Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
6.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Máme zde červencová čísla dodávek fotoaparátů dle CIPA a opět je to o něco pozitivnější než v minulých měsících. Proti nim rostly CSC fotoaparáty a dokonce i kompakty. Zájem však klesá o zrcadlovky.
jardaOMD (104) | 8.9.20203:55
Podle me se neni cemu divit, Australie se mozna stava uzemim pro testovani toho, jak moc je mozno lidi v ramci velkych geopolitickych celku zotrocit, tak treba se maji nektere firmy na pozoru. Samozrejme, to je stoprocentne jen konspirace a ja jsem cinsky agent, extremista a dezinformator.
Odpovědět1  1
mlsný amatér (775) | 7.9.20209:37
Už před mnoha lety jsem říkal, že digitální technika jednou zrcadlovky pohřbí. Jenže tenkrát jsem byl za kacíře a blbce. Dnes už i těm nejzarytějším staromilcům začíná pomalu docházet, že když je možno zaostřovat a měřit expozici přímo na ploe čipu, je zrcátko, nebo dálkoměr technický přežitek a tudíž není důvod je nadále kupovat. Jsem jen zvědav, kdy to dojde i managementu Pentaxu.
Odpovědět6  5
blue.sun (754) | 7.9.202015:16
No vidíš, za blbce tenkrát, za blbce jsi i dnes.
DSLR momentálně klesají, protože nejsou žádné novinky, které by táhly prodeje. To neznamená, že to je špatná technologie. To si může myslet jen fanoušek mrtvého Olympusu.
Odpovědět3  6
busy (4706) | 7.9.202015:44
Ale ono to JE spadna technologia, pretoze ma celu radu nevyhod ­- hlavne nachylnost na back­/front focus, komplikovanejsie kratke objektivy kvoli miestu pre zrkadlo, hluk pri foteni. Bola to skvela a velmi uzitocna technologia v dobach analogoveho filmu ­(vtedy to bol jediny mozny sposob aby fotograf videl obraz co cez nasadeny objektiv dopadne na film­), ale dnes, v dobach digitalnych, je uz davno prekonana.

Samozrejme tym nechcem napisat, ze tato technologia je celkom nepouzitelna, prave naopak, stale sa najdu ludia, ktorym jej nevyhody nevadia a stale su ochotni ju pouzivat. A dokonca aj vyrobca, ktory je ochotny ju vyrabat ­(len dokedy ?!?!­)

PS: Nie som fanusik Olympusu :)
Odpovědět7  4
třebaň (358) | 7.9.202019:46
Sony klesl prodej fotoapátů za deset let ca desetkrát, neboli trh je tak malý, že je otázka co bude za deset let, komu se vyplatí investovat do velmi drahého vývoje a kdo vydrží na trhu fotoaparátů, který se každoročně zmenšuje o ca 20%. Prodeje elektroniky Sony, kam patří i digitální kamery spadly v Q1 2020 ve srovnání s loňskem o mamutích 31%. což znamená ztrátu el. divize 86 mil USD a Sony vlastně letos drží nad vodou hlavně playstation.
Odpovědět2  0
mlsný amatér (775) | 8.9.202017:42
Za deset let už se, s výjimkou naprosto speciálních případů, bude fotit jen na mobily, protože vláčet ssebou metráky fotovybavení nebude nutné. A techniku nahradí umělá inteligence, která udělá ze sebehorší fotky přesně to, co bude fotografující chtít. Problém bude jen v tom, že někteří jedinci se nebudou chtít s touto technikou naučit zacházet a budou kolem sebe šířit ,,moudra­" na téma, jak jsou fotomobily špatné, oproti cvakbenám s chemickým filmem, nebo dokonce skleněnými deskami 9x12 cm. A když už jsme u toho staromilství, nebylo by na čase znovu vzkřísit daguerrotypii? Určitě by se, když to vezme do tlapek nějaký šikovný demagog, našlo dost Oslíčků otřes se, kteří by to zafinancovali.
Odpovědět1  6
blue.sun (754) | 8.9.202018:02
Ty jsi vážně kvalitně mimo.
Odpovědět2  1
mlsný amatér (775) | 12.9.202013:07
To zám. když chybí argumenty, nastupují urážky. Jenže mě jsi ty i tvoje moudra totálně u zadku. A když si dnes půjdete ke Škodům koupit Canon EOS R5, nebo R6 ­(jen tělo­), dostanete k němu v ceně i adaptér na DSLR skla. Takže kdo se bude chtít cvakbedny zbavit, nemusí řešit nové zasklení, vyhodí, nebo do bazaru prodá zrcátkové tělo, koupí bezzrcátko a jede dál. Navíc ten adaptér je upraven tak, že je možno do něj vkládat filtry, takže libovolný filtr máte k dispozici pro všechna skla, bez ohledu na velikost filtrového závitu.
Odpovědět1  3
blue.sun (754) | 7.9.202021:17
Překonaná není, i když se bezzrcátková sekta snaží sebevíc. Stejně tak má vůči bezzrcátkům spoustu výhod a ty zase vy zaslepenci vidět nechcete. Ale co, v moderní historii nikdy nezvítězilo to lepší, jen to s lepší reklamou.
Odpovědět2  5
busy (4706) | 8.9.20207:32
Zaslepenci su iba ti ktori druhych oznacuju za zaslepencov a clenov sekty ;­) :D

