Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

DSLR vs kompakt: Canon EOS 1200D s 18-55mm, Sony RX100

12.3.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Máme zde další zajímavý srovnávací test. Postavíme proti sobě low-endovou zrcadlovku a profi kompakt za zhruba 10-11 tisíc Kč. Půjde o Canon EOS 1200D s 18-55mm objektivem a proti němu velmi oblíbený Sony Cyber-shot RX100.
Nyní vyzkoušíme ještě jednu scénu, kterou jsem vyfotil oběma fotoaparáty. Projel jsem mnoho expozičních časů a rozsah okolo 8 EV od extrémně tmavých po velmi světlé. Zde jsem vybral takové snímky, které si jasově odpovídaly a měly ve výchozím stavu bez zachraňování jasů mírné přepaly.




Canon EOS 1200D + 18-55mm @ 1/2,5 s, F9, ISO 100, 29 mm, klikněte pro zvětšení





Sony Cyber-shot RX100 @ 1/6 s, F5, ISO 125, 28 mm, klikněte pro zvětšení



Snímky mají sice odlišné vyvážení bílé, ale to nás nyní nebude trápit. Opět si můžete stáhnout zdrojové RAW soubory, tedy RAW z EOS 1200D a RAW z RX100.




klikněte pro zvětšení





klikněte pro zvětšení



Tady se krásně ukazuje, že pro pořádné otestování je nutné provést více testů. Zatímco v prvních dvou byly fotoaparáty víceméně vyrovnané s lehkými vítězstvími na obě strany, zde už má Sony Cyber-shot RX100 docela výraznější náskok. Když se podíváte do stínů, RX100 má viditelně méně šumu a ostřejší kresbu. Dobře je to vidět na bílých písmenech vlevo dole, stejně tak i na červeném podkladu s bílým textem vpravo dole. Zatímco u Sony se to dá s trochou fantazie přečíst, u zrcadlovky Canon ani náhodou. O to překvapivější je ten fakt, že i ve světlech má Sony RX100 navrch. Zde je to sice jen velmi mírně, ale nějaká ta desetinka EV tu zhruba bude.

Jde o snímky, které jsou jen převedené z RAWu bez úprav. Podívejme se ale právě na možnosti úprav. Takže nyní vezměme tyto snímky a vytáhněme z nich maximum, které je možné dostat. V Camera Raw tedy posuneme posuvníky stínů a světel do maxima.




Canon EOS 1200D + 18-55mm @ 1/2,5 s, F9, ISO 100, 29 mm, klikněte pro zvětšení





Sony Cyber-shot RX100 @ 1/6 s, F5, ISO 125, 28 mm, klikněte pro zvětšení



Toto jsou tedy snímky, kde jsem pomocí Camera Raw vytáhnul ze stínů a ze světel maximum, co tato aplikace dovolila.




klikněte pro zvětšení





klikněte pro zvětšení



Ve stínech je vidět jasné vítězství kompaktu. I když i on má dost šumu, písmena jsou výrazně ostřejší a mnohem lépe čitelná. Krásně to jde vidět i na písmenech na horní straně krabice. Tady to zrcadlovka od Canonu opravdu vůbec nezvládla. Trochu jiná situace je vidět ve světlech, kde zrcadlovka nabídne kapánek lepší výsledek, ale rozdíl je proti rozdílu ve stínech naprosto zanedbatelný. Dále budeme snímky ztmavovat a zesvětlovat o 1 EV (proti výchozím snímkům) a prosvětlovat na maximum. Nebudu prezentovat plná rozlišení. U Canonu tedy byl použit čas 1/5 sekundy místo 1/2,5 sekundy a u Sony 1/13 sekundy místo 1/6 sekundy.




expozice -1 EV, klikněte pro zvětšení





expozice -1 EV (max. prosvětlení), klikněte pro zvětšení



Snímek ze zrcadlovky se celý topí v šumu, detaily jsou výrazně horší než u kompaktu. Pochopitelně se podíváme, co na stažení expozice o 1 EV říkají jasy po maximálním stažení.




expozice -1 EV, klikněte pro zvětšení





expozice -1 EV (max. stažení jasů), klikněte pro zvětšení



Přestože kompakt dovolil vytáhnout výrazně více kresby ze stínů, dovoluje zároveň vytáhnout i o trochu více kresby ze světel. Jak je vidět, velikost pixelů není všechno. Nyní se podíváme na fotky, kde jsem zvýšil expozici o 1 EV. Zrcadlovka Canon tedy fotila s časem 1/1,3 sekundy (místo původních 1/2,5 sekundy) a kompakt Sony pak s časem 1/3 sekundy (místo 1/6 sekundy).




expozice +1 EV, klikněte pro zvětšení





expozice +1 EV (max. prosvětlení), klikněte pro zvětšení



Opět je vidět znatelně lepší výsledky u kompaktu Sony. Výsledek je ostřejší a kontrastnější.




expozice +1 EV, klikněte pro zvětšení





expozice +1 EV (max. stažení jasů), klikněte pro zvětšení



Zatímco originály vypadají hodně podobně, u jasů je vidět, že kompakt poněkud ztrácí a zrcadlovka Canon tentokrát dokáže z jasů vytáhnout přeci jen lepší kresbu. Ve výsledku tedy vidíme, že zatímco v jasech je to vyrovnané, případně s mírnou převahou zrcadlovky Canon (zhruba 0-0,3 EV), kompakt od Sony mívá častěji výraznější převahu ve stínech.




Canon expozice +1 EV, Sony expozice +0 EV (max. prosvětlení), klikněte pro zvětšení



Že je rozdíl ve stínech opravdu značný, ukazuje tento test. U Canonu jsem použil o 1 EV vyšší expozici, Sony jsem nechal na výchozí hodnotě. I přesto bylo možné ze stínů u kompaktu Sony získat trochu lepší kresbu! Rozdíl DR ve stínech tedy přesahuje 1 EV.




Canon expozice +1 EV, Sony expozice -1 EV (max. prosvětlení), klikněte pro zvětšení



Teprve když jsem Sony stáhnul o 1 EV (rozdíl expozic ve stínech natáhl o 2 EV), nebylo Sony schopno dosáhnout kresby Canonu. Každopádně podle tohoto testu dynamického rozsahu by se rozdíl dal stanovit zhruba někde okolo 1,3 EV (Canon lepší 0,3 EV ve světlech, Sony lepší až o 1,6 EV ve stínech). V předchozích testech byly rozdíly ve světlech podobné, ve stínech o něco nižší.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.