Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Zrcadlovka a já: Skórovat
8.7.2011, Jana Bártová, fejeton
Psát fejetony je jednoduché. Je to asi stejně tak snadné, jako vyhrát zápas v první lize, skočit padákem, sjet ledovec na lyžích volným terénem, uvařit skvělé jídlo nebo vyfotit opravdu dobrou fotografii.
xtonda (92) | 11.7.201115:59
U předchozích ­"fejetonů­" jsem se komentáře zdržel, ale pokud autorka vyrukovala s tímto, tak bych s dovolením také vyjádřil svůj názor.

Bohužel články které autorka v zde v této sérii vydává nejsou ani fejetony ani dobré články, nemohu si pomoct, ale takhle to vidím. Často to jsou jen bodové seznamy bez pointy a bez sdělení u kterých nedokáži pochopit proč vlastně vůbec vznikly a lámu si hlavu co tím autorka chtěla říct.

Doporučuji zjistit si co je to fejeton http:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Fejeton a přečíst si díla tam zmíněných předních českých fejetonistů.

A opravdu nemusím být schopen napsat dobrý fejeton abych dokázal poznat ten špatný, stejně jako nemusím být schopen uvařit dobrý guláš abych dokázal poznat ten špatný.
Odpovědět3  1
FotoZemek (919) | 11.7.201111:41
Je mi líto, ale eště nikdo nedal k lepšímu svá ,,veledíla,, takže zas 1:0.
Děkuji
2011­-07­-08
fotozemek.cz
Odpovědět1  4
ulyses1 (161) | 10.7.201114:15
Jak se tak dívam autorka, pro některé shovívavě Janička ­(to by mne na jejím míste dost urazilo­), dostává od čtenářů co proto. Dost se na tom podepisují její obhajáci, kteří jsou schopni jen sprostých, osočujících a histerických výlev ­(mmch. i autorčina apologie je dost histerická­), čímž nutí kritiky své argumenty formuvat přesně a nemilosrdně a ještě nemilosrdněji.
Onen, co napsal, že autorčiny fejetony odpovídaí slohovému úkonu žáka 7. třídy, se pravděpodobně nesetkal např. se seminárními prácemi studentů VŠ. By se divil, co se tam napolyká...nicméně řada z nich je schopna jakéhos vývoje, proto bych p. Obornou zcela nezatracovala, spíš bych doporučila zkusit jiný žánr ­- fejeton by asi měl mít jakoustakous myšlenkovou hloubku a pokud možno i vtip.
Zajímavé by možná opravdu bylo přenechat ­"fejetonistickou­" aktivitu čtenářů podle systému, jaký tu kdosi navrhoval výše ­(Hupp?­) a vrhnout se spíš do vod odborných, kde se není třeba trápit tím, že musím něco za každou cenu napsat, i kdyby to měl být sebevětší žvást.
Odpovědět3  0
ulyses1 (161) | 10.7.201114:25
oprava hysterické:­-)
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1042) | 10.7.201110:49
vaše fejetony jsem vždycky rád četl, byl to takový milý oddech mezi odbornými superčlánky a místy i odbornými superblbostmi ­- ale tohle jste dělat neměla. Jakmile jste napsala tohle, jakmile jste se začala bránit a vyzývat kritiky k napsání lepších věcí a vykládat o tom, jak vy to děláte skvěle, skončila jste. Vaší jedinou rozumnou možností bylo kritiky okázale ignorovat ­- případně si z rozumných kritik vzít ponaučení. Tohle je zoufalost.
Odpovědět3  0
J. Vich | 9.7.201118:40
Opravdu nechapu, oc tu ­"zastancum­" bezi. Ze slecna Jana pise a je to snad dobre? Stejne dobre je asi tak to, ze take dycha, ji a pije.

Skutecnost, ze jeji texty nesplnuji kriteria fejetonu ­(o dalsi literarni hodnote nemluve­), natozpak placeneho fejetonu, snad nemuze byt sporu. Kazdy byt i stredoskolsky profesor by to potvrdil a melo by to byt jasne i onomu sefredaktorovi.

Hanlive, nekonstruktivni invektivy zde doposud rovnez prsely temer vyhradne ze strany ­"zastancu­". Takze i zde nechapu, proc se bojem proti tomuto tito lide jednim dechem zastituji.

O co tu bezi ­"kritikum­" je naopak pruzracne ocividne a pochopitelne: to, ze ma nekdo v ruce drahy fotoaparat, tvari se dulezite a cvaka, z nej nedela fotografa ... a to, ze ma nekdo ma papir, pero ­(klavesnici­), a pise, z nej nedela publicistu, natozpak fejtonistu, i kdyby si pred sve clanky daval ­"Fejeton­" 36pt tucnymi verzalkami. Ostatne o literarni urovni autorky leccos napovida i to, jak ucelove si vytrhala z kontextu defininici fejetonu a interpretovala ji tak, aby se do toho vesly i jeji neprilis odusevnele ­"proudy vedomi­" ­(tuto invektivu pripoustim­), zde honosne prezentovane jako fejetony.

