Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2022

18.12.2022, Milan Šurkala, článek
Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2022
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat v nabídce nejrůznějších fotoaparátů a telefonů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším by vám v tom ale mohl pomoci.
Do této kategorie spadají všechny další fotoaparáty, které se už jinam nevešly a nemělo by smysl jim dělat speciální stránku. Jde tak o ultrazoomy s malým senzorem, velké ultrazoomy, outdoorové kompakty, zrcadlovky a podobně.
 

Olympus Tough TG-6 (recenze TG-1)


V našem testu vyšel velmi dobře outdoorový kompakt Olympus Tough TG-1 iHS, to je ale už hodně dávná minulost. Dnes se na trhu prodává nejen jeho pátý nástupce, model TG-6. S původním modelem i přes velký časový rozdíl sdílí poměrně dost věcí. Jedná se o jeden z nejodolnějších kompaktních fotoaparátů na trhu, neboť vydrží ponor až do hloubky 15 metrů, nevadí mu pád ze 2,1 metru a další nepříjemnosti. Srdcem přístroje je 1/2,3" CMOS BSI snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů.


Olympus Tough TG-5


Zajímavostí je objektiv se 4× zoomem, který se netradičně v této kategorii může chlubit velmi dobrou světelností F2,0 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším už není taková výhra, ale i tak patří k nadprůměru. Negativní stránkou objektivu je poměrně silná chromatická aberace, ale jinak potěší rychlým ostřením, velmi dobrým telemakrem a hlavně naprosto skvělým supermakrem. Na focení hmyzu a různých detailů je to vynikající hračka. Baterie má solidní výdrž a focení s tímto přístrojem je opravdu hodně zábavné.

Má v sobě něco kouzelného, a tak i přes některé své chyby (aberace, silné odšumování, to lze ale vyřešit focením do RAWu) rozhodně stojí za to. TG-6 přináší také focus stacking (zvýšení hloubky ostrosti u makra), bezdrátové Wi-Fi připojení a 4K videosekvence. Cena fotoaparátu je obvykle okolo 11500 Kč. Dostanete opravdu hodně zábavný fotoaparát, který vás často vyžene do přírody.
 
 

Panasonic Lumix FZ1000 - recenze (FZ1000 II)


Ultrazoom Panasonic Lumix FZ1000 se nám vrací do přehledu, opět je dostupný. Navázal na někdejší velkočipové modely FZ, tentokrát ale dokonce s 1" senzorem a rozlišením 20 megapixelů. Je konkurencí modelu Sony Cyber-shot RX10 II, se kterým má podobný senzor, má však dvakrát tak velký 16× optický zoom v rozsahu 25 až 400 milimetrů, ale zase o něco horší světelnost F2,8 až F4,0 (i to jsou ale velmi dobré hodnoty). Průběh ale není úplně ideální a F4,0 dosahuje už na 170mm ohniskové vzdálenosti. Objektiv hodně trpí na odlesky v protisvětle, makro také není úplně ideální, ale to lze snadno výrazně vylepšit koupí nějaké makropředsádky.


Panasonic Lumix FZ1000


Fotoaparát nabídne velmi dobrou kvalitu obrazu, nechybí ani 4K videosekvence. Autofokus je velmi rychlý, přesný a přirozený, velmi dobrou účinnost má i optická stabilizace, vynikající je i elektronický hledáček. Trochu zamrzí absence ND filtru, který by u takového profi ultrazoomu být mohl, samozřejmě nechybí závit pro filtry, takže lze použít normální ND filtry. Pokud seženete původní verzi FZ1000, klidně ji ještě kupte, je o něco levnější než Lumix FZ1000 II (cca 15-16 versus 18,5-20,5 tisíc Kč). Druhá verze zvyšuje např. rozsah clon, má Bluetooth, zlepšilo se i rozlišení displeje.
 
 
 

Panasonic Lumix FZ2000 - recenze


Fotoaparát Lumix FZ2000 je nástupcem modelu FZ1000 a přináší pár pozitivních, ale i negativních prvků. Proti předchůdci nabídne větší rozsah irisové clony a dokonce i třípolohový ND filtr. Máme tu i větší zoom (širší 24mm začátek i delší 480mm konec) za cenu o trochu horší světelnosti. Objektiv ale po stránce optických kvalit poněkud strádá. Ostrost je spíše průměrná, trápí jej odlesky nebo chromatická aberace. Zatímco fotografie není až tak silnou stránkou fotoaparátu, FZ2000 dokáže perfektně posloužit jako vynikající videokamera.


Panasonic Lumix FZ2000


Umí natáčet 4K video a dokonce i Cinema 4K. Full HD video pak podporuje i zpomalený záznam až do 120 fps. Objektiv je optimalizovaný na velmi hladké zoomování bez škubání, nabídne několik různých formátů záznamu, nastavení rozsahu jasů, expozice a podobně. V neposlední řadě potěší i dotykový displej. Ve videu je ostření poměrně pomalé, naopak u fotografií jde o opravdu velmi rychlý přístroj. Všeobecně lze ale říci, že pro focení tu jsou i lepší přístroje, ale na video je to asi to nejlepší, co za danou cenu dnes můžete sehnat. Ta činí okolo 23,5 tisíc Kč s DPH. 

