Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio X: světový software z Česka

2.10.2017, Milan Šurkala, recenze
Do dnešní recenze jsme si vzali oblíbený český program pro správu a úpravu fotografií, Zoner Photo Studio X. Ten přináší např. práci s vrstvami, možnost snadné výroby fotopředmětů i upravené uživatelské rozhraní.
Dostáváme se k další části aplikace, Editoru. Ten už provádí nevratné úpravy do souboru, nicméně Zoner Photo Studio X umožňuje uložit zálohu originálu do speciální složky na disk. Pokud se tak potřebujete vrátit k původní variantě snímku, můžete. Jen počítejte s tím, že fotografii pak můžete mít dvakrát na disku. Proti předchozímu systému (v sekci Vyvolat) nejde o maličký soubor se seznamem úprav, ale o dvě verze JPEG souboru (nebo jiného formátu).
 
Editor
klikněte pro zvětšení
 
Oproti předchozím režimům se opět liší především pravý sloupec. Dvojitý sloupeček s ovládacími prvky mezi prostřední částí a pravým sloupcem ze ZPS 18 zmizel a nyní se z větší části přestěhoval do malého řádku v pravém sloupci pod histogramem a řádkem s tlačítky zpět nebo uložit. Kdo tak byl zvyklý na ovládání předchozích verzí, bude nějakou dobu tápat. Osobně tápu trochu dodnes a hledání některých nástrojů jako je např. guma mi zabralo nějaký ten čas. Nicméně, je to o zvyku a po čase už budete vědět, že nástroje jako jsou ořez, guma, klonovací razítko a další máte hledat pod těmito skupinami ikonek.
 
Editor pravé menu
 
Jednou z velkých změn je také konečně pořádná podpora vrstev, té se ale budeme věnovat za chvíli. Nyní vám jen ukážu opět velmi dlouhý obrázek se všemi podporovanými editačními nástroji v panelu Editor.
 
Editor celý pravý sloupec
 
Opravdu toho není málo, co aplikace umí. V podstatě kliknutí na každou z těchto voleb rozklikne možnost jejího detailnějšího nastavení. Prostoru ke hraní tak máte opravdu více než dost. My se nyní ale podíváme na slíbené vrstvy. Ty v minulosti Zoneru dost chyběly a byly asi nejžádanějším prvkem. Doposud byly k dispozici jen ve formě některých efektů jako je vkládání písma, nyní jde ale o plnohodnotné vrstvy tak, jak je známe i z jiných aplikací.
 
Nutno ještě podotknout, že Zoner naslouchá připomínkám svých uživatelů a je vidět, jak se s každým dalším upgradem (a nehovořím jen o velkých sezónních aktualizacích) aplikace zlepšuje. Namátkou mohu zmínit mou připomínku ohledně změny rozlišení, kdy je nyní možné po vyjetí okna okamžitě psát nové rozlišení a není třeba do okýnka klikat. Původní verze ZPS X byla děsně uklikaná, což se postupně řeší, ale v mnoha dialozích to přetrvává dodnes (spoustu věcí musíte potvrzovat, což je diskutabilní, zda je to dobře nebo špatně - někdy dává smysl obojí). Chtěl jsem poslat připomínku ohledně ořezů, kdy nebylo možné začít ořez mimo plochu snímku a poslední upgrade už vyřešil i tento problém, někdo byl asi rychlejší. A takhle bych mohl pokračovat dále. Za tohle má u mě Zoner plusové body.
 
Editor vrstvy
 
Jak je vidět, můžete vkládat prázdnou vrstvu, obraz ze schránky nebo manuálně vybrat soubor, který se vloží jako další vrstva.
 
Editor vrstvy prolnutí
 
Najdete zde standardní výběr prolnutí vrstev a nezapomnělo se ani na tradiční masky, takže tentokrát opravdu není žádný problém a Zoner Photo Studio X je plnohodnotným editorem i co se týče práce s vrstvami. Navíc na základě připomínek uživatelů se logika práce s nimi průběžně zlepšuje a je intuitivnější. Nově můžete za vrstvu považovat i samotné úpravy. Naskládáte si třeba změnu expozice a vyvážení bílé jako vrstvy a ty pak můžete libovolně vypínat a zapínat, měnit krytí a podobně.
 
Editor vrstva a masky
klikněte pro zvětšení
 
Hodně dobře funguje i práce s výběrem. Jedním z vylepšení, které přišlo v rámci sezónních aktualizací, je i funkce "zpřesnění výběru".
 
Editor výběr
 
Pomocí magnetického lasa nebo jiných technik (ideálně výběrového štětce) je možné nahrubo vybrat oblast, která je předmětem zájmu. V našem případě je to Superb. Pak už jen stačí v pravém sloupci najít funkci "Zpřesnit výběr". Pomocí úpravy poloměru, kontrastu a vyhlazení se dá relativně rychle značně zlepšit odhad krajů objektu a tomu např. vyměnit pozadí.
 
Editor zpřesnit výběr
klikněte pro zvětšení
 
Všechny položky z pravého sloupce najdete i v horním menu pod Vylepšit a Efekty. Samozřejmostí jsou i další obvyklé věci jako je např. změna rozměrů, různé rámečky a hodně se mi líbilo vkládání vodoznaku. To je velmi jednoduché, nastavíte se pozici a odsazení, aplikace to pak vyřeší krásně za vás a příště jej snadno vložíte klávesovou zkratkou (vložení ale musíte ještě potvrdit).
 
Editor/Správce dávkové zpracování
klikněte pro zvětšení
 
Pokud chcete, můžete se překliknout do Správce, označit více snímků najednou a vodoznak přidat dávkově. U dalších recenzí fotoaparátů tak mám způsob jak razítkování fotografií provádět mnohem rychleji než doposud. Proč jsem na to nepřišel dříve?

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.