O realnych duvodech, proc tyto clanky stale jeste vznikaji a objevuji se zde, jakkoliv jsou naprosto nadbytecne, prazdne a na titulni strane nepatricne ­(a uz vubec nadepsane jako ­"Fejeton­"!­), bylo objektivne napsano jiz dost, opakovani by bylo zbytecne.
Odpovědět2  2
frasve (131) | 9.7.201119:48
Nelze než souhlasit. Bohužel ti, co nejvíc křičí, ti, co používají nevybíravý slovník, ti, co zběsile klikají, jsou ti nejvíc mimo. Někteří z nich píšou o mindrácích ­- asi je to jejich životní téma a problém. Stačí se podívat na jejich webovky, viďte Františku Zemku. Nic proti Vám a Vašemu ­"chlapáctví­". Je Vám dost na to, abyste věděl, co na modelky zabírá. Ale to, jak se ­"profesionálně a umělecky­" prezentujete, včetně Vašeho ­"polyglotního­" nadání ­(bohužel ta čeština je trošku slabší, ale to bych klidně bral­), to je opravdu na povážnou. Vaše fotky jsou z valné většiny opravdu sotva průměrné, i kdyby Vám ve Vlčnově a okolí stokrát klepali na rameno a byl jste členem ještě dalších organizací, než jaké uvádíte. Jste příkladnou ukázkou, že dýchavičně doháníte něco, co Vám ani zdaleka není, a už asi nebude, dáno. Však si Vás všichni mohou vygooglovat. Jste všude ­- a nikde. Jinak už se k té trapárně nebudu dál vyjadřovat a jen budu doufat, že Jana O­(d­)borná si najde jinou od­(b­/p­)ornost, než psát fejetony.
Všem přeji hezký zbytek víkendu a víc zajímavých článků o fotografii, nejen na Digimanii.
Odpovědět1  3
Ratatabum (65) | 9.7.201122:00
Opravdu nechápu, o co jde vám všem jde ... ? To že jí někdo platí nebo ne je věc pouze jich dvou ­- né vaše ani nikoho jiného. Možná to nesplňuje to, co si pod slovem fejeton někdo představuje ­(někdo vyžaduje­) ale co ?? Ať nespokojenci ona díla nečtou. To přeci není problém.. Já jsem obyčejný člověk. Články si přečtu a tím to hasne .... A kdyby z internetu mělo vymizet vše, co je nedokonalé, tak to by toho tam moc nezůstalo.
Odpovědět1  1
Tchutcho (1037) | 9.7.20117:40
Věděl jsem,že k tomuhle někdy dojde.že paní,nebo slečně Janě dojde trpělivost a ohradí se.No a však proč ne?Copak nemá právo na svou obranu?Článek,co článek,se do ní obouvají ty samí lidi a rejpou a rejpou a nic jim nevoní.Někdy mi příjde,že i kdyby napsala něco perfektního,stejnak ji to pár jedinců zkritizuje.Pravda je ta,že rypáci byli,jsou a budou,tak už to prostě je a bude.I já se přiznám,že si rejpnu.Proto kamenem neházím,ale nestačilo by jen napsat třebas jednou větou,že se to prostě nelíbí a odchod?To to musíte rozebírat,jak kolečka u hodinek a ke všemu přidávat i urážky a podobně?Pánové,zamyslete se nad sebou a choďte se raději vyřvat někam do lesa,nebo si raději jděte vypláchnout huby,páč ty vaše kecy někdy překračují rámec slušnýho chování.
Odpovědět3  3
kubiii (499) | 10.7.201123:25
Tchutcho, tentokrát s tebou zásadně nesouhlasím!

Redaktor by neměl něco takového psát ­- buď nemá číst diskuze ­(nebo je nepovolovat­) nebo má být natolik nad věcí ­(pokud si je svými kvalitami jist­), že je má přecházet bez povšimnutí. Jak jsem zmiňoval, DM je server do značné části komunitní a členové této komunity, ale i ostatní čtenáři jsou de facto zákazníky DM! I když nic neplatíme, počet přístupů, dlouhá doba strávená na stránkách, ohlasy na diskuzích ­- to všechno prodává reklamu a tipnul bych si, že ne špatně... A já svým zákazníkům také nemohu vyčítat, že se jim nelíbí, když jim udělám něco špatně a říkat jim, ať si to příště udělají sami. Tento článek je tedy podle mě velmi neprofesionální a vyčetl bych editorovi, že jej pustil do éteru.

