Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: květen 2024

28.5.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené fotoaparáty: květen 2024
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat v nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším na trhu by vám v tom ale mohl pomoci.
Do této kategorie spadají všechny další fotoaparáty, které se už jinam nevešly a nemělo by smysl jim dělat speciální stránku. Jde tak o ultrazoomy s malým senzorem, velké ultrazoomy, outdoorové kompakty, zrcadlovky a podobně. Některé z nich už ale ani nemají zástupce. Např. dnes už je spousta telefonů vodotěsných a spousta lidí tak vodotěsné kompakty nahrazuje svými telefony. Ty případně dovybaví vodotěsným pouzdrem.
 

Panasonic Lumix FZ1000 - recenze (FZ1000 II)


Ultrazoom Panasonic Lumix FZ1000 II navázal na někdejší velkočipové modely FZ, tentokrát ale dokonce s 1,0" senzorem a rozlišením 20 megapixelů. Máme tu světelnost F2,8 až F4,0, průběh ale není úplně ideální a F4,0 dosahuje už na 170mm ohniskové vzdálenosti. Objektiv hodně trpí na odlesky v protisvětle, makro také není úplně nejlepší, ale to lze snadno výrazně vylepšit koupí nějaké makropředsádky.


Panasonic Lumix FZ1000


Fotoaparát nabídne velmi dobrou kvalitu obrazu, nechybí ani 4K videosekvence. Autofokus je obvykle dostatečně rychlý (na rychlé přeostřování se sledováním to ale není), přesný a přirozený, velmi dobrou účinnost má i optická stabilizace, vynikající je i elektronický hledáček. Trochu zamrzí absence ND filtru, který by u takového profi ultrazoomu být mohl, samozřejmě nechybí závit pro filtry, takže lze použít normální ND filtry. Původní verze FZ1000 se už nedá sehnat, nyní je v nabídce Lumix FZ1000 II (cca 18,5-19,5 tisíc Kč, někdy i trochu levněji).
 
 
 

Panasonic Lumix FZ2000 - recenze


Fotoaparát Lumix FZ2000 je nástupcem modelu FZ1000 a přináší pár pozitivních, ale i negativních prvků. Proti předchůdci nabídne větší rozsah irisové clony a dokonce i třípolohový ND filtr. Máme tu i větší zoom (širší 24mm začátek i delší 480mm konec) za cenu o trochu horší světelnosti. Objektiv ale po stránce optických kvalit poněkud strádá. Ostrost je spíše průměrná, trápí jej odlesky nebo chromatická aberace. Zatímco fotografie není až tak silnou stránkou fotoaparátu, FZ2000 dokáže perfektně posloužit jako velmi dobrá videokamera.


Panasonic Lumix FZ2000


Umí natáčet 4K video a dokonce i Cinema 4K. Full HD video pak podporuje i zpomalený záznam až do 120 fps. Objektiv je optimalizovaný na velmi hladké zoomování bez škubání, nabídne několik různých formátů záznamu, nastavení rozsahu jasů, expozice a podobně. V neposlední řadě potěší i dotykový displej. Ve videu je ostření poměrně pomalé, naopak u fotografií jde o opravdu velmi rychlý přístroj. Všeobecně lze ale říci, že pro focení tu jsou i lepší přístroje, ale na video je to asi to nejlepší, co za danou cenu dnes můžete sehnat. Ta činí okolo 20,5-23 tisíc Kč s DPH. 

Fotoaparát potěší všeobecně velmi dobrou rychlostí a hodně solidní ergonomií ovládání, vzhledem k většímu senzoru a velkému zoomu musíte počítat s poměrně velkými rozměry i hmotností, která se blíží jednomu kilogramu. Ocenit lze také nadprůměrně velký elektronický hledáček a dobře fungující Wi-Fi připojení.
 

Sony Cyber-shot RX10 IV

 
Cyber-shot RX10 IV je zajímavým ultrazoomem, který nabídne přepočtený optický rozsah 24-600mm (25× optický zoom) při světelnosti F2,4-4,0. Vzhledem k 1,0" snímači tak dokáže i máznout trochu pozadí a fotoaparát cílí především na natáčení videa. K dispozici je fázové zaostřování, velmi solidní telemakro s téměř 0,5× zvětšením a video zvládá maximálně v tradičním rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu. To na dnešní dobu sice není mnoho, nicméně jde o oversampling (více než 5K video převzorkované do 4K), takže má poměrně solidní detaily.
 
Sony Cyber-shot RX10 IV
 
Potěší i ty, kteří mají rádi slow-motion. Klasické Full HD video umí až při 120 fps a pokud oželíte trochu detailů, zvládne i 250 fps. K dispozici jsou i další režimy s rychlostí až 1000 fps, nicméně i když je výstupem Full HD video, ve skutečnosti se natáčí mnohem menší výřez a kvalita je slabší. U slow-motion videí s 240 a více snímky za sekundu počítejte se složitějším ovládáním a tím, že opravdu hodně žere baterii.
 
Pro video je jen škoda, že tu je pouze optická stabilizace obrazu a ne i mechanická pohybem čipu. Vzhledem k tomu, že jde o ultrazoom, se připravte na vysokou hmotnost téměř 1,1 kg. Potěší odolnost vůči vodě a prachu. Ceny se pohybuje okolo dosti vysokých 45-52,5 tisíc, nicméně jde o jedinečnou kombinaci některých vlastností, které jinde nenajdete. Opravdu ale musíte být "cílovkou" těchto vlastností (video, obrovský zoom, slow-motion).
 
 
 

Panasonic Lumix FZ300 - recenze


Panasonic Lumix FZ300 je netradičním ultrazoomem díky svému objektivu. Nabízí konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Na širších ohniscích je tak světelnost podobná jako u konkurence, ale na nejdelších je až o 2 EV lepší. I to se podepisuje na nižším šumu při focení za horšího světla při větším zoomu a také výraznějším bokehem (rozmazaným pozadím). Bohužel, jak se ukázalo v našich testech, objektiv už nedosahuje takových kvalit jako u starších modelů FZ, kresba je trochu měkčí, aberace výraznější. Stále je to však ve své třídě opticky nadprůměrný objektiv.


  Panasonic Lumix FZ300


Panasonic také nedělal nesmysly a použil osvědčený 12MPx MOS snímač s poměrně malým šumem. Ocenit je třeba i výklopný displej, hledáček s vysokým rozlišením, podporu RAW, vynikající rychlost přístroje a nadprůměrnou výdrž na baterie. Lumix FZ300 přináší podporu 4K videosekvencí, je i odolný vůči nepříznivému počasí a nabídne rychlé DFD ostření. Fotoaparát je to vynikající a získal i naše ocenění TREFA navzdory tehdejší vyšší ceně. Obvykle je za 14 tisíc Kč, je ale téměř k nesehnání.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.