Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadla minulosti: historie Nikon DSLR

14.9.2010, Michal Srna, článek
Druhý díl série zabývající se časovým vývojem DSLR nás zavede do minulosti japonské firmy Nikon. Čeká nás cesta od experimentálních počátků Nikonu a NASA v oblasti digitalizace zrcadlovek, až po nejnovější modely, které můžeme nalézt na pultech obchodů.
Počátkem 90. let většina japonských výrobců 35mm fotoaparátů otálela v produkci jakékoliv komerční DSLR. Profesionální digitální fotografie byla víceméně dominantou americké společnosti Kodak, využívající těla analogových zrcadlovek japonských výrobců (Nikon, Canon). Tuto spolupráci jsem v případě Canonu popisoval již v minulém díle seriálu.

V polovině 90. let si Nikon začal uvědomovat potřebu fotožurnalistů, kteří začínali objevovat výhodu digitální fotografie, a tak se v roce 1995 zrodily první dva modely komerčně vyráběných digitálních SLR Nikonu v kooperaci s Fuji.


1995 - Nikon E2/E2s


První komerčně vyráběné DSLR Nikonu označené jako Nikon E2/E2s byly světu zveřejněny koncem roku 1995. Na jejich vývoji se ovšem nepodílel Nikon sám - velký podíl na nich měla i firma Fuji Photo Film Co., Ltd. To vysvětluje, proč na rukojeti nesl každý fotoaparát označení Fujix a proč se tyto fotoaparáty prodávaly i pod označením Fuji DS-505/515.

E2/E2s byly plně automatizované DSLR a mohly používat běžnou optiku Nikkor díky Nikon F-mount bajonetu. CCD snímač obsahoval 1,3 Mpx a oba typy umožňovaly pořizovat fotografie v rozlišení 1280 x 1000 px. Snímky byly ukládány na PCMCIA kartu stejně jako u prvních DSLR Canonu.


Katalogový list s upoutávkou na E2/E2s společně s PCMCIA kartou
zdroj: mir.com

Možná se ptáte, co odlišovalo E2 od E2s? Byla to pouze rychlost sekvenčního snímání, která v případě modelu E2 umožňovala snímat rychlostí 1 snímek/s a u E2s to byly 3 snímky/s (7 v řadě).


Nikon E2/E2s - první společná DSLR Nikonu a Fuji
zdroj: mir.com


1996 - Nikon E2N/E2Ns


Po necelém roce se E2/E2s dočkaly svých nástupců - Nikon E2N/E2Ns. Oba modely se opět lišily pouze rychlostí sekvenčního snímání, která zůstala stejná jako v případě E2/E2s. Změny byly pouze drobné - vylepšení citlivosti ISO při hodnotě 3200, vyvážení bílé až do hodnoty 5700 K se studiovými blesky a upravený preview mode.

Nikony E2N/E2Ns byly známy též pod označením Fuji DS-505A/515A z důvodu již výše zmíněné spolupráce obou firem.


Dalo by se říci, že zbytečný nástupce E2/E2s - Nikon E2N/E2Ns
zdroj: mir.com


1998 - Nikon E3/E3s


Poslední z řady DSLR vyrobených Nikonem a firmou Fuji - Nikon E3/E3s byly světu oznámeny v červnu 1998, ale do prodeje se dostaly až v roce 1999. V katalogu byste je našli pod označením Fuji DS-560/565.

Změn oproti předchozím modelům nebylo mnoho - drobné vylepšení CCD snímače z 1,3 na 1,4 Mpx tvořeným 1364 x 1032 px, který však umožňoval fotografovat též pouze v rozlišení 1280 x 1000 px.

Úprav se dočkalo i sekvenční snímání, které bylo schopné v případě E3s pořizovat 3 snímky/s v počtu 12 v řadě za sebou. Modely z řady E3 byly již také kompatibilní s většinou příslušenství Nikonu (blesky, dálkové spouště...).

Svět však očekával revolučního nástupce, který již neponese označení "E", nýbrž otevře zcela novou digitální éru DSLR Nikonu označovanou dodnes písmenem "D".


