Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
22.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Je zde další celebrita, která míří k soudu za to, že použila svou podobiznu na sociálních sítích, na kterou však neměla právo. Tentokrát jde o zpěvačku Jennifer Hudson. V tomto případě byl odstraněn dokonce i vodoznak.
martinX34 (366) | 23.5.202011:03
Zazalovat forografa, ze jej make­-up je jej autorskym dielom a on nema pravo ho sirit.
Na druhej strane, pri pouziti cudzej fotky by sa aspon nemal odstranovat vodoznak a pri fotke by malo byt zverejnenene aj meno autora.
Odpovědět1  3
Milan Šurkala (6618) | 24.5.202011:19
Její autorské dílo ­(makeup­) je možné šířit, ale jen za určitých podmínek. Editorial licence je v pohodě, tedy jako ilustrační snímek. Ale nelze to dělat komerčně ­(postavit na jejím makeupu svůj vizuální program ­(má­-li to registrované­), hodit tu fotku na tričko, protože fotka neilustruje tričko, ale prodává tričko­). Takže částečné právo k šíření má.
Odpovědět0  0
snejdy (278) | 24.5.202023:51
A neni to tak, ze vyfocena osoba ma hlavni slovo v tom, jestli se ta fotka muze zverejnit? Mela by okamzite zatrhnout tomu fotografovi pouzivani jakychkoli fotek, kde je ona v detailu a bylo by…
Odpovědět4  0
Choakinek (4678) | 24.5.202023:58
To by bránilo v práci fotoreportérům, takže to není dobrý nápad. Spíš mi tyto případy přijdou dost trapný, jako soudce bych vyzval obě strany k mimosoudnímu vyrovnání, kde by protistrana zaplatila poškozenému nějakou rozumnou částku ­(žádné nesmyslné hausnumero­) a tím by případ skončil.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 25.5.20200:07
Ne, nemá hlavní slovo. Záleží však na použití. Jak už bylo řečeno, má hlavní slovo při komerčním využití podobizny, nemá však hlavní slovo při ilustračním použití. Tam jsou pravidla zase o něco jiná. Podobně to máš i u produktů. Můžeš pořídit fotku auta a tu uveřejnit jako ilustrační obrázek v novinách, ale už můžeš mít problém s toutéž fotkou jako plakátem, protože to je komerční použití a fotka prodává produkt ­(na fotobance ti takovou fotku pro komerční použití nikde nevezmou, dneska už tam budeš dost komplikovaně protlačovat i fotku se zamalovanými logy­). A zase trochu jinak je to, když to auto namaluješ, čímž se povaha díla autorsky výrazně změní.
Odpovědět0  2
snejdy (278) | 25.5.20209:40
A co zakony na ochranu osobnich udaju? Kdyby me treba vyfotil reporter a chtel to pouzit, tak pokud by to nebyla fotka davu kde jsem jeden z mnoha ale primo detailni zaber pouze na me, tak to bez souhlasu zverejnit nesmi…
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 25.5.20209:53
No však zákony právě říkají, že to možné je. Pokud je to ilustrační fotografie a klidně i v detailu, tak to bez tvého souhlasu může zveřejnit. Nezabráníš mu v tom ty ani zákon. Jestli se chceš soudit, tak ­"good luck­". Čím více osobních údajů tam je, tím více je to napadnutelné ­(jméno bys bez souhlasu s podobiznou neměl zveřejňovat, není­-li to známá osobnost, kde je to jaksi ­"jedno­", protože je veřejně známo, o koho se jedná­)

Citace ze zákona ­(https:­/­/www.kurzy.cz­/zakony­/89­-2012­-obcansky­-zakonik­/cast­-1­-hlava­-2­-dil­-2­-oddil­-6­-pododdil­-2­/­):

§ 88

(1­) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.

(2­) Svolení není třeba ani v případě, když se podobizna, písemnost osobní povahy nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí na základě zákona k úřednímu účelu nebo v případě, že někdo veřejně vystoupí v záležitosti veřejného zájmu.

§ 89

Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.
Odpovědět0  0
snejdy (278) | 25.5.202011:01
a jak to teda platí v kontrastu s článkem, který jste zrovna teď vydali?
"Babička u soudu: musí smazat fotky vnoučat z Facebooku, porušila GDPR­"
Jakože babička dát vnouče na net nesmí ale cizí člověk muj portrét použít smí?
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (6618) | 25.5.202012:51
Už několikrát bylo řečeno, že záleží na stylu použití a množství osobních informací s tím spojených. Ilustrační fotografie lidí bez jmen pořízením na volně přístupném prostranství pro novinářské použití je něco trochu jiného, než když babička, jejíž jméno je spojeno s účtem, a je tedy jasně identifikovaná, pomocí těchto fotek jasně identifikuje další rodinné vazby, jména...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.