Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
6.1.2015, Milan Šurkala, aktualita
Nová digitální zrcadlovka Nikon D5500 přináší polohovatelný dotykový displej. Mezi dalšími vylepšeními je výrazně navýšená výdrž na baterie. Fotoaparát je podle výrobce nejmenší zrcadlovkou s výklopným displejem.
Bananik (7) | 7.1.201516:00
Nic podstatne sa nezmenilo­/nezlepsilo. Mam D5300 a najviac mi vadi, ze v tejto triede nie je funkcia FineTune na mikro doladenie ostrenia. D5500 ma rovnaky ostriaci modul takze lepsie, presnejsie, rychlejsie ostrenie sa neda ocakavat. D5500 ma vsetky podstatne funkcie ­(cip, procesor, ostrenie­) rovnake, takze ziadny upgrade nevidim.
Odpovědět1  0
blue.sun (754) | 9.1.201520:37
Upgrade bude v menším a lehčím těle, což se třeba mně osobně líbí. Otázkou je, zda Nikon vyřešil problém s vibracemi zrcátka a závěrky. Váhám právě nad novým foťákem a nevím, zda vzít ­"jen­" tělo k 18­-105 Nikkoru ­(nahradilo by D40­), nebo zda se zbavit obojího a pořídit nějakou CSC drobnou hračku ­(E­-PL7 nebo Alpha 5000, například­).
Jsem dost zvyklý na pohled do klasického hledáčku, ale není to nezbytná podmínka. Jako cestovní používám Olympus XZ­-2 a mohl bych mít zase společné příslušenství... Prostě zmatek.
Odpovědět0  0
Bananik (7) | 9.1.201523:48
Ked pozeram na rozmery D5300 a D5500 tak to zmensenie tela nie je nijako zasadne ­(http:­/­/www.digitalcameraworld.com­/2015­/01­/07­/nikon­-d5500­-vs­-d5300­-vs­-d5200­-vs­-d5100­-13­-key­-differences­-need­-know­/4­/­). Skor by som povedal, ze zanedbatelne. Tiez pre niekoho mensie telo moze znamenat horsie drzanie. V rukach som D5500 nemal, takze sa tazko takto hodnoti, mam ale D5300 a ta je pre moje ruky tak akurat. Keby som ale teraz kupoval nove telo tak idem do vyssej rady, prave pre FineTuning, ktory som spominal vyssie. Ono najlepsie by bolo keby to dali do kazdeho modelu, ale toho sa asi zial nedockame.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 10.1.201510:11
Horšího držení jsem se taky bál ­(v tomhle zrovna tyto menší Nikony nevynikají­), ale podle Nikonuje je vykrojení gripu navzdory menší tloušťce fotoaparátu větší, takže by to nakonec mohlo být v pořádku.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 10.1.201518:23
U té 5300 pozoruješ Milanem popisovaný jev roztřesení fotek od vibrace závěrky nebo zrcátka?
Odpovědět0  0
Bananik (7) | 10.1.201519:24
Popravde som to este nejako vedecky neskumal. Ked som pozeral moje starsie fotky kde som pouzil cas 1­/200 tak mi prislo, ze je moj fotak tiez postihnuty na tomto case. Ale chcelo by to test z tripodu a s dialkovou spustou. Uz sa na to odhodlavam nejaky cas, ale este som ho nespravil. Mozem sa pokusit spravit par testovacich snimkov a uvidim ako na tom moj kus bude. Co mne najviac vadi je, ze so svetelnym objektivom casto neostri presne. Najma pri portretoch je to frustrujuce. Hlavne ked vidim ake tento fotak dokaze spolu s 50mm 1,8G spravit neuveritelne ostre fotky. Ale kedze D5300 ani D5500 nema FineTuning tak jedina moznost je servis.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 10.1.201519:33
Na to stačí jednoduchý test, klidně i z ruky na nějakém bezpečném času. Třebas 55mm ohnisko ­(82,5mm přepočtených­) a z ruky po sobě vyfotit 1­/200 s a 1­/320 s. Ostré by měly být oba snímky ­(pořád je to 1,3 EV od převrácené hodnoty ohniska­). Stačí se pak jen mrknout na zvětšený náhled a přepínat mezi oběma snímky ­(myslím, že to jde rollerem při zachování zvětšení­). S tím nepřesným ostřením jsem měl v recenzi s 35mm f1,8 také problém a nakonec jsem musel ostřit tak, že jsem zaostřil autofokusem a pak se naklonil kousek vpřed nebo jsem ostřil manuálně přes live view.
Odpovědět0  0
Bananik (7) | 11.1.201523:57
Jasne, malo by to byt vidno aj pri foteni z ruky. Chcel som len odstranit vsetky mozne faktory neuspesneho testu, preto ten tripod a dialkova spust. Skusim spravit tie testovacie snimky. Akurat, ze ked prichadzam z prace tak uz je vonku tma takze svetelne podmienky nebudu idealne, alebo potom pockat znova do vikendu.
Co sa tyka tych portretovych objektivov. Rovnake problemy som mal aj s 35mm aj s 50mm. Merane aj podla obrazca so stupnicou. Fotenie cez LiveView mi osobne pride velmi nepohodlne a hlavne pomale. Takze v tomto smere som velmi sklamany, ze fotak za vyse 20 000 + dalsie sklo za 5000 nedokaze cez AF vyfotit ostri portret.

