Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony RX100 III - úžasný kompakt

IvanGS (128)|5.9.2014 11:02
Tak odpoledne si pro něj jdu...

Máte tip na český obchod, kde se k němu dá koupit externí nabíječka a rezervní baterka? Děkuji.
Milan Šurkala (3381)|5.9.2014 11:30
Otázkou je, chceš originál nebo stačí nějaká neorigo baterka? Pokud originál, tak jednoznačně doporučuji koupit set baterky a nabíječky, který je výrazně levnější, než kdybys to kupoval zvlášť a nejlevněji to mají asi zde (http://www.czc.cz/sony-sada-baterie-np-bx1-nabijecka-bc-trx/118828/produkt), jen už to zase nemají skladem :-( Ta nabíječka má i klasický USB výstup, takže s tím nabiješ baterku do fotoaparátu (baterka v nabíječce) nebo přes USB strčíš kabel do fotoaparátu a nabiješ baterku bez toho, aniž bys ji vyndal z foťáku. Navíc tam nemusíš házet zrovna fotoaparát, ale přes ten USB výstup nabiješ i mobil a jiná zařízení (nelze ale nabíjet baterii v nabíječce a mít USB výstup najednou). Neorigo nabíječku a baterku však koupíš zhruba za polovic.
IvanGS (128)|5.9.2014 12:16
Milan Šurkala - díky za tip. Myslím, že neoriginál by stačil, ale nejde až tolik o peníze, zvolím to, co mi poskytne lepší komfort, bude kompaktní apod. Mohu poprosit ještě odkaz na neoriginální nabíječku + baterku?
Joeh popisuje ve vlákně o RX10 předsádky, existuje takov příslušenství i pro RX100III?
Milan Šurkala (3381)|5.9.2014 13:13
Stačí vybrat něco zde na =np-bx1/#c223"]Heuréce (viz ten odkaz, výběr je široký). Osobně bych šel v případě neoriginálních baterií do Patony, Avacomu nebo T6 Power (T6 mám v Samsungu NX11 a zatím v pohodě). Pro RX100 jsem si už kupoval origo set nabíječky a baterky, o kterém jsem mluvil.

Pokud jde o předsádky pro RX100 (až RX100M3), tam je trošku problém. Nemá to závit na objektivu, takže je nutné ho dodělat, rozuměj dolepit. Musí se koupit závit pro filtry, který se nalepí na objektiv a celý fotoaparát pak bude o pár mm širší. Jde koupit originální verze i neorigo. Pak už můžeš předsádkovat, kolik chceš. Jednoduché předsádky (+1/+2/+4/+10) na RX100 dělají nepěknou chromatickou aberaci (zejména ty silnější), ale v těch slabších verzích (+1/+2) je to vcelku použitelné, byť makro to zas nějak moc nezlepší (co to bude dělat u RX100M3, nevím). Rozhodně bych tam v takovém případě nedával nějakou těžkou předsádku. Já nic na fotoaparát lepit nechci, takže ti neřeknu praktické zkušenosti. Můžu ti akorát v neděli vyfotit fotku RX100 + makro Raynox DCR-150 (s přidržením u objektivu), což by pak mohlo aspoň trochu opovídat tomu, co vypotí RX100M3.
Pavel Matějka (394)|5.9.2014 13:54
T6 Power mě už dvakrát zklamaly, po roce na vyhození.
joeh (3352)|5.9.2014 14:10
T6 Power mi kamera Canon HF G10 odmietla s chybovou hláškou - vadný aku...vymente aku.
Sakini (1174)|5.9.2014 14:12
Těžko říct, já používám od T6 různé baterie už hodně let a nikdy nebyl problém - teď ji mám v M3 a funguje jako originální. Co vím tak uživatelé Sony si chválí alternativní aku od Patony.
IvanGS (128)|5.9.2014 20:37
Milan + ostatní - děkuji za odkazy a zkušenosti. S předsádkami to byl jen dotaz v souvislosti s vláknem o RX10, řešit je nejspíš nebudu.
RX100III JE DOMA!!! Cena u Fotolabu rovných - akčních - 21 tisíc, přístup personálu v Atriu HK příkladný, již dříve jsem zakoupil pamětovou kartu 32 GB, pouzdro a originální grip, v obchodu jsem s fotákem koupil i originální rezervní baterii, nabíječku dokoupím.
První dojem po vybalení byl ten, že ta malinká věc je ukrutně těžká, nechápu, z čeho ji vyrobili, ale nevadí mi to. Druhý dojem byla 100% neprůstřelná solidnost a kvalita zpracování do všech detailů, velmi příjemné.
Jako první jsem nalepil grip (shodný pro všechny verze RX100), úchop se výrazně zlepšil, přesto jsem hned instaloval poutko na ruku, člověk nikdy neví... Následoval další dojem, ovládací prvky jsou titěrné, naštěstí mám štíhlé prsty a je jen otázkou času, než si zvyknu. Stisky jsou nicméně jasně definované, i když chod je krátký.
Nastavení několika desítek stránek v několika záložkách bude běh na dlouhou trat, musím pochopit všechny funkce, jejich logiku a dostupnost pro jednotlivé režimy.
Příjemným překvapením je hledáček, malý, ale sedí pevně, nikde vůle, při zatlačení za strany cítím jistou pružnost, ale u vyskakovací krychličky těchto rozměrů to jinak nejde, naopak, působí to solidně. Má dioptrickou korekci, což je bezva, trochu problém je, že nosím brýle a když je sundám/nasadím, je nutno korekci provést. Ovládací kolečko shora na hledáčku je ale miniaturní a neumím si to představit někde v terénu, no, musím si zvyknout, naštěstí i s brýlemi je hledáček dobře použitelný, i když to není dokonalý setmělý kinosál, jako když jsem koukal bez brýlí do hledáčku RX10.
Za malý minus považuji, že při připojení na nabíječku v síti nelze fotoaparát zapnout, je nabíjen, ale ne napájen, to snad jde jen u připojení k počítači (a doufám že i powerbance). Další důvod nabíjet baterky v externí nabíječce.
To je zatím vše. Jo, poradíte mi, v jakém formátu je nejlepší fotit? TV i tablety mám širokoúhlé 16:9, na druhou stranu se okrádám o část snímku, co tedy zvolit - 16:9, 4:3 nebo 3:2?
arkij (95)|6.9.2014 12:23
[QUOTE=IvanGS;33361]Cena u Fotolabu rovných - akčních - 21 tisíc[/QUOTE]

