Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stativy - různé druhy a jejich části

12.9.2006, Jaroslav Kopečný, článek
Minule jsme si vysvětlili, proč a kdy by se měly používat. Dnes se podíváme, jaké druhy stativů existují, z čeho se skládají, z jakých se vyrábějí materiálů, jaké příslušenství lze ke stativům používat a nejdůležitější věc: jak stativy používat.
Následující řádky si nekladou za cíl vyjmenovat všechny výrobce stativů na světě, ale spíše mají za úkol připomenout podrobnosti o výrobcích zmiňovaných v článku.


Gitzo


Společnost Gitzo byla založena ve Francii v roce 1917 Arsenem Gitzhovenem, po němž také nese jméno. Nenechte se jistým velmi prestižním fotografickým časopisem v ČR mýlit skutečností, že Gitzo je původem japonská firma – není tomu tak a nikdy nebylo! Zajímavé je, že tato výrazná dezinformace nebyla nikdy oním médiem korekturována a dodnes ji tak mohou čtenáři nalézt v chybné podobě. Gitzo je původem ryze francouzská firma. Ve svých počátcích se společnost Gitzo zabývala výrobou dřevěných a později kovových zadních stěn pro fotoaparáty vyráběné v Evropě.



V roce 1940 začala produkovat také stativy a hlavy. Až do roku 1992 se pak zabývala také výrobou závěrek, adaptérů pro blesky, časovačů a kabelových spouští. V roce 1992 se zaměřila pouze na výrobu stativů a hlav a dnes se pro toto zboží chlubí přívlastkem „nejlepší na světě“. Gitzo byla první společnost na světě, která uvedla na trh stativy zkonstruované z uhlíkových vláken. Dnes své výrobky vyváží do 45 zemí celého světa a jejich nabídka čítá 43 tripodů, 9 monopodů a 19 hlav plus bohaté příslušenství.

Není bez zajímavosti, že společnost Gitzo je dnes v majetku společnosti Vitec Group PLC z Velké Británie, která ji zakoupila v roce 1992 a která rovněž ovládá dalšího světového giganta v oboru stativů – společnost Manfrotto. Filozofií společnosti Vitec je ovšem udržet obě značky oddělené, a to včetně designu, technologie výroby atp.


Manfrotto


Historie společnosti Gruppo Manfrotto z italského Bassana sahá až do konce 60. let, kdy začal fotoreportér Lino Manfrotto z důvodu nespokojenosti s tehdy dostupnou technikou konstruovat své vlastní stojany pro záblesková zařízení. Tehdejší studiové vybavení se mu zdálo až příliš těžkopádné a pro jeho práci nevhodné (zde je nutné podotknout, že Lino se věnoval rovněž průmyslové a reklamní fotografii, tedy práci ve studiu). Několik let vyráběl stojany pro světla v počtu pouhých několika kusů, aby tak uspokojil potřeby svých kolegů fotografů.



Později obdržel první větší zahraniční objednávku od švýcarského distributora a z garážové výroby se stal podnik. V roce 1972 se Lino potkává s technikem Gilbertem Battocchiem a v roce 1974 spolu uvádějí na trh první stativ pro fotoaparát. V roce 1986 Manfrotto vlastní již 6 výrobních závodů a svými špičkovými odborníky, množstvím inovací a distributory ve 140 zemích celého světa začíná přitahovat velké investory. Následně je v roce 1989 Gruppo Manfrotto odkoupeno výše zmíněnou společností Vitec Group PLC.


Velbon


Japonská společnost na výrobu stativů se čtyřicetiletou historií patří dnes mezi největší výrobce na světě. Orientuje se jak na fotoamatéry, tak i na vyspělé profesionály, čemuž přizpůsobila svůj velmi široký kvalitativní i cenový záběr sortimentu.



Výroba je realizována na třech místech na světě: v Japonsku, Číně a na Taiwanu. Není bez zajímavosti, že anglickou mutaci webových stránek Velbonu vytvořila česká firma.


Giottos


Společnost Giotto’s Industrial Inc. byla založena v roce 1988 a její specializací je výroba stativů a stojanů pro záblesková zařízení. V nabídce je ale také např. sortiment ochran pro LCD displeje, optika a příslušenství pro fotoaparáty a videokamery, dálkové ovladače pro videokamery, brašny, čistící prostředky a další.



