O kom píšeme nejvíce
Apple (3)BenQ (10)Canon (110)Carl Zeiss (3)Casio (7)Epson (4)Fomei a.s. (3)Fujifilm (46)
Genius (3)HP (16)Kodak (13)Konica Minolta (22)Kyocera (6)Lowepro (3)Minolta (15)Nikon (87)
Nokia (9)Olympus (64)Panasonic (77)Pentax (3)Ricoh (4)Rollei (4)Samsung (65)
Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

Vracíme se k testům fotomobilů a začneme s nejvyššími třídami od Sony. Vyzkoušeli jsme Xperie Z5 a Z5 Compact, které mají na smartphony relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS senzor a potěší i dobrá světelnost F2,0.
8.11.2016, recenze, Milan Šurkala24 komentářů
Panasonic Lumix G80: takřka dokonalost

Panasonic Lumix G80: takřka dokonalost

Krátce po Photokině 2016, kdy Panasonic představil nový Lumix G80, přinášíme i jeho recenzi. Fotoaparát má 16MPx snímač, podporuje 4K videa včetně externího mikrofonu, technologii Focus Stacking a to zdaleka není všechno.
10.10.2016, recenze, Milan Šurkala90 komentářů
Vykreslí starý ruský objektiv 400 MPx? Zkusili jsme to

Vykreslí starý ruský objektiv 400 MPx? Zkusili jsme to

Rozlišení fotoaparátů se neustále zvyšuje a vyvstává otázka, zda vůbec objektivy zvládnou vykreslit tolik pixelů. Proto jsme vyzkoušeli starý objektiv Helios-44M a další na snímači, který má pixelovou hustotu odpovídající 400MPx+ full frame čipu. Vykreslí to? 
5.9.2016, recenze, Milan Šurkala61 komentářů
Sony A6300 (ILCE-6300): technologický extrémista

Sony A6300 (ILCE-6300): technologický extrémista

Zamíříme do dražších vod APS-C trhu a podíváme se dnes na Sony A6300, známý také jako ILCE-6300. Tento fotoaparát nabídne hybridní zaostřování, 24MPx čip s velmi detailními 4K videosekvencemi a má i elektronický hledáček.
23.8.2016, recenze, Milan Šurkala16 komentářů
Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH. OIS

Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH. OIS

Novinkou na poli zoomovacích objektivů pro Micro Four Thirds systém je nový 12-60mm F3,5-5,6 objektiv od Panasonicu. Ten nabídne jak širokoúhlou ohniskovou vzdálenost, tak i docela příjemný optický zoom.
15.8.2016, recenze, Milan Šurkala120 komentářů
Canon IXUS 285 HS: kamarád do kabelky

Canon IXUS 285 HS: kamarád do kabelky

Dnes po delší době zavítáme do levnější kategorie kompaktů a podíváme se na kapesní ultrazoom Canon IXUS 285 HS. Těšit se můžete na 12× optický zoom a makro ostření od 1 centimetru. Najdete zde i Wi-Fi a Full HD video.
11.8.2016, recenze, Milan Šurkala3 komentáře
Lowepro Adventura SH 160 II

Lowepro Adventura SH 160 II

Do dnešního testu jsme vzali fotografickou brašnu Lowepro Adventura SH 160 II, která nabídne vnitřní prostor téměř 5 litrů, díky čemuž se do ní vejde docela dost věcí. Co nám nabídne za necelou tisícovku?
8.8.2016, recenze, Milan Šurkala5 komentářů
Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

Další test se podívá na nový Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix GX80. Fotoaparát nabídne 4K videosekvence, nechybí dokonce ani podpora duální stabilizace obrazu a máme zde i hledáček. To vše nám Panasonic nabídne za solidní cenu.
18.7.2016, recenze, Milan Šurkala126 komentářů
Canon PowerShot G5 X: vyspělejší brácha

Canon PowerShot G5 X: vyspělejší brácha

Dnes se podíváme na další profi kompakt z dílen Canonu. Jde o PowerShot G5 X, který kombinuje 1" senzor a vysoce světelný F1,8-2,8 objektiv. Navíc potěší i výklopným dotykovým displejem a elektronickým hledáčkem.
11.7.2016, recenze, Milan Šurkala43 komentářů
Canon PowerShot SX720 HS: kapesní šmírování

Canon PowerShot SX720 HS: kapesní šmírování

Do dalšího testu jsme vzali překvapivě skladný kapesní ultrazoom Canon PowerShot SX720 HS, který se ale pochlubí neuvěřitelným 40× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi a dle výrobce i extrémně rychlý autofokus.
30.6.2016, recenze, Milan Šurkala32 komentářů
Panasonic Lumix TZ100: luxusní ultrazoom