Btw. nikde a nikdy som netvrdil ze zrkadlo nema ziadne vyhody. Namatkovo napriklad moznost si pozriet ako sa zobrazuje obraz cez dany objektiv bez nutnosti minat energiu z baterie ­(alebo vobec zapinat fotak­) :­)

Ale tvrdim, ze velku vecsinu ich vyhod coraz dokonalejsie bezzrkadla postupne porazaju. Situaciu by som prirovnal k tej ktora tu bola pri nastupe digitalnej techniky ­- tiez tu bolo vela vyznavacov analogoveho filmu ktory mal vtedy voci digitalnej technologii ­(ktora bola este v plienkach­) znacne vyhody ­(napr. cena a lepsie rozlisenie detailov­). A kde je digitalna technologia dnes ? Kto dnes seriozne ­(profesionalne alebo vo velkom­) foti na analogovy film ?!?! Podobne tak vidim buducnost aj ohladom zrkadlovky ­- bezzrkadlovky. Pride doba, ked budeme fotenie pravou zrkadlovkou povazovat za velke retro a celkovo to bude otazka iba zopar nadsencov starych technologii. A tak isto, ako kedysi zvitazilo to lepsie ­(digital nad analogom­), verim ze v blizkej buducnosti tiez zvitazi to lepsie ­(bezzrkadlo nad zrkadlom­).

