Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené telefony na focení: červen 2024

27.6.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené telefony na focení: červen 2024
Dnes už drtivá většina lidí fotí pomocí mobilních telefonů. Který si ale pořídit, pokud chcete co nejlepší kvalitu fotografií? Náš pravidelný průvodce vám ukáže, které modely jsou v jednotlivých kategoriích nejlepší.
Tady se dostáváme do vyššího mainstreamu, tedy velmi výkonných telefonů, které zpravidla nabídnou i velmi dobré možnosti focení. Dobře použitelné bývají většinou všechny přítomné moduly.
 
 

Nothing Phone (2)

 
Druhá generace Nothing Phone (2) vylepšuje zajímavý koncept svého předchůdce. Netradiční design zůstává, fotoaparáty se také na první pohled až tak moc nezměnily. Místo snímače Sony IMX766 tu máme IMX890, nicméně i v tomto případě jde o 1/1,56" snímač s 50 MPx a 1,0µm pixely. Rovněž je tu 24mm objektiv (po přepočtu) se světelností F1,88. Dává velmi pěkný a detailní obraz, o něco více doostřuje než předchůdce. Působivé jsou i noční snímky, které mají přehnaný HDR efekt, což chválím. Zásadní změnou je tu tak spíše to, že tentokrát už podporuje i 4K video při 60 fps.
 
Nothing Phone (2)
 
Ultra-širokoúhlá kamerka se proti první generaci v zásadě nezměnila a máme tu stále 1/2,76" snímač Samsung JN1. Před ním je objektiv se 114° úhlem záběru, světelností F2,2 a elektronickou stabilizací. Také tento modul pořizuje detailní video, ale nelze čekat zázraky. Stabilizace dostatečně dobře nevyfiltruje chůzi, v noci je už také vidět, že snímači dochází dech (na fotky je to ale přijatelné). Přední kamera má 32MPx snímač Sony IMX615 typu 1/2,74" se světelností F2,45. Fotí detailní snímky s příjemným barevným podáním, u videa počítejte max. s Full HD.
 
Výrobce použil větší 6,7" displej LTPO AMOLED s 10bitovými barvami a HDR10+, adaptivní frekvence má nyní rozsah od 1 do 120 Hz. Dostali jsme tu také mnohem výkonnější procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 s frekvencí až 3,0 GHz. U nás se dá sehnat v konfiguraci 12GB/256GB a dokonce i 12GB/512GB. Ve druhém případě se už částka hodně blíží 20 tisícům Kč.
 
 
 

Apple iPhone SE

 
Společnost Apple má v nabídce telefon iPhone SE třetí generace, který je cenově přístupným iPhonem se solidním fotoaparátem (komu nevadí starší procesor, může jít do levnější druhé generace, která se po fotografické stránce výrazněji neliší, nemá však některé funkce pro post-processing). Překvapením je ale to, že v dnešní době má jen jediný fotografický modul, ten je nicméně docela slušný. Nabídne rozumné 12MPx rozlišení (bohužel na poměrně malém snímači), který lze v některých aplikacích přinutit k výstupu do RAWu. Má i na svou třídu docela rozumné "makro". Objektiv pak nabídne solidní světelnost F1,8. Za dne má výborné výsledky, kterým pomáhá i vysoce kvalitní objektiv.
 
Apple iPhone SE
 
Působivé je ale především natáčení videa. Potěší možností natáčet UHD 4K video až při 60 snímcích za sekundu, navíc je opravdu velmi detailní. Full HD video zvládá v téže rychlosti, ale je tu i slow-motion ve Full HD až při 240 fps. Nechybí ani podpora úsporných formátů HEIF a HEIC (H.265). Pokud to s focením a natáčením myslíte trochu vážně, vyhnul bych se asi 64GB variantě a připlatil si raději za vyšší kapacitu 128 GB nebo 256 GB. Noční snímky už trpí docela šumem, rozmazávání pozadí u portrétů také není na výši. Přední selfie kamerka má sice jen 7 MPx, fotí ale poměrně slušně.
 