To Ti dali slevu proti ceně na netu v rámci té registrace do klubu? Má to ještě nějaké podmínky? Tak nějak "zraju", že si ho do konce září pořídím a tak dávám dohromady peníze, informace a nabídkové ceny. V ruce jsem ho už držel a navíc velikostí podobnej, i když ne s tak pěkným obrazem už víc jak 5 let používám.

Budu ho hodně využívat na video, možná i o něco více jak na fotky a tak k tomu mám dva dotazy, neboť o fotkách jsem se už dočetl dost a dospěl k názoru, že je to přesně to, co mi bude vyhovovat. Videem se ale nikdo moc ani v recenzích nezabývá.

1) Jaká je prodleva při ukládání cca 10 vteřin videa ve standardní a v té nejvyšší kvalitě na tu kartu, stíhá to, nebo je na display několik sekund info že ukládá ... a pak teprve jde zase dát REC
Na tom co teď používám (DSC-HX5) to na MemoryStick PRO Duo jde bez zadrhnutí, na SD Class 10 Ultra High-speed (maxel) to potřebuje tak 3 sekundy.

2) Jaký to bere zvuk? Nečekám, že to bude jak kamera ale trochu bych to potřeboval porovnat. Můžeš příležitostně, jak to teď budeš testovat dát k dispozici pár sekund ?

a) Běžně z ulice s dopravou (město) a otočit se postupně o 360 stupňů - jde o to jak se vyrovná se směrováním a případným větrem
b) Nějakou třeba akustickou muziku a kousek řeči (housle, klavír, kytaru, flétnu, recitaci dítěte apod)
c) Ticho (krajina bez výraznějších zvukových projevů, kuchyně s ledničkou apod.)

Díky moc
IvanGS (128)|7.9.2014 19:46
Arkij - měl jsem ho objednaný přes známého jinde za 21 tisíc, nedopadl dodací termín (jedu na dovolenou), oslovil jsem tedy Fotolab, jestli mi nemohou dát stejnou cenu a odpověděli že ho mají momentálně v akci a spolu s registrací v klubu mi tu cenu dají.