Mozes s tym nesuhlasit, ale je to asi take iste, ako kedysi pred 20­-30 rokmi vyznavaci analogoveho filmu odmietali nastup digitalnych technologii :­) :D
Odpovědět4  3
třebaň (358) | 8.9.20208:07
Údajně se nedařilo dle serveru Digicame–info ani průkopníkovi bezzrcadel Panasonicu a v Q1 2020 utrpěla divize digitálních kamer ztrátu 23,5 mil USD a čeká ji restrukturalizace a možná vstup někoho ­"zvenku­". Už dříve řekl manažer Panasonicu, že se zvažuje budoucnost m3­/4.
Odpovědět3  0
mlsný amatér (775) | 8.9.202011:25
CSC mi umožňuje nejen prohlédnout si, jak objektiv zobrazí danou scénu, přičemž to, že při tom odebírám něco energie z baterie je až to úplně poslední, ale navíc mám, pokud je správně nastavený FW foťáku, že přesně to, co uvidím v EVF, nebo na displeji, bude po stisku spouště na kartě. Navíc mám naprostou jistotu, že pokud bude obrázek dokonale ostrý i v hledáčku, ­(na displeji­), bude dokonale ostrý i po uložení na kartu. O natáčení videa a průběžném ostření, kdy se DSLR mění v nedokonalé CSC už vůbec nemluvím.
Odpovědět4  5
blue.sun (754) | 8.9.202013:11
No vidíš... a analog je najednou tím, čím chceme fotografii mít. Prostředkem k jinému vyjádření, uměleckou cestou, alternativou. Jasně, pro masové a reportážní focení je ­"mrtvý­", ale přitom se stále dost používá.
Až bude bezzrcadlo opravdu lepší, a to ve všem, pak ať klidně zvítězí. Ale psát v této době o ­"lepší­" technologii je prostě sektářská zaslepenost.
Odpovědět3  4
mlsný amatér (775) | 8.9.202017:37
Blue.sun.
Blb zůstane blbem a pařez pařezem. Až budu chtít páchat ,,umění­" ­(jako že nikdy­), nebudu k tomu používat fotoaparát, zejména takový, který precizně zobrazuje realitu i za nepříliš kvalitních světelných podmínek. A nevidím nejmenší důvod, proč platit nehorázné sumy za film a jedovaté chemikálie, přičemž po dokončení chemického procesu zjistím, že se jaksi nezadařilo, když stejné výsledky mi za zlomek nákladů a času zajistí Photoshop, přičemž mám celý proces neustále a plně pod kontrolou. A masochismus je duševní úchylka, nejen, když jde o fyzické mučení, ale i pokud jde o fotografii.
Odpovědět3  5
blue.sun (754) | 8.9.202018:04
Tak ty o umění víš akorát to, že to slovo existuje. A tím jsi skončil, šašku.
Odpovědět1  3
Milan Šurkala (6626) | 8.9.202018:12
To je opravdu tak těžké diskutovat na úrovni? Uvědomujete si, že těmi výpady shazujete vždy akorát sami sebe?
Odpovědět1  0
Cejpatka (440) | 9.9.20201:11
To srovnání s analogem­/kinofilmem hodně kulhá a je nesmyslné. Proč?

Rozdíl mezi digi a analogem je naprosto markantní a téměř ve všem, kdy to začíná už před samotným fotografování ­(výběr filmu­), tak hlavně po něm ­/vyvolání atd.­/

V porovnání s tímto neexistuje při samotném fotografování ani po něm při zpracování žádný rozdíl mezi DSLR a CSC. Odlišnost spočívá pouze v náhledu na scénu pomocí hledáčku ­(optický vs EVF­).

No a kvůli tomu si tu pak jeden amatér ­(jehož mizerné fotky pořízené jen a díky EVF už známe­) nadává s kýmsi do blbců. ... :­)

K posouzení dokonalosti EVF zbývá už jen dodat odkaz na fotku z temného zimního stadionu od busyho ­(na niž jsem zvědav snad už po třetí a furt nic... ­), kde fotograf prý na vlastní oči neviděl téměř nic, takže musela přijít na scénu ta ­"lepší­" technologie. :D
Odpovědět2  1
busy (4706) | 9.9.20207:27
Prave naopak, to porovnanie s analogom je velmi presne a trefne ! Preco ?

Cielom mojho porovnania nebolo spravit uplnu studiu vsetkych rozdielov, ale poukazat na jednu dolezitu paralelu ­- tak ako kedysi bola digitalna technika v plienkach a zastancovia analogu ju preto odsudzovali a skalopevne sa drzali stale analogu, podobne tak sa dnes skalopevne drzia technologie vyuzivajucej zrkadlo pretoze v minulosti fotoaparaty bez zrkadla neboli schopne dat tak kvalitny obrazovy vystup. Pointa paralely je v tom ze dnes sa uz masovo pouziva digitalna technologia a aj jej navecsi odporcovia uznavaju, ze je schopna priniest minimalne tak kvalitne obrazove vysledky a pokial cloveku ide o kvalitne fotografie presne zachytavajuce skutocnost, nie je uz ani najmensi dovod siahat po analogu. Dnes na analog fotia uz iba retronadsenci ktorych to proste bavi.

