Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Samyang uvedl druhou generaci pevného světelného objektivu AF 85mm F1.4 FE II. Tentokrát je k dispozici jen verze pro Sony FE. Měl by nabízet lepší optické výkony, a to vše v kompaktnějším balení s více ovládacími prvky. 
Florián (66) | 12.8.202210:10
Padlo tu hodně otázek, nějaké odpovědi správné, některé mylné. Pokusím se v rámci mezí uvést na správnou míru.

1­) Asférické čočky nemají tvar povrchu v podobě části kružnice, takže se nedají vyrábět klasickými postupy. Technologií, jak vyrobit složitěji zakřivenou plochu, je více a jsou různě přesné. Výrobní odchylky od zamýšleného tvaru mají za následek cosi, co bych přirovnal k ­"Moiré efektu­". Důsledkem je mimo jiné právě vznik kostrbatých soustředných kružnic v ­"bokehových kroužcích­". V angličtině se pro ně vžil termín ­"onion rings­". Většina výrobců zatím nezvládá vyrobit ­(masově­) asférické členy tak přesně, aby se to neprojevilo. Jistý pokrok v tomto směru zaznamenalo zejména Sony a Panasonic. A ano, Samyang jejich výrobu moc neumí ;­)

Nepříznivý vliv asférické čočky na produkovaný obraz lze částečně potlačit jejím vhodným umístěním ­- na konec optické soustavy. Toho skutečně mnoho výrobců efektivně využívá. Bohužel dnešním ultra­-složitým schématům málo kdy stačí jeden ASPH element. Protože staré objektivy ­(Biotary, Trioplany, Pentacony­) asférické členy nemají, touto vadou netrpí. Přesto se asférické členy používají, neboť jeden takový člen dokáže nahradit i několik členů klasických. Výsledný objektiv tak může být menší a lehčí ­(případně lépe korigovaný při stejném počtu čoček ­- třeba právě bez barevné vady v bokehu­).

2­) Kvalitu bokehu ovlivňuje celá řada aspektů. Nejlépe je to asi vyjádřeno na níže uvedených odkazech. Že je kvalita bokehu dána počtem lamel clony je hluboce zakořeněný mýtus. Počet lamel clony pouze určuje základní tvar ­"rozptylového kroužku­". Nijak ale neovlivňuje hladkost jeho okraje a vnitřní části ­( = jemnost struktur v bokehu­). Navíc, pokud je snímáno bez přiclonění, tak jak se to při focení portrétů často dělá, tvar clonového otvoru se nemá jek projevit ­(výjimky existují ­- některé objektivy nemají clonu nikdy zcela rozevřenou­).

Názorně vysvětleno zde:
https:­/­/phillipreeve.net­/blog­/bokeh­-explained­/

Technicky vysvětleno českým autorem ­(v angličtině­) zde:
https:­/­/jtra.cz­/stuff­/essays­/bokeh­/index.html

3­) ­"Star efekt­" je způsoben optickým jevem, ke kterému dochází na hranách čepelí clonového otvoru ­- podmiňují jej mimo jiné rovné hrany čepelí. Výrobci tak musí volit kompromis. Je snaha hrany čepelí zakulaťovat, aby se základní tvar bokehových ­"n­-úhelníku­" i po zaclonění více podobal kruhu. Zároveň ale toto zakulaťování znemožňuje vznik ­"ostrých hvězdiček­" kolem světelných zdrojů.

Krásně prezentováno zde:
https:­/­/phillipreeve.net­/blog­/best­-lenses­-for­-sunstars­/



Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 13.8.202214:01
Hmm, mohlo by být, že např. Panasonic 12­-32mm f­/3.5­-5.6 nebo Panasonic 14­-42mm F3.5­-5.6 II má hodně zakulacené hrany čepelí clonového otvoru.

V tom případě bych řekl, že je mylné rozhodnutí, takto to udělat. Škoda.
Odpovědět0  0
Florián (66) | 14.8.202215:48
Většina výrobců jde střední cestou. Volí takový tvar lamel, který je nejprve zakulacený a směrem ke konci ­(­"špičce­") se přímí. Čím více se pak clona zavírá, tím má vzniklý n­-úhelník rovnější strany. Problém MFT je ten, že difrakce často nastupuje příliš brzy. Takže pokud nějaká slušná hvězda vzniká, musí se pro ni hodně clonit, mnohdy až za hranu ideální clony z hlediska ostrosti.. což je na prd.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.8.202210:14
"záměrně nepoužil asférické členy, které by se negativně projevily na kvalitě bokehu­"
V suvislosti s tym sa vynaraju otazky:

Cim presne ­(z technickeho a optickeho hladiska­) je dana kvalita bookehu ?
Ake parametre ­(nielen tie papierove, ale aj realne­) maju vplyv na bookeh ?

Chvilku som googlil ale o optickych principoch som sa toho vela nedozvedel. Napriklad na wiki
https:­/­/sk.wikipedia.org­/wiki­/Bokeh
sa pise: ­"Vzhľad a tvar rozptylových krúžkov ovplyvňuje veľké množstvo faktorov, mimo iných konštrukcia objektívu, tvar a počet lamiel clony a nastavené zaclonenie.­"
Mna by to zaujimalo podrobnejsie ­- ako pri tom funguju samotne opticke principy, alebo napriklad preco su niekedy okraje kruzkov ostre a inokedy neostre, alebo preco su kruzky ­(mnohouholniky­) pri niektorych objektivoch pekne rovnomerne vyplnene a pri inych je v nich taka podivna nepekna textura, a mnohe dalsie otazky...
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 9.8.202213:58
To se asi dozvíme z ukázkových snímků. Tady bezpečně víme, že tam nejsou asférické členy, tak když nám z bokehu spadne brada, asférické členy tedy nejspíš degradují bokeh.

Ještě je ovšem možná jedna varianta ­- že to lze perfektně dělat i s asférickými členy, ale Samyang to neumí :­-­).

Vliv clony na kroužky je jasný, o hnusných texturách v kroužku vím, ale co je přesně způsobuje, to nemám tušení.

Ani nevím, co přesně způsobuje potlačení ­"star­" efektu. I když je hodně zacloněno, tak objektiv hvězdy neudělá ­(nebo jen takové ubohé­).
Odpovědět0  0
mnx (66) | 9.8.202214:51
Tak u těch bokehových kroužků je to dáno lamelami irisové clony. Některé jsou rovné, jiné do kulata. Pak jsou specifické trioplany, které lidi používají jen kvůli bokehu.
Mám tak nějak zafixováno, že určité typy objektivů dávají lepší bokeh než jiný, a nezáleží moc na počtu optických členů.
No a taky by mě to zajímalo víc do hloubky ­- proč vypustit zrovna asférické členy.
Možná proto, že starší manuály co je neměly, měly často nádherný krémový bokeh, jen s ostrostí na plnou díru to už bylo horší, a měly dost barevných vad, které ale zase napomáhaly barevnosti bokehu. Ale to už by spíš věděl nějaký optik, kdo těm konstrukcím víc rozumí.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.