Za sebe mohu ujistit, že pokud kdokoliv napíše dobrý článek, na kterém si pochutnám třeba tak jako na Tvých fotografiích, budu chválit, až se budou hory zelenat. I když je pravda, že už moc nechválím pod články pana Šurkaly, protože mám strach, aby nezpychl :D Je však pravdou, že paní nebo slečně Oborné už asi nic nepochválím, protože jsem se zařekl, že už žádný další ani předchozí ­"fejeton­" číst nebudu, abych zase náhodou neměl nutkání něco napsat do diskuze a ­"nerypákoval­"...

Ještě mi dovol vyjádřit se k tvé reakci na uživatele níže; napsal hloupou větu: ­"Pro Čecháčky ?­- naběračky.­" Škoda, že jsi reagoval v podobném duchu :­( Jednak více na západ budeš s šufánkem opravdu hladovět a, když někoho poprosíš, aby rožnul, tak zůstaneš ve tmě :D, ale to jsem nechtěl říct.

Chtěl jsem říct to, že jestli něco ničí češtinu, tak to nejsou různá nářečí, slangy či argoty ­(ať už české nebo moravské­), to je naopak bohatsví našeho jazyka, něco co existuje se spisovnou češtinou paralelně a v krásné symbióze. Češtinu devastuje to, čemu můj češtinář říkal ­- nevím jestli správně ­- středočeský dialekt, neboli pražština. To není nic proti Pražákům, problém je v tom, že jejich dialekt se prostřednictvím médií ­(bohužel často i těch veřejnoprávních­) šíří do celé republiky místo spisovné češtiny a zvlášť mladší pak automaticky přebírají tento dialekt jako spisovnou řeč, a je to potom smutné poslouchání. Já osobně miluji nářečí a místní jazykové speciality: valašské ­(k tomu mám hodně blízko­), slovácké, hanácké, výborná je ostravština, samozřejmě můj rodný hantec, ale tuším i Žižkov má svoji mluvu... Je to jako s dobrým pivem, to nejlepší nenačepuješ z výčepu velkých europatokových koncernů, ale ze sudů kutálejících se z menších pivovarů ze všech koutů naší vlasti.

Dobré světlo!
Odpovědět2  0
coulomb (56) | 10.7.201123:45
Já jsem ten který psal o tom šufánku, ale naprosto souhlasím v Vámi. Když slyším „jdu se mejt“, chce se mi blejt. Ať si v té Praze mluví jak se jim líbí, ale ať to proboha necpou do dabingu. Jaká krásná čeština zní ze starých filmů. A hrají v nich pražští herci. Přeji dobré světlo všem a už se přestaňme tady hádat o „suchý z nosu“.
Odpovědět0  0
kubiii (499) | 10.7.201123:58
Poznámka o Čecháčcích byla hodně zbytečná, ale jinak silně souhlasím.
Odpovědět0  0
Tchutcho (1037) | 11.7.201110:11
Omlouvám se za svou reakci na téma Čeština.Jsem prostě patriot a nesnáším,když se někdo obouvá do naší krásný vlasti a nesnáším slovo ­"Čecháček­".To mne trošku nadzvedlo,tak jsem reagoval.Osobně taky miluju nářečí a nevadí mi žádný,jak pražský,tak slezský,tak i moravský dialekt.Mimochodem,Moravu miluju ze všech koutů naši vlasti asi nejvíce.Jen mne nakrklo,když si někdo z těchto nářečí snaží udělat posměch a sečnou zbraň při debatě s druhým.Kubiii: Tvůj přízpěvek mne zaujal a přivedl mne k zamyšlení.Líbí se mi Tvůj názor a musím s ním s pokorou souhlasit.Článek Jany se mi taky nelíbí a taky s ním nesouhlasím.Ovšem nelíbí se mi naopak reakce některých čtenářů a obzvláště některý nemístný,až urážející.Tyto reakce považuju za opravdu zbytečný a myslím si,že by fakt stačilo napsat jednou větou,že to stojí za kulový a jít jednoduše od toho.Proč to rozvádět do extrémů a lejt na ni kdejakou špínu a plyvat na ni.Perfektně to napsala Ulyses1 a dál bych to už taky nechtěl rozvádět,páč by to už bylo opravdu,jak to tady už někdo napsal,hádání se o suchým z nosu.Přeju všem včetně Tobě : Dobrý světlo!
Odpovědět2  0
Jungmann | 17.7.201112:16
Milý ochránče češtiny, přízpěvek se píše se ­"s­", plyvat se píše s ­"i­", po tečce a čárce se píše mezera a to ostatní probereme ve druhé lekci.
Odpovědět1  1
Tchutcho (1037) | 17.7.201118:09
Díky za upozorneni jungmane.Koukám,že jsi jeden z těch,co hned vyhledávaj nejaký detajlky,abi mohli hned rejpat a dělat z druhých blbecky,co?To svědčí akorád o tvý méněcennosti.Víš co,pane chytrý?Jdi do prdele a na tu tvou další lekci se ti můžu akorád tak víš co.Pokud vyžaduješ,napíšu ti to pěkně po Česku.Tak a teď si běž pobrečet třeba k adminoj.Jsi akorád jeden raneček neštěstí.Ale dobře ti tak,jen si v tom svým hnidopiš
Odpovědět1  4
kubiii (499) | 8.7.201122:47
Pochybuji, že by se našel nějaký masochista, který by dle návodu posílal své literární veledílo nějaké odvodní komisi na mail. I kdyby to bylo jak od Nerudy, neměl by šanci! Ale co kdyby se zřídila pro každého registrovaného uživatele možnost založit si osobní blog? Asi by to dalo programátorům trochu práce, ale bylo by to zajímavé rozšíření. DM je komunitní server a tam se blog patří ­- podobně třeba jako na Auto.cz. Povedenějším kouskům by se pak mohlo vyčlenit na hlavní straně místo pro upoutávku. Myslím, že by to stálo za úvahu.