Podobne tak ako kedysi pri spore analog­-digital, aj dnes sa este najdu ludia ktori sa v spore zrkadlo­-bezzrkadlo priklanaju k zrkadlu. A presne tak isto, ako sa postupne digital zdokonaloval, az v kvalite dobehol analog, tak sa dnes zdokonaluje aj bezzrkadlo, takze dovody, preco zotrvavat na zrkadle, postupne padaju ako hnile hrusky. A coskoro, presne tak isto ako pri analogu, pride doba ked so zrkadlom budu fotit uz len retronadsenci ktorych to proste bavi :­)

Ohladom posudenia dokonalosti EVF z normalnej fotky obecenstva sledujuceho dianie na lade ­- skus mi o tom napisat viac. Ako to chces posudzovat, podla akych kriterii, aka parametre hotoveho JPG obrazku chces zobrat do uvahy a ako z nich vyvodis konkretne vlastnosti EVF ... ?
Odpovědět1  3
Cejpatka (440) | 9.9.20209:33
Cože? Kdy v minulosti nebyly schopné fotoaparáty bez zrcadla dát kvalitní obrazový výstup? Vždyť uvádíš čím dál větší nepřesnosti... proboha, když srovnám srovnatelné systémy, tak výstup je stále +­/­- stejný.
Odpovědět1  1
busy (4706) | 9.9.202010:07
Coze ? Pisem ja azda niekde, ze v minulosti neboli schopne fotoaparaty bez zrkadla dat kvalitny obrazovy vystup ?!?! Ved mi podsuvas nieco co som vobec nenapisal.
Odpovědět0  4
Cejpatka (440) | 9.9.202010:14
Ale napsal panáčku, tak se nerozčiluj... ­"... pretoze v minulosti fotoaparaty bez zrkadla neboli schopne dat tak kvalitny obrazovy vystup. ..."
Odpovědět3  1
busy (4706) | 9.9.202010:25
Mylis sa ty, panacku :­)

V predchadzajucom kontexte tykajuceho sa zrkadloviek som napisal iba to, ze v minulosti neboli schopne fotoaparaty bez zrkadla ­(co boli iba kompakty a mobily, kedze CSC este neexistovali­) dat az TAK kvalitny vystup ­(ako tie zrkadlovky­). Skratka, ze zrkadlovky davali lepsi a kvalitnejsi vystup ako kompakty ­/ mobily.

To predsa vobec neznamena, ze kompakty neboli schopne dat kvalitny vystup obecne, v zmysle ze kvalita mohla postacovat pre dany ucel a poziadavky fotografa.

Treba citat s porozumenim, nevynechavat kusy myslienok a tiez si nedomyslat co tam napisane nie je.
Odpovědět2  4
Cejpatka (440) | 9.9.202011:00
Tak potom se laskavě vyjadřuj jasně a neskákej ode zdi ke zdi. Mimochodem bavíme se zde od počátku o DSLR ­/ CSC a ne o kompaktech, které do toho najednou účelově zatahuješ, aby jsi ospravedlnil své nesmyslné srovnání.
Odpovědět4  4
busy (4706) | 9.9.202011:20
Ja som sa vyjadril jasne. Mojim cielom bolo v ramci jedneho vlakna diskusie o DSLR­/CSC poukazat na urcitu paralelu z minulosti medzi prvyn pripadom ­- ako mnohi ludia nechceli fotit digitalne pretoze digitalna technika este nedokazala poskytnut taku kvalitu ako analogovy film, a druhym pripadom, ako po rozsireni digitalnej techniky mnohi chceli fotit iba zrkadlovkami pretoze ostatne digitalne fotoaparaty ­(a kludne si sem zarad napr. aj m4­/3­) nedokazali v kvalite konkurovat vtedajsim APS­-C a FF zrkadlovkam. A sucastou tejto paralely je aj to ze ako neskor bola schopna digitalna technika dohnat v obrazovej kvalitne film, tak podobne aj CSC v sucasnosti jednoznacne dohanaju v kvalite ­(a v mnohych dalsich vlastnostiach dokonca aj predbiehaju­) zrkadlovky. Ze si si ty v mojich komentarov vytrhol niektore myslienky z kontextu, ja uz zial nemozem :(
Odpovědět1  4
Cejpatka (440) | 9.9.202011:39
Ale já jsem ti psal jasně už 9.9.2020 9:33 ­" .... proboha, když srovnám srovnatelné systémy, tak výstup je stále +­­/­­- stejný. ...­" A ty znovu napíšeš, že ­"CSC doháňájú v kvalitě­" a aby jsi zakecal ty kompakty tak pro změnu vytáhneš m4­/3 či APSC...
Odpovědět2  0
busy (4706) | 9.9.202012:08
Ale ja som to svoje porovnanie napisal uz 8.9.2020 7:32 a pisal som ho obecne, pretoze v oblasti digitalnej techniky dlhu dobu ziadne ­"srovnatelné systémy­" bez zrkadla k zrkadlovkam proste neboli. Zuzenie vyznamu mojho porovnania na tieto systemy si do toho zamontoval az ty.