Kedze mate skusenosti nielen z D5300, tak by som sa vas spytal ake mate skusenosti s presnostou AF v noci. Pri foteny nocnej scenerie, a hlavne pri zazoomovani totiz radsej ostrim manualne pretoze to dokazem zaostrit lepsie ako AF. Cez den pri idealnych svetelnych podmienkach ale tiez pozorujem neostre snimky pri zazoomovanom objektive. Mam sklo 18­-140 a cital som aj Vas test toho objektivu. Ono sa mi to tazko hodnoti ci pri plnom zoome je nepresne ostrenie alebo sa uz prejavuju opticke limity vykreslovania objektivu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 12.1.20150:27
Hlavně při tom testu je třeba hledat kontrastní hranu, ideálně černá­/bílá. Perfektní jsou k tomu okna a jejich rámy, poznávací značky aut... Na jiných scénách, kde není výrazný kontrast, to totiž vypadá jen jako právě to ­"že objektiv už nevykreslí senzor­", spíše že objektiv nestačí a není příliš ostrý.

V noci to ostří na kontrastnější hrany ­(pouliční lampy­), ale pokud to i ve dne dělá psí kusy, tak v noci to znovu s přesností nebude žádná sláva. Zhodnotit úroveň AF jde testem. Vyfoť několik fotek s AF a pak přes live view s manuálním ostřením, raději také několik pokusů. Pak uvidíš, jestli druhá série bude ostřejší nebo nebude. Rozhodně to neposuzuj z jedné fotky, chce to několik pokusů. Ideálně při tom manuálním ostření zkus zaostřit kousíček za scénu a pak při každém snímku už naslepo jen trochu posuň kroužkem zaostření dopředu a takto třeba deset fotek s postupnou mikrozměnou zaostření. Udělej si deset výřezů z jednoho místa, dej je vedle sebe a to by bylo, aby se tam neobjevilo ­"nejostřejší­" místo, které objektiv dokáže. Pak to srovnej s tím, co vypadlo z AF.

