Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 35mm F1.8

10.3.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S 35mm F1.8
Panasonic během posledního 1,5 roku představil čtveřici pevných objektivů se světelností F1,8. Dnes se v recenzi podíváme na další variantu, Lumix S 35mm F1.8. Má podobně tak kompaktní rozměry jako ty zbývající.

Autofokus, ostření

 
Objektiv umožňuje automatické i manuální ostření. To automatické je tiché a velmi rychlé. Běžně zaostříte za zhruba 0,1 sekundy, což platí zejména tehdy, když zapnete i.AF, tedy průběžné zaostřování náhledu. Pokud objektiv ostří na cca půl metru z nekonečna nebo minima, připravte se na cca 0,25 až 0,3 sekundy, což jsou rovněž velmi solidní časy. Zdržovat tak rozhodně nebude.
 
V případě manuálního ostření hodně závisí na nastavení v těle fotoaparátu. Můžete si nechat zobrazovat focus peaking (zvýraznění zaostřených hran), zvětšit náhled, měnit citlivost (rychlost) zaostřovacího kroužku.
 
Pokud jde o zvětšení, je nutné si uvědomit, že nejde o objektiv pro focení makra. Osobně jsem naměřil 0,24× zvětšení a možnost ostřit od 13 cm od přední čočky (23 cm od senzoru). Vyzkoušel jsem sice tradičně i makro předsádku Raynox DCR-150 (4,8 dioptrie), ta zde ale výrazně vinětuje a zvětšení se dostalo jen na 0,39×.
 
Panasonic Lumix S 35mm F1.8 focus breathing nekonečno
zaostřeno na nekonečno
 
Panasonic Lumix S 35mm F1.8 focus breathing minimální vzdálenost
zaostření na minimum
 
Dobré je, že objektiv netrpí na výrazný focus breathing. Ten zde sice je stále přítomný, rozdíl mezi maximem a minimem je ale jen v cca 3,5 až 4% přiblížení.
 
 

Focení makra

 
Jak velké jsou tradiční kleště, jistě víte. Na nich si ukážeme, jak se výše uvedené zvětšení projevuje v praxi.
 
Panasonic Lumix S 35mm F1.8 makro kleště
expoziční čas 1/60 s, clona F1,8, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 35 mm, korekce +1,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Vidíte, že zvetšení není příliš vysoké, na makro to opravdu není. Pozitivní je, že i při plně otevřené cloně a ostření na velmi krátkou vzdálenost je kresba v zaostřené ploše poměrně ostrá.
 
 

Světelnost a clona

 
Poněvadž objektiv nemá optický zoom, nemáme zde moc co studovat. Objektiv má světelnost F1,8 a jeho 9lamelová irisová clona umožňuje nastavit maximálně na hodnotu F22.
 
 

Bokeh

 
U světelného objektivu nás bude hodně zajímat i podání bokehu (rozmazaného pozadí).
 
Panasonic Lumix S 35mm F1.8 bokeh plně otevřená clona
expoziční čas 0,4 s, clona F1,8, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 35 mm, klikněte pro zvětšení
 
Solidní výsledek. Pozadí se výrazně maže, v zaostřené ploše jsou solidní detaily. Všimnout si můžeme azurových až zelených plošek v bokehu (na hranách odlesků).
 
Panasonic Lumix S 35mm F1.8 bokeh clona F4
expoziční čas 2 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 35 mm, klikněte pro zvětšení
 
Po přiclonění na F4 tu máme stále docela pěkné plné odlesky, které mírně chytají 9úhelníkový tvar irisové clony. Trochu se snížilo zelenkavé ladění v bokehu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.