Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
12.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvedl dva nové senzory pro mobilní telefony. Model ISOCELL Slim 2X7 má nejmenší pixely na světě s velikostí pouhých 0,9 mikrometru. Verze ISOCELL Fast 2L9 pak přináší technologii duálních pixelů a rozmazaného pozadí.
2xs (262) | 13.10.20179:54
Ještě nedávno mi tady pánové Šurkala a busy dokazovali, že mnou navrhovaný výpočet pixelu ze čtyř světlocitlivých buněk snímače do jednoho ­(s následkem nižšího rozlišení, ovšem se ziskem nižšího šumu nebo...­) je kravina, že přepočet ze získaných hodnot intenzit a barevných odstínů v sousedících buňkách nemůže být výhodný, jaké že to bude mít nevýhody, a že by pak bylo lepší mít rovnou chip se 4x menším počtem větších buněk. ­- a ejhle! Samsung si to nemyslel, a ­"hloupě­" si vyvinul něco tak ­"nesmyslného­" jako technologii Tetracell ­(tedy zřejmě přesně to, co jsem myslel­):

>K dispozici je také technologie Tetracell, kdy čip slučuje čtveřice pixelů do jednoho a produkuje tak snímky se sníženým rozlišením ­(6 megapixelů­), ale i nižším šumem... ­(viz poslední odstavec článku)
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6625) | 13.10.201711:22
No ale ten nižší šum je na pixelové úrovni, samotný obraz na pevně dané ploše bude zašuměný spíše o něco více než méně ­(na druhou stranu to busy s tím požadavkem na velké pixely někdy až moc přehání­). Snižování rozlišení za účelem snížení pixelového šumu se používá léta, sám ji používám pro fotobanky, kde editoři zkoumají především pixelový a ne obrazový šum. Pořád nerozlišuješ mezi těmito dvěma šumy. Pixelový a obrazový šum jsou dvě trochu odlišné věci a to, že jeden je nižší, neznamená, že je automaticky nižší i ten druhý.

Abys tomu rozuměl, Tetracellem snížíš pixelový šum 6MPx snímku vůči 24MPx snímku ­(obrazový bude stejný­), ale naopak 6MPx Tetracell snímek bude zašuměný více ­(pixelově i obrazově­) než 6MPx snímek bez Tetracellu se 4× většími pixely.
Odpovědět0  2
2xs (262) | 13.10.201711:47
jde o výsledek. a pokud by výsledek byl více zašuměný, méně kvalitní ­(nebo dle tebe v ideálním případě maximálně stejně­), pak by se nikdo neobtěžoval vymýšlením a používáním technologie Tetracell.
ta myšlenka i technologie prostě musí mít výhodu. kdyby ne, nikdo by se jí nezabýval a nikdo by ji nepoužil.
a hrátky slovíček pixelový a obrazový šum jsou nanic. prostě šum na výsledné fotce musí být lepší ­(méně patrný­/méně rušivý­) při použití 24Mpx­-­->6Mpx než při použití stejně velkého 6Mpx. jinak by to zcela postrádalo smysl.
Odpovědět3  0
Choakinek (4687) | 13.10.201714:18
"... ta myšlenka i technologie prostě musí mít výhodu. kdyby ne, nikdo by se jí nezabýval a nikdo by ji nepoužil. ...­"

No tou výhodou je maximálně tak marketingový kalkul ;­-­).

Jde vlastně o jeden z řady ukazatelů, že současný režim je na cestě úpadku a pokud z ní nesejde, tak postupně skončí a bude nahrazen jiným.

Neboť současný režim zcela prokazatelně a ve velkém měřítku vydává prostředky na zcela bezcenné věci. Historicky tento jev není přirozeným obrazem lidské společnosti. Není to o tom, že si to třeba společnost z hospodářského hlediska nemůže dovolit, třeba může, ale je to o tom, že tento přístup bude vyvolávat stále větší nesouhlas.
Odpovědět0  2
busy (4706) | 13.10.201714:25
Sum na vyslednej fotke ­(napr. vytlacenej na danu velkost­) je pri vyssich ISO ­(ako pise Milan­) skutocne vecsi, vyraznejsi a rusivejsi pri pouziti 24 MPix + Tetracell, nez keby bola fotka vyfotena s nativnym 6MPx snimacom. Problem ja osobne vidim skor v tom, ze Samsung tam radsej nacpe tych megapixelov kopec a vymysla vseliake technologie ktorymi sa aspon trosku dokaze priblizit cistote nativnej 6 MPix fotky, nez keby mal pouzit poriadne fungujucich nativnych 6 MPix, pretoze 6 megapixelove cipy sa dnes uz beru ako prezitok a pravdepodobne nikto by take cipy nechcel.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 13.10.201714:40
Takže znova.