Panasonic Lumix TZ100: luxusní ultrazoom

Společnost Panasonic velmi ráda překvapuje a kapesní ultrazoom Lumix TZ100 je jedním z typických příjemných překvapení. V malém těle nabídne 10× optický zoom i velký 1" snímač. Umí i 4K videosekvence. Jak si povede v testu?
23.5.2016, recenze, Milan Šurkala65 komentářů
Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8

Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8

Micro Four Thirds fotoaparáty už mají rozsáhlou nabídku nejrůznějších objektivů. Dnes se podíváme na lehce širokoúhlý světelný objektiv Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8. Má zajímavou konstrukci přepínání manuálního ostření.
9.5.2016, recenze, Milan Šurkala4 komentáře
Karbonový stativ Rollei Compact Traveller No.1 Carbon

Karbonový stativ Rollei Compact Traveller No.1 Carbon

V další recenzi se budeme věnovat novému karbonovému stativu Rollei Compact Traveller No.1 Carbon. Hlavní výhodou je vynikající skladnost, neboť ve složeném stavu má jen 33 centimetrů a i s kulovou hlavou váží necelý 1 kg.
3.5.2016, recenze, Milan Šurkala
Olympus M.Zuiko Digital 25mm 1:1.8

Olympus M.Zuiko Digital 25mm 1:1.8

Dnes se budeme věnovat dalšímu objektivu pro Micro Four Thirds systém. Jde o světelný pevný objektiv Olympus M.Zuiko Digital 25mm 1:1.8, což se po přepočtu chová jako klasická padesátka. Co vše nám nabídne?
2.5.2016, recenze, Milan Šurkala40 komentářů
Olympus OM-D E-M10 Mark II: podařené retro

Olympus OM-D E-M10 Mark II: podařené retro

CSC fotoaparáty od Olympusu jsou hodně populární a my se dnes podíváme na OM-D E-M10 Mark II. Ten je nejlevnějším zástupcem řady OM-D, to ale nijak zvlášť neprojevilo na jeho schopnostech. Vyzkoušeli jsme i vylepšené videosekvence.
27.4.2016, recenze, Milan Šurkala16 komentářů
Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake

Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake

S fotoaparáty Olympus můžete dostat i setový pancake objektiv 14-42mm EZ. Při velmi malých rozměrech i hmotnosti nabídne 3× optický zoom a elektronické zoomování vhodné např. pro videosekvence.
27.4.2016, recenze, Milan Šurkala13 komentářů
Jak by fotil 160MPx full frame čip? Otestovali jsme to

Jak by fotil 160MPx full frame čip? Otestovali jsme to

Vyšší pixelová hustota zvyšuje šum, obvykle také lehce snižuje dynamický rozsah, většinou ale přinese rozlišení navíc. My jsme v praxi vyzkoušeli, jak by se projevoval 160MPx full frame snímač vyrobený dnešními technologiemi.
12.4.2016, recenze, Milan Šurkala27 komentářů
Canon PowerShot G9 X vs Sony Cyber-shot RX100

Canon PowerShot G9 X vs Sony Cyber-shot RX100

Nedávno se na trhu objevil nový kapesní profi kompakt Canon PowerShot G9 X. Mnohé z vás jistě napadla otázka, zda je lepší volbou než velmi podobný Sony Cyber-shot RX100. Dnes se na to podrobně podíváme.
30.3.2016, recenze, Milan Šurkala11 komentářů
Canon EF 40mm f/2.8 STM

Canon EF 40mm f/2.8 STM

Canon nabízí full frame pevný pancake EF 40mm f/2.8 STM. Při malých rozměrech nabídne rozumnou světelnost F2,8 a STM ostřící motorek. Objektiv jsem zatím vyzkoušeli na APS-C zrcadlovce, kde dává 64 mm po přepočtu.
9.3.2016, recenze, Milan Šurkala3 komentáře
Canon PowerShot G9 X: skladný dotykáč

Canon PowerShot G9 X: skladný dotykáč

Řada profi kompaktů Canon PowerShot G X se utěšeně rozrůstá a dnes se podíváme na nejmenšího zástupce v podobě PowerShotu G9 X. V malinkém těle nabídne velký 1,0" snímač s 20 MPx a světelný F2,0-4,9 objektiv.
24.2.2016, recenze, Milan Šurkala6 komentářů
Canon EOS 760D: s novým srdcem

