Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
14.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Už roky se řeší selfie fotografie makaka, kdy fotograf David Slater naučil opice mačkat spoušť a ty se samy fotily. Otázkou soudního sporu bylo, zda copyright vlastní Slater nebo makak. Organizace PETA hájící zvířata se se Slaterem konečně dohodla. 
Choakinek (4686) | 14.9.201721:10
Už jsem to četl v médiích. No, naštěstí vyhrál zdravý rozum, jak jsem si ­(zde­) přál.
Odpovědět0  2
durib (6) | 16.9.20179:12
No právě že ne: ­"Dohodli se, že 25 % výdělků z prodeje fotografií poputuje na adresu nadací chránící makaky na Indonésii v rezervaci Tangkoko. Připomeňme, že soudní výlohy přivedly Slatera finančně na mizinu.­"
Ta dohoda je kvůli toho, že PETA finančně zmohla Slatera přes soudní výlohy. A takhle končí spousta sporů ­- odvolává se tak dlouho, až některé ze stran dojdou peníze a dojde k mimosoudnímu vyrovnání.
Tady tak nevyhrává zdravý rozum, ale jen množství peněz. PETA je jen byznys s právy zvířat. U nás je to třeba zase OSA se svým byznysem s právy autorů.
Odpovědět6  0
Choakinek (4686) | 16.9.201723:19
Jasně, máte pravdu, v tomto ohledu nikoliv, ale že alespoň tak, že získal autorská práva na své fotografie. Ale jasně ­- stálo ho to bohužel 25% na výpalném :­-­(.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1042) | 17.9.20177:41
Autorská práva nezískal ­- získal jen klid o jedné z debilních a zbytečných organizací, které vysávají zblblé lidstvo. Autorská práva buď měl nebo neměl, a pokud měl a neprodal, tak má. Podle mě jde o mechanický záznam skutečnosti, podobně, jako když fotopast zachytí vlka nebo rysa.
Odpovědět3  0
Choakinek (4686) | 17.9.201716:46
Skutečné autorské právo nelze zpochybnit, jak si kdo zamane, takže měl v podstatě prd. Teprve tou mimosoudní dohodou se situace změnila ­- nyní už je jeho autorské právo nezpochybnitelné.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 17.9.201720:15
kdyby neslo zpochybnit tak by ten proces nebyl ne?
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 18.9.201716:39
Pan Matějka má prostě mylné informace, v minulém článku se to psalo:

"Snímky se staly virálními, nicméně používala je např. i Wikimedia, pro níž byl tento snímek v public domain a to se Slaterovi logicky nelíbilo. Podle ní ­(a následně také podle soudu­) je opice zvíře, které nemůže mít autorská práva a poněvadž ani Slater nebyl přímo autorem snímku, ten zůstal v podstatě bez autora a byl přiřazen do public domain.­"

Když to prostě mohla Wikipedie použít zdarma jako volné dílo, tak žádná autorská práva prostě neměl anebo byla ve stavu ­"zpochybněném­".
Odpovědět1  0
Kabe (881) | 17.9.201710:41
Presne, zrusit vsechny Pety a rozpoctovky vubec, z naproste vetsiny jen habadura nebo nastroj k sireni ideologie. A realne zbytecnost. Kdo chce opravdu nekde pomahat, muze i bez rozpoctovky.
Odpovědět2  0
Choakinek (4686) | 17.9.201716:37
Vlastně v posledních dvou větách nemáte tak docela pravdu. V případě PETY dost záleží na výdajích. Pokud si její zástupci vozí zadek např. v Bavorácích a utrácejí peníze za neefektivní soudní spory ­- rozhodně je něco špatně. Pokud se ovšem chovají poctivě a většinu peněz dávají např. na záchranu ohrožených druhů, záchranu přirozeného prostředí, kde žijí ­- pak je to jednoznačně záslužný čin a vše je v pořádku. Tím ovšem nezpochybňuji fakt, že v případě soudních tahanic se Slaterem šlo o značný šláp vedle, byť jej třeba dláždily dobré úmysly.

Na OSA pak nevidím špatného vůbec nic. Pochopitelně do doby, než OSA začne lobbovat u státu a stát vytvoří nějaké řešení ve prospěch OSA ­- to je pochopitelně sprosťárna.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 18.9.201718:11
Klidne st si vozi zadky v RR kdyz by delali nec opravdu pro ta zvirata. Cemuz v jejich pripade snad neveri dnes uz nikdo...vlastne jo...ja zapomnel :/
Odpovědět0  0
mlsný amatér (775) | 17.9.201710:48
Choakinek:
Zdravý rozum? Spíš nenažraná neziskovka.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 17.9.201720:13
No proste tzv ochranci zvirat z organizace PETA za penize darcu prispivajicich na pomoc zviratum trolila chudaka fotografa tak dlouho, az mu dosly prostredky a nezbylo mu nez ustoupit ....bych rad vedel, co by na to rekli ti, kteri te pete penize posilaji...i kdyz oni jiz davno neziji z drobnych daru.... a tem velkym je to jedno .... hezky to jak to funguje sama na sebe praskla jedna pani z hedne z nejvetsi ceskych psochranarskych a slepeckopsocvicitelskych organizaci .... ona proste dostava penize od firem tedy jeji organizace a pro ty firmy je akurat dulezity, aby si nechal udelat audit ucta, aby nahodou neprisli do reci ..... co dela ta pani na netu, jak se chova k lide, jak se vyjadruhe atd atd atd to je jim fuk ... ta organizace to jsou strasni odbornici nicmene nemeli ani ocislovany stanovy poporade...proste bylo videt, ze to nekde opsali skladali z neceho a neco umazavali jen to zapomneli tedy precislovat jakoze ty body 1,1 1.2 1.3 atd ... zvirata jsou proste chudaci a fakt si nejsem jistej jestli jsou horsi ti, co je tzv tyraji, pytlaci nebo naopak jejich tzv ochranari ...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.