Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Adobe uvádí nový Lightroom CC, vždy jen za předplatné

25.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Adobe inovoval svou aplikaci Lightroom. Z klasické a cloudové verze se bohužel staly už jen dvě cloudové za předplatné. Je zde úplně nový Lightroom CC a původní CC se stal Lightroomem Classic CC.
Adobe slaví s předplatným mnohem větší úspěchy než by se čekalo. I když zákazníci tento model obvykle nemají moc rádi, ve výsledku je výrazně úspěšnější. I to bude jeden z důvodů, proč tzv. "standalone" verze Lightroomu mizí v propadlišti dějin a Adobe bude nabízet pouze cloudové verze za předplatné. Z původního Lightroomu CC se tak nyní stává Lightroom Classic CC. Jde o aplikaci, která je v základě už přes desetiletí stará a každoročně se inovovala. To ale nese i nevýhody v zastaralém kódu a nevýhodně architektuře pro moderní použití, které se dnes přesouvá stále častěji k mobilním platformám.
 
Adobe Lightroom CC 2017
 
Nový Lightroom CC pak po svém předchůdci přebírá jméno, ale využívá novou architekturu. Má tak inovované uživatelské rozhraní vycházející z Photoshopu CC, vše se také automaticky zálohuje na cloud, kvůli čemuž jeho kapacita 20 GB může být hodně rychle nedostatečná. Stále ale máte možnost volit, co se bude nahrávat na cloud a co zůstane na disku. Využita je technologie Adobe Sensei pro automatické vyplňování klíčových slov. Zjednodušilo se také sdílení na sociálních sítích. Spousta funkcí z původní verze zde ale ještě chybí a bude postupně dodávána.
 
Nový Lightroom CC lze získat ve třech různých plánech, nepočítáme-li ten kompletní:
  • Plán Lightroom CC: Obsahuje Lightroom CC a 1TB cloud. Cena 12,09 EUR měsíčně.
  • Plán pro digitální fotografii: Obsahuje Lightroom CC, Lightroom Classic CC, Photoshop CC a 20GB cloud. Cena rovněž 12,09 EUR měsíčně.
  • Plán pro digitální fotografii s 1TB úložištěm: Komu by bylo 20 GB v předchozím plánu málo a chtěl by 1TB cloud jako v tom prvním, má tu jejich kombinaci (Lightroom CC, Lightroom Classic CC, Photoshop CC, 1TB cloud). Cena ale vyskočila na 24,19 EUR měsíčně.
Všechny z výše zmíněných plánů obsahují také Adobe Lightroom for mobile (iOS a Android), Lightroom for web (lightroom.adobe.com), Adobe Portfolio a Adobe Spark. Verze pro iOS i Android nyní umí pracovat s klíčovými slovy. Pokud jde o Lightroom Classic CC, tak ten dostal např. nové barevné a jasové maskování podobně jako poslední Camera Raw. Obecně tak zůstává v nabídce jako aplikace pro ty, kteří chtějí řešit celou workflow lokálně na jednom počítači a nepotřebují cloud. I přesto je k dispozici pouze za již zmíněné předplatné.
 
Zdroj: adobe.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.