Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
21.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Slavný youtuber Marques Brownlee a jeho tým uspořádali slepý test fotoaparátů v telefonech. Po několika duelech vzešel vítěz celého klání, kterým se stal 12Mpx fotoaparát ve smartphonu Google Pixel 5a.
Doyl2kX (121) | 22.12.202114:54
Václave a jak to fotí makro. Jinak ty fotky vypadají obě dobře , ta první je spíše HDR , ale líbí se mě. OnePlus u mne skončil , když nahodil vysokou cenu . Myslím si že Pixel je dobrý mobil , i když to honí sowtférově.
Odpovědět0  0
xvasek (240) | 23.12.20216:40
To jsou fotky z Pixelu 3a, ten má ­(resp. můj měl­) myslím jenom jeden objektiv a makro přímo jsem nezkoušel, ale čekal bych asi co od této konfigurace čekat dá ­- tedy ­"přiblížení­" nic moc a výsledek OK.

Jinak mobil to byl příjemně malý, hardwarově cool, ale na software jsem nadával ­- kdo není vyloženě fanda Google a chtěl si třeba vyhledávací ­"google­" pole z hlavní obrazovky dát pryč, má prostě smůlu, podobně nejde přeprogramovat ­"google­" talčítko a podobných věcí tam je ­(bylo­) hodně, ale asi se to taky někam posunulo...
Odpovědět0  0
Puppy8 (868) | 23.12.20219:48
Nevím jak Pixel ­(nepodporuje Dual SIM, takže je pro mě nepoužitelný­), ale zbavit se vyhledávacího pole Google lze snadno jiných launcherem. Používám Microsoft Launcher ­(Nokia 7 Plus­) kvůli snadné integraci s Microsoft službami, protože všechna má ostatní zařízení jsou Windows s Microsoft accountem, Google službám se maximálně vyhýbám.
Odpovědět0  0
xvasek (240) | 24.12.202122:11
Jenomže právě že launcher na pixelu vyměnit nejde, resp. nefunguje po výměně ovládání gesty a ještě je to dál nějak rozbité, už si nepamatuju. Ale třeba už je to opravené. Jinak Pixel je dual SIM, resp. umí SIM + eSIM.
Odpovědět0  0
snejdy (278) | 22.12.202111:17
Jaká je asi tak vypovídající hodnota fototestu ve formě videa na youtube, když to neni fotka ve 100% velikosti bez dodatečné úpravy a komprese a s možností si fotku zvětšit na 1:1. Stejnou výhradu mam i na různé servery zaměřené na mobily, kde vyjde recenze včetně kapitoly ­"fotoaparát­" a všechny snímky jsou uveřejněné max ve 2­-4 mpix ­(že, Mobilmanie?­). Pokud dělám test foťáku, tak musím vždy poskytnout originální snímky bez jakéhokoli zásahu, jinak je to naprosto zbytečná práce.
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (6630) | 22.12.202116:38
No však ale přesně o to jde. Vždyť i v tom videu vysvětluje, že by to nemělo smysl, protože drtivá většina fotek zavítá na sociální sítě. Tam to zmrší ještě jejich komprese, takže to, jaké je to 1:1, zajímá akorát tak toho, kdo tím mobilem nefotí. Ti, kterým o tu ­"kvalitu­" fotek jde, kteří ty fotky mobilem fotí a vystavují, ve většině neřeší zobrazení 1:1, ale jak ta fotka vypadá na Instagramu. Takže je naprosto logické řešit kvalitu fotek z telefonu tak, jak se použijí ­(tedy např. na Instagramu­). Je to test, který i svým provedením velmi dobře ilustruje to, jak cílová skupina vnímá kvalitu. Cílová skupina. Ne fotonadšenec na fotografickém serveru s full framem, pro kterého je fotoaparát ve smartphonu sprosté slovo.
Odpovědět3  0
Choakinek (4692) | 22.12.202117:17
Jenomže pak je problém ten, jak obrovská bublina se vytváří kolem stále se zvyšujícího rozlišení snímače. Všichni to pak kupují jenom proto, že to je napsané na obalu a v praktickém používání většinu rozlišení ­"zahodí­" jako soubor přesunutím do koše :­-­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 23.12.20210:05
"Jenomže pak je problém ten, jak obrovská bublina se vytváří kolem stále se zvyšujícího rozlišení snímače. ­"

A ten problém spočívá v čem? Zase ta bublina trápí akorát tak fotografy na fotografickém serveru, ale ne reálné uživatele těchto přístrojů. Trápí snad reálné uživatele telefonů, že jejich 108MPx telefon dává reálně desetinové rozlišení? Netrápí. Trápí to jen ­"bychaře­" na internetu, kteří by to stejně nepoužívali, ani kdyby to těch 108 MPx reálně mělo.

