Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S II: přemožitel kompaktů?

1.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Po delší době se opět podíváme na fotomobil. Dnešním testem projde jeden z nejoblíbenějších smartphonů vůbec, Samsung GT-i9100 Galaxy S II. Nabízí obrovské množství různých technologií a my se dnes podrobněji podíváme na jeho 8MPx fotoaparát.
Samsung Galaxy S II je jeden z nejoceňovanějších smartphonů na trhu díky své opravdu velmi rozsáhlé výbavě, dobré rychlosti a mnoha zajímavým technologiím. Jak se ale projevil jako fotoaparát? Začneme ovládáním. Samsung se snažil udělat z Galaxy S II nejlepší smartphone, focení ale nebylo primárním lákadlem, jak je tomu v případě Nokie N8. Není zde tedy žádné tlačítko pro přímé spuštění fotoaparátu nebo spoušť, vše se řeší dotykově přes displej. Spuštění fotoaparátu tak trvá trochu déle. Dotykové ovládání je ale velmi slušné a přehledné.

AMOLED displej je obrovský, nádherně ostrý s velmi slušnými pozorovacími úhly i dobrou pozorovatelností při silném slunečním světle. Fotomobil je velmi tenký, plošně opravdu velký a poněkud neskladný. Někomu to nevadí, osobně mi takto velké mobily moc nevyhovují, ale to už samozřejmě záleží na osobních preferencích. Funkčnost GPS je všelijaká, vyžaduje stále aktivní mapu (fotomobil se nesmí zamknout), jinak nechytí signál. Pokud necháte mapu nebo fotoaparát aktivní s vyhledáváním GPS, do pár minut se dočkáte signálu, přesnost je průměrná.




Ocenění TREFA získává Samsung Galaxy S II za velmi slušné denní fotografie a skvělý AMOLED displej.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Podívejme se ale konečně na kvalitu snímků. Musím jednoznačně konstatovat, že i přes vysokou pixelovou hustotu je až s podivem, jak detailní a nezašuměné snímky je schopen tento fotomobil vyfotit. Kvalita snímků je ve dne skutečně výborná nejen na třídu fotomobilů, ale vyrovná se i mnoha levným kompaktům s vyšším rozlišením. Na druhou stranu při středních a vyšších citlivostech šum i odšumování dramaticky roste a interiérové fotografie nejsou právě nejlepší.

Může za to i poměrně slabý LED blesk. Solidní jsou i Full HD videosekvence, musíte však počítat s absencí digitálního zoomu. To je možná i dobře, protože by to stejně vedlo ke zhoršení kvality. Objektiv je bez chromatické aberace, kreslí ostře až do rohů, trochu horší je to se sférickým zkreslením a občasnými odlesky v protisvětle.

Ve výsledku je Samsung Galaxy S II nesporně dobrým smartphonem, ale také fotoaparátem, zejména co se týče kvality denních fotografií. Tam opravdu exceluje a neváhám mu dát ocenění TREFA.


Vynikající denní fotografie
Nepříliš přesná GPS
Skvělý AMOLED displej
Průměrné interiérové focení + slabý LED blesk
Full HD videosekvence
Ikona Odkaz na databázi
Příjemné dotykové ovládání fotoaparátu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 12 500 Kč s DPH

 
Za zapůjčení fotomobilu Samsung i9100 Galaxy S II děkujeme Samsungu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.