Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

fotoaparat na nataceni videa a bezne foceni

mara00 (29)|21.4.2014 18:45
stale nevybrano ...:)
zaujala mne moznost koupit za cca 6 tis FujiFilm FinePix X10 ..co na nej rikate ?
kultus (1295)|26.4.2014 20:13
...tak jsme byly dnes na lovu po obchodech a polovicka si na me velke prekvapeni nakonec vybrala Canon SX510. Nejdrive jsem vyvalil oci, ale koneckoncu bude to fotak pro ni a argumenty, ze se ji dobre drzi (diky velkemu gripu), neni tak tezky a vzhledem k typu (ultrazoom) je prekvapive maly, zni rozumne. Navic ma "jen" 12Mpx a po zhlednuti nekolik desitek fotek v plnem rozliseni z ruznych zahranicnich recenzi musim rict nefoti na tuhle cenovou kategorii tak spatne, trosku bude problem v noci a v seru, ale je to dan za maly snimac a standartni svetelnost. Foti ale lip nez treba konkurencni Fuji SL300/280/260...Mohl by mit jemnejsi displej, ale to uz by clovek chtel asi moc. Jedine co mne stve je ta chrom.aberace, kterou jsem odpozoroval i bez recenze SX500, ktery ma stejny objektiv. Skoda toho... jinak Nikon 1 J2 se ji nedrzel vubec dobre protoze je relativne velky a tezky navic bez gripu! Pro male rucky to musi byt utrpeni to zase verim. Mne se taky nedrzel nejak extra pohodlne...Olyk XZ-10 ji taky nejak nezaujal. Rekl bych ze to neni pro amatera cvakajiciho na automat spatna volba. Radeji bych ji koupil SX50, ktera ma dle fotek z recenzi o chlup lepsi vystup, ale narust ceny podle mne neodpovida narustu kvality a ten extra zoom stejne nevyuzije...navic je uz vetsi. Kdyby vas napadl nejaky lepsi tip do tech 6K okrem teda fujiny X10, ktera se ji hnusila :D tak dejte vedet, ale myslim si ze krome par kapesnych ultrazoomu od canonu v tehle kategorii nic nebude.
kultus (1295)|4.5.2014 17:02
byl jsem dneska venku s tim Canonem SX510, polovicka si ho trochu zkousela. Projizdim ted fotky a na nekterych focenych (hlavne na nejdelsi ohnisko) mne dost zarazila otresna kvalita. Samozrejme necekam kvalitu lepsich UZ, ale prijde mi, ze tam krome beznych opt. vad objektivu a difrakce "hnusi" obraz jeste neco jineho. Muze to byt efekt stoupajiciho horkeho vzduchu? Zni to blbe, ale hrany nejsou jen roztrepane, ale uplne polamane. Udelal jsem hafo fotek na nejdelsi ohnisko a az ty dnesni (na slunicku) jsou takovehle.



Tady fotka z patku, kvalita nevalna, ale i na TV se na to da divat a oproti te nahore detail uplne nekde jinde.



Diky za nazory.
rousini (738)|4.5.2014 17:31
Rozdíl mezi těma fotkama je, že ve druhém případě (ač možná stejné ohnisko) se ostřilo na blízko na docela kontrastní motiv, Myslím, že kdybys zaostřil pozadí, tak to bude stejné jako na první fotce. Ale jsou to jen moje dohady...
kultus (1295)|4.5.2014 20:31
hmm, zkusim to za jineho pocasi, nemuzu si pomoci, ale kdyz se divam na to zabradli, prijde mi uplne zvlnene jako kdyz se divam nad rozpalenou silnici. zitra zkusim za svetla zaostrit to pozadi na druhem snimku...jinak jsem uz i predtim ostril na cca 400m vzdaleny objekt (konkretne shluk stromu coz taky neni zrovna moc kontrastni scena) a takovej humus z toho nelezl...jinak tady dalsi takova fotka a zase sloupy vedeni jakoby zvlnene vedrem...vypadaji trochu lip nez ten radar a jsou dale od objektivu...

