Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené telefony na focení: červen 2024

27.6.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené telefony na focení: červen 2024
Dnes už drtivá většina lidí fotí pomocí mobilních telefonů. Který si ale pořídit, pokud chcete co nejlepší kvalitu fotografií? Náš pravidelný průvodce vám ukáže, které modely jsou v jednotlivých kategoriích nejlepší.
Tato kategorie střední třídy už dokáže nabídnout nejen slušný hlavní fotoaparát, ale občas také nějaký zajímavý druhý modul, obvykle jde o ultra-širokoúhlý.
 
 

Nothing Phone (1)

 
Velmi působivým designem se vyznačuje telefon Nothing Phone (1), který se dá sehnat i u nás. Zajímavý je ale i svými fotografickými schopnostmi. Má relativně velký 1/1,56" snímač Sony IMX766 s 50 MPx a 1,0µm pixely (12,5MPx výstup s ekvivalentem 2,0µm pixelů). Ten má před sebou objektiv s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 24 mm, světelností F1,88, má optickou i elektronickou stabilizaci obrazu. Dává pěkný obraz, v JPEGu spíše méně ostrý, ale zároveň nerozpatlaný odšumováním a přirozený. Portrétům dokáže softwarově rozmazávat pozadí, ale jako obvykle, ani zde se to neobejde vždy bez artefaktů.
 
Nothing Phone (1)
 
Širokoúhlá kamera má také 50MPx snímač, tentokrát jde ale o mnohem menší 1/2,76" Samsung JN1. Ten má jen digitální stabilizaci, úhel záběru 114° a světelnost F2,2, podporuje ale autofokus a je schopný fotit makro od 4 cm (nicméně v případě makra přesto o něco lépe vypadají spíše snímky z hlavního modulu). Za dobrého světla dává velmi pěkný obraz, který je dost dobrý až do téměř úplných rohů (a ani tam to není žádná tragédie, jak je u mnoha telefonů zvykem). Noční režim funguje výborně především na hlavním modulu, neboť u toho ultra-širokoúhlého je už přece jen vidět vliv mnohem menšího čipu a snímky se více rozpíjejí. Osobně bych uvítal možná trochu slabší noční HDR. Oba moduly zvládají solidní 4K video při 30 fps s množstvím detailů. V případě velkého čipu je docela dobré i v noci.
 
Telefon má 6,55" displej AMOLED s rozlišením Full HD+ a frekvencí 60-120 Hz. Máme tu procesor Snapdragon 778G+ s takty až 2,5 GHz, telefon se u nás dá sehnat ve všech paměťových konfiguracích, tedy 8GB/128GB, 8GB/256GB a 12GB/256GB, nejčastěji jde o tu prostřední.
 
 
 

OnePlus Nord 2T

 
Lákadlem telefonu OnePlus Nord 2T je osvědčený snímač Sony IMX766. Ten má 50 MPx a velké 1,0µm pixely, modul je vybaven objektivem s optickou stabilizací a světelností F1,8. Za dne i v noci poskytuje velmi pěkné fotografie, v tomto jde o opravdu slušný přístroj. U nočních snímků akorát čekejte až zbytečně silný HDR efekt. Překvapivě dobře vypadají i snímky v neslučovaném 50MPx rozlišení. Pokud jde o video, tak zde stabilizace zrovna moc výkonu nepobrala, ale pokud budete natáčet více staticky (bez chůze), 4K30p video hodně potěší slušnými detaily.
 
OnePlus Nord 2T
 
V této třídě nelze čekat zázraky u doplňkových fotoaparátů, takže tu máme 8MPx širokoúhlý fotomodul. Ten nefotí špatně, detaily jsou na nepříliš vysoké rozlišení akceptovatelné, ani jeho objektiv se 120° úhlem záběru není v nepořádku (rohy jsou sice méně ostré, ale není to tragédie). Tato kamerka pořizuje už jen max. Full HD video, ale i to je poměrně slušné. Noční snímky z ultra-širokoúhlé kamery už ale moc nepotěší. Noční režim sice pomůže, ale modul zde naráží na své limity. Selfie kamerka má 32 MPx a obraz, ač zašumělý, je slušný.
 
