Jak fotografovat do poměru 16:9?
Ahoj vsem, rad bych se zeptal, jak nastavit zrcadlovku na foceni fotek do rezimu 16:9? Je to nejak technickky mozne? Asi ne, ze? Myslim, ze to ma logiku. Kdyz fotim do RAW, tak mi to prijde blbost, aby se fotky rovnou komprimovaly do pomeru 16:9. Ptam se na to, nebot musim zpetne v pocitaci kazdou fotku upravovat do 16:9.
Jestli to nejak lze, prosim, vyvedte me z omylu. Mam Nikon D7000. Diky.
Jestli to nejak lze, prosim, vyvedte me z omylu. Mam Nikon D7000. Diky.
Ja fotim do Raw aj 16:9. Preco by to mala byt blbost? Nic sa pri tom nekomprimuje, akurat nevyuzijes celu plochu snimaca a mas menej mpx.
No, ked to tak po sebe citam, ni som si vobec isty tym co som napisal. Tiez by som rad vedel, ako to je.
No, ked to tak po sebe citam, ni som si vobec isty tym co som napisal. Tiez by som rad vedel, ako to je.
Tak ja mam D7000, tam jsem to nenasel. Da se to upravit dodatacne a jednotlive, ale nevim, zda jde primo fotit do 16:9. To nevim, zda jde.
http://forums.steves-digicams.com/nikon-dslr/193592-d7000-aspect-ratio.html
Tu je o tom nejaka debata.
Tu je o tom nejaka debata.
U zrcadlovek se obvykle fotí na celý snímač - neumožňují měnit výřez obrazu v hledáčku, nedokázal bys komponovat. Pokud to některé umějí, tak snad v režimu liveview (focení přes displej).
NEX je bezzrcadlovka, ta takové omezení nemá.
NEX je bezzrcadlovka, ta takové omezení nemá.
[QUOTE=Pavel Matějka;33615]U zrcadlovek se obvykle fotí na celý snímač - neumožňují měnit výřez obrazu v hledáčku, nedokázal bys komponovat. Pokud to některé umějí, tak snad v režimu liveview (focení přes displej).
NEX je bezzrcadlovka, ta takové omezení nemá.[/QUOTE]
Dekuji za potvrzeni, me domneky. Takze delat fotky na plny format a pak kdyztak oriznout v pc.
Dekuji za potvrzeni, me domneky. Takze delat fotky na plny format a pak kdyztak oriznout v pc.
A můžu se zeptat jaký máš důvod k focení do formátu 16:9? Jediné co mě napadá, je promítání na TV nebo širokém monitoru. Pro samotný tisk fotek je to hodně nepraktický formát...
Presne tak, chci promitani na velkoplosne televizi. Kdyz to necham ve formatu, ktere vyprodukuje fotoaparat, tak jsou samozrejme orezane strany. Nic jineho nemam v umyslu.
V tom případě by ta velkoplošná televize měla umět sama "oříznout" (zobrazit) fotky na poměr jaký má. Chce to jen najít tu správnou funkci a počítat s tím, že spodek a vrch fotky nebude vidět... Na té TV by mělo být několik možností zobrazení, od klasického 4:3 až po nějaké širokoúhlé formáty (2,35:1), které jsou o moc užší než 16:9 ;) Pokud to TV neumí, tak nezbývá než řezat... Pro hromadnou konverzi můžu doporučit program od někdejšího mého kamaráda... http://www.slunecnice.cz/sw/azazel-fotooptimizer/ ovšem nepotvrdím, zda to umí i změnu co se týká ořezu...
Ale ja nic rezat v televizi nechci, protoze zrovna v tom orezu muze byt predmet, ktery je hlavnim objektem kompozice.
[QUOTE=Pavel Matějka;33615]U zrcadlovek se obvykle fotí na celý snímač - neumožňují měnit výřez obrazu v hledáčku, nedokázal bys komponovat. Pokud to některé umějí, tak snad v režimu liveview (focení přes displej).
Teraz som to overil a u NEXu to ide, ale pri Fujifilm X nie a dokonca ani pri kompakte Nikon P330 to nejde. Takže nejde o obmedzenie dané zrkadlovkou, ale skôr o výrobcu. Sony umožňuje orezanie RAWu už pri fotení, väčšina ostatných asi nie.
Teraz som to overil a u NEXu to ide, ale pri Fujifilm X nie a dokonca ani pri kompakte Nikon P330 to nejde. Takže nejde o obmedzenie dané zrkadlovkou, ale skôr o výrobcu. Sony umožňuje orezanie RAWu už pri fotení, väčšina ostatných asi nie.
[QUOTE=kolyy;33639]Teraz som to overil a u NEXu to ide, ale pri Fujifilm X nie a dokonca ani pri kompakte Nikon P330 to nejde. Takže nejde o obmedzenie dané zrkadlovkou,[/QUOTE]
Je to omezení dané zrcadlovkou. A u ostatních foťáků záleží na výrobci.
Je to omezení dané zrcadlovkou. A u ostatních foťáků záleží na výrobci.
[QUOTE=Michael Jakš;33641]Hezký den, trochu bych opravil. Na FUJIFILM X-T1 to lze nastavit bez problému.[/QUOTE]
Aha, zaujímavé, tak upresním, skúšal som to na X-A1. Ale až sa k nej dostanem znova tak to možem ešte raz overiť, či som sa nezmýlil. Tým Nikonom P330 som si ale istý na 100%.
Aha, zaujímavé, tak upresním, skúšal som to na X-A1. Ale až sa k nej dostanem znova tak to možem ešte raz overiť, či som sa nezmýlil. Tým Nikonom P330 som si ale istý na 100%.
Zrcadlovky Nikon 16:9 neumí. Co jsem se díval, tak všechny fotí na plnou plochu snímače, tedy 3:2 (D5100, D7000, D7100). Nezbývá než řezat v PC. Z vlastní zkušenosti jsem ale poznal, že často ořezávám i na jiný poměr než 16:9 - když mám výšku fotografovaného objektu mezi 3:2 a 16:9. Takže mám potom každý obrázek oříznutý na jiný poměr stran. Osobně jsem tomu 3:2 docela rád - obrázky na výšku by byly už moc úzké.
[QUOTE=Komo;33669]Fotak nevyuzije celu plochu snimaca? Alebo odfoti 3:2 a oreze? [/QUOTE] A jaký je mezi tím rozdíl? ;) Z obojího vyleze daný formát. Ať už vyfotí celý snímač a pak řízne a nebo se část snímače "vypne" (což je podle mě blbost), tak z toho vyjde vždy požadovaný poměr....
Takže řešit takto tuto problematiku je zcela zbytečné...
Takže řešit takto tuto problematiku je zcela zbytečné...
Některé přístroje prostě použijí užší pruh z celého snímače, některé používají celkově menší část snímače, aby mohly při zúžení na výšku obraz trochu natáhnout na šířku. Zachovají tak stejnou úhlopříčku a tedy i ohnisko. Pokud se jen ořezává (většinou), tak se ohnisko zdánlivě prodlužuje (zkracuje se úhlopříčka snímku = menší zorný úhel).
Příklad využívání jen části snímače je tady: http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-lx100?utm_campaign=internal-link&utm_source=reviews-latest-widget&utm_medium=image&ref=reviews-latest-widget
Příklad využívání jen části snímače je tady: http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-lx100?utm_campaign=internal-link&utm_source=reviews-latest-widget&utm_medium=image&ref=reviews-latest-widget