rousini (738)|4.5.2014 20:48
Je to fakt divný, takhle by to mohlo vypadat na sahaře a ne u Sokolnic den po přechodu studené fronty...
Sakini (1174)|4.5.2014 21:49
To nebude zrovna horký vzduch, jen menší detaily (menší kvůli větší vzdálenosti) dostaly výprask od zpracování obrazu a kvality objektivu, a vypadá to jako na vodě. V menší míře je to vidět i při plném zvětšení té lepší fotky, ta má štěstí v tom že detaily jsou větší a blíž, a linie dostatečně silné na to aby se nebortily. Každopádně ta aberace je opravdu "lahodná", svítí to jako o vánocích, a ten objektiv má dostatečné rozlišení ale na větší vzdálenosti nepomůže ani svěcená voda. Stromy jsou přirozeně nerovné, tam to nebude tak hodně vidět, a dost záleží i na scéně a vzdálenosti, ale generálně je to takový UZ standart. Na širokých ohniscích není na kompakt špatný.
kultus (1295)|4.5.2014 22:18
tak jsem nasel pricinu, automatika nastavila scenu "Na pousti" :D ne delam si prd*l, ta aberace se da celkem slusne ztlumit jen to chce dalsi cas na postproces, s tim detailem uz asi nic nespravim, bylo to jen cvakani abych videl co od nej cekat. Samozrejme se nejsirsimu a nejdelsimu ohnisku snazim vyhnout, tam jsou ty objektivy nejslabsi...jeste jsem dnes prisel na to jak ten i-contrast ve velkem mnozstvi pripadu mrsi detail tak to priste zkusim znovu ;) tak dik za rozbor ;)
kultus (1295)|6.5.2014 20:08
...fotky z dneska, foceno z priblizne stejnych mist tentokrat bez funkce i-contrast. Rekl bych, ze je to docela rozdil...difraci ted neresim, s tim stejne nic delat nejde ;)

Rellik (1136)|6.5.2014 20:14
[QUOTE=kultus;30495] tentokrat bez funkce i-contrast[/QUOTE] No jo, ono je většinou lepší tyto "vylepšení" snímků vypnout rovnou. To pak ty fotky vypadají o moc líp. A neplatí to jen u kompaktů, ale všeobecně u všeh typů fotoaparátů (pokud se tedy nefotí pouze do RAWu - a to kdo ví jselti už to neovlivňuje i RAW formát..). Každopádně poslední dvě fotky už vapadají jako fotky a ne abstraktní umění... :)
Sakini (1174)|6.5.2014 20:19
To jo, rozdíl to je hodně viditelný.
kultus (1295)|7.5.2014 07:44
Priznam se ze jsem to necekal, DRO mam na NEXu zaple porad a nez jsem zacal fotit soubezne do RAWu tak jsem si nevsiml zadne degradace obrazu, prave naopak snimky v jpg vypadali paradne co se tyce dyn.rozsahu. V RAWu to samozejme nema smysl. No nic nezbyva nez s canonem fotit bez toho a chaby dyn.rozsah cipu trochu dopilovat na komplu...
Dan7 (411)|7.5.2014 10:57
Taky nemám u Nikonu se zapnutým Active D-lighting špatné zkušenosti. Zase bych to neviděl tak černě.
Milan Šurkala (3381)|7.5.2014 11:32
Tak DRO u Sony a Active D-Lighting u Nikonu opravdu fungují výborně (v podstatě se snaží z RAWu vytáhnout co to jde, podobně jako by to člověk dělal v editoru). Naproti tomu i-Contrast u Canonu funguje docela mizerně pokud jde o detaily (vcelku dobře srovnává jasy, ale hodně patlá stíny - někde to funguje lépe, např. u profikompaktů Canon, někde hůře, např. u běžných kompaktů a ultrazoomů Canon).