Ale pokial ti tie mnou spomenute kompakty tak vadia a pozadujes iba zrovnatelne systemy, tak napriklad taky kompakt Sony RX1 by mohol byt povazovany za zrovnatelny system. Ktory v ramci mojho porovnania dokazuje, ze od urciteho casu uz aj fotoaparaty bez zrkadla dokazu fotit tak dobre ako zrkadlovky.
Odpovědět0  4
Cejpatka (440) | 9.9.202012:39
Ale to snad ne. Tak si přečti nadpis článku, ať víš o čem se zde vede debata... a není tam nic ­"obecně­", přičemž sám v tom svém prvním příspěvku ­(8.9.2020 7:32­) zmiňuješ slovně jen zrcadla a bezzrcadla... a kompakty mně nevadí, to TY jsi je sem dodatečně zatáhl, aby jsi zamluvil to své nesmyslné srovnání a svedl účelově téma jinde. Takže naposled, nauč se vyjadřovat jasně, k tématu, srovnávej srovnatelné a nepleť tu koše s baňama... :D
Odpovědět2  1
busy (4706) | 9.9.202013:46
Nadpis clanku som si samozrejme precital uz davno, a v sulade s temou som blue.sunovi ukazal, ze podobne ako v minulosti zacal rast zaujem o digitalne fotoaparaty na ukor analogovych, az napokon boli analogove uplne prevalcovane digitalnymi, podobne tak rastuci zaujem o CSC sposobi ze DSLR budu uplne prevalcovane CSC fotoaparatmi. Ja som sa temy drzal, to ty si do mna zacal ucelovo rypat ze sa ti nepaci moje porovnanie obsahujuce zmienku o analogovych fotoaparatoch. Ty si odbehol od temy, ty by si si mal precitat nadpis.
Odpovědět0  4
Cejpatka (440) | 9.9.202014:32
Ano, když někdo napíše nesmysl ­(a ne jeden ­- viz ­"fotka­" v EVF­), tak na něj upozorním. Nemůžu za to, že to to neumíš přiznat, ani se jasně vyjádřit a kličkuješ jak zajíc.
Odpovědět2  1
busy (4706) | 10.9.20207:42
Obavam sa ze nezmysly tu pises akurat ty. Ty si neupozornoval, ale daval zmetene otazky ktore nikam neviedli.

Aspon teda ja, ak by som chcel upozornit na nejaky omyl, tak by si napisal nieco v style ze to a to nie je spravne z toho a toho dovodu.