Vedení společnosti sídlí na Taiwanu v hlavním městě Taipei. Samotná výroba je pak situována do Číny, kde linku opouští každý den na 7 tisíc kusů výrobků Giottos. Mimo produkci své vlastní značky vyrábí také OEM produkty pro více než 35 zákazníků.


Hama


Německou firmu Hama založil v roce 1923 pan Martin Hanke v Drážďanech jako firmu pro výrobu a distribuci doplňků pro fotoaparáty. Koncem druhé světové války byl podnik zcela zničen a Hanke se přestěhoval do Monheimu, kde začal s budováním firmy znovu od základů. Nejen v oboru stativů je Hama zaměřena spíše na cenově orientovanou klientelu a tak bychom její stativy hledali u profesionálů jen ztěží.



Přesto si poměrem cena/výkon vybudovala Hama svou velmi silnou pozici na českém trhu a nabízí zákazníkům velmi široký sortiment. V současné době zaměstnává 800 lidí a kromě závodu v Německu vyrábí také ve Vietnamu a Číně. Po světě má 10 přímých zastoupení a 60 exkluzivních dovozců.


Pedco


Americká společnost založená roce 1982 patří mezi nejmladší firmy podnikající v oboru fotografických stativů. Její specializací je výroba speciálních mini stativů s kulovými hlavami.



Firma se právem chlubí tím, že všechny její výrobky jsou po celou dobu existence firmy vyráběné přímo v USA a tedy bez účasti dnes běžně využívaných asijských výrobců.


Novoflex


Německá společnost Novoflex byla založena v roce 1948 nadšeným fotografem a majitelem fotografického obchodu, panem Karlem Müllerem starším. Obchodní značka Novoflex byla však zaregistrována až v roce 1950.



Společnost je známá především výrobou špičkového foto příslušenství ke stativům – jde o speciální makrosáňky, panoramatické hlavy, kulové hlavy atp. Stejně výjimečné jsou ale i její ostatní výrobky – speciální blesky, makroměchy, reprodukční sestavy, teleobjektivy a další.


Berlebach


Německá společnost Berlebach se zabývá výrobou špičkových dřevěných stativů, a to již od roku 1898, kdy byla založena panem Peterem Otto Berlebachem. Berlebach má jedno prvenství – je nejstarší společností v Německu vyrábějící stativy. V roce 1918 prodal pan Berlebach svou firmu třem zaměstnancům drážďanské továrny Ernemann na výrobu fotoaparátů. Novými majiteli se tak stali pánové Dittmar, Biskaborn a Heisinger. Po mnoho desetiletí byla pak společnost Berlebach v soukromém vlastnictví, než došlo v roce 1972 k jejímu znárodnění a přejmenování na „Foto-Kino-Zubehör“.



V roce 1990 pak došlo k převodu společnosti pod křídla Trust Institution s cílem ji zprivatizovat. Následovalo velmi těžké a nejisté období byrokratických dohadů. Z této situace vyvedl v roce 1993 společnost až Wolfgang Fleischer, který pracoval jako manažer ve vedení firmy již od roku 1962. Koupil od Trust Institution pozemky, výrobu a značku Berlebach a ještě téhož roku se rozjela výroba dřevěných stativů opět naplno. Wolfgang Fleischer je dodnes majitelem firmy Berlebach a jeho výrobky se dodávají do více než 25 zemí celého světa.


Závěr


Na závěr se nabízí jedna rada pro ty, kteří stativ ještě nemají a přitom pořizují fotografie, které by si stativ zasloužily: zkuste si pořídit v některé ze situací popsaných v tomto článku fotografii s a bez stativu a zvětšete si ji na dostatečnou velikost, abyste viděli rozdíly (řekněme 30x40 cm). A jedna rada pro ty, kteří už sice stativ mají, ale zatím v něm nespatřili toho správného pomocníka a vidí v něm jen cosi těžkého a otravného, co se jim nechce nikam vláčet: udělejte to stejné.

Oběma skupinám přeji mnoho krásných ostrých fotografií a až zase někdy uvidíte v parku fotografa s neuvěřitelně těžkým a neskladným dřevěným stativem, nesmějte se mu, teď už přece víte, proč se ten člověk tolik obětuje umění zvanému fotografie!