Základem focení s Canonem (zejména s těmi s 1/2,3" senzory) je vypnout i-Contrast a snímky podexponovat, ať je ve světlech aspoň trochu kresby a stíny už člověk nějak prosvětlí.
kultus (1295)|7.5.2014 14:22
presne tak fotim :D navic ten displej trochu lze (bila vypada vypalena) takze temer vzdy musim podexponovat aspon 1/3-2/3EV a pak radeji prosvetluji...ten i-contrast jak rikas nekdy zafunguje nekdy ne zalezi na scene, svetle...proto je tak rozpatlanych jen par fotek, to uz byly extremni podminky. Jeste jsem zapnul zivejsi barvy a celkem jsou ty fotky libive/zive-na takovy zapisnik je to dostacujici a ten zoom je hodne navykovy :D a kdyz to s tim clovek trochu umi diky dlouhemu ohnisku se da vyhrat i s HO (tedy alespon trochu). Myslim, ze si holka nakonec vybrala dobre ;)
Rellik (1136)|7.5.2014 15:49
[QUOTE=kultus;30502]ten displej trochu lze (bila vypada vypalena)[/QUOTE] A není v menu nabídka "světlost displeje, intenzita podsvícení" nebo tak nějak? Myslím ,že by tam něco takového mělo být, když už to uměl kompakt co jsem měl tak před 12 lety... ;)
kultus (1295)|7.5.2014 18:59
ale jasne ze je...nic ti to ale nepomuze protoze pak se staci jinak natocit ke slunci a nevidis vubec nic. Porad se hrat s jasem neni foceni ;) navic uz ted byl nastaven na 3/5 takze to je spis v samotnem zobrazeni. Na mobilu to taky vypada trochu prepalene a zbytek moc tmave, ale fotka je exponovana spravne. Chce to se s tim naucit, s tim se nic nenadela...
kultus (1295)|8.5.2014 15:32
[QUOTE=rousini;30475]Je to fakt divný, takhle by to mohlo vypadat na sahaře a ne u Sokolnic den po přechodu studené fronty...[/QUOTE]

vypada to tak, ze jsem mel nakonec prece jen pravdu ;) neco jsem zkousel (samozrejme vypnuty i-contrast) a ejhle artekafty jsou zpatky. Zkousel jsem ruzne expozice pro zvyseni/snizeni kontrastu, ruzna nastaveni stabilizace vc. vypnuti. Nakonec jsem hodil fotak na stativ, vypnul stabilizaci a na videu je krasne to "teteleni vzduchu" videt a cele je to plynule a prirozene. V mensi mire je to viditelne i na polovicnim 15x zoomu. Nakonec jsem si to potvrdil tim, ze jsem zapnul manualni ostreni (opet na stativu bez stabilizace) a ten zvetseny nahled se cely vlnil. Pritom jsem tuhle scenu co vidim z okna fotil mnohokrat a nikdy se to neprojevilo. Samozrejme nejaky vliv na to bude mit i schopnosto fotaku, ale hlavni pricina je zjevna. Kdyby to jeste nekoho zajimalo, tady fotka a video.



https://www.youtube.com/watch?v=NfsnoFJWBVI&feature=youtu.be
Sakini (1174)|8.5.2014 19:35
Takže bydlíš v nějaké pouštní oáze a nemusíš nikam jezdit na dovolenou ;-)
rousini (738)|8.5.2014 19:59
No na tom videu fouká vítr, nic víc - nic míň, žádné tetelení vzduchu, žádná fata morgána. Fotka je hrozná mazanice, asi i díky foukajícímu větru a možné pohybové neostrosti (je vidět prohnutí větví).
Já ti s analýzou nepomůžu, protože ten foťák neznám. Důležité je, abys ty věděl, jak to eliminovat (pokud možno).
Pavel Matějka (394)|8.5.2014 20:38
Je ovšem zajímavé, že ten vítr hýbá i stavbami. :p
rousini (738)|8.5.2014 20:57
Sis pustil asi něco z Japonska....
kultus (1295)|8.5.2014 22:39
tak mozna mam lepsi zrak nez ty, ale krome vetru jasne vidim vlneni se vzduchu a asi tezko by se to projevilo na pevne stavbe a navic na displeji pri manualnim ostreni...taky je zajimave, ze jindy fouka jako krava a fotky jsou pri rozumnych casech i na 700mm ostre jak to jen dovoluje technika ;) pust si to radeji jeste jednou...