Takže... kde je problém? Reální uživatelé v tom problém nevidí. Posuzujme věci očima jejich cílové skupiny. Je nesmysl hodnotit Škodu Fabia s ohledem na rekordní projetí Severní smyčky Nürburgringu, protože tohle prostě cílovka Fabie obvykle nedělá a nezajímá jí to. Pro tu bude lepší Fabie než nejnovější Ferrari, protože má o 100 litrů větší kufr, neškrábne přední nárazník o každý druhý obrubník na sídlišti, výměna oleje a brzd nestojí jak koupě druhé Fabie a nemusí projíždět každý retardér krokem, aby tam nenechal půlku podvozku a nárazníky. Vysoké rozlišení je teoretické lákadlo, ale to je tak všechno.
Odpovědět2  0
snejdy (278) | 23.12.202123:27
No já třeba fotim jak na CSC, tak někdy mobilem ­(když jsem někde, kde nemám­/nechci foťák sebou­) a z obojího prohlížim fotky úplně stejně, tj. velký desktop monitor. I občasné fotky z akční kamery nebo vodotěsného olympuse prohlížím vždy stejně. Takže na vykreslení 1:1 mi záleží u čehokoli, čim zrovna fotim :­-)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 27.12.20219:10
To já obvykle také. Jenže to neznamená, že je to většinové použití a většinové posuzování. V každém odvětví, a není to jen fotografie, bude nadšenec posuzovat produkt­/výsledek jinak než běžný uživatel. Totéž najdeme u aut, audia,... Kde jeden bude stavět hodnocení na projíždění zatáček, neutrálnosti chování, charakteru motoru, tuhosti bočního vedení sedaček, přesnosti řazení i tuhost řízení,... tam bude druhý oceňovat nízkou nakládací hranu kufru, přeposilování řízení, vysoké sezení,...
Odpovědět0  0
Puppy8 (868) | 21.12.202112:52
S fotoaparáty to nemá tedy mnoho společného. Většině lidí by nakonec stačila VGA kamera, hlavně že je to pak hodně barevné :­-)
Odpovědět6  0
Choakinek (4692) | 21.12.202113:50
Skvěle napsáno :­-­).

"Ideální telefon je tedy pro většinu lidí takový, který vyfotí světlou HDR fotku.­"

Přesně takový styl se mi v obecném použití úplně hnusí.
Odpovědět4  0
xvasek (240) | 21.12.202114:01
Pozor na to, Pixely celkem často sáhnou po HDR, ale použijí jej velmi opatrně, takže celkový výsledek jako HDR nepůsobí ani na první, ani na druhý pohled. Osobně proti tomu vůbec nic nemám, naopak pokud takto mobil dokáže kompenzovat nízký DR čipu, tak jsem pro.

Pixely vůbec používají ­"tajně­" různé formy supersamplingu ­- skládají HDR, pokud je vysoký DR scény, hledjí ostrý snímek, skládají více snímků pro málo světla. Pixel jsem měl pár měsíců než se rozbil a tady s těmi finesami je to na focení naprosto perfektní a je to tak pohotové, že než bys nastavil správně foťák, tak už je to dávno pryč. Hlavně to dělá všechno sám.

Teď mám Samsung a tam je foťák sice hardwarově lepší, ale software je tupý jak kůň. Výsledek testu mě vůbec nepřekvapuje.
Odpovědět6  0
Puppy8 (868) | 21.12.202116:19
Tady je důležité jak se na ty fotografie pak díváte. Mobilem nefotím, fotografie obecně prohlížím z 95% na kvalitním desktop monitoru ­(a to i ze sociálních sítí s hroznou kompresí­), 5% na mobilu. Na mobilu vypadá slušně jakákoli patlanina, proto dost dobře nechápu ty snahy o nějak kvalitní fotomodul, když nakonec zvitězí ty nejlépe zprocesované omalovánky. Pokud stejné foto ale zobrazíte na monitoru, tak je to většinou hrůza. Ostatně asi proto už například DPreview žádné recenze mobilů prakticky nedělá: https:­/­/www.dpreview.com­/reviews?category=mobilephones

Asi by se měla zavést kategorie recenzí: fotím mobilem a pak prohlížím výhradně jen na mobilu.
Odpovědět3  1
Choakinek (4692) | 22.12.202116:20
xvasek:

(Nejde odpovědět přímo.­)

No, nevím. Tu první fotku bych spíš zařadil do té kategorie ­"světlé HDR fotky­", ale zase se mi tahle zrovna nehnusí. Je v zásadě slušná, to musím uznat.

U té druhé bych rozporoval, že by to v podobné kvalitě nešlo vyfotit z ruky pomocí MFT. Některé Olympusy mají přeci tu skvělou stabilizaci, takže 1 vteřina na široké ohnisko je úplně v pohodě dosažitelná ­(spíše i víc­) a k tomu odpovídající ISO a fotka z ruky je na světě a řekl bych ve slušné kvalitě. Samozřejmě uvažuji použití nějakého světelného objektivu ­(alespoň F1.7­).

Samozřejmě na špičkovou kvalitu by byl potřeba stativ, to uznávám.
Odpovědět0  0
Puppy8 (868) | 23.12.20218:47
Také mi nejde odpovědět. Jsou to zkrátka typické fotky z mobilu, nic extra na tom nevidím. Takhle nějak fotila kdysi i moje Lumia 950 před šesti lety :­-­) Ta druhá je navíc rozmazaná. Proto mám vždy sebou alespoň kapesní Panasonic LX15, který podobné situace zvládne o hodně lépe.
Odpovědět0  0
Choakinek (4692) | 21.12.202120:25
Tak spíš jsem měl na mysli preferenci lidí vycházející z toho závěru.

Přeci jenom vždycky to asi lze nějak nastavit. Pokud jde v různých recenzích na Pixel o standardní nastavení, tak by to rozhodně dle mých preferencí vyžadovalo uživatelský zásah, který je, předpokládám, určitě možný.

Se Samsungem máte pravdu. Taky mám Samsung a mám k foto celou řadu výhrad.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.