OM-D E-M10 jaký objektiv?
Mám cca půl roku Olympus XZ-2. Fotí se s ním dobře a s fotkami jsem spokojený. Podotýkám že jsem amatér. Pořád mi však vadí absence hledáčku a taky problémy s malou hloubkou ostrosti. Vím že je možnost hledáček dokoupit. Začal jsem tedy uvažovat o nějakém CSC s výměnnými objektivy. Z Olympusů mě zaujal OM-D, a z nich ten nejlevnější E-M10. Má hledáček i výměnné objektivy a v recenzi ho Milan Šurkala chválil. Jaký bych si ale k němu měl koupit základní objektiv? Nechtěl bych aby to celkem přesáhlo 25.000. S tím, že bych si později dokoupil třeba další, až bych na to měl. Otázka zní, zda koupit celek se zvýhodněným setovým objektivem nebo jen tělo - a k tomu jaký objektiv?
A nebo by byl lepší Nikon 5200 s 18-105, nyní se dá sehnat levně? Co byste radili?
A nebo by byl lepší Nikon 5200 s 18-105, nyní se dá sehnat levně? Co byste radili?
Porovnání D5100 vs. OMD se vyhnu. Jsou to jiné systémy. vyjádřím se jako majitel OM-D k objektivům. Prvně zapochybuji o recenzi na OM-D E-M10 tady v magazínu. To bych o tom musel něco vědět :D
Tělo stojí 17 000 a tobě zbývá 7000 na objektivy. Tím přeskočím profiskla a seťáky taky. Seťák 14-42 je slušný sklo, hlavně v kratší polovině ohnisek, ale s ohledem na světelnost na separaci objektu od pozadí zapomeň. Každopádně nadělá lepší fotky než XZ-2. Jenže jednou vyzkoušíš lepší sklo, jakými je řada Sigma 19, 30, 60 all F/2,8 a už ho nenasadíš...
A to je to, co mám vyzkoušeno a co můžu doporučit. Velká paráda za pár peněz. Z bazarových skel je s ohledem na rozpočet doporučeníhodný taky m,zuiko 45/1,8.
Velice dobrou kresbu má taky Panas 12-32, nový za osmičku v bazarech nesehnatelný...
Tělo stojí 17 000 a tobě zbývá 7000 na objektivy. Tím přeskočím profiskla a seťáky taky. Seťák 14-42 je slušný sklo, hlavně v kratší polovině ohnisek, ale s ohledem na světelnost na separaci objektu od pozadí zapomeň. Každopádně nadělá lepší fotky než XZ-2. Jenže jednou vyzkoušíš lepší sklo, jakými je řada Sigma 19, 30, 60 all F/2,8 a už ho nenasadíš...
A to je to, co mám vyzkoušeno a co můžu doporučit. Velká paráda za pár peněz. Z bazarových skel je s ohledem na rozpočet doporučeníhodný taky m,zuiko 45/1,8.
Velice dobrou kresbu má taky Panas 12-32, nový za osmičku v bazarech nesehnatelný...
[QUOTE=lenhartl;34988] Pořád mi však vadí absence hledáčku a taky problémy s malou hloubkou ostrosti.[/QUOTE]
Nepomylil si sa?
Zrovna vcera som bol na tejto akcii [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Bola moznost vyskusat si Olympusy , Fujiny, Sony, Nikony.
Nepomylil si sa?
Zrovna vcera som bol na tejto akcii [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Bola moznost vyskusat si Olympusy , Fujiny, Sony, Nikony.
Vzhledm k tvým dosavadním zkušenostem a zvyklostem bude E-M10 lepší řešení než zrcadlovka, přece jen hodně věcí jde fotit přes displej a například D5200 by tě o to většinově obrala. Samozřejmě s takovou zrcadlovkou bys získal jednak dobrý základní objektiv a jednak výkonnější senzor než má E-M10 - ale i některé nešvary jako větší váha a rozměry, ne zrovna velký hledáček (proti OM-D), potíže s záchvěvy od zrcátka a závěrky při určitých časech, nebo možnou nepřesnost fázového ostření s kterou u nižších modelů nic neuděláš (a AF D5200 tím je občas známý). Takže opravdu v tomhle případě E-M10 bude šikovnější řešení.
A co se týče objektivu, tam to není jednoznačné. Pokud potřebuješ zoom, set ti umožňuje jedině pořízení nějakého 14-42, lepší volbou bude ten normální než nový PZ, ale dlouhodobě to není nějak výrazně dobré a vůbec se nevyužívá schopností toho foťáku. Buď to chce lepší optický výkon, nebo větší univerzálnost. Pak je řešením koupení pouze těla a dokoupení nějakého skla z bazaru (vyskytují se zánovní ze setů za rozumné ceny). Olympus 12-50 je trochu slabší než obyč 14-42, ale mnohem univerzálnější s 24 mm začátkem a dost dobrou schopností makra, dá se nový bazarem sehnat za cca pět tisíc. Olympus 14-150 se občas taky vyskytne za podobnou cenu, a dá velký rozsah pro různé příležitosti. A pak je tu ještě Panasonic 14-140 na který je třeba si počkat, ale starší verze se prodává bazarově za šest tisíc a je to dost schopný univerzální objektiv, plně kompatibilní a díky tělu Olympusu by byl stabilizovaný.