Příležitostně video vyzkouším, ale není to moje priorita, tak to chvíli potrvá. Průběžně se budu dávat další dojmy, ale nejsem odborník jako mnozí místní členové ani nemám seriozní srovnání s jinými kvalitními přístroji, takže to bude spíš pohled laického zapáleného fandy...:-)

Vyzkoušel jsem Wi-Fi kopírování fotek do telefonu aplikací Play Memories Mobile, nastavil jsem zmenšení na 2 MB, což pro mobil stačí, je to jednoduché a rychlé. Zkusím ještě tablet a zachovat původní velikost...
Milan Šurkala (3381)|7.9.2014 23:17
[QUOTE=Sakini;33357]Těžko říct, já používám od T6 různé baterie už hodně let a nikdy nebyl problém - teď ji mám v M3 a funguje jako originální. Co vím tak uživatelé Sony si chválí alternativní aku od Patony.[/QUOTE]

U nás ve škole v kanclu jedou všichni v noteboocích na baterky T6 a zatím si nikdo nestěžoval, mně na NX11 zatím funguje rok a dva měsíce a nejeví žádné známky opotřebení. Ale uvidíme, co přinese budoucnost.
arkij (95)|8.9.2014 14:25
[QUOTE=IvanGS;33395]

Příležitostně video vyzkouším, ale není to moje priorita, tak to chvíli potrvá. [/QUOTE]

Jasně, nečekám, že to hned vyběhneš zkoušet ale v rámci toho seznamování se s tím třeba testneš i něco s tím zvukem. Díky
IvanGS (128)|8.9.2014 17:08
Aplikaci Play Memories Mobile jsem nainstaloval i na dva domácí tablety a zkusil přenos fotografií v plné velikosti přes Wi-Fi. Funguje to bezvadně a je to rychlé, asi lepší než kabel nebo přendávat kartu z fotáku do tabletu (mobil ani menší tablet navíc slot na kartu nemají, musel bych použít čtečku).
Zkusil jsem i připojení k TV, také funguje bezvadně a mezi fotkami lze listovat pomocí DO k televizi.
Mám dotaz - někde jsem zaslechl, že kvalita snímků závisí i na rozlišení fotky vs. rozměru snímače. V tomhle nejsem teorií poznamenán, takže se zeptám treba blbě - je optimální fotit na plných 20 MB? A ještě se zeptám na stupně kvality (Standard, Fine, Ultra Fine) - jak to funguje? Určitě to v praxi porovnám, ale dělá vyšší jemnost kvalitnější snímek nebo je jen softwarově upraven?
Milan Šurkala (3381)|8.9.2014 17:21
Optimální je fotit tak na druhé nejvyšší rozlišení, ale třeba osobně fotím na nejvyšší (primární je pro mě stejně RAW). Stačí si to vyzkoušet, vyfotit jeden snímek na vysoké rozlišení, druhý na nižší a posoudit, zda člověk přijde o nějaké detaily. Ty zpravidla začnou mizet až od polovičního rozlišení dolů. Toto platí pro símače s Bayerovou maskou, což je drtivá většina dnešních fotoaparátů (výjimkou je pouze Sigma s Foveonem a trochu jinou masku mají skoro všechny CSC fotoaparáty Fujifilm X)