A když už jsem zmínil Auto.cz, tam byl svého času také jeden uražený redaktor. Už tam není... ­(Iudex jistě vzpomene na pana Zezulku ;­))
Odpovědět2  0
Iudex (1059) | 8.7.201123:00
Pamätám. Tiež urazene reagoval, vidiac v sebe inovátora ako Henry Ford, a už nie je. Inak nejaké malé miestečko pre blogy by sa uživilo zrejme aj na tomto serveri.
Odpovědět0  0
Ratatabum (65) | 8.7.201119:34
Vážení, to co tady předvádíte je ubohost! Kritizovat umí každej. Pokud se vám onen ­"fejeton­" nelíbí, tak ho nečtěte. Nikdo vás nenutí ! Nebo nemáte do čeho píchnout, a tak brouzdáte po netu, a v každym fóru si jen někoho dobíráte? Máte snad nějaký komplex, který vás nutí vznášet zbytečnou kritiku? Inteligentní člověk si článek přečte, pomyslí si svoje a jede se dál... Díky blbům jako jsou místní chytrolíni to tu začíná vypadat jako na novinky.cz ­- tam je taky radost číst vždy ty stupidity pod článkem...
Tohle by měl být i popud pro adminy. Prostě takovéto diskuze zakázat. Maximálně hodnotit jako fotky v galerii. Tímhle se jen snižuje kvalita tohoto serveru...
Paní­/slečno Jano ­- pište dál a nenechte se odradit.... řiďte se pravidlem: ­"blbec mě nene**re!­"
Držím palce...
Odpovědět3  2
kubiii (499) | 8.7.201119:47
Promiň, ale nikdo níže nenapsal méně slušný příspěvek ­(eufemicky řečeno­) než Ty, což nějak neladí s obsahem Tvého komentáře. Tak nějak mi na mysl vytanulo přísloví o kázání vody a pití vína.

Já se za svoje kritické komentáře rozhodně nestydím, slušně jsem prezentoval svůj názor, za kterým si stojím. Vzhledem k tomu, že ­- mimo Tvého příspěvku ­- se tu žádné další vulgarity nevyskytly, nevidím důvod k rušení diskuzí.

O komplexech se tu dá hovořit zejména v souvislosti s obsahem dnešního ­"fejetonu­" ­(můj učitel češtiny vždycky říkal, že do uvozovek patří pouze přímá řeč a silná ironie :D­)! A můj důvod, proč jsem se k obsahu některých článků vyjádřil, byl ten, že mám Digimanii rád... ;)
Odpovědět3  0
Štípek | 10.7.201110:40
Je to fakt, pokud se vám to nelíbí­-nečtěte to. Na druhou stranu jsou kritické reakce autorce k zamyšlení, aby s tím přestala. Jednoduše se do špičkové Digimanie dostala pisatelka, která na to nemá. Tímhle se snižuje kvalita tohoto serveru. Možná by se uplatnila v časopisech typu Sedmička pionýrů.
Dobře, zastánci autorky, hájíte jí z principu solidarity nebo se vám její články OPRAVDU LÍBÍ?
Odpovědět3  0
kubiii (499) | 8.7.201118:10
Jsem z těch, kteří si rejpnuli pod výplodem s názvem Kdy raději nefotit nebo tak nějak... Byl to typický kousek ve stylu: ­"musím odevzdat článek, termín se blíží a já pořád nic nemám ­- hrk tam pár bodových odstavců o ničem.

Toto se mi ani nechtělo komentovat, protože té uražené ješitnosti z toho čiší ta pověstná PŘEHRŠEL :D, ale nadhodím Vám jednu věc k zamyšlení, paní Oborná: Kolik je rejpalů pod články Milana Šurkaly? Kolik je rejpalů pod články od Vás? Čím to asi je? Nebude chyba někde jinde než v diskuzních rejpalech?