PS: Stavim sa ze ako vyznavac a ctitel DSLR vobec netusis, ze CSC dokaze v EVF zobrazit uz vyfotenu fotku :)
Odpovědět2  3
Cejpatka (440) | 10.9.202011:21
A já se zase vsadím, že tu fotku z té tvé legendy o tmě na stadionu, nikdo nikdy neviděl a neuvidí... :D
Odpovědět3  2
Cejpatka (440) | 9.9.202012:43
p.s. Sony RX je z kterého že roku? To už byl ten­"přechod­" snad hotovej... takže opět je se tu kdosi plácá úplně někde jinde.
Odpovědět2  1
Cejpatka (440) | 9.9.202014:46
Jo a abych nezapomněl, to posouzení ­"dokonalosti EVF­" z té bájné a opakovaně zapírané tajné fotky se týká, a týkalo kromě samotného jejího vzniku, i toho, jestli tady někdo nekecá či nelže a nevymýšlí si zas nějaké vybájené příběhy či srovnání, jak je tu zvykem...
Odpovědět3  3
mlsný amatér (775) | 8.9.202011:19
Mohl bys být konkrétní a poučit nás, zaslepence, jaké obrovské výhody má DSLR proti CSC? Protože, majíc technické vzdělání, ať přemýšlím jak chci, pořád nikde žádné nevidím. A vím, o čem je řeč, fotil jsem Prakticou LLC od r. 1974 a v archivu mám několik set diapozitivů..
Odpovědět3  4
blue.sun (754) | 8.9.202013:15
Mohl bych být konkrétní, ale na to ty nemáš mozkovou kapacitu.
Odpovědět1  6
Milan Šurkala (6626) | 8.9.202013:24
Preventivně, než se to rozjede. Mohli byste se trochu mírnit a opětovně diskutovat jako slušní dospělí lidé bez urážek?
Odpovědět3  0
blue.sun (754) | 8.9.202018:19
Nemohli, to by k tomu musela být odpovídající protistrana a ne hloupý demagog. Ale klidně mě za to smažte, stejně se tu z toho stává už jen fanpage PanaSonycu.
Odpovědět1  4
Milan Šurkala (6626) | 8.9.202018:23
K tomu, aby ses choval slušně, potřebuješ pomoc? Osobně si myslím, že to se dá zvládnout velmi snadno svépomocí. Jen se musí chtít. Což se očividně nechce. Tak tě ještě jednou žádám, aby ses choval jako dospělý člověk, který si nedělá sám dobrovolně akorát ostudu a nedělá ze sebe to, co si naivně myslí, že dělá z toho druhého.
Odpovědět3  0
blue.sun (754) | 8.9.202020:14
Bla, bla, blabla, bla... cože?
Navíc, nejsem tu pod žádným jménem, takže co shazuju? Anonymní přezdívku? Tak to mě faaakt zabije. :­-D :­-D
Odpovědět1  4
mlsný amatér (775) | 8.9.202017:44
O moji mozkovou kapacitu se neboj. Spíš mám strach, že ty nemáš reálné argumenty. Ostatně, kdo dnes ještě vyrábí a prodává DSLR, kromě Pentaxu?!?
Odpovědět3  5
blue.sun (754) | 8.9.202018:03
OK, tak ty povídej něco o argumentech se svou neznalostí, moulo. Jsi fakt král všech hlupáků.
Odpovědět1  4
Cejpatka (440) | 9.9.20201:08