Stupně kvality jsou jen a pouze JPEG komprese (tzn. stupeň toho, jak moc je snímek poškozen, nikoli vylepšen). Ultra Fine fotka tak bude zabírat více místa na kartě, ale nebude mít tolik JPEG artefaktů, nebude tak moc poškozena. U většiny fotoaparátů je to vcelku jedno, rozdíl mezi kvalitami je nepatrný, ale třeba Samsung má u některých fotoaparátů vyšší komprimaci (nižší stupeň kvality) brutální a jde to vidět opravdu hodně.
IvanGS (128)|8.9.2014 19:35
Díky. Mám 20 MB, druhá možnost je "jen" 10 a když jsem to zkoušel, při zvětšení se u 10 MB dříve ztrácejí detaily, což je škoda, výřezy budou u rozsahu 24-70 relativně běžné. Naproti tomu u "Extra Fine" má fotka přes 8 MB oproti 4 MB při "Fine" a aspon na obrazovce tabletu výrazný rozdíl nevidím ani při max. zvětšení.
Zkusil jsem i další vychytávku, dálkové ovládání telefonem. Obě zařízení se propojí, na telefonu je živý obraz z fotáku, dá se zoomovat a vyfotit (vzápětí odeslat jako MMS apod.). Funguje to skvěle, nezkoušel jsem zatím vzdálenost, ale umím si to představit někde u ústí liščí nory nebo při rovnání skupiny lidí do obrazu a vyfocení "samospouští".
IvanGS (128)|9.9.2014 14:12
Tak mi přišla originální sada nabíječka + baterka. Se třemi baterkami a možností nabíjet ve foťáku i mimo něj, v autě, ze sítě, powerbanky nebo počítače mne snad už nic omezovat nebude...:-). V sobotu odjíždíme do Rumunska, je to taková auto - moto - paraglidingová "expedice do divočiny, tak se těším že se s "ReXem" trochu blíž poznáme...
IvanGS (128)|10.9.2014 15:08
Mohu se zeptat, v jakých případech je lépe s RX100III fotit na "plnou" automatiku, tj. inteligentní auto a kdy na režim "P", čili Program auto, kde jsou dostupná některá nastavení (režim měření, kompenzace expozice, poměr závěrka/clona apod.)?
joeh (3352)|10.9.2014 15:58
- iAUTO - plnoautomatický režim vhodný pre začiatočníkov a v prípade časového stresu sa hodí aj pokročilému užívateľovi. Funguje na princípe vyhodnotenia scény a automatického zvolenia scénického režimu, napr. macro, krajina atd. V bežných svetelných podmienkach funguje celkom dobre, ale je to automat, takže nedoporučujem.
- P - poloautomatický režim v ktorom prístroj umožňuje korekcie, presne ako píšeš. Neriadi sa naprogramovaným scénickým režimom. Chce to určité skúsenosti, ale funguje automaticky, pokial fotograf nemá iný zámysel.
IvanGS (128)|11.9.2014 08:00
Díky. Jen nevím jestli to hledám špatně, ale nemohu v režimu P přijít na to, jak nastavit na kroužku objektivu např. zoom, na obou kroužcích je kombinace clona/závěrka, kterou bych chtěl nechat jen na zadním otočném kroužku.
Také přemýšlím o formátu. Na dosavadním jednoduchém kompaktu jsem používal 16:9, protože jsme fotografie převážně prohlíželi na TV nebo v tabletu, tady, hlavně z důvodu zobrazení na displeji a lepší práce s kompozicí, mi přijde lepší např. 3:2, i když na TV bude obraz ze stran trochu užší (foto na výšku bude naopak širší). Jaký na to máte názor?
A ještě dotaz - jaký používáte nejčastěji systém ostření a měření?
Komo (840)|11.9.2014 08:41
S tymi formatmi mam aj ja dilemu. Ak je vyplnena fotkou cela obrazovka TV, vyzera to pocitovo lepsie, ale 3:2 dava viac priestoru v komponovani, pride mi to take prirodzenejsie. 16:9 sa na vsetky sceny nehodi a ak urobim vyrez z3:2 , tak mi nemusi sediet kompozicia. Idealne by bolo mat uz pri foteni jasno v akom formate bude scena lepsie vyzerat a podla toho prepinat, ale to mi pride dost zdrzujuce a pracne. Samozrejme, kto tlaci asi pouziva 3:2.
Meranie vacsinou pouzivam celoplosne a ostrenie na stred s naslednym prekomponovanim a odomknutou AE.
IvanGS (128)|11.9.2014 10:03
To je právě ono. Zkusil jsem dát proto formát mezi rychlá nastavení pomocí fukčního tlačítka, změna je rychlá a intuitivní. Těch 12 funkcí tlačítka Fn snad něčím smysluplným ani nevyužiji, tak proč tam nemít i tohle, mimochodem, c v tomhle režimu ladíte vy a co se vám osvědčilo pod funkčním tlačítkem?
Komo - zeptám se asi laicky, ale jaký je důvod "...ak urobim vyrez z3:2 , tak mi nemusi sediet kompozicia"?
A ještě jednou připomenu - lze v režimu P přiřadit kroužku objektivu např. zoom a zadní kroužek nechat na nastavení clony/závěrky? Pokud ano, prosím jak? Děkuji.
Komo (840)|11.9.2014 11:37