A ještě ke komickému poslednímu odstavci: Jaký je honorář za zveřejněný článek? Protože zadarmo píšu leda tak do vlastního blogu! ;)
Odpovědět3  1
Ratatabum (65) | 8.7.201119:37
i pod články ­(recenze apo­) p. Šurkaly je vždy také někdo, kdo kritizuje .... Taková je holt doba internetu ­- doby anonimity .
Odpovědět1  1
frasve (131) | 8.7.201120:56
Moc filozofuješ. Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž. Když sedí nad klávesnicí Milan Šurkala, není to Jana Oborná. Nesouhlasit a kritizovat ovšem může každý a je jedno, jestli je to pod jménem, nebo anonymně. Samozřejmě ideální by to bylo pod jménem. To by ovšem znamenalo eliminovat vypatlance. Taky agresivní týpky, jako je jistej Ratatabum. Atd., atp. A bylo by po demokracii a svobodě slova. Takže to nechme, jak to je. Pořád lepší bez cenzury s trapnostma, než s cenzurou. Trapnou od A do Z.
Janě Oborné však klidného spánku nedopřejme. Její místo je na střídačce. V téhle fotografické hře navždycky.
Odpovědět0  0
paimutan | 10.7.201122:50
též by mne zajímala výše honoráře za zveřejněný článek, a taktéž požadovaný rozsah ­(např. na normostrany)
Odpovědět0  0
Toruk Makto | 8.7.201116:45
vážená dámo, která se tady oháníte vysokými školami a vystudováním bůhvíjakých oborů, laskavě si nejprve zjistěte, co znamená slovo ­"přehršel­" a pak teprve poučujte... bohužel jste ho použila přesně v opačném významu, tak jako ho používá 90% populace.

Nicméně opět se ukazuje, že skutečnost, že to tak dělají všichni, ani zdaleka neznamená, že to dělají správně.

Nebohé slovo ­"přehršel­", kterého drtivá většina lidí používá zcela nesmyslně coby synonymum ­"extramegakrutopřísněhustěstrašněobrovskymoc­", na vás totiž prozradilo i to, co jste nechtěla.
Odpovědět0  3
coulomb (56) | 8.7.201116:58
Je přece jasné, že přehršel bylo množství, které se vejde do misky vytvořené dvěma dlaněmi. Takže je to, podle mých chlapských rukou asi tak dva větší polévkové šufánky. Pro Čecháčky ­- naběračky.
Odpovědět1  1
frasve (131) | 8.7.201117:14
Není to jasné. Většina lidí používá tohle slovo ­(a často v zlidovělém znění přehršel, nikoliv ve správnějším přehršle­) pro ­"větší než velké množství­". Aniž by tušili, co původně znamenalo. Projet net a pak tady ­"po čecháčkovsku­" dělat chytrýho, to mi trošku nesedí. Bez ohledu na to, že autorka o tom taky nemá ani páru. Mimochodem ­- v textu autorky není slovo použito, shodou okolností, nijak nepatřičně.
Odpovědět0  0
Tchutcho (1037) | 9.7.20117:20
Si myslíš,že jsme tak méněcenný Čecháčci,že nevíme co je to ten váš podělanej šufánek?Jsi na omylu a jsi právě ukázkovým příkladem jednoho z králů rypáků tady.U nás se běžně používá slovo ­"žufan­",ale každej normální ČECH ví,že se s touhle věcí něco nabírá,takže logicky bych to nechal u tý naběračky a nekomolil bych tu krásnou Češtinu,jako to máte ve zvyku vy.
Odpovědět1  2
FotoZemek (919) | 8.7.201115:51
Fakt dobrý, doufám,
že se ptactvo chytí za nos, ono napsat fejeton je rozhodně těžší, než udělat dobrou fotku, ta může vzniknout pouhou náhodou a může vynést fotografa na piedestal slávy.
Jenže.
Napsat fejeton je o schopnosti myslet, držet se tématu a dělat to co čtrnást dní je kláda jak sv... .
Vím jak je kolikrát těžké napsat zprávu do novin, nebo jen na zpravodajský portál, je to horší jak se ,,blunckat s mašinou na akci,, a hrát si na profesionála s co nejdelším a nejširším objektivem, pokud možno bílé barvy.
Džím vám palce, je to fakt řehole. Sem tam se něco sice nepovede, ale Vaše skóre je určitě lepší, než skóre vašich kritiků.
Nebudu se bavit o fotografech, ti dělaj machry s jednou vybranou fotkou ze stovek nablikaných šuntů, ­/též mezi ně patřím­/ a často.
Janičko, ještě jednou, gratuluju
Odpovědět3  2
FotoZemek (919) | 8.7.201116:01
Jo a přidávám něco ze svojeho archivu, to aby ste se mohli taky ukázat ­- rejpalové, to aby se vědělo kdo je co !!! vyšlo novinky.cz


2010­-11­-06

Kanonáda nad londýnem a celým Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska.

