Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
29.4.2022, Milan Šurkala, aktualita
Schopnosti natáčení videa smartphonů Apple iPhone, ale nejen těch, se stále zlepšují a aplikace třetích stran to mohou posunout ještě dále. Filmic Pro nově umožní natáčet 10bitové video ve formátu ProRes LOG s gamma křivkou Log V3+.
třebaň (358) | 1.5.202222:00
Řekl bych, že běžný uživatel si bohatě vystačí na 12 iphonu s 10 bit HLG ale upravené ­(graded­) 10 bit log v3 ­(viz video ve článku­) vypadá velmi dobře. Kámoška si dnes koupila iPhone 13 mini a fotky i video ve srovnání s mým letitým SE vypadají už na první pihled minimálně o třídu lépe. Testy Filmicu Pro na Androidu jsem nenašel.
Odpovědět1  0
LeHydrak (102) | 30.4.202221:44
Nutno podotknout, že na již zmíněnou ­"speciální aplikaci­" ­(Evaluator­) bych se tak úplně nespoléhal. Recenze mluví za vše. Raději bych si prostě po projití různých fór ­(a po položení si otázky, zda zrovna na tom mém mobilu vážné může vůbec fungovat, poněvadž pokud vlastníte nějakou 5+ let starou ­"herku­" s 8 MPix foťákem, je asi poměrně jasné že neuspějete­) oficiální hotovou aplikaci a v případě neúspěchu jí prostě v obchodě Play ­"reklamujete­" ­- za daných podmínek ­(něco jako max. 2 hodiny používání aplikace a 48 hodin od jejího nákupu­) Vám Google Play peníze vrátí.
Jinak už nějakou dobu o aplikaci uvažuji. Přijde mi zajímavé, že za minimální cenu ­(pokud chci nějaké slušné výsledky, tak Sony Xperia 5 II ­/ Samsung Galaxy S20 z druhé ruky ­(z důvodu větších 12 MPix senzorů­) a tato aplikace se zakoupeným rozšířením CineKit a vejdu se do desítky­) mám funkce, které mnohdy nenajdu ani v kamerách ­/ foťácích násobně dražších. Už samotný Log ­(S­-Log, V­-Log a další­) se nachází v přístrojích začínajících až nad těmi 10 tisíci, a pokud bych chtěl např. 10­-bitové video, nejlevnější cesta jak ho získat je opět z druhé ruky Panasonic GH5 nebo Fujifilm X­-T3. A k tomu samozřejmě nějaký ten objektiv a jsme minimálně na dvojnásobku. No a pokud budu počítat, že mobil kromě toho využívám i k běžnému telefonování, surfování a dalším činnostem, získáme zase zcela jiné číslo. Samozřejmě jsou tu jistá omezení, která musíme zohlednit ­- nemožnost výměny objektivů, malý snímač ­(i když jak se to vezme ­- taková Panasonic HC­-X2000, která shodou okolností také nabídne jako jedna z nejlevnějších kamer 10­-bitové video, stojí 50 tisíc a má menší snímač, než zmíněné Sony Xperia 5 II či Samsung galaxy S20­) nebo zcela jiné zacházení s přístrojem ­(což opět ale může být i výhoda plynoucí z rozměrů­). Ale pokud člověk natáčí třeba jako já, v 98% v ideálních světelných podmínkách a vlastní jako hlavní kameru Panasonic FZ2000 ­(v budoucnu snad s Atomosem a SSD pro externí 10­-bitový záznám­) s 1­' snímačem, těžko si k tomu bude kupovat jako B kameru dražší Panasonic GH4 s větším snímačem. :­-­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6628) | 30.4.202222:05
Já o té aplikaci uvažuji také dlouho, přičemž by se mi hodila nejen pro vlastní potřeby, ale kdybych ji už měl, tak bych z toho mohl udělat i recenzi. Problém je pak už jen v tom, že bych si ji musel koupit dvakrát ­(pro iOS i Android, protože předpokládám, že většina čtenářů zde bude mít spíše Android­) a také dvakrát koupit ten CineKit. Každopádně boje na Androidu ohledně toho, co kde jaký telefon podporuje v aplikacích třetích stran, to je opravdu vždy sázka do loterie.
Odpovědět0  0
LeHydrak (102) | 30.4.202222:49
Wow, kdyby se Vám tu recenzi vážně podařilo napsat, jásal bych radostí ­(a to fakt nepřeháním, protože zdejší recenze jsou fakt na vrcholu a zrovna u ­"FiLMiCa­" by se mi to náramně hodilo­). Navíc odborných recenzí právě na FiLMiC Pro jsem moc nenašel, resp. psanou jsem nenašel žádnou ­(ale možná jsem jen špatně hledal­) a těch pár na YouTube taky není zrovna ideálních.
Jestli to chápu správně, tak máte iPhone. Mohu se zeptat jakou verzi? A případně, pokud byste tu recenzi nakonec doopravdy udělal, na jakém Android zařízení byste FiLMiC testoval, jestli už máte nějaké vybrané?
Jinak doufám, že pak případně dáte do recenze dostatek ukázkových videí ­(těch do nich běžně moc nedáváte­), ale chápu že videa jsou dost problematická s ohledem na ´´prostor zabíraný v úložišti. Alternativou by mohlo být nahrání na Vimeo, kde ­(pokud se nepletu a pokud to nezměnili­) nedochází k žádné kompresi jako na YouTube.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6628) | 1.5.202210:58
Mám ještě stařičký iPhone SE ­(první generaci z roku 2016, tuším­). Nicméně pomalu plánuji upgrade právě kvůli fotoaparátům ­(hodně by se mi hodil modul s teleobjektivem i pořádný hlavní fotoaparát s větším senzorem a alespoň 4K60p­), takže to vidím asi na 6,1­" iPhone 14 Pro, ale to se teprve uvidí, jaký bude ­(škoda, že se iPhone mini nedělá se třemi fotoaparáty a ostatně základní řada má právě několik fotografických omezení, takže to bude chtít spíše Pro­). Na Androidu nejsou alespoň trochu menší výkonné telefony s rozumnou životností po stránce HW i SW snad vůbec ­(na původním SE stále běží nejnovější iOS a stále má solidní výkon­) a osobně mi Android moc nevyhovuje, nemluvě o nekonzistenci chování fotoaparátů v rámci různých aplikací. Mám tu na dlouhodobý test dva Androidy, na které tu vyšly nedávno recenze ­(realme 9 Pro+ a Samsung Galaxy A52s 5G­), nicméně není vyloučeno, že se do té doby dostane do testu i nějaký další telefon vyšší třídy, kde by ten Filmic mohl z telefonu dostat maximum schopností aplikace.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 1.5.202214:49
Ohladom dlhych periskopovych objektivov v mobiloch som uz pred nejakym casom som napisal odhad, ze fotka z takeho periskopu ­(maly pidisnimac, nizke rozlisenie, mizerna svetelnost­) nie je o nic lepsia nez digitalny zoom z hlavneho modulu.

