Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

jaký typ foťáku zvolit....

kolyy (1542)|29.9.2015 15:20
Ja používam v poslednej dobe najviac práve Silkypix - na prvý pohľad sa to nezdá, ale vie toho dosť. Veľa veci je však poschovávaných na rôznych miestach a hlavne sú ovládacie prvky značne neštandardné. Vo výsledku je to veľmi neintuitívne a tým pádom zrejme len pre drsnejšie povahy ;)

Prečo to používam? Okrem toho, že je to zdarma pre Fuji aj Panasonic, tak to rešpektuje nastavenia pre jpegy vo foťáku. Pre Panasonic default vyzerá skoro identicky ako jpeg, u Fuji preberá filmovú simuláciu, vyváženie bielej a režim DR. Tým pádom je štartovacia čiara pre konverziu rawu veľmi podobná tomu čo si človek nastavil pri fotení a pre mňa to ušetrí spústu práce, keďže jpegy mám nastavené tak, že mi väčšinou vyhovujú.

Oficiálna verzia pre Fuji:

http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/myfinepix_studio/rfc/

Predtým som používal Lightroom a je to samozrejme štandard odvetvia. Celý program je však prispôsobený tomu, aby v ňom človek spracovával všetky fotky. Lenže ja som spokojný s 90% jpegmi z Fuji a potrebujem spracovať z rawu sem tam nejakú fotku, často je to len orez či narovnanie. Potom sa celý proces stáva krkolomným, napríklad nutnosť nezmyselne importovať fotky.

Skúšal som aj spracovávať fotky v tablete, príde mi to v princípe veľmi pohodlné. Používam dva programy (Android) - Photoshop Express a Photomate. Prvý je od Adobe a základná kvalita a výstup je veľmi podobný Lightroomu, iba je to veľmi zjednodušené, čo nemusí práve vadiť. Lenže je to nedorobok, čo stále padá. A nezdá sa, že by chcel Adobe s vývojom nejako napredovať. Naopak Photomate sa snaží byť akýmsi Lightroomom pre Android, vyzerá veľmi pekne, ale bohužiaľ kvalita tam zatiaľ nie je - najmä odšumovanie je slabota. Keď to dostanú na patričnú úroveň, tak to má potenciál, ale zatiaľ som to obmedzil na prácu s jpegmi.
Rypicong (32)|29.9.2015 15:30
no, já spíš budu pracovat s jpeg, zas až tak se s tím nechci "srát" abych dělal vyloženě v rawu
David H (225)|29.9.2015 15:47
Mně v Silkypixu nešlo pracovat se stíny a světly. Ta možnost práce s DR tam sice je, ale výsledky byly stejně celkem o ničem. Možná jsem měl něco špatně nastaveno, pak je ale nepřehledné ovládání. Ani srovnání geometrie jsem tam nějak nemohl najít. Intiutivní to tedy rozhodně není, ale to vlastně píšeš hned v první větě. A já nemám nervy na to se ''prát'' s nějakým sw, stejně tak každou úpravu nebudu dělat v jiném softwaru. Když jsem pak otevřel rawy v rawtherapee, tak jsem se nestačil divit, jak veliká rezerva je ve stínech, ale i ve světlech se dá vytáhnout ledacos. A je to jedna z hodně důležitých věcí, kvůli kterým se používá raw, tohle prostě v solidním raw editoru má fungovat naprosto samozřejmě. V rawtherapee je vše přehledně, asi šest záložek, pod tím volby, všechno jasný, přehledný, nehrozí, že by člověk někde něco hledal, radost s tím dělat
David H (225)|29.9.2015 16:12
[QUOTE=Rypicong;39199]no, já spíš budu pracovat s jpeg, zas až tak se s tím nechci "srát" abych dělal vyloženě v rawu[/QUOTE]

S jpgy už toho moc neuděláš, maximálně tak narovnáš svislice nebo horizont. Většinou se dají dobře použít, Fuji má kvalitní jpgy. Ale jakmile budeš chtít hýbat s expozicí, teplotou barev, nebo vytáhnout stíny/světla, atd., tak toho z jpgu už moc nedostaneš
kolyy (1542)|29.9.2015 17:26
S DR rozsahom v Silkypix pracovať ide, ale je to uznávam bolesť. Jasy sú v "Highlight controller", najdôležitejšia položka "DR expansion". To komprimuje DR do jasov. Tiene je vo finále najlepšie kontrolovať manuálnou editáciou tónovej krivky. Ja som to vyriešil tak, že som si vytvoril pár profilov, ktoré navolím, keď potrebujem presvetliť špecifickým spôsobom (iba tiene/tiene+stredy/všetko okrem jasov).

