Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2017

20.12.2017, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr fotoaparátů, a to ať se jedná o kompakt, zrcadlovku nebo CSC. Vybíráte tedy nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Levnější kompakty takřka zmizely z trhu, nicméně třída kapesních ultrazoomů je nadále dosti žádaná. V této kapitole se podíváme i na outdoorové kompakty.


Kapesní ultrazoomy



Sony Cyber-shot HX60 / recenze na HX50


Kapesní ultrazoom Sony Cyber-shot HX60 je jedním z nejlepších kapesních ultrazoomů dneška, nicméně i tak je to s výhradami. Sony to dost přepísklo s rozlišením, 20 megapixelů na malém 1/2,3" čipu je nedává smysl, stejně se tak vysoké rozlišení nevyužije a snímač pak hodně šumí. Rovněž objektiv má až zbytečně velký 30× optický zoom a špatnou světelnost. I přesto tu jsou oblasti, kvůli kterým stojí za to o HX60 uvažovat. Ve srovnání s konkurencí je totiž asi nejucelenějším a nejschopnějším kompaktním univerzálem.


Sony Cyber-shot HX60


Samotný objektiv má sice špatnou světelnost, ale opticky dává překvapivě dobré výsledky, je ostrý a kontrastní. Problémem jsou jen odlesky v protisvětle, fotí však slušné makro. Fotoaparát nabídne velmi kvalitní Full HD videosekvence, dobře fungující HDR, solidní automatiku i možnost manuálně ovládat expozici. Najdete tu i Wi-Fi s NFC, HX60V disponuje i GPS modulem a baterie má velmi slušnou výdrž. Cena se dnes pohybuje kolem 6000 Kč, což vzhledem ke schopnostem dost dobrá cena. Konkurence zpravidla nabídne horší výkony a ještě dráž.
 
Na trhu je i novější verze Cyber-shot HX90, případně HX80. Zde ale počítejte s horším objektivem (slabší makro, velmi výrazné odlesky v protisvětle, slabší kresba). Model HX60 je do značné míry shodný s modelem HX50, na který si můžete přečíst recenzi.




Outdoorové kompakty


V dnešní době jsou stále oblíbené i outdoorové kompakty, které mají zvýšenou výdrž proti nepříznivým vlivům i nešetrnému zacházení. Jsou určené k méně náročnému potápění a vydrží i nějaký ten pád. S postupným objevováním voděodolných smartphonů se ale dá čekat, že obliba bude klesat.


Olympus Stylus TG-4, TG-5 (recenze TG-1)


V našem testu vyšel velmi dobře outdoorový kompakt Olympus Tough TG-1 iHS, to je ale už hodně dávná minulost. Dnes se na trhu prodává už jeho třetí nástupce model TG-4 a také i ten čtvrtý, TG-5. Oba však s původním modelem sdílí poměrně dost věcí. Jedná se o jeden z nejodolnějších kompaktních fotoaparátů na trhu, neboť vydrží ponor až do hloubky 15 metrů, nevadí mu pád ze 2,1 metru a další nepříjemnosti. Srdcem přístroje je 1/2,3" CMOS BSI snímač s rozlišením 16 megapixelů, v případě modelu TG-5 se výrobce naštěstí vrátil zpět k rozumnějším 12 MPx.





Zajímavostí je objektiv se 4× zoomem, který se netradičně v této kategorii může chlubit velmi dobrou světelností F2,0 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším už není taková výhra, ale i tak patří k nadprůměru. Negativní stránkou objektivu je poměrně silná chromatická aberace, ale jinak potěší rychlým ostřením, velmi dobrým telemakrem a hlavně naprosto skvělým supermakrem. Na focení hmyzu a různých detailů je to vynikající hračka. Baterie má solidní výdrž a focení s tímto přístrojem je opravdu hodně zábavné.

Má v sobě něco kouzelného, a tak i přes některé své chyby (aberace, silné odšumování, to lze ale vyřešit focením do RAWu) rozhodně stojí za to. TG-4 přináší také focus stacking (zvýšení hloubky ostrosti u makra) a bezdrátové Wi-Fi připojení. Počítejte s cenou 9,5 tisíce Kč (občas i 8500 Kč), což opravdu není málo, na druhou stranu za tyto peníze dostanete opravdu zábavný fotoaparát, který vás často vyžene do přírody. Pokud jde o nový model TG-5, tak ten znovu dostal již zmíněné rozumnější rozlišení 12 megapixelů a jednou z novinek je i 4K video. Bohužel cena atakuje hranici 13 tisíc Kč, což je opravdu dost (i zde ale lze sehnat nabídky za mnohem lepší cenu, např. 11,5 tisíce).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.