Fotoaparát potěší všeobecně velmi dobrou rychlostí a hodně solidní ergonomií ovládání, vzhledem k většímu senzoru a velkému zoomu musíte počítat s poměrně velkými rozměry i hmotností, která se blíží jednomu kilogramu. Ocenit lze také nadprůměrně velký elektronický hledáček a dobře fungující Wi-Fi připojení. Problémem je velmi špatná dostupnost.


Sony Cyber-shot RX10 IV

 
Cyber-shot RX10 IV je zajímavým ultrazoomem, který nabídne přepočtený optický rozsah 24-600mm (25× optický zoom) při světelnosti F2,4-4,0. Vzhledem k 1,0" snímači tak dokáže i máznout trochu pozadí a fotoaparát cílí především na natáčení videa. K dispozici je fázové zaostřování, velmi solidní telemakro s téměř 0,5× zvětšením a video zvládá maximálně v tradičním rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu. To na dnešní dobu sice není mnoho, nicméně jde o oversampling (více než 5K video převzorkované do 4K), takže má poměrně solidní detaily.
 
Sony Cyber-shot RX10 IV
 
Potěší i ty, kteří mají rádi slow-motion. Klasické Full HD video umí až při 120 fps a pokud oželíte trochu detailů, zvládne i 250 fps. K dispozici jsou i další režimy s rychlostí až 1000 fps, nicméně i když je výstupem Full HD video, ve skutečnosti se natáčí mnohem menší výřez a kvalita je slabší. U slow-motion videí s 240 a více snímky za sekundu počítejte se složitějším ovládáním a tím, že opravdu hodně žere baterii.
 
Pro video je jen škoda, že tu je pouze optická stabilizace obrazu a ne i mechanická pohybem čipu. Vzhledem k tomu, že jde o ultrazoom, se připravte na vysokou hmotnost téměř 1,1 kg. Potěší odolnost vůči vodě a prachu. Ceny se pohybuje okolo dosti vysokých 40 tisíc Kč, nicméně jde o jedinečnou kombinaci některých vlastností, které jinde nenajdete. Opravdu ale musíte být "cílovkou" těchto vlastností (video, obrovský zoom, slow-motion).
 
 
 

Panasonic Lumix FZ300 - recenze


Panasonic Lumix FZ300 je netradičním ultrazoomem díky svému objektivu. Nabízí konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Na širších ohniscích je tak světelnost podobná jako u konkurence, ale na nejdelších je až o 2 EV lepší. I to se podepisuje na nižším šumu při focení za horšího světla při větším zoomu a také výraznějším bokehem (rozmazaným pozadím). Bohužel, jak se ukázalo v našich testech, objektiv už nedosahuje takových kvalit jako u starších modelů FZ, kresba je trochu měkčí, aberace výraznější. Stále je to však ve své třídě opticky nadprůměrný objektiv.


  Panasonic Lumix FZ300


Panasonic také nedělal nesmysly a použil osvědčený 12MPx MOS snímač s poměrně malým šumem. Ocenit je třeba i výklopný displej, hledáček s vysokým rozlišením, podporu RAW, vynikající rychlost přístroje a nadprůměrnou výdrž na baterie. Lumix FZ300 přináší podporu 4K videosekvencí, je i odolný vůči nepříznivému počasí a nabídne rychlé DFD ostření. Fotoaparát je to vynikající a získal i naše ocenění TREFA navzdory tehdejší vyšší ceně. Obvykle je za 12,5 tisíc Kč, dostupnost je ale velmi blízká nule.
 
 

Fujifilm X100V (recenze na X100)


Kompakt Fujifilm X100 se kdysi stal doslova hitem. Fujifilm jej nestíhal vyrábět, takový o něj byl zájem. Jak ukázala naše recenze, bylo to skutečně oprávněné. Výrobce postupně přinášel nové firmwary nebo nové modely, a tak se dnes dá sehnat již pátá generace X100V. Kvalitnímu 26MPx čipu sekunduje velmi dobrý objektiv s přepočteným ohniskem 35 mm a vynikající světelností F2. Objektiv je téměř bez optických vad a u tohoto modelu byl proti předchozím poprvé o něco vylepšen (lepší "makro").

Fujifilm X100V

Aby toho nebylo málo, fotoaparát nabízí velmi zajímavý hybridní hledáček, kdy si můžete libovolně přepínat mezi optickým průhledovým a velmi kvalitním elektronickým, proti předchůdcům byl navíc hledáček ještě vylepšen, Zajímavé je i manuální ovládání času a clony, v neposlední řadě také stylový design. Umí i 4K video a má dotykový polohovatelný displej. V tomto případě je cena 41 tisíc Kč, dostupnost je ale poslední dobou docela špatná (umocňuje to tiktoková hysterie).
 