Praktica byla DSLR? Ehmmm a z dnešních DSLR lezou diapozitivy? Nejsi nějaký nervózní a duchem mimo? Nejspíš to bude z toho blížícího se konce tvého Olympusu, k němu že se brzo přidá i Panasonic. ;)
Odpovědět2  1
busy (4706) | 9.9.20207:10
SLR ci DSLR, z hladiska zakladnych principov ­(ostrenie, zrkadlo, matnica, hranol, OVF...­) je to jedno.
Odpovědět1  4
Cejpatka (440) | 9.9.20207:37
Ty uděláš fotku jen tím, že se podíváš do hledáčku a zaostříš?
Odpovědět2  2
busy (4706) | 9.9.20207:46
Dokonca nemusim ani ostrit a divat sa do hladaciku ! Staci ked fotoaparat zapnem, a sam zaostri a zacne sekvencne fotit 60 fotiek za sekundu a nasledne ich zobrazovat na displeji alebo v hladaciku :)
Odpovědět1  4
Cejpatka (440) | 9.9.20208:46
Aha... tak v tom případě nejsi fotograf a zbývá už jen to, aby se tvůj foťák naučil sám od sebe zapínat.
Odpovědět3  2
busy (4706) | 9.9.20208:58
A ked sa mi nejaka sekvencia fotiek pozdava, tak stlacenim spuste fotaku prikazem, aby sa mi nasledujuca na displeji ci v hladaciku zobrazena fotka tiez ulozila na kartu. Takze som aj fotograf :)
Odpovědět0  4
Cejpatka (440) | 9.9.20209:35
Tak jestli ti stačí jpg s menším rozlišením, tak jsi jen cvakal. :)
Odpovědět2  2
busy (4706) | 9.9.202010:10
Nestaci, takze nie som len cvakal :)
Odpovědět2  4
Cejpatka (440) | 9.9.202011:41
Takže máš 60 sn.­/sec v RAW a full size abys nebyl ten cvakal?
Odpovědět2  2
busy (4706) | 9.9.202013:49
Preco by som mal mat 60 FPS RAW full size ?
Mam 60 FPS v rozliseni potrebnom pre displej­/hladacik, a ked stlacim spust, tak sa mi ulozi RAW full size.
Co je na tom nepochopitelne ?
Odpovědět1  4
Cejpatka (440) | 9.9.202014:21
Ty jsi se nepoučil v tom své zmateném písemném projevu, že jo? Napsal jsi, cituji: ­"...Staci ked fotoaparat zapnem, a sam zaostri a zacne sekvencne fotit 60 fotiek za sekundu...­" Takže to co je v EVF hledáčku, je dle tebe fotka?
Odpovědět2  1
busy (4706) | 10.9.20207:34
Obavam sa, ze ten, kto tu ma zmeteny pisomny prejav, si prave Ty. Mlsny amater sa ta pytal, ake vyhody ma DSLR voci CSC. A ze dlhe roky fotil zrkadlovou ­(takze predpokladam, ze v tom ma dostatok praxe­). Sice analogoovu Praktikou, ale ­(co som potom ja napisal­), zakladne principy fungovania optickej casti ­(v zatvorke som vymenoval to podstatne­) su tie iste, takze ak ma DSLR voci CSC nejake vyhody, tak ich logicky musi mat aj ta Paktika voci kompaktom na kinofilm. Na vsetky tvoje dalsie zmetene otazky som sa snazil priamo a bez vyhybania odpovedat, ale nikam to neviedlo ­- iba k dalsim a dalsim zmetenym otazkam od teba.