Když v roce 1605 se katolický spiklenec Guy Fawkes ­/nemohu říci jinak než terorista­/, pokusil vyhodit do vzduchu budovu parlamentu spolu s králem Jamesem prvním,
netušil, že ještě v roce 2010 jej budu posílat já i jiní obyvatelé Londýna a celé Velké Británie do horoucích pekel.
Také členové Královské stráže, kteří po celá staletí musí zkontrolovat parlamentní sklepení před každým zasedáním tohoto ctihodného sboru, určitě nevýskají radostí. V den výročí tohoto pokusu se sice konají tradičně mnohé ohňostroje v Londýně, ba i celém spojeném království.
Avšak, někteří obyvatelé obzvlášť východního původu si toto výročí vykládají po svém a obšťastňují své sousedy divokými ohňostroji již týden, ne­-li dva předem.
Střílí každý, kdykoli, kdekoliv a cokoli co si zakoupí.
Musím dodat, že do desáté hodiny večerní, po té už je v ulicích klid. Oficiální ohňostroje se v tento den konají takřka ve všech parcích po celém městě, spolu s nimi hoří symbolické vatry a někteří upalují i portréty tohoto ničemy, který způsobil tuto tradiční show, na kterou bývá povětšinou vstup zdarma. Jí se, pije, ochutnávají všelijaké exotické speciality od indických, mexických, thajských a prostě všech, spolu s tradičními anglickými bramborami pečenými ve slupce, či jablky v karamelu. Tradice jsou tradice, obzvlášť tady v Anglii.
Jenom mne, tradičně­(?­), bolí břicho.
************************************************************************­**********
Odpovědět0  5
frasve (131) | 8.7.201116:19
Vypadá to na ­"Janiččin šálek čaje­". Pro dějiny fotografie zcela základní informace. Povýtce stylisticky a gramaticky nedozrálá.
Odpovědět0  0
frasve (131) | 8.7.201116:13
No to je příspěvek... Ještě že aspoň nespíte s holkama, který fotíte. Kromě Vaší přítelkyně. Ale nebudu osobní, promiňte. Jenom by mě zajímalo ­- Vy se s autorkou znáte? Že ji koketně oslovujete ­"Janičko­"... Každopádně máte rád přísloví, tak Vám jedno nabídnu: ševče, drž se svého kopyta... O psaní zjevně mnoho nevíte. Kupodivu ani o psaní ­"fotografickém­".
Talent není dán každému. Janička je hezké mladé děvče, soudě podle jejího portrétu. Jako předpoklad k psaní fejetonů, natož těch o fotografii, je to ale žalostně málo. Jak patrno z jejích pokusů, stejně jako z rozpačitých a kritických ohlasů ­(pomíjím ty od věčně pozitivních, laskavých, eventuálně jinak spřízněných duší­).
Jinak Vás ujišťuji, že třeba moje skóre je určitě lepší, než té kritizované. To se totiž snadno takhle napíše, že. Každopádně na gratulaci Janičce to opravdu není. Jen si z nás tropí šašky.
Odpovědět1  1
FotoZemek (919) | 9.7.20110:12
rejpl sis, je ti dobře, udělal ses. gratuluju