Priklad: fotim portret v 3:2. Postava ma prelozene ruky na prsiach. Podla kompozicnych pravidiel by som nemal nechat nad hlavou vela miesta a lakte, ruky by nemali byt dole odrezane. To dodrzim. Ak fotku ale orezem na 16:9, tak bud
bude hlava nalepena tesne na kraji, alebo odrezem z ruk.
Jednoducho, aj pri inych scenach sa zmenou formatu moze podstatne zmenit vyraz fotografie. Aj zlate rezy su trocha odlisne.
rousini (738)|11.9.2014 12:36
Pokud ti formát 16:9 nepřidá žádné pixely horizontálně, tak je zbytečné nad ním uvažovat. Kdykoliv si ho vyrobím ořezem ve stejné kvalitě. A fotit nudle kvůli TV? To si raději zobrazím 3:2 s pruhama po okrajích. Samozřejmě kompozičně se najde vyjímka v oblasti krajinek, urbanismu...
IvanGS (128)|11.9.2014 16:59
Rousini -máš samozřejmě pravdu, ale zvyk je železná košile, Nikona jsem prostě připojil k televizi a viděl vše přes celou obrazovku, neřešil ořezy a pracoval s ním jen jako s kapesním zápisníkem a dokumentací dovolených. S kompozicí jsem se nepáral, samozřejmě jsem se na displeji snažil o nějaký záměr, ale víc nad tím nepřemýšlel.
U RX je to jiné a že se ptám je důkaz, že nad tím přemýšlím a "nudle" na displeji mi najednou nesedí. Včera jsem zkoušel stejné fotky v různých formátech, na televizi je samozřejmě nejhezčí 16:9 (kromě fotky na výšku, ta je naopak nejhorší), ale cítím, že při pořizování snímku mne naopak omezuje. Koneckonců, koukat na 3:2 na televizi je o zvyku, po chvíli si to neuvědomuji, jen opět v přímém srovnání s 16:9. Takže asi zvítězí jako standard 3:2, ale když bude třeba, funkčním tlačítkem to rychle přehodím.
rousini (738)|11.9.2014 17:47
Možná jsem to napsal blbě, určitě bych nechtěl paušalizovat nebo tě někam tlačit. Dokonce chápu i tu potřebu prezentace s využitím formátu zobrazovače. Jen bych si dával bacha na fotky, na kterých mi záleží, které mají hodnotu nebo potenciál. Tam je to o formátu snímače, čili RAW...
Komo (840)|11.9.2014 18:35
Ja tu ale pisem o kompozicii a nie o par pixeloch navyse. Orezom nevyrobis tu istu fotku, ako ked komponujes rovno na 16:9. To by si musel nechavat dostatocnu rezervu, teda nespravne(inak) komponovat vo formate 3:2. Co sa komu paci je individualne. Ja fotim tak i tak.
IvanGS (128)|11.9.2014 20:30
Souhlasím s oběma a jak už jsem psal, pod fukčním tlačítkem mám i volbu "Poměr stran", abych mohl formát operativně přepínat.
Ted jsem zkusil v obýváu 2 obyčejné fotky, jednu v režimu inteligentní auto a druhou ve formátu P, s nastavením manuálního doostření, kdy dojde po namáčknutí spouště k zaostření, ale otočením kroužku na objektivu se obraz cca 8x zvětší a lze ho ještě jemně doostřit. Zajímavá funkce i výsledek - zaostření cílového místa je opravdu lepší.. Hraju si...:-).
IvanGS (128)|20.9.2014 15:38
Mám dotaz k předchozímu příspěvku. Když mámv režimu P nastaven režim ostření DMF a oblast ostření na střed, zadním kroužkem nastavuji kombinaci času a clony, na kroužku na objektivu mám "Focus", přiznám, že ani netuším, jak se mi ho tam podařilo nastavit. Při otáčení kroužku objektivu se na displeji/v hledáčku objeví posuvník s rozsahem vzdálensti, pokaždé jiným, např. nekonečno - 0,3-0,1-0,05. Upozornuji, že současně nemám namáčknutou spoušt, tedy nemám (aspon myslím) zaostřeno.
Stejný posuvník se objeví, mám-li namáčklou spoušt, mám tedy zaostřeno a začnu otáčet kroužkem objektivu, v tom případě se navíc obraz cca 8x zvětší, aby bylo možno lépe jemně doostřit.
Zajímá mne tedy, jak tenhle systém funguje, zvlášt není-li namáčknutá spoušt, proč se na posuvníku objevují různé rozsahy vzdáleností atd. Děkuji.
A ještě dotaz - stane se, že se pohybuji (auto, motorka, letadlo), namířím na nějaký objekt, ale než namáčknu a systém zaostří, je to pryč nebo už pod špatným úhlem apod., může jít o dům, nějaký objekt na zemi, který potřebuji vyfotit z letadla, zahlédnu ho na poslední chvíli a potřebuji popadnout foták, namířit a vyfotit co nejrychleji. Neexistuje způsob, jak co fotit bez čekání na zaostření po namáčknutí a přesto mít jistotu ostré fotky? V tomto případě mi nezáleží na hloubce ostrosti, klidně at je od nuly do nekonečna.
Pokud se ptám příliš laicky, omlouvám se. Děkuji za radu.
