Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2019

17.12.2019, Milan Šurkala, návod
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat ve stále dost široké nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Popularita zrcadlovek poslední roky pomalu upadá. Dobře se drží high-endové modely, nicméně u těch levnějších dochází k ochlazení zájmu a většinou jde jen o několikátou iteraci téhož s minimem změn. I tak zde najdeme několik zajímavých přístrojů.


Digitální zrcadlovky



Canon EOS 80D - recenze / EOS 77D


Zrcadlovka Canon EOS 80D posunula nabídku výrobce o něco dále. Má novější 24MPx APS-C CMOS snímač, který vylepšil jak dynamický rozsah, tak i snížil šum. Zlepšila se tedy kvalita snímků a nezůstalo jen u toho. Zaostřovací systém má 45 bodů, všechny jsou křížové a hodně dobrá je tak citlivost i za horšího světla (od -3 EV). Nechybí ani AF micro adjustment (možnost doladit autofokus) a Dual Pixel AF, díky čemuž fotoaparát umí velmi dobře ostřit i přes live view.


Canon EOS 80D


Dual Pixel AF nabídne slušné ostření i ve videu, kde nabídne rozsáhlé možnosti chování a jiných nastavení, nicméně na 4K rozlišení si budete muset nechat zajít chuť a maximem je pořád Full HD video. Radost udělá i dotykový polohovatelný displej, port pro sluchátka a externí mikrofon. EOS 80D je celkově velmi solidní zrcadlovkou bez výraznějších nedostatků. Za tělo zaplatíte obvykle okolo 21.500 Kč.

Pokud chcete ušetřit, pak za mnohem zajímavějších 16.500 Kč můžete mít zrcadlovku EOS 77D, která z modelu EOS 80D vychází (navíc je k dispozici cashback 2600 Kč). Pochopitelně to není jen tak a budete muset počítat s několika ústupky. Předně je to menší hledáček (0,82× zvětšení proti 0,95×), horší výdrž na baterii a EOS 77D přišel také o výstup na sluchátka (stále má ale jack pro externí mikrofon). Lehce se zpomalilo sekvenční snímání a podporuje minimální čas 1/4000 sekundy místo 1/8000 sekundy. Obecně bych doporučil zejména sety s univerzálním 18-135mm IS Nano USM objektivem. Za nedávnou slevu u EOS 80D může i představení nového EOSu 90D s podporou 4K videa.


 
 
 



Pentax K-70


I když jsme zrcadlovku Pentax K-70 netestovali, jsou na ni všeobecně velmi kladné recenze. 24MPx APS-C snímač podává excelentní výkony, radost také udělá přítomnost mechanické stabilizace obrazu. Fotoaparát je také odolný vůči nepříznivému počasí, má solidní hledáček a ve své cenové kategorii překvapí i možností nastavit autofokus. Ten nicméně nepředvádí až tak dobré výkony jako konkurence, má i malé pokrytí.


Pentax K-70


Místo si tu našla i funkce Pixel Shift Resolution, která díky čtyřem expozicím posunutým o pixel dokáže obejít Bayerovu interpolaci a výrazně zvýšit množství detailů. Obecně by se fotoaparát nedal moc doporučit na video, kvalita videa a autofokus v live view stále nejsou z nejlepších. Nepříliš vysoká je i výdrž na baterii. Nicméně v mnoha ohledech jde o výrazně nadprůměrný fotoaparát. S 18-135mm WR objektivem jste na 25-27 tisících, dá se ale sehnat i s novým 18-50mm objektivem za cca 18-20 tisíc. Na fotoaparát je poskytován vysoký cashback 5200 Kč.

 

Nikon D7500


Digitální zrcadlovka Nikon D7500 není úplně přímým nástupcem modelu D7200. Jeho nástupci jsou vlastně dva, D7500 mířící spíše trochu níže a D500, která naopak přináší výraznější high-endové schopnosti. Protože se v některých vlastnostech u D7500 šlo směrem dolů (např. absence druhého SD slotu, není zde podpora batériového gripu), setkal se tento model i s kritikou. Faktem ale je, že jde nadále o velmi schopný přístroj, který díky svému 20MPx senzoru nabídne vynikající obrazové výsledky, nízký šum a vysoký dynamický rozsah.