Telefon má tu výhodu, že disponuje vysoce výkonným hardwarem, který bude mít dostatek síly i po několika letech provozu. Tomu navíc sekunduje tradičně velmi dlouhá softwarová podpora ze strany Applu, takže telefon vám může sloužit mnohem déle než většina Androidů (a ve výsledku tak může vyjít docela levně). Počítejte s tím, že je tu maličký 4,7" displej, navíc má obrovské rámečky. Potěší ale nízká hmotnost 144 gramů a vodotěsnost IP67.
 
 
 

Google Pixel 7

 
Základní Google Pixel 7 je hodně zajímavým fotomobilem. Dostal velký 1/1,31" snímač s rozumným rozlišením 50 MPx, které se slučuje do výsledných 12,5 MPx. Snímky jsou detailní, bez šumu, objektiv je poměrně kvalitní a velmi působivé jsou i fotky za horších světelných podmínek. Pokud navíc aktivujete Night Sight, noční snímky se stanou ještě lepšími a pozitivní je, že netrpí přehnaným HDR efektem jako některé jiné telefony. Nechybí ani optická stabilizace obrazu.
 
Google Pixel 7
 
V případě ultra-širokoúhlé kamerky tu máme 114° úhel záběru, což není nejvíce, ale na druhou stranu optická nekvalita rohů není až tak výrazná, jak bývá u mnoha telefonů zvykem. I přesto ale budete muset počítat s menší výrazností kresby v rozích a chromatickou aberací. Kvůli malému 1/2,9" čipu čekejte také více zašuměné video. To je ale u hlavní kamerky vynikající a krásně detailní. Obě kamerky umí natáčet 4K video.
 
Přední kamerka má 10,8MPx 1/3,1" snímač s překvapivě kvalitními fotografiemi za dobrého světla. Mnohé může potěšit i fakt, že telefon patří v dnešní době k těm trošku kompaktnějším. Máme tu 6,3" AMOLED displej v rozlišením 1080×2400 pixelů a 90Hz obnovovací frekvencí. Telefon nemá slot pro paměťovou kartu, takže pokud to myslíte s focením a natáčením vážněji, sáhněte raději po 256GB verzi.
 
 
 

Samsung Galaxy S23

 
Vlajkové lodě Samsungu už tradičně patří k těm nejlepším fotomobilům, zde ale také záleží na úhlu pohledu. Ve standardních režimech sice obvykle dost přesaturovávají barvy, takže snímky nevypadají vždy reálně, mnohým se to ale líbí. Naštěstí tu máme RAW, takže kdo bude chtít, může si toto vyřešit svépomocí (případně nastavit barevný režim s umírněnějšími tóny). Hlavní snímač má 50 MPx, slučované snímky mají solidní detaily a dobře fotí i v noci, kde překvapivě nechává trochu více barevného šumu, než je zvykem. Zajímavostí je podpora 8K30p videa, které je opravdu extrémně detailní. Pochopitelně tu máme i 4K ve vyšších snímkovacích frekvencích a s rovněž dobrými detaily. Přijde mi, že se nesnaží tolik odšumovat jako Galaxy S22, kde se některá 4K videa kvůli silnému post-processingu nedala pořádně použít ani v nižších rozlišeních.
 
Samsung Galaxy S23
 
Ultra-širokoúhlý modul s 12 MPx fotí také poměrně dobře, slušné výkony prezentuje také telemodul s 3× "zoomem" proti hlavnímu modulu (jde o pevný objektiv). Má malý 10MPx snímač, který ukládá 12MPx snímky po mírné interpolaci, výsledky jsou ale slušné, pokud jde dostatečně dobré světlo. V noci už fotí i s pomocným nočním režimem hůře. V tomto podává ultra-širokoúhlý modul o něco lepší výsledky. U videa jsou oba dva moduly za dobrého světla slušné, lépe se prezentuje spíše telemodul než ultra-širokoúhlý.
 
Zajímavostí telefonu je na dnešní poměry relativně menší 6,1" displej AMOLED se 120Hz frekvencí. 8jádrový procesor může mít takt jader až 3,36 GHz. Navzdory tomu, že jde o high-endový telefon, má v základu jen 8 GB RAM a 128GB úložiště. Pro focení bych ale určitě doporučil jít alespoň do 256GB varianty a obě by se měly bez problémů vejít pod hranici 20 tisíc Kč. Kdo chce větší úhlopříčku, má k dispozici také Galaxy S23+ s 6,6" displejem.
 
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.