografiích a Facebooku tu máme nově také integraci cloudových služeb, konkrétně jde o Google Drive, OneDrive a Dropbox. Ne všechny se zde nutně musí objevit, to také záleží na tom, které z těchto aplikací a účtů máte aktivní. Snímky tak můžete snadno přenášet nejen přes k tomu určené aplikace, ale také přes Zoner Photo Studio X. V tomto případě lze mazat či jinak spravovat i ty snímky, které nebyly nahrány přes ZPS. Vedle fotografií uvidíte i videa nebo PDF soubory.
 
Správce porovnání snímků
klikněte pro zvětšení
 
Osobně ve Správci poměrně často využívám funkci porovnávání více snímků. Líbí se mi zde třeba to, že v Průzkumníku si s pomocí Ctrl lze snadno vyklikat fotografie k porovnání a po kliknutí na "Porovnat" se samy vloží do jednotlivých okýnek (jen je třeba si vybrat správný počet). Kliknutím prostředního tlačítka myši lze náhledy vyměnit (v prvním okýnku se tak dočasně objeví druhá fotografie, takže můžete snímky porovnávat nejen vedle sebe, ale i je překlikávat v jednom okně). Zůstává i možnost vybrat si do porovnání snímky z různých složek na disku.
 
Správce menu Získat
 
Správce se od dalších režimů liší zejména horní menu nabídkou Získat, kterou lze do aplikace dostat nové snímky. Import ze zvoleného zdroje nakopíruje snímky do zvoleného úložiště a umožňuje snímkům přiřadit např. také informace o copyrightu nebo klíčová slova. Nabídka pokračuje skenováním, vkládáním obrazu ze schránky (po Printscreenu nebo zkopírovaním příkazem Kopírovat) a pak tu máme snímání obrazovky. Tam lze podrobněji nastavit chování klávesy PrintScreen a velmi jednoduše se fotí např. i jednotlivé části obrazovky jako jsou panely. Nepřišel jsem ale na to, zda se dá vyfotit kontextové menu. Aplikace také umí dostat obrázky z PDF a jiných souborů.
 
Správce EXIF
 
Další nabídky v horním menu jsou již totožné s ostatními režimy, tak se na ně podíváme případně později (většinou jsou vyvedeny i do pravého sloupce). Vpravo je pak panel s histogramem, možností sdílení, zobrazením EXIF informací i hodnocením fotek nebo vkládáním klíčových slov. To se dá velmi jednoduše provádět i dávkově.
 
Správce dávkové zpracování
klikněte pro zvětšení
 
Obecně dávkové zpracovávání je tu poměrně snadné. Stačí ve správci označit několik snímků a pak pro ně vybrat úpravu (zde vidíte např. změnu rozlišení). Když vyberete "Použít na vše", funkce se aplikuje na všechny snímky. Takto lze třeba pohodlně vkládat vodoznaky, přejmenovávat větší množství snímků a provádět i jiné úpravy.
 
Správce sdílení na Zoneramě
 
Pokud nehodláte snímky dále upravovat, můžete je rovnou poslat do světa. Lze je sdílet na Facebooku (i poslat do Messengeru), Twitteru, poslat je e-mailem nebo nahrát na Zoneramu a poslat odkaz (viz výše). Takto snímek na serveru vydrží tři měsíce. Už nepotřebujete žádný Imageshack.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.