Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot RX100 III (RX100M3): superSony

10.11.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme pro vás i nový profi kompakt Sony Cyber-shot RX100 III, který je známý také jako RX100M3. Novinka vylepšuje koncovou světelnost na F2,8, přináší XAVC S video, 24mm ohniskovou vzdálenost a vedle irisové clony má i ND filtr.

Stabilizace


Sony Cyber-shot RX100M3 je vybaven optickou stabilizací obrazu, u videosekvencí je možné ji doplnit o dynamickou formu. Tento test probíhal se 70mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností a expozičním časem 1/8 sekundy. Testoval se tedy účinek 3,1 EV.


Sony Cyber-shot RX100M3 stabilizace
bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Výkon stabilizace není špatný, u statických snímků se dá počítat tak s těmi 2,5 EV. Přes 3 EV už ne, tam se sice občas vyskytne naprosto ostrý snímek, ale rozhodně to není pravidlem a pokud mohu doporučit, spolehnout se tak můžete na 4-6krát delší expozici než by napovídalo pravidlo převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti (2 až 2,5 EV).


Fotografování portrétů


Jak jsem už říkali v kapitole o ostření, detekce tváře je velmi rychlá a zvládá i složitější úhly natočení, ostří ale zhruba někam k ústům a oči už bývají na hraně hloubky ostrosti. Nejsou sice neostré, ale mohly by být i ostřejší. Fotoaparát má maximálně 70mm ohniskovou vzdálenost a při 1" senzoru to dělá 25,7mm reálnou ohniskovou vzdálenost se světelností F2,8.


Sony Cyber-shot RX100M3 portrét

expoziční čas 1/1250 s, clona F2,8, citlivost ISO 125, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení



Využil jsem služeb interního blesku, jemuž jsem ale stáhnul expozici o 3 EV, aby jen velmi lehce prosvětlil stíny. Zaostřil jsem ručně vybraným AF bodem přímo na oko. Detaily jsou vynikající, pozadí se trochu maže, ale výkony zrcadlovek s portrétními objektivy nečekejte. Vyrovná se však APS-C zrcadlovkám s 18-55mm F3,5-5,6 objektivem. K dispozici dávám i snímek v RAWu.


blesk -3 EV (1/30 s, ISO 125)



blesk +0 EV (1/30 s, ISO 125)



blesk +3 EV (1/30 s, ISO 125)



blesk -3 EV (1/30 s, AUTO ISO 200)

blesk +0 EV (1/30 s, AUTO ISO 320)

blesk +3 EV (1/30 s, AUTO ISO 3200)

Interní blesk je mechanicky výklopný. Může být tedy zakázán (tzn. nevyklopen), automatika je k dispozici pouze v režimu Auto. Blesk lze vynutit, k dispozici je i slow synchro režim na první nebo druhou lamelu závěrky. Nabídne korekci expozice od -3 EV do +3 EV. Výkon blesku je poměrně nízký, i při výborné světelnosti F1,8 nedosvítí moc daleko. Proto si při automatické ISO citlivosti pomáhá právě vyšší citlivostí. S červenýma očima není v zásadě problém.


Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion baterií NP-BX1, která má napětí 3,6 V a kapacitu 1240 mAh. Výrobce hovoří o tom, že při focení přes displej by měla vydržet na pořízení 320 snímků nebo 160 minut videa. Při focení přes hledáček by to mělo být podstatně nižších 230 snímků (115 minut videa). Při testu jsem se pravidelně pohyboval okolo 290 snímků a 10 minut Full HD videa na jedno nabití baterie, přičemž jsem hledáček využíval zhruba z poloviny.


Displej


Zde se budeme věnovat zobrazení displeje. Ve spodní části displeje je černý řádek, ve kterém se objevují expoziční informace. Fotoaparát dokonce dokáže zobrazit automatikou navolenou citlivost. Po stranách jsou ikonky zobrazující další nastavení a v horním řádku jsou pak informace o volné kapacitě, stavu baterie a kvalitě záznamu. Expoziční nastavení si můžete nechat zobrazit i v grafu vpravo dole.


Zde vidíte možnost polohovat ostřící body a vpravo pak menu výběru samospouště, sekvenčního snímání nebo bracketingu.


Na následujícím snímku je menu pro výběr korekce expozice, pravý snímek ukazuje quick menu, které si lze konfigurovat (můžete si vybrat, kde bude jaká položka). V menu se lze pohybovat pomocí čtyřsměrného ovladače a jeho točením se dá vybrat konkrétní nastavení, aniž byste museli spouštět podmenu pro danou funkci.


Fotoaparát nabízí režim panoramat, která se dají snímat ve všech čtyřech směrech. Pravý snímek prezentuje natáčení videosekvencí. Jak je vidět, zůstala zde spousta ikonek, což zároveň napovídá, že mnoho vlastností lze při videosekvencích měnit.


Tlačítkem DISP se lze dostat i ke zobrazení stavového displeje. V takovém případě se k náhledu scény a komponování dá použít hledáček. Při otáčení hlavního kolečka fotografických režimů se zobrazuje animace, která je vysvětluje.


Fotoaparát nabízí také několik scénických režimů a potěší i uživatelskými režimy (paměti oblíbených nastavení). Jen je problém v jejich rychlém vyvolání, protože se zobrazí menu a musíte si jeden z nich vybrat.


Hlavní menu se je rozdělené na šest záložek. První se věnuje fotografickým nastavením a dále se dělí na šest podstránek. Následuje záložka pro konfiguraci ovládání, pak je zde Wi-Fi, přehled nainstalovaných aplikací, ovládání zobrazení snímků a nakonec technická nastavení.


Snímky si můžete nechat zobrazit celoplošně se základními expozičními informacemi. Náhled lze zmenšit a zobrazení doplnit o větší množství informací a barevné histogramy.




Wi-Fi


Fotoaparát disponuje bezdrátovým rozhraním Wi-Fi s NFC, díky čemuž je párování se smartphonem opravdu záležitost chviličky. Přes mobilní aplikaci PlayMemories Mobile lze kopírovat snímky mezi fotoaparátem a mobilním telefonem, fotoaparát lze také dálkově ovládat. Bohužel, možnosti nastavení jsou mizivé, a tak dálkové ovládání zaujme možná tak ty, kteří fotí výhradně na automatiku. Jako normální dálkové ovládání s možností nastavení nejrůznějších vlastností se to nedá použít, zde je konkurence přeci jen dál. Funkci "odeslat snímky do PC" se mi bohužel na rozdíl od RX10 nepodařilo zprovoznit. Fotoaparát byl schopen se bezdrátově nainstalovat do PC, ale už nechtěl dál komunikovat. Obecně mi W-Fi na RX100 III přišla o něco méně výkonná než u RX10.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.