sakini: uz chybi jenom moore ;)
rousini (738)|9.5.2014 10:12
Určitý pohyby tam jsou, ale buď je ve videu děj, který zaujme nebo zkoumám detaily na 30násobným zoomu kde není nic k vidění. Chápu, že jde o technickou stránku věci, ale hlubší smysl to stejně nedává.
Být ten obraz jako břitva, tak to ruší, ale v té "polomlze" mě to přijde přiměřené. Osobně mě to nepřijde jako tetelící se vzduch, ale spíš si myslím, že snímač není schopen přesně vyčítat data, resp. objektiv ten snímač není schopen nakrmit. Snímač má rozlišení 12MPx a dostává jen 4MPx informaci, tak si je přehazuje, interpoluje jak brikety v uhláku.
Možná to není přesně tak, ale přírodní optické jevy bych z toho vynechal.
kultus (1295)|9.5.2014 11:07
ted neres scenu a umysly, chci znat pricinu. To jsou fotky jen abych zjistil limity sestavy, nejake stromy jsou mi ukradeny :) To, ze vystup neni tak kvalitni neresim, to snad ani od 30x zoomu za 5000,- necekam. Primerene mi to ale neprijde, protoze kdyz si srovnas treba ty radary, tak to je sakra rozdil a pro nejakou prezentaci na TV je to dostatecna kvalita umerna cene a ucelu zarizeni. Je to holcin fotak, ja se s nim jen hraju :D Jak ale pak chces vysvetlit, ze jsou fotky stejne sceny porizene treba za pul hodiny primerene ostre? Staci aby se zatahlo, pak vykouklo slunce mam prakticky stejne svetelne podminky, ale fotky jsou diametralne odlisne...
rousini (738)|9.5.2014 11:24
Jasně jsem napsal, že chápu testovací scénu a že v případě točení videa se zajímavým dějem (obvykle to tak bývá) na normální zoom (<10) nikdo nebude hledat artefakty. Proč to jednou je a podruhé ne nedovedu vysvětlit. Nemám vystudovanou žádnou školu se zaměřením na fotografování a optiku. Třeba ti něco napíše MIlan...
A protože to není tvůj primární stroj, navíc UZ, kde tak nějak s kompromisy počítalo, tak bych nehrotil extrémy. Jedna věc je rozumět podstatě a druhá smířit se s fakty. Já prostě víc nevím než uvedené domněnky a musíme počkat na někoho chytřejšího.
Milan Šurkala (3381)|9.5.2014 12:24
Atmosféra ja "sviňa", ta dokáže s dlouhými ohniskovými vzdálenostmi pěkně potrápit.

https://www.digimanie.cz/photo_doc-9E281276FB9045B0C1257A3F0055D06B.html
https://www.digimanie.cz/photo_doc-293024C268ABE873C12578DD00676CE6.html
https://www.digimanie.cz/photo_doc-E6C2E060CC324ED9C1257A58006337D9.html
https://www.digimanie.cz/photo_doc-87B0B69D5E219C71C1257A2F0070B5B0.html
https://www.digimanie.cz/photo_doc-23E9C6BE74815F7BC1257AC70071C2C2.html

Dokonce i na tom FZ200 jsou některé linie pokroucené, a to i v RAWu (stačí si ho stáhnout). Tohle je přitom focené na vzdálenost 200 metrů, a přesto se to vlnění projeví. Stejně tak i v tom příspěvku (06-05-2014, 20:08) jsou ty linie brutálně pokroucené, ty stožáry rozhodně nejsou rovné. Chtělo by to zkusit s nějakou DSLR a podobnou ohniskovou vzdáleností na stejnou snímací vzdálenost. Je nutné si uvědomit, že na tak velkou vzdálenost je tam opravdu sakra moc vzduchu, který to zkresluje, navíc i malý pohyb ve scéně může způsobit velké rozmazání (i když to rozmazání větví mi přijde na vítr a čas 1/500 sekundy dost divné). Zkus tím vyfotit něco na 150 metrů a něco na kilometr. Těch stožárů je tam očividně více, tak na nějaké bližší a nějaké vzdálené a zda bude kresba těch bližších také tak moc pokroucená. Myslím, že budou rovnější. Ono na zrcadlovkách si toho skoro nikdo nevšimne, protože málokdo má více než přepočtených 450mm a ne vždy s tím fotíš na několik set metrů.