Smysl je v tom, že při focení do 6 megapixelů to sice má vyšší šum než nativní 6MPx snímač, ale za dobrého světla ti umožní slučování obejít a dostat 24 megapixelů, což 6MPx nativní snímač prostě nedokáže. Už chápeš jednu z výhod Tetracellu? ­(napovím, možnost fotit i 24MPx snímky­) A chápeš také, že tato výhoda způsobuje na druhé straně nevýhodu? ­(napovím, vyšší šum v 6MPx režimu­).

Marketingové kecy o nižším šumu v 6MPx rozlišení proti 24MPx rozlišení jsou pravda, ale jen tehdy, pokud bereš pixelový šum. Nejsou ale pravda, pokud jde o šum obrazový, ten bude právě kvůli menším pixelům o něco vyšší než u 6MPx nativního čipu.

Ať se ti to líbí nebo ne, musíš rozlišovat pixelový a obrazový šum, protože jde o dvě odlišné věci. Máš to totéž jako když DxOMark měří šum v print a screen. Uvedu ti příklad. Máš full frame Sony A7S II s 12MPx a A7R II se 42MPx čipem. A7S naprosto drtí tu A7SII v pixelovém šumu ­(když si srovnáš fotky při 100% zvětšení, pixel na fotce = pixel na monitoru­). Na ISO 100 má 43,3 dB, zatímco A7RII jen 39,1dB. Pokud ale srovnáš obrazový šum ­(tedy celá fotka zobrazena na monitoru, tedy zmenšená­), tedy to, když se pixely sloučí, pak A7RII vyhraje ­(46,4dB proti 45,1 dB­).

Pokud tě tedy zajímá šum na výsledné fotce ­(tedy šum obrazový­), tak pro tebe je lepší 6MPx nativní senzor než Tetracell vzniklý z 24­->6MPx. Ten Samsungův ­"nižší šum­" srovnává pixelový šum 24MPx a 6MPx, nikoli 6MPx Tetracell vs. 6MPx nativ.
Odpovědět0  1
Choakinek (4687) | 13.10.201716:59
Jenomže to by musel Samsung zvolit trochu větší formičku na vyřezávání snímačů z oplatky ­(z waferu­), protože z takto malého snímače v životě těch 24 Mpx nedostaneš ani za toho nejjasnějšího dne na floridské pláži.

Styl produkce je prostě zcela postavený na palici. Dement z marketingu si prostě objedná číslo, v tomto případě počet Mpx, u kterého se předpokládá, že je nyní kůůl a in a podle tohoto počátečního návrhu se nyní řeší vývoj a výroba.

Musí se to prostě opět vrátit do racionálních kolejí. Buď nebude člověk z marketingu dement, bude vzdělaný a bude respektovat technické vědy nebo výrobek bude vznikat po poradě s technickým pracovníkem či tak nějak podobně.
Odpovědět1  1
neutrinograf (514) | 13.10.201723:51
hm, pak ale v obchode treba na ten produkt bude vyssi marze a prodejce bude mit instrukce preferovat vyssi marzi. stejne tak na internetu to muzou vycvhalit vic nez jine typy a clovek se chytne do pasti, ze.. racionalni koleje preferuju.
Odpovědět0  0
Doom (128) | 13.10.20178:50
jestli to bude stejná ­"bestie­" jako ISOCELL S5K3L8 v Redmi Note 4 Global, tak potěš koště. S5K3L8 je dost solidní šumák i za dobrého světla.
Odpovědět0  0
Choakinek (4687) | 13.10.20177:50
No tak zrovna Samsung už v minulosti několikrát ukázal, že v oblasti vývoje dementních nesmyslů je dost dobrý :­-­). Takže obsah článku moc nepřekvapil. Navíc s ohledem na typického zákazníka teprve telefony zaručují v oblasti vývoje dementních nesmyslů skutečně nekonečnou kreativitu. Takovou, že na ­"mýdlové krabičky­" budeme v dobrém ještě dlouho vzpomínat.
Odpovědět1  1
busy (4706) | 12.10.201721:40
0.9 um, to je uz saaakra velmi blizko vlnovej dlzke cerveneho svetla 0.78 um.

S rastucim poctom pixelov ­(a tym s ich zmensovanim­) rozlisovacia schopnost snimaca ­(logicky­) rastie. Ale podla jednej teorie, ked velkost pixelov klesne pod dvojnasobok vlnovej dlzky snimaneho ziarenia, rozlisovacia schopnost snimaca sa so zmensovanim pixelov uz dalej nezvysuje. Pre cervene svetlo ­(0.78um­) by teda tato hranica mala byt 1.56 um. Avsak vzhladom na bayerovu masku mozno brat tuto velkost ako cca polovicnu, kedze vystup z bayerovej masky ma 3­-4x nizsie realne rozlisenie nez napr. Foveon X3.

Takze mozno napisat, ze ­(hlavne v cervenej farbe­) sa velkost pixela uz temer ­"dotyka­" fyzikalnych hranic snimania obrazu.
Odpovědět0  0
neutrinograf (514) | 13.10.201716:11
jaka je rozlisovaci schopnost oka kanete mysilova?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.