A ještě dotaz - používáte ochranné folie na displej? Jsem velmi opatrný, ani na mobilu displej nepoškrábu, ale přesto se mi podařil na displeji RX100III v Rumunsku nepatrný mikroškrábanec. O folii jsem zatím neuvažoval kvůli zachování věrnosti zobrazení na displeji, vlastně ani nevím, jestli se na fotoaparátech vůbec používají.
Komo (840)|20.9.2014 20:45
Co sa tyka ochrannych folii, tak tie nepouzivam vobec nikde, ani na mobile. Radsej sa snazim s pristrojom nalezite setrne zaobchadzat. Fotak napriklad stale nosim v puzdre na popruhu cez plece a vyberam ho len pri foteni. Potom zasa schovam. Nemam rad, ked sa mi hompala nechraneny na krku, alebo boku , tak mam len putko na zapesti. Ked sa po rokoch pritrafia nejake tie skrabance, netrapi ma to. Aj moj stary k8mpakt vyzera stale zachovalo. Na Rx 100 by som si kupil to kozenne puzdro, original , alebo fejk.
IvanGS (128)|21.9.2014 19:04
Komo - mám to jako Ty, jsem hodně opatrný, když nefotím, foták je v pouzdru a v ruce ho mám na poutku. Originál pouzdro je asi dobré, ale nelíbí se mi, vadila by mi visící část a hlavně, po nalepení gripu by do něj už foták nešel.
IvanGS (128)|21.9.2014 19:16
Včera jsem se vrátil z Rumunska. Týden před odjezdem jsem měl v používání fotáku jinak než v režimu Inteligentní auto a na akci jsem se také moc nenaučil. Byla to akce spojená s terénními auty a motocykly, ale hlavně paraglidingem, hodně času jsem strávil v Land Roveru, kde se za jízda skrz špinavé okno fotí blbě (na to by mi stačil mobil), při zastávkách jsem něco fotil, ale spíš dokumentaci než krajinky apod., navíc nebyl čas řešit další nastavení. Trochu jsem si vše začal rovnat v hlavě, ale vždy až příliš pozdě mi došlo, s jakým nastavením by šlo něco vyfotit lépe. Jak jsem psal dříve, naučit se využívat možnosti RX100III je na delší dobu, ale zatím mám dobrý pocit.
Co mi zatím není jasné je, že některá situace utekla dřív, než jsem foták zapnul, namířil, namáčknul, zaostřil a vyfotil, v tom byl kolega se zrcadlovkou operativnější - prostě namířil, kroužkem na objektivu zazoomoval a stisknul, fotky byly vždy ostré. Má v tom snad zrcadlovka nějakou zásadní přednost?
Milan Šurkala (3381)|21.9.2014 19:47
Jestli chceš být s kompaktem pohotový, tak ho musíš mít zapnutý :-) Zrcadlovka nastartuje za půl sekundy, přičemž už při startu můžeš zoomovat. Tohle je hlavní výhoda. Navíc zrcadlovka může být "zapnutá a vypnutá zároveň" (vypínač v poloze ON, po delším čase se fotoaparát vypne - úsporný režim - ale přes displej pořád vidíš scénu a na zmáčknutí spouště se hned zapne).
IvanGS (128)|21.9.2014 20:01
OK, díky. Založil jsem i vlákno v technikách focení, možná už zbytečně.. Zapnutý foták chápu, start RX100III je poměrně dlouhý, ale když už je zapnutý, je nějaká ideální konfigurace nastavení, která umožní jen namířit a stisknout (bez namáčknutí a čekání na zaostření) a mít ostrý snímek?
Jak jsem psal, že až pozdě mne v Rumunsku napadlo, jak mít lepší fotku, tak dnes jsem strávil několik hodin děláním srovnávacích fotek s různým nastavením. Chvíli asi potrvá, než všechny ty možnosti "vstřebám" a budu vše dělat rychle a automaticky. Ale je to výzva a baví mne to...:-)
Milan Šurkala (3381)|21.9.2014 20:18
No, musel bys manuálně zaostřit na vzdálenost, kterou zhruba chceš a ideálně nastavit prioritu času a nějaký kratší expoziční čas. Pokud chceš pohotově fotit, je kompakt hodně problematické řešení (pokud čekáš akci, dá se na ni připravit a je úplně v pohodě, pokud ale něco nečekáš a potřebuješ rychle fotit, pak je už problém).
IvanGS (128)|21.9.2014 21:15
Nastavit krátký čas problém není, odhadnout vzdálenost už ano, nemyslím totiž situce, kdy očekávám objekt v konkrétním místě, na které mohu předem zaostřit. Ale třeba v letadle by to pomohlo - fotí se věci na zemi a výška se rychle nemění. Jde u RX100III manuálně "předzaostřit" na konkrétní vzdálenost, ale nedržet stále namáčknutou spoušt? A když nastane ta správná chvíle, jen namířit a stisknout?
Jirka X (60)|26.9.2014 18:22
[QUOTE=IvanGS;33759]Komo - mám to jako Ty, jsem hodně opatrný, když nefotím, foták je v pouzdru a v ruce ho mám na poutku. Originál pouzdro je asi dobré, ale nelíbí se mi, vadila by mi visící část a hlavně, po nalepení gripu by do něj už foták nešel.[/QUOTE]

