Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadla minulosti: historie Canon DSLR

2.9.2010, Michal Srna, článek
V nové sérii článků se vrátíme o několik let do minulosti, abychom velmi stručně zmapovali historický vývoj modelů DSLR jednotlivých výrobců. Začněme božstvy opředenou značkou Canon, jejíž modelové portfolio doprovází již od počátku bohyně milosti a úsvitu.
Stále se snižující náklady na elektronickou výrobu zapříčinily v letech 2007 - 2008 pokles cen DSLR a uvedení zrcadlového nováčka určeného přímo pro začínající fotografy. S vylepšeními se setkáme i u profesionálních modelů značených jako EOS-1D/Ds a s jedním z nich zrovna začneme.


2007 - Canon EOS-1D Mark III


Profesionální model zaměřený na rychlost snímání Canon EOS-1D Mark III nahradil svého předchůdce s označením EOS-1D Mark II N v únoru roku 2007. Základními charakteristikami byly 10,1Mpx CMOS snímač formátu APS-H a v té době na úroveň DSLR rekordních 10 snímků/s v počtu až 110 možných v řadě za sebou!

Obrovský výkon poskytovaly modelu Mark III dva DIGIC III procesory, které Canon u DSLR představil právě v tomto přístroji. Od Canonu EOS 400D získal integrovaný čisticí systém EOS Integrated Cleaning System a kromě většího a jasnějšího hledáčku disponoval EOS-1D Mark III i velkým 3,0" LCD displejem poprvé také s možností živého náhledu Live View, jehož předstupeň jsme mohli zaznamenat u EOSu 20Da.


Dva nové DIGIC III procesory zajišťovaly pro EOS-1D Mark III dostatečný výkon
zdroj: eos1dmarkiii.com


Poprvé byl systém živého náhledů Live View uveden u tohoto modelu DSLR
zdroj: eos1dmarkiii.com

Pro sportovní fotografy či fotografy divoké přírody znamenal Mark III důležitý vývojový skok v možnostech snímání a novinky použité v tomto modelu se postupně začaly uplatňovat i v ostatních modelech, které Mark III následovaly.


Canon EOS-1D Mark III znamenal průlom v rychlosti snímání s DSLR


2007 - Canon EOS 40D


K tabulkovému shrnutí v předchozí kapitole u modelu EOS 30D z poloprofesionální sféry můžeme přidat od září 2007 i model Canon EOS 40D. Stejně jako EOS-1D Mark III dostal do své výbavy 10,1 Mpx CMOS senzor a velký 3,0" LCD displej s možností reálného náhledu Live View, která se jako lavina začala od roku 2007 šířit většinou modelů DSLR od Canonu. Samozřejmostí byl i integrovaný čisticí systém.

Jak již začalo být zvykem v poloprofesionální řadě DSLR Canonu, 40D přinesla drobné vylepšení všech parametrů včetně nového DSP procesoru DIGIC s označením III.


Nástupce poloprofesionálního modelu EOS 30D - Canon EOS 40D


2007 - Canon EOS-1Ds Mark III


Podobně jako v případě profesionální řady EOS-1D zaměřené na rychlost, se v tomto roce dočkala vylepšení i řada EOS-1Ds určená pro studiové fotografování. V listopadu byl tímto vylepšením Canon EOS-1Ds Mark III, sedmý model profi řady EOS-1D/Ds. Canon EOS-1Ds Mark III pokořil poprvé bariéru dvaceti megapixelů se svými 21,1 Mpx na full-frame CMOS snímači a velkým rozlišením 5616 x 3744 px.

S 19 bodovým AF systémem a 63 bodovým měřením patřil k tomu nejlepšímu, co mohl Canon nabídnout. Většina inovací byla shodná s těmi, jež zavedl na začátku roku 2007 model EOS-1D Mark III, kterému však v rychlosti nemohl konkurovat.


První 21Mpx DSLR Canonu - EOS-1Ds Mark III


2008 - Canon EOS 450D


EOS Digital Rebel XSi, EOS Kiss X2 nebo EOS 450D, to jsou vše pojmenování velmi důležitého nástupce Canonu EOS 400D. V březnu tento model přinesl do amatérského sektoru mnoho funkcí z dražšího Canonu EOS 40D. Amatéry zrcadlovkáři byl očekáván s velkým napětím a to, co si přáli nejvíce, se jim splnilo. "450ka" byla vypuštěna do světa s funkcí Live View, která do té doby dominovala pouze profesionálnímu segmentu trhu. Přinesla možnost ukládání snímků na SD karty, což si uživatelé též pochvalovali, jelikož do té doby byly v nižší třídě používány pouze karty typu Compact Flash.