Pro zajímavost, Panasonic 100-300mm, což rozhodně není šmejdský objektiv a na 600mm EQ to kroutí taky https://www.digimanie.cz/photo_doc-A98975B2E72BC645C1257902004DB6ED.html
kultus (1295)|10.5.2014 09:28
dik za prispevek, jsem rad ze my jeste oci i rozum slouzi :D pritelkyne s nim ted jede na dovcu tak az se vrati uz snad bude teplejsi pocasi a muzu fotit, pak zase neco vyzkousim. To rozmazani vetvi (jestli myslis fotku z 8.5.) uz byl trochu extrem a muze to byt neschopnosti cipu rozlisit ty male detaily listu kvuli tomu teteleni, to vlneni uz bylo dost dobre videt i na displeji, fakt nevim vsechno jsem v nastaveni povypinal a fotil na stativ bez stabilizace abych co nejvic eliminoval vliv samotneho fotaku. No nic zatim jsem uspokojen, to s tema DLSR/CSC je pravda malokdo ma takove ohnisko nebo foti na takove vzdalenosti, proto se o tom hure shaneji informace. Na netu jsem nasel par fotek, ale ta treti cos postnul nebo ta posledni, tam je to krasne videt. Ale opravdu to jsou uz extremy, v praxi asi malo vyuzitelne. Na takovou vzdalenost uz ja jako kratkozrakec poradne nezaostrim. Mozna prave proto je to pro mne prijemne mit takovy dalekohled u sebe ;)
rousini (738)|10.5.2014 16:04
Fotky aut z parkoviště, co postoval Milan jsou focené na cca 120m a 1:1 to má taky pokroucené šikmé linie (spáry dveří). Tam toho vzduchu v cestě tak moc nebylo.
Zajímavé by bylo porovnáni s velkým čipem a pořádným objektivem, aby jsme se zobrazením per pixel dostaly na stejnou velikost (zvětšení). Dám boty, že tam žádné pokrouceniny nebudou...
Milan Šurkala (3381)|11.5.2014 20:10
[QUOTE=rousini;30601]Fotky aut z parkoviště, co postoval Milan jsou focené na cca 120m a 1:1 to má taky pokroucené šikmé linie (spáry dveří). Tam toho vzduchu v cestě tak moc nebylo.
Zajímavé by bylo porovnáni s velkým čipem a pořádným objektivem, aby jsme se zobrazením per pixel dostaly na stejnou velikost (zvětšení). Dám boty, že tam žádné pokrouceniny nebudou...[/QUOTE]

Ta vzdálenost je 200 metrů. A pošli boty :-) Vždyť na konci mého příspěvku je ukázka s Panasonicem 100-300mm ( https://www.digimanie.cz/photo_doc-A98975B2E72BC645C1257902004DB6ED.html ), kde máš fotoaparát s relativně velkým čipem a solidním objektivem a dělá to taky.
rousini (738)|11.5.2014 21:40
Myslel jsem něco se skutečně velkým čipem a velkým rozlišením, aby kratší ohnisko bylo vykompenzováno při porovnání 1:1
Tady: https://www.digimanie.cz/digimanie/media.nsf/v/23E9C6BE74815F7BC1257AC70071C2C2/$file/zoom4big2.jpg
je totožná scéna z prosince. Ta fialová felicie uprostřed má pokroucené šikmé spáry na zadních dveřích a na pátých dveřích. Přehřátým vzduchem to nebude...
Milan Šurkala (3381)|11.5.2014 21:48
[QUOTE=rousini;30645]Přehřátým vzduchem to nebude... [/QUOTE]

