Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
2.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Zeiss se přidává k výrobcům fotoaparátů a uvádí nový model ZX1. Ten má vlastní full frame snímač a objektiv Distagon s 35mm ohniskovou vzdáleností a světelností F2. Ovládání bude z větší části dotykové.
Choakinek (4686) | 2.10.201814:44
Ano, to je jeden z příkladů, jak výrobci fotoaparátů mohli cca od roku 2012 konkurovat smartphonům, že by do svých fotoaparátů dávali operační systémy. Bez nějakého nesmyslného propojování se smartphonem by to umělo zaznamenávat GPS souřadnice, nahrát libovolnou editační aplikaci, aplikaci nějaké sociální sítě, existovala by možnost surfovat na internetu ­(byť třeba jen přes WiFi­) apod.

Bohužel. Neudělali nic, jen pasivně sledovali, jak prodeje klesají. Výsledkem je dnešek ­- v podstatě to tedy dnes žije někde kolem formátu ­"full frame­", ostatní typy zažívají své tu větší, tu menší dno.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 2.10.201816:33
Tak to máš trochu krátkou paměť :­-­) Společnosti Samsung i Nikon takové fotoaparáty postavené na Androidu měly ­(a ne jeden, v případě Samsungu to byly kompakty i APS­-C CSC­). A Samsung byl jeden z prvních, kdo svět fotoaparátů opustil. Takže takové pokusy, o kterých tu mluvíš ­(Android, možnost instalace aplikací, upload na sociální sítě. vlastní GPS­), tu byly, dokonce se i dost propagovaly, ale neuspěly.
Odpovědět1  0
Puppy8 (858) | 2.10.201818:07
Ještě to tak, Android ve foťáku. Už tak je toho Google šmejdu všude plno a výsledky ­(viz nedavno s účty­) jsou známé. To by muselo být něco skutečně použitelného.

Sony se zase snažilo u A5000­/A6000 přidávat placené ­"aplikace­", mají vestavěný web browser, který je ale jen na pevnou adresu. Mám pocit, že od toho později zase upustili.

Věci mají být pokud možnost jednoúčelové, pokud mají skutečně fungovat. Propojení přes Wi­-Fi­/NFC s mobilem­/tabletem je asi dostačující, Sony dokonce zveřejnilo API.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 2.10.201819:03
Nemyslel jsem zrovna Android v podobě, jak jej známe z telefonů ­- buď nějaký hodně upravený ­(třeba s možností instalace jen velmi omezené skupiny aplikací související s fotografiemi­) anebo by se použil úplně nějaký jiný operační systém.
Odpovědět0  1
Choakinek (4686) | 2.10.201818:56
Samsung byl problematický ­- fotograficky dost zaostával za konkurencí a pár dalších značek možná vyvrhlo na trh pár modelů této koncepce, ale nešlo o nic promyšleného.

Ale tak co mají dnes? Obchodní strategii založenou na vysokých maržích z drahých přístrojů... To je strategie s životností do první finanční krize, která přijde a pak co? Bude konec? Přežije akorát pár modelů a opravdu jen velmi malá produkce.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 2.10.201819:17
Samsung byl fotograficky naprosto plně srovnatelný s konkurencí. Neměl žádný problém. Nebo ty snad o něčem víš? Otestoval jsem obrovská kvanta kompaktů a nepřišlo mi, že by byl Samsung v něčem nějak výrazně horší než jiné zavedenější značky.

A co teda ty společnosti mají dělat? Plýtvat prostředky na vývoj do kategorií, kde prodají málo kusů s malými maržemi? Vždyť bys je poslal do kytek ještě rychleji. Doba fotoaparátů tak, jak jsme je znali před lety, prostě skončila, smiř se už s tím. Už se to nevrátí. Na trhu se mohou uchytit ojedinělé modely ­(když se do toho pustí jedna značka­), ale idea toho, že by všichni najednou začali zase vyrábět kompakty tak, jak před lety, je sebevražedná.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 3.10.201819:59
1­) ­"Samsung byl fotograficky naprosto plně srovnatelný s konkurencí.­" No, nebyl. JPEG výstup dlouhou dobu zaostával za konkurencí, ale v závěru už to měl Samsung myslím v pořádku. S kompakty bez výměnné optiky se ovšem Samsung příliš nepáral, např. Panasonic nebo Canon nabídly mnohem vyšší kvalitu ­(např. objektivů­). Ale nechci tvrdit, že zrovna tohle mu zlomilo vaz. Nevím přesně, co mu zlomilo vaz.

