Tazatel: marttoni
Znění dotazu: Dobrý den,mám dotaz ohledně délky videa u fotoapáratu Sony DSC-W170. Po spuštění je délka videa max 10 minut,pak se foťak sám vypne. Nikde v návodu jsem k tomu nic nenašel a v menu foťaku rovnež ne. Je vážně možné,že max délku nelze změnit i když na displeji je zobrazeno volné místo pro třeba i více jak 3 hodiny? Nikdy před tím jsem tuto funkci nepoužíval a tak jsem trochu zaskočen. Díky předem za objasnění.
Fotovýbava, které se dotaz týká: Sony DSC-W170
Znění dotazu: Dobrý den,mám dotaz ohledně délky videa u fotoapáratu Sony DSC-W170. Po spuštění je délka videa max 10 minut,pak se foťak sám vypne. Nikde v návodu jsem k tomu nic nenašel a v menu foťaku rovnež ne. Je vážně možné,že max délku nelze změnit i když na displeji je zobrazeno volné místo pro třeba i více jak 3 hodiny? Nikdy před tím jsem tuto funkci nepoužíval a tak jsem trochu zaskočen. Díky předem za objasnění.
Fotovýbava, které se dotaz týká: Sony DSC-W170
Právě jsem to znovu vyzkoušel a nic to nesignalizuje, přesně po 10. minutách se záznam videa zastaví. Pak zůstane foťak jakoby v pohotovosti a za zhruba dvě minuty se zasune objektiv a kompletně se foťak vypne. Prolezl jsem manuál a žádnou kontrolku na přehřátí nemá a po těch 10. minutách není foťak ani teplý. Vypadá to na vlastnost toto foťaku při pořizování videa....
Teraz som nieco vygooglil. Podobny problemy , aj ked s inymi fotoaparatmi znacky Sony popisujuj aj ini. Takze je to normalne. Mozes este vyskusat nejaku rychlu kartu, padol tam taky tip.
co vím tak jde o to, že pokud umožňuje zařízení nahrávat video (delší dobu) tak je bráno do jiné kategorie a tam jsou pak jiný licenční poplatky. Asi to trochu pletu, ale zjednodušeně řečeno - jde o softwarové omezení.
Např moje D5000 umí tuším max 5minut (i když jsem to ještě nikdy nepoužil....)
Např moje D5000 umí tuším max 5minut (i když jsem to ještě nikdy nepoužil....)
Daňové zatížení, které se týká zařízení která dokážou natáčet video 30 minut a déle. Proto to obvyklé omezení na 29 minut. Ale délka záznamu může souviset i s maximální velikostí souboru, pokud je video kvůli své charakteristice příliš "hutné" dokáže ty max. 4 GB zaplnit dřív. Nebýt nastavení výrobce mohlo by to nahrávat pořád, ostatně neoficiálními firmwary se toho dá dosáhnout, např. u Canonu.
D5000 má omezení podle oficiálního tvrzení z jiného důvodu - kvůli hrozbě přehřátí senzoru při příliš dlouhé době v Live View. Těžko říct jestli je to opravdu možné, když systém tě tak dlouho ani v LV nenechá a po třiceti minutách ho sám ukončí, když v něm jsi.
D5000 má omezení podle oficiálního tvrzení z jiného důvodu - kvůli hrozbě přehřátí senzoru při příliš dlouhé době v Live View. Těžko říct jestli je to opravdu možné, když systém tě tak dlouho ani v LV nenechá a po třiceti minutách ho sám ukončí, když v něm jsi.
Omezení na 29 minut je běžné kvůli evropským clům - zařízení s videem 30 minut a víc je videokamera a platí se z něj vyšší clo. Ale 10 minut, to musí být z nějakých technických důvodů. Jak je velký ten soubor s 10 min videem?
V jednej zahranicnej diskusii som cital, ze subor je obmedzeny na 2 GB. Vzapati dalsi oponoval, ze ked mu fotak po 10 min vypne, subor ma len do 1 GB. A starsie fotaky vraj nahravali neobmedzene. CHlapik napisal do Sony a dostal alibisticku odpoved. Zrejme to bude obmedzene softverovo z komercnych dovodov.
[QUOTE=kultus;28667]sony NEX 5R ma taky omezeni na 29minut[/QUOTE]
A skusal si , ci tolko vydrzi? Mne moj 5 T nie. Skor sa prehreje.
A skusal si , ci tolko vydrzi? Mne moj 5 T nie. Skor sa prehreje.
Díky všem za objasnění,halt je to foťák a ne kamera. Velikost toho 10.minutového souboru je 208MB při 17 snímků za sekundu (střední kvalita). Zkusil jsem i nejnižší (8 snímků/s) a velikost je 52MB a opět jen 10 minut záznam. Takže si myslím,že rychlost karty na to asi mít vliv nebude,jak někde četl Komo. Bohužel rychlou kartu mám jen 32GB a takovou velikost zase nepobere foťak (max 16GB)...
To bude spíš kvůli tomu že Sony prodává i širokou řadu camcordérů - limit deseti minut mají i další podobné dřívější Cybershoty. Prostě si nechtěli parazitovat na vlastních low-endových kamerách. Chceš točit? Kup si ještě tohle. V tomhle případě to je zřejmě jen a pouze marketingová strategie, ale třeba W730 už má jako limit udáno 29 minut, takže s tím zřejmě časem přestali. Ona stosedmdesátka je taky nějaký ten rok stará (pět přesně řečeno).
Ano foťak už je postarší, ale to k čemu jsem tu funkci chtěl použit nezachrání ani nový model. Potřeboval bych více i jak těch 30 minut. Myslel jsem, že video bude natáčet do zaplnění media. A je to přesně jak píšeš. Výrobce potřebuje prodávat i kamery...