Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio X: světový software z Česka

2.10.2017, Milan Šurkala, recenze
Do dnešní recenze jsme si vzali oblíbený český program pro správu a úpravu fotografií, Zoner Photo Studio X. Ten přináší např. práci s vrstvami, možnost snadné výroby fotopředmětů i upravené uživatelské rozhraní.
Zoner se poslední dobou soustředí také na poslední sekci své aplikace, Vytvořit. V dnešní době digitální fotografie neutuchá touha lidí mít své výtvory také fyzicky a tyto produkty jsou dosti oblíbené. A co že nám Zoner Photo Studio X vlastně nabízí?
 
Vytvořit hlavní okno
klikněte pro zvětšení
 
Je toho opravdu hodně. I když i předchozí verze Zoneru uměla vytvářet kalendáře nebo např. indexové tisky, o jejich výrobu jste se museli postarat sami. Nyní je ale možné si tyto výrobky nechat vytisknout Zonerem.
 
Vytvořit nabídka funkcí
 
Jako první tu máme Fotoknihu. Ta má ve výchozím stavu 24 stran a stojí 599 Kč, za každou další dvojici stran (jeden list) si připlatíte 10 Kč. Vybrat si můžete formát A4 na výšku nebo na šířku, případně čtvercový formát 20×20 cm. Zoner pochopitelně nabídne několik různých šablon, které vám pomohou ve vytváření. Každá ze šablon nabídne několik stylů rozvržení dvoustran, obvykle je jich pět. Snímky si sám rozvrhne, ale vy jednoduchým přetažením můžete fotografie vyměňovat. Oceňuji jednoduché a intuitivní ovládání, tohle se povedlo.
 
Vytvořit Fotokniha
klikněte pro zvětšení
 
Dále se podíváme na Kalendář. Idea toho, udělat si kalendář z vlastních fotografií, se mi moc líbí a je nutno uznat, že výběr šablon a typů je rozhodně dostatečný. K dispozici je formát A4 jednoměsíční (249 Kč), A4 dvouměsíční (149 Kč). A3 jednoměsíční (349 Kč) a A3 dvouměsíční (199 Kč).
 
Aby se vám ale s kalendářem dobře pracovalo, musíte si snímky označit ve spodním pásu a přidat je do kolekce. Pokud to totiž neučiníte a ručně je nataháte z filmového pásu do jednotlivých okýnek bez přidání do kolekce, změna šablony způsobí znovunačtení prvních 13 fotografií ve složce. Veškerá vaše práce tak bude zahozena. Zajímavé je, že změna formátu kalendáře ruční výběr udrží. Holt menší chybka, která snad bude brzy opravena. Šablony vypadají moderně a rozhodně můžete vytvořit profesionálně vypadající produkt.
 
Vytvořit kalendář
klikněte pro zvětšení
 
Zoner Photo Studio X nabízí také výtisk fotoobrazu. Pokud jde o ceny, tak 40×30 cm vás vyjde na 449 Kč, 60×40 cm stojí 749 Kč a panoramatický formát 90×30 cm pak 699 Kč. Nestačí-li rozlišení fotografie na to, aby byl výtisk kvalitní, aplikace vás upozorní. Obraz je možné mít na šířku i na výšku a samozřejmostí je podpora různých kombinací více snímků a různých rámečků (nejde o rám jako takový, ale o to, co bude vytištěno v rozích).
 
Vytvořit fotoobraz
klikněte pro zvětšení
 
Pokračujeme pohlednicemi. Chcete-li někomu poslat pohlednici, stačí si vybrat obrázek, napsat zprávu, adresu a za 29 Kč ji Zoner vytiskne a pošle. Pokud ji pošlete na Slovensko nebo kamkoli jinam do zahraničí, cena stoupne na 39 Kč. Toto platí při platbě přes Paypal. Využijete-li Google Wallet, cena stoupne na 39 Kč, resp. 59 Kč. Kdo chce, může pohlednice posílat i pomocí mobilních aplikací pro Android a iOS. V mobilních verzích zatím nelze vytvářet koláže více snímků. Koláž jako taková je ale dalším z modulů v sekci vytvořit a v podstatě je pravý sloupec aplikace shodný se sekcí pohlednice, jen místo objednání pohlednice za peníze je zde tlačítko pro export fotografie.
 
Vytvořit pohlednice
klikněte pro zvětšení
 
Samozřejmě nesmí chybět ani běžný tisk klasických fotografií. Jen si nataháte snímky z filmového pásu nahoru, vyberete počet kopií (maximálně 99), rozmístění, typ papíru a podobné detaily. Opět oceňuji jednoduchost, se kterou je vše možné provádět. Aplikace sama rozpozná i fotky focené na výšku a vloží je tak, aby vyplnily celou plochu papíru.
 
Vytvořit tisk fotek
klikněte pro zvětšení
 
Zde vás asi budou hodně zajímat ceny výtisků (množstevní slevy zde nejsou a i při objednání nadprůměrně velkého počtu stále platíte stejnou cenu za kus). Vedle níže uvedených rozměrů aplikace umožňuje tisk fotografií i svépomocí (vedle objednání u Zoneru jsou zde tak i dialogy pro vytištění na své tiskárně).
  • 10×15 cm - 5 Kč
  • 13×18 cm - 10 Kč
  • 15×20 cm, 15×23 cm - 12 Kč
  • 15×30 cm - 18 Kč
  • 20×30 cm - 24 Kč
  • 23×30 cm - 30 Kč
  • 30×30 cm - 40 Kč
  • 30×40 cm, 30×45 cm - 60 Kč
  • 30×61 cm - 80 Kč
Další věcí, kterou můžete vytvořit, jsou zde indexové tisky. Ty vám Zoner nevytiskne, to už je vaše záležitost. Můžete si je zde ale snadno naskládat, zvolit např. umístění popisků a další detaily, viz obrázek níže. Výsledek si pak lze nechat vyexportovat.
 
Vytvořit indexové tisky
klikněte pro zvětšení
 
Poslední funkcí je vytvoření videa. Vedle fotografií lze použít i videosekvence, ze je ale hodně co dohánět, neboť jsou podporovány jen některé formáty (např. MP4 z Canonu nebo videa z iPhonu ZPS X neotevřelo, ale MOV ze starších Canonů už ano). Maximální výstupní rozlišení je Full HD (1920×1080 pixelů), v dnešní době bych už ale čekal 4K. Stříhání videa je poněkud kostrbaté, přesný výběr je trochu zdlouhavý a určitě je mnohem snazší dělat video jen z fotografií.
 
Vytvořit video
klikněte pro zvětšení
 
Vřele doporučuji nastavit vyšší snímkovací frekvenci 50 nebo 60 fps, jinak jsou přechody zprava doleva a naopak nepříjemně sekané a z videa nebudete mít moc velký požitek. Ke stažení dávám ukázku (110 MB) vytvořenou z fotografií pořízených při recenzi Canonu PowerShot SX430 IS.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.