2­) No tak zejména si myslím, že hlavním důvodem, proč opustily výrobu řady typů fotoaparátů, není ten, že by se jejich výroba a prodej v žádném případě nevyplatily, ale že konkrétně JIM, vztaženo na velikost JEJICH firem, se to nevyplatí, anebo, lépe řečeno, není to pro ně dostatečně atraktivní.

Pak tedy říkám, že řešením na opravdu dlouhou dobu by byla tranformace z výrobce fotoaparátů na dodavatele technických řešení pro výrobce fotoaparátů. S tím, že by zavedené firmy jen tak nečekaly na to, až co v tomto ohledu spadne z nebe, ale samy by si na trhu tipovaly své potenciální partnery pro odkup technologií, které by nějakým způsobem alespoň zpočátku podpořily.

Tím by se výrobní základna decentralizovala, s čímž by mohly přijít i nové nápady, nové zajímavé koncepce, které si nyní ani já nedokážu představit.
Odpovědět0  1
Kabe (881) | 4.10.20180:08
z fotografickeho hlediska neni jpeg zas az tak podstatny
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 4.10.201810:41
1­) Opravdu si myslíš, že měl Samsung JPEG nějak znatelně horší než ostatní? Že by si ho snad kvůli tomu lidi nekupovali? Vsadím se, že kdybych ti dal slepý test, tak bys kompakt Samsungu nepoznal. Naopak je docela možné, že bys jej ve výběru označil spíše někde v průměru než podprůměru.

2­) To souhlasím.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 4.10.201811:21
Posudzovanie jpgov slepym testom, to znie ... tak oxymoroidne :­) Samozrejme viem ze ide o to ze clovek nevie ktory jpg pochadza z ktoreho fotaku, ale ... ja len ze ma toto slovne spojenie celkom zaujalo :D
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 4.10.201819:07
1­) Ano, měl. V určité době a od určité ISO ­(spíše tedy vyšší­) měl JPEG výstup jednoznačně špatný, ne­-li dokonce úplně nejhorší. To platí výhradně pro foťáky s velkým snímačem. U kompaktů s malým snímačem ­(vyjma tzv. profi kompaktů­) byla tragická celá foto produkce ­(v určité době­), tam vybrat nejhoršího by rozhodně snadné nebylo.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (6625) | 4.10.201822:54
Tak počkej, bavíme se o kompaktech nebo o NX systému? Pokud jde o NX systém, tak tam souhlasím ­(vzhledem k tomu, že jsem mnohaletým majitelem takového fotoaparátu, tak vím, jak jsou vyšší ISO nepoužitelná, a to i v RAWu, natož JPEGu­).
Odpovědět0  1
busy (4706) | 3.10.201811:47
Samsung nielenze daval do fotakov vlastnosti mobilov ­(operacny system, moznost instalacie aplikaicii..­) ale skusil to aj naopak ­- do mobilu dal plnohodnotny fotak ­(kompakt­). Napriklad jeho mobily ako ­"Galaxy Camera Zoom­" a ­"Galaxy S4 Zoom­" s ultrazoomovymi objektivmi. Nejaki ludia si ich aj kupili a aj s tym ­(vraj uspesne­) fotia, ale v globale to tiez neurobilo dieru do sveta.
Odpovědět0  0
neutrinograf (514) | 4.10.201815:36
tenhle koncept se mne libi. doufal jsem hlavne ze fujifilm bude rozvijet moznosti vyvolavani obrazku promo ve fotaku, ale ti blbci usnuli na vavrinu. jejich implicitni program ma ruzove a zelene artefakty v odsumovani, viditelne zejmena na velkych plochach s malym mnozstvim brevnych prechodu jako je bila nebo seda zed. navic neni vubec renderovan jemny detail, ktery lze vytriskat s kazdym externim developerem, zrejme kvuli tomu, aby po treti fotce nedosla baterie, ktera je se svyma 1200mAh v dnesni dobe vsem k smichu. doufam, ze tendle zeiss bude aspon trochu cenove dostupny pro normalniho cloveka, kdyz toto kriterium nesplnuje leica m10, o ktere snim.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.