Pevná skla pro omezený rozpočet nejsou problém, Sigmy DN jsou dostupné i jako nové, a i některé objektivy Olympus jsou bazarově dostupné. Zajímavý může být nabízený set E-M10 s 14-42 a 45/1.8 za pětadvacet tisíc. S tím rozpočet se to chce trochu zamyslet, přece jen by to chtělo ještě pár tisíc navíc, ale každý musí nějak začít. Je pravda že třeba právě Nikon D5200 se dá i s 18-105 pořídit výhodněji, ale jak už jsem zmínil dřív zrcadlovka je zase jiná a je třeba si ji vyzkoušet před pořízením.
A co se týče objektivu, tam to není jednoznačné. Pokud potřebuješ zoom, set ti umožňuje jedině pořízení nějakého 14-42, lepší volbou bude ten normální než nový PZ, ale dlouhodobě to není nějak výrazně dobré a vůbec se nevyužívá schopností toho foťáku. Buď to chce lepší optický výkon, nebo větší univerzálnost. Pak je řešením koupení pouze těla a dokoupení nějakého skla z bazaru (vyskytují se zánovní ze setů za rozumné ceny). Olympus 12-50 je trochu slabší než obyč 14-42, ale mnohem univerzálnější s 24 mm začátkem a dost dobrou schopností makra, dá se nový bazarem sehnat za cca pět tisíc. Olympus 14-150 se občas taky vyskytne za podobnou cenu, a dá velký rozsah pro různé příležitosti. A pak je tu ještě Panasonic 14-140 na který je třeba si počkat, ale starší verze se prodává bazarově za šest tisíc a je to dost schopný univerzální objektiv, plně kompatibilní a díky tělu Olympusu by byl stabilizovaný.
Pevná skla pro omezený rozpočet nejsou problém, Sigmy DN jsou dostupné i jako nové, a i některé objektivy Olympus jsou bazarově dostupné. Zajímavý může být nabízený set E-M10 s 14-42 a 45/1.8 za pětadvacet tisíc. S tím rozpočet se to chce trochu zamyslet, přece jen by to chtělo ještě pár tisíc navíc, ale každý musí nějak začít. Je pravda že třeba právě Nikon D5200 se dá i s 18-105 pořídit výhodněji, ale jak už jsem zmínil dřív zrcadlovka je zase jiná a je třeba si ji vyzkoušet před pořízením.
Protože ten nový powerzoom je stejný případ jako jiné (Panasonic 14-42 PZ, Sony 16-50), optika musela ustoupit kompaktnosti. Takže 14-42 EZ není tak úplně ostrý a potřebuje přicloňovat (ne že by byl nepoužitelný, ale u E-M10 se světelnost prostě počítá a když musím jít minimálně na 5.6 tak to dost zvedá ISO), myslím že i 12-50 bude lepší a o dost univerzálnější. Jinak zpracováním je ten powerzoom mnohem lepší než plastový 14-42, a pokud jde o kompaktnost za každou cenu, je to nej řešení, ale jak o velikost nejde vybíral bych něco jiného. Třeba Panasonic 14-140 bude viditelně ostřejší než ten EZ.
On asi tazatel zapomněl, že vůbec něco chtěl vědět, ale já se vrátím k m.zuiku 12-50. Byl tady testován na OMD E-M5. Výsledky jako z kompaktu. Tady nevidím důvod pro přechod z XZ-2.
Údajně dost povedený je Tamron 14-150, ale je to docela roura a jako jediný objektiv bych ho nechtěl. Navíc je mimo rozpočet. Já mám zatím nejširší m.zuiko 17/1,8 a docela s tím vystačím. Když nejde poodstoupit, tak lepím panorama... Mám na přímé srovnání i Sigmu 19/2,8 a ta není zdaleka o moc horší. Líp přebírá boční světlo, ale není vhodná na video. Je v ní slyšet ostřící motorek.
Údajně dost povedený je Tamron 14-150, ale je to docela roura a jako jediný objektiv bych ho nechtěl. Navíc je mimo rozpočet. Já mám zatím nejširší m.zuiko 17/1,8 a docela s tím vystačím. Když nejde poodstoupit, tak lepím panorama... Mám na přímé srovnání i Sigmu 19/2,8 a ta není zdaleka o moc horší. Líp přebírá boční světlo, ale není vhodná na video. Je v ní slyšet ostřící motorek.