Tohle je jeden z důvodů, proč jsem nechtěl zrcadlovku a kupoval jsem CSC. Micro adjustment je prostě u DSLR podmínkou, nemám náladu to hned posílat ještě na seřizování a micro adjustment levnější modely nemají. 30 tisíc+ se mi za DSLR s micro adjustmentem dávat nechtělo.
Odpovědět0  0
marek12 (34) | 6.1.201520:31
Momentálne sa mi zdá situácia na trhu trochu zvláštna. Nikon upgraduje snáď všetko čo má a pridáva nové funkcie či senzory a zdá sa, že má takmer vo všetkom navrch ­/aj marketingovo sa snaží­/, oproti tomu sa zdá, že Canon okrem výnimiek len prestupuje na mieste o Pentaxe ani nehovoriť. Na druhej strane kto si spočíta aké chyby robí Nikon ­/problém vyfotiť ostré fotky na istých časoch, olejové škvrny, prenikanie svetla...­/, tak aj keď mi je Nikon sympatickejší, tak asi by som sa bál si nejakú zrkadlovku od nich kúpiť. Nechápem kde môže byť chyba. Taká firma by si snáď kvalitu mala vedieť postrážiť.
Odpovědět3  0
Doom (128) | 7.1.20158:06
je otázka, kolik z těch nových featur pomůže fotografovi k pořízení lepší fotografie... Pentax možná na nějaké brutální inovace dlabe, ale Pentax vždycky šel vlastní cestou, která byla odlišná od uvádění marketingově dobře vypadajících funkcí... hlavní je to, co píšeš v druhé části postu ­- aby fotoaparát dělal ostré snímky a neměl divné technické problémy. já osobně budu dál preferovat ­"zastaralý­" Pentax, který správně ostří nejen za dobrého světla, dobře měří a neteče z něj olej ­(nadsázka­), před nějakým technickým inovátorem, který zapomněl, na co je fotoaparát především.
Odpovědět0  0
Phoenixcqcq (61) | 8.1.201512:08
Kolik lidí znáte, co s tím má poblémy? Já vlastním dva Nikony, můj otec má taky druhý Nikon a spousta známých s Nikone si taky nestěžují. Neříkám, že problémy nejsou a možná ani, možná má Nikon s olejovými skvrnami více problémů než jiní výrobci, ale osobně si opravdu nemyslím, že by to byl nějak masově rozšířený problém. Se svou první D7000 jsem měl jediný poblém ­(hot­-pixely­), což vyřešil hned první update firmware. Od té doby jen spokojenost a s D800 jsem neměl žádný problém.
I ostatní firmy mají problémy a myslím, že všechny jich mají přibližně stejně. Nicméně je to jen můj názor, vycházející z osobních zkušeností a znalostí a více by k tomu mohli říci spíš prodejci, jak je to s reklamacemi u různých výrobců.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 8.1.201513:20
Ono je hlavně otázkou, jak moc pokročilí uživatelé to jsou a jak moc si toho problémů všímají ­(jak moc důležité je to pro finální výstup­). To, že si problém nevšimnou, ještě neznamená, že neexistuje. Např. to roztřesení závěrky způsobuje to, že objektivy vypadají, že jen neukreslí 24MPx senzor, ale stačí trochu stáhnout čas na bezpečnou hodnotu a člověk hned vidí, že ty objektivy jsou jak břitva a problém je jinde.

Osobně se mi také více líbí nabídka u Nikonu než Canonu, ale dle zkušeností z recenzí bych si moderní Nikon nekoupil. D5100­/D7000 s 18­-105 klidně, s oběma jsem měl dobré zkušenosti ­(D7000 jen půjčenou na pár dní od kamarádky, takže úplně podrobně jsem ji nevyzkoušel­). Jednoduše řečeno, otestovat zrcadlovku od Nikonu mi kvůli různým ­"překážkám­" obvykle trvá tak třikrát déle než jiné DSLR nebo CSC. Třebas to roztřesení závěrky... Když to dělají 3 kusy ze 3 a stejný problém vidím i na testovacích snímcích v zahraničních recenzích, tak to už nepovažuji za ­"náhodu­" ­(tady je otázkou, jak to komu vadí ­- člověk s 18­-55mm si toho nejspíš ani nevšimne a bude se mu akorát zdát, že má jen ­"hloupý nepříliš ostrý seťák­").

Ano, občas jsou problémy i jinde ­(hodně ­"veselý­" byl např. test 50mm Canonů pár let zpátky kvůli neseřízenému autofokusu, na který byl krátký i micro adjustment­), ale přijde mi, že v tomto Nikon u DSLR­/CSC v posledních dvou letech bohužel vede. U starších fotoaparátů v podstatě žádné výraznější problémy nebyly.
Odpovědět0  0
crashpc (40) | 6.1.201519:57
Velmi chabý upgrade jinak slušného stroje. Tímto ­"gestem­" Nikonu, které jsme mohli zpozorovat, se bojím, že od konkurence už nic zajímavého tento rol prostě nepřijde. Ještě chvilku nás ­"podojej­". :­-D
Odpovědět0  0
smARTin (354) | 6.1.201519:36
No snad opravili aspon ten problem z roztrasenim zavierky...
Odpovědět1  0
Begy_cz (136) | 6.1.201519:30
mě spíš zarazil ten nasazený objektiv. O druhé verzi 55­-200VR jsem nikdy neslyšel
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 6.1.201520:02
To je novinka uvedená spolu s D5500, skládací design jako nová 18­-55, a s VR II stabilizací. Pokud se zlepšil oproti předchozí verzi jako nový seťák proti předchozímu, může to být pěkný kitový základ.
Odpovědět0  0
Begy_cz (136) | 6.1.201520:14
no vida
doufám že se objeví co nevidět v recenzi.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.