Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stativy - proč a jak je používat?

11.9.2006, Jaroslav Kopečný, článek
Dnešní doba je ve znamení rozvoje digitální fotografie, který s sebou mnohdy přináší vítězství kvantity nad kvalitou i opomíjení nezbytného příslušenství. Často můžeme vídat snahu vyfotografovat vše s co nejmenším usilím (zejména vyhnout se používání stativu).
Příslušenství ke stativům je kupodivu natolik obsáhlé a rozmanité, že by zabralo možná na několik samostatných článků. Jmenujme tedy alespoň to nejpoužívanější a nejzajímavější, co nám dnešní výrobci nabízejí.

Pokud pomineme stativové hlavy a rychloupínací destičky, které jsou už samy o sobě příslušenstvím, dostaneme se co do četnosti používání k brašnám a popruhům. Brašny na stativy usnadňují transport a navíc chrání stativ před nepřízní počasí, prachem, blátem atp. Jejich použití bychom neměli podceňovat, vždyť jejich cena je několikanásobně nižší, než cena stativu, hlavy a destičky dohromady a tudíž nám chrání a prodlužují životnost našeho drahého fotografického vybavení. Brašny se většinou vyrábějí z odolných materiálů jako např. Cordura a uvnitř mají měkké polstrování. Barevné provedení je opět černé nebo zelené, takže ani tady výrobci nezapomněli na lovce beze zbraní.


Brašna Manfrotto MBAG120P

Příbuzným příslušenstvím jsou v tomto směru ramenní popruhy určené k usnadnění přenosu stativu. Na rozdíl od brašny nemají sice popruhy za úkol stativ ochránit, ale na druhou stranu může být jejich použití praktičtější. Jako ideální se mnohdy jeví kombinace obojího, tedy brašny a popruhu dohromady. Názorný příklad: brašna vám ochrání stativový komplet v kufru auta nejen před odřením a otlučením, ale zejména před mechanickým poškozením citlivějších částí stativu (např. rychloupínacích páček na teleskopických nohách, které nejsou vždy kovové). Po dojetí na místo fotografování se můžete rozhodnout, zda vezmete stativ s sebou pouze na popruhu (hezké počasí), nebo v brašně (škaredé počasí, popř. prašno).


Ramenní popruh Manfrotto 440 Strap

Fotografování objektů zblízka vyžaduje na stativu použití speciálních makrosáněk, které umožňují nebývale přesný a plynulý posun fotoaparátu v horizontálním směru vůči snímanému objektu. Kritickou dráhou pohybu při makrofotografii je totiž právě dráha určující vzdálenost zaostření – tedy vpřed a vzad. Zde nastupují speciální makrosáňky, které umožní získat absolutní kontrolu nad zaostřením. Fotografie ve zvětšení nad měřítko 2:1 je prakticky nemožné pořídit bez tohoto příslušenství, protože tak jemné nastavení není na běžné stativové hlavě možné. Nejznámějšími výrobky této kategorie u nás i ve světě jsou výrobky německé společnosti Novoflex.

Pokud vám to umožňuje typ zakoupeného stativu, můžete s úspěchem využít systému výměnných koncovek na nohách stativu a zpravidla gumové patky nahradit v např. písčitém terénu dlouhými špičatými bodci, které se zabodnou hluboko do písku. Celá sestava tak získá na stabilitě a také se nemusíte tolik bát, že fotoaparát na stativu ztratí ve svahovitém terénu těžiště a skutálí se vám po písku někam dolů (v horším případě navíc ještě do vody).


Náhradní bodce

Ne vždy výrobce umisťuje na stativy očko pro zavěšení fotografického batohu nebo brašny ke zvýšení stability. V tomto případě pak ale výrobci většinou dodávají tzv. vyvažovací vak (např. Manfrotto), který se upevní poutky mezi tři nohy stativu a je možné jej zatížit kameny, cihlami nebo jiným dostupným materiálem. Výrobce dokonce doporučuje v případě nedostatku volně dostupných zátěžových materiálů použít do vaku namísto nich také objektivy. Vyvažovací vak je tedy velmi univerzální řešení vedoucí ke zvýšení stability stativu a může pomoci mimo jiné i v případech, kdy s sebou z jakéhokoliv důvodu nemáte brašnu s těžkým fotografickým vybavením.


Vyvažovací vak Manfrotto