Tento telefon má 6,43" displej AMOLED s obnovovací frekvencí 90 Hz. Procesorem je MediaTek Dimensity 1300. Zajímavostí je 4500mAh akumulátor podporující velmi rychlé 80W nabíjení. U nás se nabízí v konfiguracích 8GB/128GB a 12GB/256GB.
 
 
 

Google Pixel 7a

 
Pixel 7a je zajímavým telefonem hned z několika důvodů. Předně jde o jeden z nejmenších telefonů, má totiž na dnešní dobu "malý" 6,1" displej, což mnohé potěší (výška 152,4 mm), není ani příliš těžký (178 gramů). Z fotografického hlediska tu máme rozumně velký 1/1,73" snímač se 64MPx rozlišením (tzn. 16MPx snímky) a světelností F1,89. Má přirozené podání barev díky spíše trochu tmavším snímkům, slušné detaily, místy trpí na mírnou rohovou neostrost. Noční fotografie patří ve své třídě k nejlepším.
 
Google Pixel 7a
 
Ultra-širokoúhlá kamerka má 120° úhel záběru a světelnost F2,2. Je zde obyčejný 13MPx snímač se světelností F2,2, dává ale také poměrně dobré snímky a netrpí ani na nějak přehnaně špatné rohy (menší ořez ale nemusí být na škodu). Videa mohou mít max. 4K rozlišení a 60 fps, jsou tedy krásně plynulá a dostatečně detailní, i když místy poněkud více odšuměná. Ocenit lze dobrou optickou i digitální stabilizaci, stejně jako stabilní expozici bez náhlých skoků v jasu videa.
 
 

Motorola edge 50 fusion

 
Zajímavým fotomobilem je také Motorola Edge 50 fusion. Máme zde velký 1/1,56" snímač Sony Lytia LYT-700C s rozlišením 50 MPx a 1,0µm pixely (slučování do 12,5 MPx). Objektiv má dobrou světelnost F1,9, nechybí fázové zaostřování a optická stabilizace. Zejména ve dne pořizuje velmi pěkné snímky, stydět se ale nemusí ani ty noční. Ty si ponechávají spíše více šumu, než by příliš žehlily detaily, což je lepší přístup. To je vidět i u videa. Ta denní jsou krásně detailní, noční jsou dost zašumená, ale nerozpatlaná a zachovávají si i poměrně dobré barvy. Optická stabilizace pomůže, ale není všemocná.
 
Motorola Moto 50 Fusion
 
Ultra-širokoúhlá kamerka má 1/3" snímač s 1,12µm pixely a rozlišením 13 MPx. Tady se už bohužel dočkáte silnějšího rozmývání obrazu, nicméně nelze říci, že by fotoaparát produkoval nekoukatelné snímky. Dost dobře funguje jako makro modul, kde má sice nepříliš vhodný široký úhel záběru, ale vysoké rozlišení a slušné detaily. Maximem fotoaparátů je UHD 4K video při 30 fps. Přední kamerka má 1/3,14" čip Samsungu s rozlišením 32 MPx a slučováním do 8 MPx. Tehdy nabídne příjemné detaily. Stabilizace je jen elektronická.
 
Telefon má 6,7" displej OLED s rozlišením 2400×1080 pixelů, je 10bitový s podporou až 144Hz obnovovací frekvence a špičkového jasu 1600 nitů. Navzdory velkému displeji a 5000mAh akumulátoru překvapí nízkou hmotností pod 175 gramů. Potěší také vodotěsností IP68, displej je pak chráněn sklem Gorilla Glass 5. Další zajímavostí je podpora rychlého 68W nabíjení TurboPower. Je zde procesor Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2, velkorysá paměť 12 GB LPDDR4X, rozhodně potěší i 512GB úložiště, i když to je na pomalejším standardu UFS 2.2. V poslední době se těsně vejde pod hranici 10 tisíc Kč.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.