Tak o tom žádná, pevná skla jako 17/1.8 jsou jiná liga, jen život s nimi není pro každého. 12-50 dobře znám už z E-M5 a určitě má své slabiny (pekelná nesvětelnost a slabší kresba v první řadě), ale jeden univerzální dostupný zoom se u m4/3 nevybírá lehce.
Děkuji vám za názory. Omlouvám se že reaguji až teď, ale využil jsem prodloužený víkend a vyrazil na Hostýnské Vrchy. Uvažoval jsem o tom, jak a co vlastně fotím a zjistil jsem, že na té XZ-2 vlastně ani zoom moc nevyužívám. Fotím hlavně krajinu a lidi v krajině. Takže bych se přikláněl spíše k pevným sklům, stejně jsou opticky lepší. Kdyby jste mi měli poradit jedno nebo 2 pevná skla, která by mi do začátku na focení krajiny stačila, která by to tedy byla? Něco už vím z vašich dřívějších příspěvků, ale kdyby jste se prosím zaměřili hlavně na ty skla pro focení krajiny. Moc děkuji za vaše rady, vážím si toho.
Na krajinu to chce aspoň nějak široký záběr - když pominu skvělý (a velmi drahý) Olympus 12 mm, nejširší v rozumné ceně je Panasonic 14/2.5 který není vůbec špatný a navíc je hodně malý a lehký. Na bazaru Paladixu se momentálně vyskytuje jeden za nějakých pět tisíc, což je rozumné. Těch přepočítaných 28 mm bych viděl jako rozumný základ, jinak se můžeš s klidem svěřit do skla řady Sigma DN, to jsou velice slušné a dostupné objektivy (nové do pěti tisíc). 19 mm není až tak široká, na té bych asi nezačínal, jako doplněk k té čtrnáctce bych viděl nejvíc třicítku to je takové přirozené ohniskou použitelné i na krajinu i na jednotlivé osoby. Nejlepší je šedesátka, ale ta už je opravdu dlouhá, hlavně se hodí na portréty. Takže bych začal s Panasonicem 14/2.5 a Sigmou 30/2.8 DN. Olympus 17/1.8 je vynikající věc, ale cenově trochu mimo rozpočet.
No taky jsi zmiňoval to mazaní pozadí. To je vztah ohniska a clony. Čím vyšší poměr reálné ohnisko/clona, tím lépe. Do hodnoty 10 se to skoro neprojevuje...
V tomto směru je dobrý m.zuiko 45/1,8 nebo Sigma 60/2,8.
Na ty krajinky by byl perfektní panasonic 12-32. Ty navržené objektivy jsou všechny slušné, musíš si sám ujasnit jaká ohniska potřebuješ a jak hluboko zalovíš v kešeni :D
Každopádně na seťáky se vybodni.
V tomto směru je dobrý m.zuiko 45/1,8 nebo Sigma 60/2,8.
Na ty krajinky by byl perfektní panasonic 12-32. Ty navržené objektivy jsou všechny slušné, musíš si sám ujasnit jaká ohniska potřebuješ a jak hluboko zalovíš v kešeni :D
Každopádně na seťáky se vybodni.
rousini, aky typ Sigmy 19 mas? Starsi, ci novy Art? Ta moja 19 Art je ticha a pouzitelna aj na video. Samozrejme, ja nemam stabilizaciu.
Mám starší verzi, tu hezčí :cool:
Ještě mám Sigmu 60/2,8 art (lešenářská trubka) a tak ji zítra zkusím na video.
Ještě mám Sigmu 60/2,8 art (lešenářská trubka) a tak ji zítra zkusím na video.
Děkuji vám všem za příspěvky. Už mám nějakou představu, nyní ji ještě skloubit s pěněženkou a je to :-)
Dobrý den
Mohl by někdo zkušený poradit s výběrem vhodného objektivu na časo sběrové snímky převážně krajina
Moc se mi líbí olympus omd 5 mark ii ale vzhledem k ceně se spokojím z omd 10mark ii jen co k tomu pořídit za objektiv??
mohlo by být něco takového je to v setu [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
časem by se mohlo třeba něco našetřit a kouknout po něčem jiném z bazaru
za případnou radu mockrát díky a přeji hezký zbytek dne Pavel
Mohl by někdo zkušený poradit s výběrem vhodného objektivu na časo sběrové snímky převážně krajina
Moc se mi líbí olympus omd 5 mark ii ale vzhledem k ceně se spokojím z omd 10mark ii jen co k tomu pořídit za objektiv??
mohlo by být něco takového je to v setu [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
časem by se mohlo třeba něco našetřit a kouknout po něčem jiném z bazaru
za případnou radu mockrát díky a přeji hezký zbytek dne Pavel