Ako fotograf som si pouzite takeho mobilu predstavoval tak ze uzivatel si zvoli ktorym fotomodulom ­(ultrasirokym­/hlavnym­/tele­) chce fotit a potom nim foti. Teda situacia logicky podobna ako ked mam tri pevne objektivy a jedno telo. Lenze ked si tak vsimam ako to obvykle chodi, som sklamany. Bezne fotoaplikacie sa snazia od tohto uzivatela izolovat a jedine co vedia, je dvomi prstami alebo nejakym posuvnikom ­"zoomovat­" a interne snimaju cez ten fotomodul, ktory akutalne pokryva danu sirku zaberu. Zaujimave pritom je ze pri prepnuti z hlavneho fotomodulu na tele sa kvalita obrazu temer vobec nezmeni.

Urobil som si maly fotograficky test na Samsung S20FE ­(tele ma 3x dlhsie ohnisko ako hlavny modul­) a ani kvalita vyfotenych fotiek z telemodulu nie je o nic lepsia nez 2.99x digitalny zoom z hlavneho modulu. A digitalnym zoomovanim na telemodule sa ­(samozrejme­) dalej vyrazne znizuje.

Z tohto hladiska je tam podla mna ten periskopovy telemodul uplne zbytocny a sluzi cisto len ako marketingovy tahak na neznalych uzivatelov.

Ina by bola samozrejme situacia ak by telemodul mal ohnisko ovela dlhsie, nez by dokazal urobit vyrez z hlavneho modulu s rozlisenim ako ma telemodul.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6628) | 2.5.20229:01
Pokud má telemodul znatelně nižší rozlišení a znatelně menší velikost než ten hlavní, tak se ani není čemu divit. Zázraky se od toho čekat nedají nikde a čím horší podmínky, tím více se bude kvalita z telemodulu přibližovat výřezu z hlavního modulu, nebude­-li dokonce horší.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.