Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
13.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Cosina představuje další manuální pevný objektiv. Tentokrát jde o vysoce světelný model Voigtländer Nokton 50mm F1 VM, který je určen pro Leica M-Mount. Chlubit se může vynikající světelností F1,0
třebaň (358) | 13.12.202119:01
tak je to FF obdoba Fuji XPro3 s hybridním optickým a el. hledáčkem. Ale ne takový nedotažený polotovar a samozřejmě s M bajonetem. Něco jako byl Epson RD. Je škoda, že si nikdo netroufne na takový rangefinder, focení s takovými sklíčky by prostě ­(pro mě­) byla radost. Leica sice chystá hodně inovativní M11 ale já si počkám na Darth Vader edici :­-)
Odpovědět0  0
Choakinek (4688) | 13.12.202123:00
Podle mě ten objektiv bude shit :­-­). Devět optických členů je na tento typ objektivu prostě málo. Viz ten jejich APO 50 mm ­(který má špičkovou kresbu­), ten má dokonce o jeden člen více ­- 10 členů a to je ­"jen­" F2. Čím větší světelnost, tím víc členů je nutných, aby se dosáhlo alespoň solidní kresby.
Odpovědět0  0
Florián (66) | 14.12.202116:05
Jenže ty takto ošklivě píšeš o každém objektivu, který není ostrý od středu do rohu napříč všemi clonami...

Ano, máš pravdu v tom, že s rostoucí světelností je potřeba více a více čoček ­(nebo větší podíl těch speciálních­), jestliže požaduju stejnou úroveň ostrosti a potlačení aberací. Otázka tedy zní: Opravdu je to žádoucí?

Mně je naopak tento jejich pokus velmi sympatický. Bude to prostě poměrně malý objektiv umožňující nadprůměrné hrátky s hloubkou ostrosti, zejména ­"modelingového­" typu. Raději s sebou budu brát malý a skladný objektiv vážící 480g, který nebude mít špičkovou kresbu kdesi úplně v rohu... než abych tahal 4x dražší, 4x těžší a 3x delší monstrum se 17 čočkami, jako je Nikkor 58­/­/0,95...

A osobně, kdybych šel fotit slečnu, raději s sebou vezmu nějaký ­"shit­" typu Minolta MC 58­/1.2 ­(ubohých 7 čoček­), který má v rozích upatlaný obraz, ale velmi sympatické podání obrazu... než abych bral technicky dokonalý a nudný Voigtlander 50­/2 APO ­(10 čoček včetně dvou asférických­).

Pro někoho je fotka o atmosféře a náladě. Pro tyto lidi je Voigtlander 50­/1. Pro jiného je fotka předmětem optického perfekcionismu, pro toho je spíše Voigtlander 50­/2 APO. A je vlastně fajn, že si dotyčný může vybrat. Pro mě osobně je ve fotografii největší ­"shit­" super ostrá fotka bez aberací, která je ale jinak úplně zbytečná.
Odpovědět1  0
Choakinek (4688) | 14.12.202122:36
OK, souhlasím, až na dvě věci:

1­) Úplně jsem nemyslel, aby to vypadalo jako ten šílený Nikkor, klidně by to mohlo mít o něco méně členů ­(aby to nebylo tak velké a těžké­). V situaci s devíti členy se totiž obávám, že to bude opravdu hodně o ­"náladě­" a to i po dost výrazným přiclonění. Ale třeba Cosina překvapí, i to je možné.

2­) Cena. Cca 45 tisíc Kč za objektiv se slabou kresbou... to bych řekl, že je opravdu hodně.
Odpovědět1  0
Florián (66) | 15.12.202123:13
Nechci věštit z křišťálové koule, ale když uvážím počet členů, světelnost, výrobce a cenovku, očekávám ostrost a potlačení aberací na úrovni velmi oblíbeného Voigtländeru 50­/1.2. Určitě neočekávám horší výkon, než má ­(rovněž vcelku oblíbený­) Mitakon 50­/0.95 III... Minimálně chování v protisvětle očekávám od Noktonu lepší.

Sleduju potrétní práci nejednoho profíka už docela dlouho a určitě bych netvrdil, že objektivy se ­"silnou kresbou­" mají v průměru větší ohlasy, než objektivy se ­"špatnou kresbou­". Často je to naopak. Mnohdy velmi zaboduje právě nějaká stará Minolta, Helios, Canon ­(50­/0,95, 50­/1.2L­) ... všechno jsou to výkonem objektivy i řádově slabší, než Voigtländer 50­/1.2...

Snahou zmíněných fotografů jsou neokoukané hrátky s bokehem, prostorem, barvami a světlem. Pokud je fotograf schopen dosáhnout opěvovaného výsledku se sovětským Heliosem­-40, tak nový Voigtländer určitě pro něj nebude svým technickým výstupem nijak omezující. Věřím, že ve správných rukou se i objektiv se slabou kresbou za 45 tisíc Kč rychle zaplatí. Bude­-li mít neokoukaný charakter, tak to bude i rychleji, než superostré nudné sklo za stejnou cenu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.