 
 

Pentax K-70 / KF


I když jsme zrcadlovku Pentax K-70 netestovali, jsou na ni všeobecně velmi kladné recenze. 24MPx APS-C snímač podává excelentní výkony, radost také udělá přítomnost mechanické stabilizace obrazu. Fotoaparát je také odolný vůči nepříznivému počasí, má solidní hledáček a ve své cenové kategorii překvapí i možností nastavit autofokus. Ten nicméně nepředvádí až tak dobré výkony jako konkurence, má i malé pokrytí.


Pentax K-70


Místo si tu našla i funkce Pixel Shift Resolution, která díky čtyřem expozicím posunutým o pixel dokáže obejít Bayerovu interpolaci a výrazně zvýšit množství detailů. Obecně by se fotoaparát nedal moc doporučit na video, kvalita videa a autofokus v live view stále nejsou z nejlepších. Nepříliš vysoká je i výdrž na baterii. Nicméně v mnoha ohledech jde o výrazně nadprůměrný fotoaparát. S 18-135mm WR objektivem jste na 25-30,5 tisíc Kč, dá se sehnat i s relativně novým 18-50mm objektivem. Fotoaparát byl nahrazen modelem KF, který je ale technicky takřka totožným fotoaparátem.

 
 
Do května jsme doporučovali Sony Cyber-shot RX10 II
 

Sony Cyber-shot RX10 II - recenze (RX10 III)


Ultrazoom Sony Cyber-shot RX10 II navázal na RX10, která byla při uvedení doslova splněným snem. Je to ultrazoom s velkým 1" senzorem, jehož rozlišení činí 20 megapixelů, přesto potěší jak po stránce šumu, tak i solidního dynamického rozsahu. Objektiv má rozumný 8,3× optický zoom a konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Díky tomu zvládne i velmi pěkně mazat pozadí zhruba na úrovni APS-C zrcadlovek s menšími ultrazoomovými objektivy (jen o trochu méně než 18-135mm objektivy a podobné). To jsme ostatně ukázali i v našem srovnávacím testu s původní RX10.


Sony Cyber-shot RX10 II


Fotoaparát má díky čipu s DRAM pamětí možnost natáčet 4K videosekvence i slow-motion video až při 1000 fps (to se ukládá jako Full HD, ve skutečnosti jde ale o nižší rozlišení). Máme tu i typické "fičurky" jako HDR nebo Sweep Panorama. Využít můžete i bezdrátové Wi-Fi připojení. Fotoaparát je odolný vůči nepřízni počasí. S elektronickou závěrkou pak zvládá časy až 1/32000 sekundy a nechybí ani sekvenční snímání se 14 fps. Už se hodně špatně shání a kupujte tehdy, pokud bude výrazněji pod dnešní typickou cenou 34 tisíc, na kterou vystoupal po několika zdraženích.
 
Nástupcem dvojky je logicky Cyber-shot RX10 III, který však dostal 25× optický zoom, světelnost F2,4-4,0 a cena se obvykle pohybuje od 39 tisíc. Fotoaparát je to dobrý, ale i zde bych zvážil, zda raději nepočkat (ještě nedávno byl okolo 30 tisíc). Ještě dražší je novější verze Cyber-shot RX10 IV, který vychází z trojky, ale přidává např. fázové ostření a 24fps sekvenční snímání. Cena začíná na 50-52,5 tisíc.

 

 
Do února jsme doporučovali Panasonic Lumix TZ90
 

Panasonic Lumix TZ90

 
Z těch dražších kapesních ultrazoomů stojí za úvahu Panasonic Lumix TZ90 (na trhu byla i o 2 roky novější TZ95, ta se ale takřka nedá sehnat). Ten je dobře odladěným kompaktem ve většině ohledů. V kompaktním balení nabídne 30× optický zoom a ačkoli objektiv není tak kvalitní jako u starších modelů této řady s menším zoomem, stále je to akceptovatelné. Nabídne i solidní makro s 1,15× přepočteným zvětšením. Bude nutno počítat s tradičně malým 1/2,3" čipem, který má zbytečně vysoké rozlišení 20 MPx, nicméně z fotoaparátu lze dostat i docela slušné snímky díky podpoře RAWu a možnosti nastavení odšumování v JPEGu.
 
Panasonic Lumix TZ95
 
Samozřejmostí jsou všechny základní expoziční režimy, takže si s fotoaparátem můžete i trochu pohrát. Je zde nahoru výklopný dotykový displej a malý elektronický hledáček. Ten ale kvůli rozměrům a umístění není moc dobře využitelný. K dispozici je 4K30p video a Panasonic proti konkurenci i lépe odladil ovládání videa (např. plynulost zoomování). Počítejte ale s DFD zaostřováním, které funguje velmi dobře u fotografií, ale u videa je poměrně lenivé. Full HD pak zvládne při 60p a slow-motion je sice k dispozici i při 100 fps, ale jen v HD rozlišení. Cena fotoaparátu činí rozumných 9.500 Kč. Pokud však nepotřebujete velký zoom, uděláte lépe volbou modelu Lumix TZ100 s mnohem větším 1,0" čipem a 10× zoomem.
 
 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.