Při použití tohoto pouzdra už grip není třeba, osobně se mi v něm drží dobře. Tu visící část když předpokládám, že budu chvíli fotit, dávám do kapsy. To pouzdro má ale nevýhodu v tom, že není prachotěsný. Mimochodem, není kožený.
IvanGS (128)|29.9.2014 10:18
Jirka X - a z čeho je, koženka?
O víkendu jsme měli v Orlických horách motorkářskou akci a tak jsem využil pěkného počasí a trochu fotil. Foťák mi na chvíli zabavila přítelkyně, pobíhala kolem kostela u Svatého Matouše nedaleko Deštné v O.h. a fotila kostel i přilehlý hřbitov. Ukázal jsem jí kreativní styly v plně automatickém režimu, bylo to pro ni srozumitelnější než "korekce expozice" apod. Také zkoušela scénické režimy, např. makro nebo protisvětlo. Já si hrál zase s prioritou času u vodní hráze, padající voda byla při 1/1000 s rozdělená na jednotlivé kapky, při 1 s to byla vodní šmouha, jinak stejný snímek. S časem jsem to bez stativu přehnal, foťák jsem opřel o zábradlí, ale přesto jsem vteřinu neudržel. Asi by stačil kratší čas (možná 1/3-1/2 s), za který padající voda urazí taky velkou vzdálenost a vytvoří stejný efekt. V každém případě je ReXík foťák, který uspokojí všechny, od laika - nenáročného dokumentaristy nebo laika - hračičky, který nastavuje podle piktogramů, po člověka, který o focení něco ví. Na akci byl i kamarád, který má víc foťáků od kompaktu po zrcadlovku, přiznal, že zrcadlovka zůstává občas doma kvůli velikosti a RX by byla skvělá kapesní alternativa.
Jirka X (60)|29.9.2014 12:04
Je to nějaká napodobenina, ale docela sympatická. Jenom ta cena je trochu divoká.
Komo (840)|29.9.2014 16:33
Skuste na ebay pozriet nejaky fejk. Ja som kupil napriklad puzdro na tablet , od originalu je takmer na nerozoznanie a funkcne plni tu istu ulohu. Cena tretinova ako na nete, nehovorim o kamennom obchode.
IvanGS (128)|29.9.2014 16:38
Ještě se zeptám (asi by to šlo změřit, ale třeba to víte) - když prohlížím fotografie, ťuknutím o páčku zoomu se fotka skokově zvětší a pak ji lze po malých krocích dál zvětšovat, zmenšování je krokové až po zobrazení na celý displej, popř. jednorázové středovým tlačítkem. Jde mi o to první, skokové přiblížení - jak je v tu chvíli fotka velká, odpovídá skutečné velikosti? Jinými slovy - displej má poměr stran 4:3 a celkem 1228800 bodů, tj. 1280x960 bodů, fotka 3:2, 20 M má 5472x3648 bodů. Když ji napoprvé skokově zvětším, je na displeji výsek fotky o velikosti 1280x960 bodů, čili její "přirozeně" velká část?
joeh (3352)|5.10.2014 17:26
Nie je to prirodzene zodpovedajúca časť fotky, je to zvečšenina. Po výške má fotka zhruba 3500 bodov, monitor prístroja má zhruba 1000 bodov, to znamená, že po prvom skokovom priblížení musíš následne záber odzoomovat tak, aby si prešiel fotku po výške na 3,5 obrazovky.
poznámka - snímač má farebnú masku, monitor zobrazuje mix RGB, čiže je to celkom presné.
IvanGS (128)|10.10.2014 12:22
Dva poznatky:
- v Rumunsku jsem dal kamarádovi foťák aby natočil přistání paraglidu po sletu Fagaraše, odolný Nikon AW100, se kterým do té doby točil, si vzal druhý kamarád-pilot. Když jsme večer koukali na videa, ta z AW100 byla i přes zapnutou stabilizaci roztřesená, zčásti při filmování v chůzi a také proto, že se kamarádovi prostě třesou ruce. Videa z RX100III byla ale zcela klidná, fotograf stejný a za chůze točil také. Asi dobrá stabilizace.
- nedávno jsem byl na chatě a dost fotil. Asi to chce opravdu čas, protože až teď mi foťák padne tak nějak přirozeně do ruky, držím ho už pokaždé stejně a myslím, že i ralativně stabilně, trochu jako pistoli nakrátko. A jde to kupodivu dobře i s hledáčkem. Zaznamenal jsem jediný nedostatek, když jsem se bříškem na dlani u kořene palce mimoděk dotkl rolleru a na displeji naskočilo nastavení clony, to ale vychytáme...
arkij (95)|29.10.2014 19:30
[QUOTE=arkij;33367]
1) Jaká je prodleva při ukládání cca 10 vteřin videa ve standardní a v té nejvyšší kvalitě na tu kartu, stíhá to, nebo je na display několik sekund info že ukládá ... a pak teprve jde zase dát REC
Na tom co teď používám (DSC-HX5) to na MemoryStick PRO Duo jde bez zadrhnutí, na SD Class 10 Ultra High-speed (maxel) to potřebuje tak 3 sekundy.

