Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
24.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
V rozhovoru pro Imaging Resource se manažer společnosti Sony Kenji Tanaka rozhovořil o budoucnosti fotoaparátů Sony. Slíbil příchod high-endového APS-C modelu i větší nástup výpočetní fotografie.
clips (2) | 25.3.201920:10
Super, alespoň by mohl zlevnit A6500
Odpovědět0  0
bedo. (844) | 24.3.201919:25
Jedna z aplikácií ­"Computational photography​­" je aj odstránenie Bayera ­- technicky je totiž aj PixelShift od Pentaxu, alebo High Resolution od Olympusu computational photograhy. Google tiež využíva vo svojich mobiloch image stacking ­(a ďalšie veci­) a dokážu tak z priemerného HW vytiahnuť zaujímavé veci. Ja mám pocit, že sa ešte máme na čo tešiť...
Odpovědět2  0
Choakinek (4691) | 24.3.201921:36
I s nevýhodami oproti stavu, ve kterém by to bylo udělané fyzicky na snímači vhodným uspořádáním snímacích buněk ­(např. ve vrstvách­) ­- tedy že by bylo možné fotit cokoliv a jakkoliv. Ne jako nyní, kde nejdál je jen Olympus, kde to je možné použít i bez stativu, ale zase ten obrazový výstup není tak dobrý, jako ty ostatní softwarové technologie.

Pohyb na fotografii neumí dokonale zobrazit žádná taková technologie. Navíc lze říci, že všechno je to jen taková iluze odstranění Bayerovy masky ­- ten pravý originál se prostě skrývá jen v případě, pokud by se to vyřešilo technologií snímacích buněk na snímači.
Odpovědět0  3
bedo. (844) | 24.3.201922:31
Vrstvy tu už sú ­(Foveon­) a tiež majú okrem predností aj svoje problémy ­(citlivosť­). PixelShift je akurát presun problému do časovej oblasti a s rozvojom snímačov s globálnou závierkou a rýchlym vyčítavaním sa bude ďalej zlepšovať...
Odpovědět0  0
Choakinek (4691) | 24.3.201923:09
Ano jsou a přesně toto je na tom nejvíce smutné. Sigma ­- na poli výroby foťáků v podstatě pidi výrobce tuto technologii má a patrně největší producent snímačů na světě ­(Sony­) se o nic podobného ani nepokusil ­(resp. svůj pokus nezveřejnil­).

Samozřejmě že je ta citlivost nevyhovující, ale že to největší producent snímačů na světě dosud nebyl schopen vyřešit ­(nejspíš se o to ani nepokusil­) je opravdu politováníhodné.
Odpovědět0  3
martinX34 (367) | 25.3.20197:22
Na odstranenie Bayerovej masky existuje este technologia 3 senzory + polopriepustne zrkadla na separaciu farebnych zloziek, co sa pouziva napriklad v profesionalnych videokamerach.
Odpovědět0  0
Puppy8 (867) | 25.3.201920:13
Takto fungoval i Technicolor před objevem barevného negativu. Akorát to bylo trochu objemné :­-)
Odpovědět0  0
Ozzelot (294) | 25.3.201917:33
Foveon je teoreticky výborná koncepce, bohužel prakticky má stále spoustu omezení a to je mimojiné to co drží Sigmu v šachu a brání ­"revoluci­" ve snímací technice. To že dnes technologický lídr Sony nejde tímto směrem je spíše než ignorace důkaz, že tudy cesta nevede. Protože kdo jiný by to měl vědět lépe? Pokud v tom dnes není potenciál ­(opakuji: DNES!­), tak tam nikdo peníze topit nebude. Tím samozřejmě netvrdím, že snímače s Bayerem jsou bezchybné, říkám jen že nic není černobílé...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 25.3.201917:59
Tak snímač s více vrstvami buněk vyvíjel i Samsung ­(alespoň dle toho, co jsem se bavil s jeho zástupcem na konfeře před pár lety­) a taky ho zatím nemá.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 25.3.201923:27
"nic není černobílé...­"

Presne tak a napriklad taky Foveon, ten rozhodne ciernobiely nie je :­) :D
Odpovědět0  0
busy (4706) | 25.3.20197:58
"Jedna z aplikácií ​­"Computational photography​​­" je aj odstránenie Bayera ​­- technicky je totiž aj PixelShift od Pentaxu, alebo High Resolution od Olympusu computational photograhy­"

Mne to pride skor naopak. Klasicka interpolacia, kde je potrebne 2­/3 informacii na fotke interpolovat ­(doslova ­"vycucat z prsta­"), mi pride ovela vecsie ­"Computational photography​​­", nez snimanie pomocou Foveonu alebo pixel shiftu :­)
Odpovědět1  1
Fotoartin (371) | 28.3.20190:06
Tak ja myslim, ze ono je rozdil Computational photography a Computational photography. Aspon pro mne je hodne velky rozdil, kestli mi fotak dopocte napriklad tonalitu sousedniho pixelu nebo jestli na strane druhe vyfotim treba travu ve vetru na delsi cas a fotak ji zprumeruje a vicemene vymysli treba celistvou plochu o velikosti klidne 30% fotografie.
Odpovědět0  0
Choakinek (4691) | 24.3.201914:58
Nevěřím jim ani slovo. Jednou za čas udělají nějaký nový model, jen tak aby se neřeklo a to bude vše. Trochu víc jim začnu věřit, až konečně udělají nový seťák pro těla s APS­-C snímači.

"Computational photography­" mě nezajímá, to bych hned vypnul. Pokud začnou dělat foťáky s více objektivy, tak takový bych si už nikdy nekoupil.

Tam je takových bodů k vylepšení a oni se zabývají těmito nesmysly? Např. odstranit Bayerovu masku, odstranit zásadní omezení vyplývající z hodnoty, regulace a zvyšování citlivosti snímače, zavést zakřivený snímač atd., atd.

Existuje jediný případ, kde bych ­"computational photography­" respektoval a to sice v případě malých lehkých objektivů o malém počtu optických členů, kde by všechny nutné korekce chybějících členů prováděl procesor.

I když lze spíše hovořit o ­"advanced computational photography­", neboť jsou to digitály, takže počítačovým výpočtům podléhá fotografie již nyní a podléhala dávno. I míra toho se v průběhu let zvyšuje.
Odpovědět0  4
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.