Nikon D7500

Fotoaparát nadále podporuje expoziční časy od 1/8000 sekundy, jeho tělo je ergonomicky rozumně tvarované a proti řadě D5x00 je celkově mnohem lépe ovladatelné. Najdete zde podporu 4K videosekvencí, musíte však počítat s velmi výrazným cropem (natáčí se středová 4K plocha čipu). U Full HD pak k tak výraznému ořezu nedochází, a to ani v 1080p60 režimu. Počítat musíte se slabším průběžným autofokusem ve videu. Naopak potěší možnost nekomprimovaného záznamu na externí rekordér.
 
Rozumně rychlé je i sekvenční snímání, buffer má dostatečnou velikost. U zrcadlovky rozhodně potěší možnost ladění autofokusu a v tomto případě je dokonce automatické. Cena těla startuje na 22 tisících Kč.

 
 

Nikon D750

 
Do výběru zajímavých fotoaparátů se nám dostala i full frame zrcadlovka Nikon D750. I když už má na svém hrbu přes pět let, stále má co říci, obzvlášť když uvážíme cenu, která činí pouhých 26.000 Kč s DPH za tělo (mírné zdražení o 1000 Kč, resp. 38.000 Kč až 40.000 Kč s objektivem 24-120mm VR nebo 24-85mm VR. Tato zrcadlovka nabídne 24MPx snímač s nízkým šumem a vysokým dynamickým rozsahem. Pochopitelně kvůli svému věku nepřekvapí, že podporuje maximálně jen Full HD video při 60p.
 
Nikon D750
 
Má velmi dobrý a citlivý AF systém (nikoli v live view a má relativně malé pokrytí). Oceňován je i velký hledáček, solidní možnosti natáčení videa včetně nekomprimovaného HDMI výstupu, 3,5mm jacku pro sluchátka i mikrofon a plochých profilů. Radost udělá i dvojice SD slotů a naklápěcí 3,2" displej. Pokud jde o negativní stránky, překvapí nejkratší expoziční čas jen 1/4000 sekundy, což docela limituje focení se světelnými objektivy za dne (bude potřeba ND filtr).
 
 
 
Do srpna 2018 jsme doporučovali zrcadlovku Nikon D7200

Nikon D7200 - recenze


Zrcadlovka NIkon D7200 patří do vyšší třídy APS-C zrcadlovek. V našem náročném testu nás přesvědčila, že si zaslouží doporučení. Ocenit lze totiž rozhodně výborný 24MPx snímač bez AA filtru, který nabídne hodně detailů, nízký šum i výborný dynamický rozsah. Velmi slušné jsou i možnosti ovládání a konfigurace, která se s levnějšími modely D3x00 a D5x00 nedá ani v náznaku srovnávat. Co je ale překvapivé, je příliš malý grip, takže držení přístroje není zrovna nejlepší. Rozsáhlé jsou i možnosti nastavení expozice včetně podpory Auto ISO a dokonce i korekce expozice v manuálním režimu M.


Nikon D7200 s 18-140mm objektivem


Velmi slušné je i ostření s podporou micro adjustmentu (doladění objektivu). Tradičně u Nikonu lze ale kritizovat příliš složité nastavování expozice u videa a obecně v live view (pro změnu clony nutnost pokaždé deaktivovat live view) a obecně vysoká spotřeba v live view a u videa. Jinak je totiž výdrž na baterii hodně slušná. U Nikonů lze ocenit i širokou nabídku setů např. s objektivem 18-105mm VR nebo 18-140mm VR. Jde o doprodej, takže v obchodech je už obvykle k dispozici jen omezená nabídka setů.

 

 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.