Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SAL-70400G (70-400mm F4-5,6 SSM G)

14.1.2013, Milan Šurkala, recenze
Pro full frame i APS-C zrcadlovky a SLT fotoaparáty je určen telezoom objektiv Sony 70-400mm F4-5,6 SSM G. My jej dnes vyzkoušíme na obou typech těchto fotoaparátů, tedy s APS-C i full frame čipem. Jak si povede v praxi?

Autofokus, ostření


Objektiv má na těle přepínač, který omezuje ostřící rozsah na 1,5 metru až nekonečno nebo 3,0 metrů až nekonečno. Díky tomu se můžete vyhnout ostření na krátkou vzdálenost a celý proces tím zrychlit. S fotoaparátem Sony SLT-A99V lze omezit tyto vzdálenosti i z fotoaparátu (a to z obou hranic - jak nejkratší, tak nejdelší vzdálenost). Doostřování je bleskurychlé (0,1 až 0,15 sekundy), přeostření z nekonečna na cca 2 metry ale zabere už poněkud delší dobu. Na nejširším ohnisku je to maximálně 0,65 sekundy, nicméně na tom nejdelším je to 1 až 2,3 sekundy. Zde hodně záleží na tom, zda fotoaparát správné zaostření nepřejede, pak se s objektivem jen nerad vrací zpět.





Minimální ostřící vzdálenosti odpovídají údajům výrobce. Se zapnutým "makrem" je to prakticky v celém ohniskovém rozsahu velmi těsně pod 1,5 metru, od přední čočky pak necelých 1,2 metru. V klasickém režimu od 3 metrů je skutečná minimální ostřící vzdálenost 2,5 až 2,9 metru dle ohniska, od přední čočky je to pak 2,3 až 2,7 metru. Maximální zvětšení v makro režimu na nejdelším ohnisku je 0,28×, při použití na APS-C čipu je pak virtuální zvětšení 0,42×.






Makro režim


Zvětšení s full frame čipem není moc velké a na makro není objektiv vhodný. Zde vidíte, že kleště se tu v pohodě vešly. Oceňuji docela příjemný bokeh, v oblastech s malým rozostřením ale snímek trochu "duchovatí".




expoziční čas 1 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 400 mm, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má světelnost F4 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku. To v podstatě odpovídá konkurenčním objektivům (většina, kterou jsme testovali, ale končila na přepočtených 300 milimetrech). Clona má 9 lamel, krásně kruhový otvor a může přiclonit maximálně na F22 na širokém a F32 na dlouhém ohnisku.






Bokeh


Vyzkoušíme si také kvalitu rozmazání pozadí.




expoziční čas 2,5 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 210 mm, klikněte pro zvětšení



Bokeh zde nevypadá zle, některé odlesky ale nejsou pravidelné a mají zvláštní texturu. I díky tomu se stává, že v oblastech lehce za/před pásmem plné hloubky ostrosti je bokeh poněkud nervózní a příjemnou krémovost získává až ve více vzdálených oblastech. Můžete se podívat na snímek v RAWu.




expoziční čas 8 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 210 mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění jsou odlesky většinou kulaté, ale textura je méně pravidelná a bokeh je pak méně příjemný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.