Skus prosim vysvetlit, co si tymi otazkami sledoval, kam si mieril, na co si nas vlastne chcel upozornit. A ked k tomu aj konstruktivne napises odpoved na povodnu otazku mlsneho amatera ­- ake vyhody DSLR voci dnesnym modernym CSC vidis ty, tak budeme len radi.
Odpovědět3  2
Cejpatka (440) | 10.9.202011:10
Na toho nesmyslného amatéra a hulváta nemá smysl reagovat vůbec a jak je vidět tak na tebe už taky. Tím srovnáním Praktiky s DSLR si tomu nasadil úplnou korunu.
Odpovědět3  3
mlsný amatér (775) | 12.9.202013:19
Zato z tebe padají perly, svědčící jasně o tom, že tvoje technické vzdělání je na úrovni žížaly.
Odpovědět1  3
busy (4706) | 12.9.202017:11
Cejpatka napisal, ze na toho nesmyslného amatéra a hulváta nemá smysl reagovat. Tuto radu som si vzal k srdcu a preto na Cejpatku uz nereagujem...
Odpovědět0  1
mlsný amatér (775) | 12.9.202013:14
Fotograf je každý, kdo umí natočit foťák, nebo fotomobil objektivem k motivu a stisknout spoušť. Kvalita výstupu už je něco jiného. A tzv. profesionálové nemohou skousnout fakt, že to, co bylo dříve uměním a prací se dnes stává zábavou širokých vrstev, přičemž slušná technická kvalita výstupu je něco naprosto běžného.
Odpovědět1  3
mlsný amatér (775) | 12.9.202013:17
Praktica byla na film a s výhradně manuálním ostřením a nastavováním času a clony, v DSLR je elektronický senzor s občas ­(podle typu skla­) automatickým ostřením. a možností automatického nastavení času a clony to je jediný rozdíl mezi těmito dvěma systémy.
Odpovědět1  2
busy (4706) | 12.9.202017:09
Aha, ano, vdaka za upresnenie.
Na to ze Praktica na film nemala automaticke ostrenie, som uplne zabudol, a to som s nou kedysi fotil ...
Odpovědět0  1
mlsný amatér (775) | 8.9.202011:15
A proč nejsou žádné novinky? Protože už na této morálně mrtvé technologii není co vylepšovat a výhody CSC systémů jsou DSLR technologií naprosto nedosažitelné. jen blb jako ty to nedokáže pochopit. Když holt chybí technické vzdělání, tak je jakákoli argumentace jen házením hrachu na zeď.
Odpovědět3  4
blue.sun (754) | 8.9.202013:14
A přesně tyhle hloupé kecy z tebe dělají ještě většího blba, než už jsi byl. Já chápu, že bezzrcátkový svět se musí neustálými novinkami táhnout kupředu, ale pokud není technicky co vylepšovat, proč vydávat nový model? Kvůli jednomu megapixelu na snímači navíc a dvěma novým položkám ve filtrech, jak to předvádí tvůj milovaný Olympus?
A je vtipné, když blb tvého formátu mluví o technickém vzdělání, které tě zjevně obešlo obřím obloukem.
Odpovědět2  6
mlsný amatér (775) | 8.9.202017:50
Zrcátkový svět už nemá kam kráčet. Došel na konec a všichni výrobci, kromě Pentaxu, to dobře vědí. Což na druhou stranu znamená, že Pentax teď může v klidu spát na vavřínech, protože zabedněnci, kteří se nechtějí učit nové věci a budou chtít za každou cenu novou DSLR budou mít jen jedinou volbu. Takže v budoucnu, než pařezové vyhynou, bude Pentax prodávat. Je otázka, jak dlouho mu to vydrží.A MFT vyrábí, kromě Olympusu, který bude MFT pod jiným názvem vyrábět dál, také Panasonic a ještě jednu ,,objevnou­" novinku: MFT objektivy Olyho a Panasu jsou vzájemně plně kompatibilní.
Odpovědět2  5
blue.sun (754) | 8.9.202018:05
A Canon a Nikon máš kde, ty tupá palice z mrtvého Olympusu?
Odpovědět2  2
busy (4706) | 8.9.202019:12
Tak je pravda, ze Canikonu to trvalo podstatne dlhsie, ale uz aj oni napokon konecne dostali rozum a vrhli sa na vyrobu CSC.
Odpovědět2  3
blue.sun (754) | 8.9.202020:15
Ale stále vyrábí i DSLR, chystají i nové modely... Jen to prostě není každý rok, jako mrtvý Olympus a jeho M10 vylepšená vždy o dvě nové omalovánky.
Odpovědět1  2
mlsný amatér (775) | 12.9.202013:27
Potřebují vyprázdnit sklady. Jakmile jim díly pro DSLR dojdou, bude ze dne na den konec. Nikon pak možná udělá to, co už Canon udělal, totiž že vyrobí k CSC tělu adaptér pro DSLR skla. Canon už jde tak daleko, že ten adaptér přidá jako bonus, k každému prodanému tělu R5­/R6.
Odpovědět1  3
mlsný amatér (775) | 12.9.202013:23
Asi ti uniklo, že oba už dělají bezzrcátka a Canon k řadě R přidává k tělům jako příslušenství plnohodnotné adaptéry pro veškerá svoje DSLR skla, Takže kdo z Cannonistů se bude chtít s DSLR rozloučit, tak prostě DSLR tělo zahodí, koupí R5­/R6 a jede bez problémů dál. Což je jasný signál: Zapomeňte na DSLR, je to mrtvá technologie.
Odpovědět1  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.