Na druhú stranu ak človek použije vo foťáku DR režim, tak Silkypix to rozpozná a nastaví to sám. A keďže DR režimy od Fuji fungujú parádne, tak je to potom skoro bezpracné.

Geometria je rozložená medzi "Lens aberration controller" a "Rotation/Digital shift". Korekcia optických vád všetkých objektívov je automatická.
David H (225)|29.9.2015 17:45
Njn proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :) Nicméně pokud bych s rawy nepracoval dřív, než se ke mně dostal Silkypix, tak bych byl ze Silkypixu dost vedle. Pro začátečníky to rozhodně není. I tak mě to donutilo hledat jiné možnosti. Já raději přehledné programy, navržené s důrazem na uživatele. U té rezervy v DR mi přišlo, že stíny a světla Silkypix moc vytáhnout neumí, efekt byl jen dosti malý. Nastavit vyšší DR je fajn, ale za cenu zvýšeného ISO, které v takovém případě musím nastavit na AUTO, a to já mám raději pod kontrolou, když vyběhne vysoko, zase přenastavovat.. Takže zase, jak kdy. I při DR100% se toho dá vytáhnout dost. DR200% bych si nastavil, kdybych fotil třeba svatby a podobně.
kolyy (1542)|29.9.2015 22:37
Súhlasím, pre úplného začiatočníka Silkypix asi nie je, keďže prácu s DR z toho len ťažko nepochopí. Čo sa týka Fuji režimov DR, tak ja väčšinou používam Auto ISO, kde riadim minimálny čas závierky. Čiže s tým nemám problém, naopak, DR režimy sú pre mňa základ toho, prečo nemusím tak často chodiť do rawu (pri Fuji, Panasonic je iný príbeh...).
kolyy (1542)|29.9.2015 22:59
Inak pre zaujímavosť a upresnenie, moja X-A1 má 12bit rawy, čo znamená maximálne 12EV dynamického rozsahu. Štandardný profil Provia mapuje do jpegu asi 8EV, ale nastavenie tieňov umožňuje o 2EV viac (shadow tone -2). DR režimy umožňujú mapovať až o 2EV viac v jasoch (DR400). Takže ak využijem možnosti Fuji jpegu tak mám 12EV a rezerva v rawe potom nie je žiadna. Môžem sa akurát hrať s priebehom kontrastu.

Samozrejme, X-T10 má 14bit rawy, tam je ešte podstatná rezerva pre výraznejšie presvetlenie tieňov.
joeh (3352)|29.9.2015 23:33
kolyy, nerozumiem tomu, ako pobere 8bit. jpeg 12 EV dynamického rozsahu ?
kolyy (1542)|29.9.2015 23:47
V pravom zmysle slova to nepoberie, hovorím o nelineárnom mapovaní. To sa robí vždy, keď sa presvetľujú tiene a podobne. Ono nijaký jpeg nie je lineárny, lebo stredy majú vždy zvýraznený kontrast, kým jasy a tiene nižší. Matematicky mám proste funkciu, ktorá pridelí číslam od 0 do 4096 výsledok v rozsahu 0-255 (tónová krivka). Riziko je posterizácia, nie je problém namapovať rozsah, čo strácam je jemnosť prechodov.
cedas (1)|8.10.2015 18:19
Cavte chcem zacat fotit a rozmyslam nad Nikon D3200 alebo Nikon D5200. Co by ste mi odporucili? Dakujem za odpoved.
Bukovec (132)|8.10.2015 19:01
Tak z těch dvou rozhodně vyšší model D5200 - otočný dislpay, rychlejší snímání... jen mám dojem, že tyto modely mají provlém s vibracemi závěrky - rozostření obrazu, D3200 má navíc nevěrohodné podání barev displayem.

Jestli můžu ale doporučit něco trochu jiného, tak jestli chceš opravdu zrcadlovku(a ne jiný typ foťáku) tak doporučuji spíše ověřený set Nikon D5100 + 18 - 105 mm VR - do 15 000 se stoprocentně vejdeš, model je praktický totožný s D5200 až na rozlišení snímače, které ale se seťákem stejně nevyužiješ...

Ale nemá problém se závěrkou jak jeho mladší bráška a navíc ten objektiv, do kterého se cenou vejdeš díky levnějšímu tělu je mnohem univerzálnější... a pokud dlouho nekoupíš nic jiného, tak se ti bude univerzálnější kousek hodit, navíc pokud tě to nebude bavit a rozhodneš se set prodat, tak s tou 18 - 105 mm VR se ti to bude udávat líp...

Ještě je otázka, jestli opravdu potřebuješ/chceš zrcadlovku... za tuhle cenu už koupíš zajímavý CSC kompakt nebo profikompakt (Canon G7X)...

Dobré světlo

Bukovec