A já někde mluvil o přehřátém vzduchu? Mluvil jsem o atmosférických vlivech. Těžko říci, kde přesně je problém, ale tyto artefakty jsou viditelné i u větších senzorů. Nic delšího než 450mm jsem však po přepočtu na APS-C nebo FF neměl a jedinou ukázku na větším senzoru mám u toho 4/3" a 600mm EQ.
rousini (738)|11.5.2014 22:17
Omlouvám se - atmosferické vlivy. Ty samozřejmě můžou být všudypřítomné. V tom případě by ale asi nikdo neusiloval o zobrazení pokroucených detailů technikou za desítky tisíc. Ty věříš na atmosférické vlivy, já na neodladěnou technologie na trase objektiv - snímač.
mara00 (29)|12.5.2014 18:52
jen Vam do toho skocim a oznamim,ze jsem se nakonec rozhodl pro Nikon P330,proti XZ-10 zvitezil dle recenzi lepsim videem. tak snad to nebude tak tragicky pomale jak se uvadi.jen mne take desi,ze ma horsi svetelnost kdyz budu zoomovat ....
a nebo pridat a koupit xz-2 ,panasonic vami hojne doporucovan uz je pro mne velice drahy i kdyz by byl asi nejlepsi pro me potreby ...
kultus (1295)|12.5.2014 20:32
Tak bud ses rozhodl nebo zvazujes XZ-2, nic mezi tim neni :D A byl sis toho nikona aspon vyzkouset? Asi ne...Das na recenze, ze ma lepsi video a kdyz se vsude uvadi jak je pomaly, tak na to nedas? To mi nejak nejde do hlavy, abys ho pak dalsi den nevracel...A co ta svetelnost, jake mas teda priority, protoze na dluhem konci je uz oproti konkurenci ostudna (podprumerna)...jak muzes mit vybrany fotak kdyz te desi ta svetelnost coz je docela zasadni vec, nejak to chlape asi jeste nemas srovnane ;) pridej na XZ-2
mara00 (29)|12.5.2014 21:08
nemam jak vyzkouset.vse mam tak 50km,ale uz zasadne nejaky potrebuji, jak rikam jde mi dost take o slusne video a nevim zda XZ-2 to splni....uz se v tom patlam dlouho a uz jsem z toho magor :D kdyz ja si tu pomalost neumim predstavit :) taky pri patrani jsem narazil ma canon s110
nephilim (353)|12.5.2014 21:15
Ty budes řešit video tak dlouho, až ti dojde, že na video tu jsou videokamery ;)
kultus (1295)|12.5.2014 21:23
tak ja nejsem zadny reziser, ale tedka jsem se koukal po pul roce na videa z egypta a musim rict, ze si XZ-10 vedl slusne. Vsechno je to ale o osobnych narocich, na dovolenkove a bezne rodinne klipy budou ty olympusy dostacujici a jestli je ten LX7 jeste o tridu lepsi, tak to uz ja ani tu kameru nepotrebuji ;) taky je to o tom jak se toci, stabilizace neni vsemohouca a hodne muze pomoct samotny "kameraman". Hele resis to uz tak dlouho, kupujes fotak za nekolik tisic coz nejsou male penize a ses skrt dat stovku za autobus abys nekoupil nejakou pitomost? Kolik si myslis, ze te bude stat postovne az tu pitomost budes vracet do eshopu? To jen tak neco na zamysleni, ne vsechno se da udelat od klavesnice...taky by mne zajimalo co jsi posledni mesic delal a kde jsi byl. Neumim si totizto predstavit co budes fotit, kdyz si se za mesic nedostal dale nez 50km od domova ;)
Mirda4 (79)|12.5.2014 22:10
Ten Nikon P330 není zas až tak tragicky pomalý. Ano je pomalejší, ale na úplně běžné focení (zvláště do jpeg) je plně dostačující. Nedávno jsem si ho na 2 dny půjčil, abych tu "tragickou" pomalost vyzkoušel a vůbec mi nepřišlo, že bych byl něčím až tak omezován, takže záleží jak se kdo na tu pomalost dívá, každý máme jiná měřítka. Za J2 bych ho nevyměnil, ale jinak je to slušný přístroj.