12,2 Mpx snímač společně s vylepšeným A/D převodníkem umožňoval ukládat 14 bit RAW soubory a novinkou byl též DIGIC III procesor zděděný od dražších kolegů. Vedle vylepšení firmwaru přinesl EOS 450D i větší kapacitu akumulátoru.


Velmi očekávaná DSLR pro amatéry - Canon EOS 450D


2008 - Canon EOS 1000D


Úspěch, kterého Canon dosáhl na poli amatérských DSLR, mu zřejmě nestačil a v červnu 2008 se rozhodl vydat ještě dále - uvedl "DSLR pro masy" Canon EOS 1000D určený přímo začínajícím fotografům či rodinám. Cíl Canonu byl jasný - dostat DSLR do rukou nejen amatérům a profesionálům, ale i úplným začátečníkům, kteří poté mohou přesedlat na vyšší model z dílen Canonu, a to vše za co nejnižší cenu.

Tomuto fotoaparátu se z počátku říkalo "ořezaný 450D" či "přetavený 400D". Obě formulace vystihují EOS 1000D takový, jaký opravdu byl. Trochu je paradoxem, že takto levná DSLR založená též na procesoru DIGIC III sdílela velmi podobné uživatelské prostředí včetně Live View se všemi současnými DSLR od Canonu až po model EOS-1Ds Mark III.

V čem si tedy EOS 1000D pohoršil oproti 400D/450D? V porovnání se 450D měl EOS 1000D o 2 Mpx méně (jinak byl snímač CMOS totožný s oběma modely), disponoval pouze 7 bodovým AF systémem a 3,0 snímky/s. Ze všech tří modelů byl však nejlehčí s pouhými 502 g (tělo).

V současné době (09/2010) se prodává model EOS 1000D zhruba za cenu kolem 9000 Kč, čímž konkuruje i některým kompaktním fotoaparátům. Ve světě naleznete Canon EOS 1000D pod označením Rebel XS či Kiss F, kde "F" má znázorňovat zaměření této zrcadlovky - Family (rodina).


Canon EOS 1000D - plastová zrcadlovka pro začínající fotografy


2008 - Canon EOS 50D


V srpnu 2008, téměř rok po zveřejnění 40D, byl vypuštěn do světa zatím poslední model nižší poloprofesionální řady Canon EOS 50D. Tělo fotoaparátu zůstalo stejné jako v případě EOSu 40D. Nejmarkantnější změny se dočkal obrazový snímač - modelem 50D Canon uvedlo do světa nový typ CMOS snímače s 15,1 Mpx formátu APS-C, který je inovativní tím, že obsahuje tzv "Gapless Micro Lenses", které zvyšují efektivitu každého pixelu.

Druhou novinkou bylo představení dalšího z řady DSP procesorů nazvaného jako DIGIC 4, kterým se mohl EOS 50D pochlubit jako první společně s HDMI výstupem. Mezi ostatní vylepšení patří např. zdokonalení integrovaného čisticího systému a LCD displeje či Live View náhled.


Canon EOS 50D s novým typem CMOS snímače


2008 - Canon EOS 5D Mark II


Poslední model, který si Canon v září na rok 2008 uchystal, byl EOS 5D Mark II, nástupce modelu EOS 5D, který vytvořil novou kategorii poloprofesionálních zrcadlovek. Přesně do této sféry spadal i EOS 5D Mark II s full-frame snímačem uloženém v kompaktním těle.

Snímač se stejně jako v modelu EOS-1Ds Mark III přehoupl přes 20 MPx a v případě EOSu 5D Mark II obsahoval též 21,1 efektivních Mpx. Jelikož od uvedení 5D uběhlo hodně měsíců, nasbíral EOS 5D Mark II všechna vylepšení, která Canon použil u jiných DSLR (čisticí systém, Live View, 3,0" LCD, HDMI výstup...).

Jednou ze zajímavostí je, že Canon EOS 5D Mark II byl použit jako první DSLR pro nafotografování oficiálního portrétu prezidenta USA - Baracka Obamy.


1. oficiální portrét prezidenta USA pořízený DSLR, použitý fotoaparát - EOS 5D Mark II
(Metadata v obrázku zachována)
zdroj: change.gov


Druhý model do nové kategorie poloprofi DSLR - Canon EOS 5D Mark II

V posledních dvou letech 2009 - 2010 se podíváme spíše než do historie na současné modely DSLR Canonu, které dnes tvoří většinu prodávaných DSLR firmy Canon, i když takový Canon EOS 1000D bude na pultech obchodů pravděpodobně ještě několik měsíců....