Poslední z řady "E" DSLR Nikonu a Fuji - Nikon E3/E3s, jako by si z oka vypadly, že?
zdroj: mir.com


1999 - Nikon D1


Revoluční DSLR Nikon D1 uvedl Nikon v červnu 1999 a stala se první praktickou digitální zrcadlovkou v historii, kterou si výrobce navrhl a vyrobil sám s přijatelnou cenou $5000.

Až od tohoto bodu můžeme hovořit o počátku samostatné éry DSLR Nikonu jako v případě Canonu a jeho DSLR Canon EOS D30. Jednalo se také trochu o odpověď Nikonu na dominanci Kodaku mezi profesionálními DSLR.


Reklamní snímky Nikonu D1 a jeho nástupců D1X/D1H
zdroj: mir.com

Nikon D1 nesl 2,74Mpx CCD snímač s 2,62 efektivními Mpx a rozlišením 2000 x 1312 px, který produkoval detailní obrazy s vysokou kvalitou. Ohnisková vzdálenost použitých objektivů musela být násobena crop factorem 1,5 a bylo možné použít jakékoliv objektivy s bajonetem F-mount.

Rychlost sekvenčního snímání byla u Nikonu D1 4,5 snímků/s (21 v řadě) a fotografie se ve formátu 12 bit RAW či JPEGu ukládaly na Compact Flash karty - konec obrovských PCMCIA. O zpracování digitálních obrazových dat se staral vlastní ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) procesor.

S příchodem D1 se objevil konečně velký a jasný zadní 2" LCD monitor se 120 000 px, na kterém bylo možné prohlížet snímky, histogram atd. Komunikační rozhraní s PC bylo realizováno pomocí FireWire.

D1 se zapsala do historie jako jedna z nejvýznamnějších DSLR, která znamenala průlom ve vlastní produkci digitálních zrcadlovek - navržení DSLR od základů až po výrobu.


Revoluční DSLR Nikon D1 - první praktická DSLR Nikonu v historii


2001 - Nikon D1H


V únoru 2001 se Nikon D1 dočkal svého prvního vylepšení a byl jím profesionální Nikon D1H zaměřený na rychlost. Menu fotoaparátu bylo pro zlepšení přehlednosti kompletně předěláno a uživatelé si mohli konečně zvolit barevný profil sRBG/Adobe RGB, což byl asi největší neduh, kterým Nikon D1 trpěl.

Úprav se dočkalo i nastavení ISO včetně snížení šumu při vyšší citlivosti, větší obrazový zásobník s vylepšeným ASIC DSP procesorem a drobné navýšení rychlosti sekvenčního snímání na 5 snímků/s. Počet pixelů zadního LCD se rozrostl na 130 000.

Kvalitní konstrukce těla fotoaparátu zůstala stejná jako v případě Nikonu D1 podobně jako AF systém, který sahal až do dob filmového Nikonu F5. CCD snímač v případě modelu D1H taktéž neprošel žádnou změnou.


Nástupce D1 - Nikon D1H přinesl několik drobných vylepšení


2001 - Nikon D1X


Stejně jako v případě modelu D1H byl v únoru 2001 představen Nikon D1X, další nástupce revoluční D1. Největší změna se týkala CCD, v D1X byl představen nový velice zajímavý 5,3Mpx CCD snímač.

Konstrukce tohoto snímače byla lehce kontroverzní, jelikož tvar pixelů byl obdélníkový a CCD mělo 2x větší rozlišení v horizontálním směru než ve směru vertikálním, které zůstalo stejné jako v případě D1. Nikon D1X získával snímky v rozlišení 4028 x 1324 px (přibližně 6:2) a poté toto rozlišení interpoloval do finálních 3008 x 1960 px (přibližně 3:2), což znamená 5,9 Mpx.


Takto viděl scénu CCD snímač Nikonu D1X (vlevo) a výstup po interpolaci (vpravo)

Ostatní změny jsou podobné jako v případě Nikonu D1H až na pohoršení v oblasti sekvenčního snímání z důvodu většího rozlišení D1X - 3 snímky/s.


Nikon D1X, který v sobě nesl vylepšené lehce kontroverzní CCD

Máme za sebou nejdůležitější etapu dějin DSLR Nikonu v období let 1995 - 2001 a nyní nás čekají roky 2002 - 2004, kdy se digitální zrcadla Nikonu začala pomalu, ale jistě šířit do nižšího segmentu trhu - mezi amatéry...