kultus (1295)|12.5.2014 22:42
to je duvod proc si to ma vyzkouset sam...auto nebo televizi si taky nebudu vybirat JEN podle recenzi na internetu...
rousini (738)|13.5.2014 15:14
Vracím se k tématu pokroucených linií: Včera jsem kontrolně cvaknul scénu s rodinným domkem na vzdálenost něco přes 1km (E-P3 + TAIR 135mm (přep. 270mm)). Nezaostřil jsem to úplně přesně a taky vítr před bouřkou se mnou lomcoval, takže ostrost stála za prd, ale fakt se tam něco ve smyslu pokroucených linií projevilo. Sice to nebyla žádná sestava s etalonem kvality, ale přeci jen dál než UZ.
Takže mi to něco ve smyslu atmosferických vlivů naznačilo, ale duševně jsem to ještě nestrávil. Zkusím se na to víc zaměřit...
kultus (1295)|13.5.2014 15:51
a precetl sis co jsem postnul nez se diskuze zase vratila k puvodnimu tematu? ono srovnat 270mm na 4/3 a 720mm na 1/2,3" je precejen poradny rozdil (v neprospech UZ). Zkus to same cvaknout po bource, tam uvidis ten rozdil...
rousini (738)|13.5.2014 16:03
Ne nečetl jsem to, věděl jsem že se tam smysl atmosferických jevů popisuje (především hloubkou celé atmosféry při portrétování měsíce) a tak to bylo z mého pohledu "tendenční" :D
kultus (1295)|13.5.2014 16:07
Tak mne to prislo zajimave (cely clanek) a urcite jsem se neco dovedel, ikdyz to tak nejak clovek podvedome chape a dava to najednou smysl. Tak bud chlap, nasyp si popel na hlavu a posli ty boty :D
rousini (738)|13.5.2014 17:04
Na co stahovat gatě, když brod je ještě daleko ;)
kultus (1295)|15.5.2014 07:50
No myslim si ze uz sme se davno prebrodili, tady uz nic nevymyslis ;-) chybi argumenty proti
Milan Šurkala (3381)|20.5.2014 13:28
[QUOTE=rousini;30708]Vracím se k tématu pokroucených linií: Včera jsem kontrolně cvaknul scénu s rodinným domkem na vzdálenost něco přes 1km (E-P3 + TAIR 135mm (přep. 270mm)). Nezaostřil jsem to úplně přesně a taky vítr před bouřkou se mnou lomcoval, takže ostrost stála za prd, ale fakt se tam něco ve smyslu pokroucených linií projevilo. Sice to nebyla žádná sestava s etalonem kvality, ale přeci jen dál než UZ.
Takže mi to něco ve smyslu atmosferických vlivů naznačilo, ale duševně jsem to ještě nestrávil. Zkusím se na to víc zaměřit...[/QUOTE]

Vzal jsem naší Fujinu HS20, zazoomoval na 720 milimetrů a v průběhu pouhých tří minut se situace v atmosféře změnila následovně (jedná se o 1:1 výřezy):

[ATTACH=CONFIG]1045[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]1046[/ATTACH]
DSCF8529.jpg DSCF8535.jpg
kultus (1295)|20.5.2014 13:37
ono fakt staci aby vykouklo slunicko a ten rozdil je nekdy enormni viz. i moje fotky drive. Jinak se mi libi jak ta fujina kresli na tak dlouhem konci...
rousini (738)|20.5.2014 14:22
No ten Milanův test se stejným motivem jen posunutým časem toto téma odpískal. Ty vzduchový hmoty si dělají, co chtějí... Přiznávám omyl a kdo chce škrpál, ať napíše adresu.
kultus (1295)|20.5.2014 14:26
A peklo zamrzlo :D tak hlavne, ze jsme se dobrali pravdy ;)