2) Jaký to bere zvuk? Nečekám, že to bude jak kamera ale trochu bych to potřeboval porovnat. Můžeš příležitostně, jak to teď budeš testovat dát k dispozici pár sekund ?

a) Běžně z ulice s dopravou (město) a otočit se postupně o 360 stupňů - jde o to jak se vyrovná se směrováním a případným větrem
b) Nějakou třeba akustickou muziku a kousek řeči (housle, klavír, kytaru, flétnu, recitaci dítěte apod)
c) Ticho (krajina bez výraznějších zvukových projevů, kuchyně s ledničkou apod.)[/QUOTE]

Protože jsem Sony RX100 III pořídil a momentálně trochu testuji, odpovím si sám.

1) při záznamu videa AVCHD 1920/1080 50 snímků neprokládaně s datovým tokem 28M na kartu SDXC I 64GB Kingston (90MB/s pro čtení a 80MB/s pro zápis) jsem zatím žádnou prodlevu nezaznamenal - karta i foťák stíhá.

2) Zvuk to zaznamená překvapivě dobře, i když to s externím mikrofonem samozřejmě nejde srovnat, je to někde na úrovni mojí staré SONY HDR-HC9

a) je možné zvolit protivětrný filtr, který to odfiltruje, i když ne zcela, extrémnější poryvy jsou občas trochu slyšet
b) pokud je nahrávka v malé místnosti, lze použít pro mírné úpravě (přidat basy a srovnat úrovně), velký sál jsem zatím nezkoušel, posléze doplním
c) v tichu hledá zvuk a zesiluje podle očekávání zvuk, je to ale přijatelné, nemám ale zatím vyzkoušeno nastavení referenční úrovně zvuku na nízká, zatím jenom normální

Tolik v rychlosti, budu dál testovat a případné další postřehy doplním.

U fotek bych zatím první dojmy charakterizoval jako "fotí to víc než vidím"
IvanGS (128)|29.10.2014 20:23
Příznak, že video točím sporadicky, těch pár záběru mne ale uspokojilo. S fotkami je to tak, že omezujícím faktorem jsem já sám. Bezva je, že RX mám opravdu denně u sebe a fotky nejsou znatelně horší než můj větší Sony A77II, samozřejmě ovládání, ergonomie apod. jsou někde jinde, ale skoro denně teď fotím stejné situace a ujišťuji se, že jako kapesní TOP foťák nemá RX100III chybu.
joeh (3352)|4.11.2014 17:40
- vyšla aktualizácia firmware - http://www.sony.cz/support/cs/product/dsc-rx100m3
IvanGS (128)|11.12.2014 09:16
Má už někdo zkušenost s aktualizovaným firmware? Já si toho všiml až teď. Jak se to aktualizuje? Mobil a tablet dělám často, ale foťák...:-).

Jinak mohu napsat, že od doby, co mám RX100III, nebyl jediný den, kdy bych ho neměl u sebe a až na vyjímky denně něco cvaknu. I když se vždycky těším až vezmu do ruky zrcadlovku, miniaturní rozměry RX jsou jeho obrovskou předností.
MartinSur (9)|27.12.2014 07:07
Zdravím,
můžete mi poradit, jak přesně získám fotografii HDR? Prošel jsem návod jak nastavím HDR, ale jde mi o samotné exponováné do HDR.Díky
IvanGS (128)|27.12.2014 19:07
V nastavení zapneš Auto HDR nebo jiný režim HDR, který se Ti líbí a normálně vyfotíš. Už odle zvuku poznáš, že se exponovalo víc snímků, ale uloží se dva, první bez HDR a druhý poskládaný z více, různě exponovaných snímků.
Trochu jinak je to u režimu BRK, který volíš levým tlačítkem zadního čtyřsměrného tlačítka / roleru, tam to podle zvoleného BRK režimu udělá víc snímků, různě exponovaných, uloží se všechny a Ty si můžeš vybrat ten nejpovedenější.
Nebo jsi to myslel jinak?