Canon EOS 760D: s novým srdcem

Dnes zabrousíme do třídy vyššího low-endu APS-C zrcadlovek. Otestujeme fotoaparát Canon EOS 760D, který přináší nový 24MPx snímač, výklopný i stavový displej. Fotoaparát jsme vyzkoušeli s 18-135mm IS STM objektivem.
10.2.2016, recenze, Milan Šurkala76 komentářů
Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA (SEL55F18Z)

Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA (SEL55F18Z)

Systém Sony FE může využít i služeb dnes testovaného 55mm objektivu Carl Zeiss se světelností F1,8. Pojďme se podívat, jak si bude rozumět s full frame fotoaparáty Sony a zda za svou cenu nabídne odpovídající kvalitu.
4.2.2016, recenze, Milan Šurkala
Srovnání po 6 letech, APS Samsung 14,6 MPx vs 28 MPx

Srovnání po 6 letech, APS Samsung 14,6 MPx vs 28 MPx

Dnes se podíváme, jak se projevilo 6 let, které od sebe dělí dva čipy společnosti Samsung. O kolik bude lepší 28MPx CMOS BSI senzor než starý 14,6MPx čip? Kolik EV v šumu a dynamickém rozsahu získá navíc?
18.1.2016, recenze, Milan Šurkala29 komentářů
Sony A7R II (ILCE-7RM2): detaily na druhou

Sony A7R II (ILCE-7RM2): detaily na druhou

Dnes sáhneme do velmi drahých vod a podíváme se na 42MPx fotoaparát Sony A7R II. Tento full frame CSC fotoaparát nabídne neuvěřitelné rozlišení, mechanickou stabilizaci, podporu 4K videosekvencí a mnoho dalšího. Jak to vše půjde dohromady?
11.1.2016, recenze, Milan Šurkala57 komentářů
Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA (SEL35F28Z)

Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA (SEL35F28Z)

Do dnešní recenze jsme vzali 35mm objektiv pro full frame CSC fotoaparáty rodiny Sony A7. Jde o model od Carl Zeiss se světelností F2,8 a velmi malými rozměry i hmotností. Vyzkoušeli jsme ho na 42MPx Sony A7R II.
11.1.2016, recenze, Milan Šurkala16 komentářů
Nikon Coolpix P900: paparazzi

Nikon Coolpix P900: paparazzi

Ultrazoom Nikon Coolpix P900 je rekordmanem v optickém zoomu, je totiž 83násobný. To je doslova neuvěřitelné číslo. Proto nás pochopitelně zajímalo, jak se bude fotoaparát projevovat v praxi. Co umí přepočtených 2000 mm ohniskové vzdálenosti?
17.12.2015, recenze, Milan Šurkala17 komentářů
Canon PowerShot G3 X: spousta zoomu v malém těle

Canon PowerShot G3 X: spousta zoomu v malém těle

Dnes se podíváme na nový 1,0" ultrazoom Canon PowerShot G3 X. Ten má rozlišení 20 megapixelů a objektiv s nadprůměrným 25× optickým zoomem. Nechybí ani výklopný displej. Jak si povede v našem testu?
9.12.2015, recenze, Milan Šurkala27 komentářů
Velbon EX-Mini: šikovný ministativ

Velbon EX-Mini: šikovný ministativ

Ministativy jsou docela zajímavou pomůckou pro lehčí fotoaparáty. My se v dnešním testu podíváme na jeden z nich, Velbon EX-Mini. Má si poradit s maximálně 1,5kg zátěží, sám se přitom vleze do půl kila.
16.11.2015, recenze, Milan Šurkala
Souboj senzorů: APS-C Canon 18 MPx vs. 20 MPx

Souboj senzorů: APS-C Canon 18 MPx vs. 20 MPx

Dnes se podíváme na vývoj APS-C senzorů u Canonu. Do testu jsme vzali dva snímače lišící se od sebe 4 lety vývoje. Kam se posunula kvalita snímků od dob 18MPx čipu k novějšímu 20MPx senzoru?
12.11.2015, recenze, Milan Šurkala12 komentářů
Panasonic Lumix FZ300: opět na špici

Panasonic Lumix FZ300: opět na špici

Nástupce Lumixu FZ200 na sebe nechal čekat tři roky. Stále je to ale vynikající fotoaparát, a proto se dnes podíváme, o kolik je jeho nástupce FZ300 lepší. Přináší např. vodě odolnost, 4K videosekvence a zůstala konstantní F2,8 světelnost.
9.11.2015, recenze, Milan Šurkala58 komentářů