Ostatně, většina takzvaných kritiků si vybíjí své mindráky tímhle způsobem, žel Bohu nic nového a pro int. typické, co se takhle postavit z očí do očí, ale to nee, raději se budeme skovávat pod bombastické přezdívky. Víš chalpi se tak nechovaj, a bab je toto nehodné.
fotozemek.cz
Odpovědět1  1
Templ (72) | 9.7.201116:59
Chodit do hospody je špatné. Ale co mám dělat, když do té hospody chodí zpravidla slušní lidé, kdežto na internetu se to hemží samými agresivními siláky. Jsou silnější než kdejaký dřevorubec.
Odpovědět0  0
abdc | 8.7.201114:21
Já si myslím, že to nikoho moc nezajímá, jak jedete do Londýna, že máte prázdnou kreditku, že jste si nemohla vzít 30 Kg fotáků atd. I profík by si vzal kompakt a moc by o tom nepřemýšlel. Na pár dní. To psaní Vám nejde. To se asi nedá naštudovat.
Odpovědět1  0
Iudex (1059) | 8.7.201113:30
Sporadicky som si prečítal blogy autorky, ktoré sa honosne snažia tváriť ako fejtóny. Nemal som dôvod písať komentár, nakoľko väčšinou nebolo príliš k čomu. Taká slovná vata, ak nechcem použiť ostrejší pojem, ktorá prešla ušami a nezanechala žiadne stopy.
Avšak tento urazený a detinský blog si komentár zaslúži. Predovšetkým milá pani autorka, treba si ujasniť literárne žánre. Ako sama píšete, definícií fejtónu sú plné učebnice, tak si ich prosím prečítajte. Vaša tvorba je weblog ­(blog­) v najčistejšej podobe, t.j. píšem, čo mi práve napadne, čo prežívam a ako sa na to pozerám. Nemá to žiadne žánrové rysy, skrátka také písačky. Pozor, proti blogom nič nemám, sám ich rád čítam a často majú ich autori veľa čo povedať. Ale nik sa netvári, že tvorí Literatúru a nebúcha urazene pästičkami do stola, ak reakcie nie sú pozitívne. Keď nechcem čítať aj odlišné názory, nepíšem verejne na internet. Ďalej, blogy sú integrálnou súčasťou mnohých webov a majú tam primerané miesto. Blog ale rozhodne nepatrí na prvú stranu na najvýraznejšie miesto stránky. Jednoducho nie je natoľko dôležitý. Uvedené platí v plnom rozsahu i pre Vaše blogy. A ak chcete naozaj vidieť blogovú tvorbu iných, odporúčam blog.sme.sk. Mnohé z nich majú aj literárnu hodnotu, sú pritom písané zadarmo. ;­-­)
Odpovědět3  0
J. Vich | 8.7.201115:19
Bezezbytku soulasim. A ano, obavam se, ze presne o to jde ­- aby si kdosi mohl pripadat jako publicista, nerku­-li primo spisovatel, zvlastepak, kdyz to ma ­"vystudovane­", ze. Dokonce se zda, ze dotycna slecna presvedcila i redakci a ta kyvla na ustaveni jakesi poroty, v niz navic tato osoba sama zasedne ­- jaky to vysmech. Vice zde mrhat casem nebudu, kolega ze Slovenska napsal vse podstatne. Zarekl jsem se, ze uz nebudu cist tyto autorciny denicky ­(ktere nemaji s fejetonem spolecneho vic, nez reportaze p. Surkaly prikladne­), ale onen titulek me k tomu preci jen privedl. Jen tak dal slecno, dal balamutte sama sebe, o nic jineho tu totiz nejde ­(chci verit, ze to pisete zdarma a alespon zbytky cti Vam nedovoli pozadovat za toto honorare­).
Odpovědět1  0
frasve (131) | 8.7.201112:44
Tak nevím. Ani slovo o zrcadlovce. Přehršel neexistuje. Jen přehršle. Floskule typu ­"fejeton je král­" obstojí tak v nějakých kurzech pro začínající dopisovatele webových stránek.
Je mi to líto. Včetně těch komentářů, kterým tu a tam ani moc nerozumím. Ale netrápí mě to.
Trápí mě, vážená autorko, že podvádíte čtenáře. Slintama o ničem. Zavádějícím titulkem článku.
To nevokecáte. A úkolovat ty, kteří tenhle Váš a redakční šlendrián oprávněně kritizují, je směšné.
Vás server platí, Vy tedy pracujte. Tj. pište. Čestně a pravdivě, pilně, kvaliikovaně. Nebo jděte od válu.
Přeji Vám hodně štěstí ve sběru fejetonů. Tohoto ­"královského žánru­", který opravdu nemůže psát každý.
Odpovědět2  0
David Z | 8.7.201112:07
Zrovna dneska jsem se těšil, jak se bude pod dnešním fejetonem zase rejt. A vy jim takhle vyrazíte zbraně z ruky? Jsem zvědavej, kolik se jich pochlubí svými řádky... A pokud vůbec někdo, jsem zvědav, jak budou sledovat tu kritiku na své psaní.
Tímto jste asi utla to, co mě dost bavilo :­/ Uvidíme, těšim se na další ;)
Odpovědět0  0
Germoe (82) | 8.7.201116:36
To, že někdo neumí ­'vařit­', neznamená, že nepozná dobrého ­'kuchaře­'...
Odpovědět2  0
Majkkl (45) | 8.7.201110:20
a najednou to má švih. A ještě jednu poznámku ­- reakce tohoto typu ­- nekritizujte mé psaní, když sami nic napsat neumíte, je velmi dětinská. Docela odráží stav kritiky na českých fotoserverech, kde se má za to, že napsat kritiku mohou pouze ti, co mají ty fotky lepší... Jano, přiznám se bez mučení, že mě se ty vaše fejetony většinou vůbec nelíbí, ovšem kvůli tomu psát své nebudu. Je mi opravdu líto, že poslední věci, které se mi na fotoserverech líbily, jsem si přečetl v době, kdy je občas psal Franta Richter, který, ve vší úctě k vám, uměl nejen psát, ale i velmi dobře fotografovat, takže výsledkem byla výborná, komplexní práce. Chápu, že oproti takové konkurenci to je těžké, ovšem stejně mi to nedá, abych ke slabému ­(podle mého názoru­) fejetonu nemohl napsat, že je slabý, a vůbec s tím nemám problém. Radši bych, samozřejmě, psal jen oslavné ódy a vy byste určitě také byla ráda, kdyby jich bylo více. Třeba to jednou přijde....

P.S. Ale abych vás potěšil, že jsem se někdy také snažil a nejen mlel pantem, napsal jsem na fotografické téma, tuším, dva články, jedna reportáž se dochovala zde ­- http:­/­/www.photoextract.com­/cs­/clanky­/potkali­-se­-u­-kolina­-796.html Nejsem literát, tudíž byly pro mě hlavní fotografie...
Odpovědět2  0
Martin Vítek (24) | 8.7.201110:15
Všichni jsou odborníci na všechno... stačí přece jen vzít do ruky pero, foťák, volant a jsme mistry světa... je to jak vědět jak přesně hrát fotbal.. spoluhráč ale i soupeř, rozhodčí a trenér jsou přeci ko... a ču... a bl.. a kr... je já jsem ten jediný, kdo to všechno dělá a zná nejlépe... doma u televize.
A když už přece jen něco nedělám úplně zle, tak jen ten můj pohled, jen má cesta je jediná pravá, jiná cestička, jiný pohled na věc nemá šanci.. zkrátka neexistuje...
...opravdu nemám moc smysl se tím zaobírat.. tedy, kritikou, názory, které jsou k věci a mají hlavu a patu určitě, ale těch není moc... a ty ostatní, ty, které jsou vizitkou svých autorů, na ty kašlat... a je jedno, zda je to amatérský web, nebo web prestižního jména.... všude jsou normální a ti... ti druzí. A to nezmiňuji o sektování a manipulaci... divná doba.
Odpovědět0  0
desWegs | 8.7.20119:13
Taky říkám ­- klid. Co se týká té sedmé třídy, tak jste si v podstatě odpověděla :­-­). Dotyční komentující zřejmě zakončili své vzdělání právě v té sedmé třídě ­- jak slohově, tak i fotograficky ­(můj kamarád novinář to nazývá ­"havlovým syndromem­" ­- to jest komentovat vše bez znalosti věci jen aby dotyčný byl co nejvíce vidět ­- slyšet­). Na druhou stranu, aspoň máte přehled o míře kultury naší společnosti :­-­). Držím palce a nenechte se otrávit. Jirka.
Odpovědět2  1
coulomb (56) | 8.7.201110:41
Ten syndrom bych nazval spíše Klausovým, ten je přece odborník na všechno.
Odpovědět1  1
radek72 (11) | 8.7.201114:57
Asi to bude všeobecně prezidentský syndrom
Odpovědět1  1
Dalimil Novotný (43) | 8.7.201121:00
K těm palcům a přání nenechat se otrávit se přidávám :­)

Zároveň ale souhlasím s tím, že tenhle díl vyjít nemusel. Na druhou stranu, nápad se zasíláním čtenářských fejetonů také není špatný. To by se místní rejpalové poměli... 8­-D

BTW, aby bylo jasno, paní Janu neznám. Takže odtud vítr nevane ;­-)
Odpovědět3  2
Templ (72) | 8.7.20116:57
Klid, Jani. Rejpalové jsou a budou. Stačí se začíst i do jiných stránek. Přes internet to přece můžu nandat každému aniž bych dostal přes hubu. ......
Odpovědět2  1
David H (1707) | 9.7.201122:11
Raději bych něco z toho Londýna :­-­) Ovšem, pokud je zde možnost přispět s vlastními fejetony, tak je to jistě fajn a mohlo by se tady objevit časem něco zajímavýho. Ale přece nechcete, aby někdo vymýšlel a posílal fejetony jenom proto, aby jako ukázal, že to snad jako umí napsat líp, než někdo jiný. To by byla fakt divná motivace. Tohle musí člověka bavit.
Odpovědět1  0
Kršek | 10.7.20118:08
Články paní Oborné čtu rád a pravidelně, a i kdyby nebyly jen na fotografické téma asi bych je četl dál. Kde mi něco nesedí, tam nechodím a zvýšená koncentrace těch co hází kamenem je mi podezřelá. Svoboda slova má své plody i exkrementy. Doufám že ty druhé poslouží jako hnojivo, pak by měly alespoň nějaký smysl. Poslední článek bych na místě paní Oborné asi nenapsal, láká ­"kameníky­", a mluví stejným jazykem jako oni. Místům kde se vyskytují se obvykle vyhýbám. Paní Oborné i všem diskutujícím přeji dobré světlo a vytrvalost v dobrém snažení.
Odpovědět2  2
Jana Bártová (37) | 11.7.201114:27
Fejeton z Londýna bude, nebojte se. Už se na něm pracuje. Jen těch fotek jsem přivezla moc a teď se jimi postupně probírám. Ale je fakt, že kdyby mě to nebavilo, nedělala bych to :­-­).
Odpovědět1  1
frasve (131) | 11.7.201117:20
Lepší drzé čelo než poplužní dvůr.
Jak mi jistě rozumí přehršláři, šufánkaři a další milovníci jazyka dávného či regionálního.
A tím bych to definitivně uzavřel. Jdu si číst něco pěkného o fotografování.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.