Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

jaký typ foťáku zvolit....

kolyy (1542)|29.8.2015 22:12
Komo: uff, tak to je viac ako hrozné. F8 je ok, ale F3.5 je nepoužiteľné. To nie je ostré vlastne nikde, nielen v rohoch ale ani v strede. Príde mi to na reklamáciu, lebo tie dva kusy čo som mal ruke tak hrozné ani zďaleka nie sú. To súhlasí aj s recenziami (napr. photozone.de), kde stredová ostrosť nie je problém. Ak je toto typický príklad, tak mi príde, že máš veľmi zlý alebo priam vadný exemplár. Ako to vyzerá keď sa trochu prizoomuje, spraví sa to alebo je to podobné?

Rypicong: skúsim stručnú rekapituláciu (toho, čo by som osobne zvažoval) pre jednotlivé systémy, v cene ktorý si zhruba nastolil. Uvediem primárne modely s EVF a ak sú, tak príslušné ekvivalentné modely bez EVF, ktoré sú obyčajne za trochu nižšiu cenu. Pri každom modely sa dajú podrobnejšie rozobrať výhody a slabiny, ale to asi až následne, ak chceš.

Fuji X :
Fuji X-T10
bez EVF: X-A2 (nie je však ekvivalentný, odlišný senzor, slabšie ostrenie)

Sony E:
Sony A6000
bez EVF: A5100
+ ostrenie, najmä kontinuálne
- slabší seťák 16-50, medzery vo výbere objektívov

M4/3:
Olympus E-M10
bez EVF: E-PL7
+ stabilizácia v tele, rýchle AF-S
- pomalé kontinuálne ostrenie

Panasonic G7 (väčšie plnohodnotné telo)
Panasonic GX7 (stredne veľký model so stabilizáciou v tele)
Panasonic GM5 (malý model)
bez EVF: GM1 a GF7 (malé modely)
+ rýchle ostrenie vrátane kontinuálneho

Pre M4/3 spoločne:
+ výber objektívov
- menší senzor (o 40% menší ako APS-C pri Fuji a Sony), t.j. trochu viac šumu a menšie mazanie pozadia pri rovnako svetelnom objektíve
Komo (840)|30.8.2015 08:29
kolyy: ak by som aj chcel,v mojom pripade to nebolo mozne reklamovat. Pri vyzoomovani je to lepsie. Cital som,ze Sony vseobecne trpi na nevyrovnanost kvality svojich objektivov.Takze verim tomu,ze sa najdu i lepsie kusy ako ten moj. Raz som kupil sel 3518 a tie peniaze sa mi nezdal hodny(decentrovanost,aberacia,na nizkych clonach mliecna kresba) . Vratil som ho. Aj v jednom teste (tusim photozone) sa stazovali na neostry roh a az treti vymeneny kus bol ok.
Rypicong (32)|31.8.2015 08:27
Kolyy: díky tobě a tvým opravdu detailním příspěvkům, jsem se posunul dál. Bude to jistě Fuji, akorát s přítelkyní přemýšlíme, jestli X-T10 nebo X-A2.
X-T10 se nám líbí moc, ale je to trošku víc, než byl náš planovaný limit ( a to ani nemluvím o setu s tím lepším objektivem ).
Důležitý je, že se jí X-T10 designem a funkcema líbí, takže nebude tolik proti.
U té X-A2 náš trošku odrazuje to pomalé/absence kontinuálního ostření :(
Opravdu je to ostření tak slabé ?
kolyy (1542)|31.8.2015 15:30
X-A2 - záleží ako sa na to pozeráš. Vidíš, že David H je s tým zdá sa spokojný. Aj ja, keď som (prakticky identickú) X-A1 pred necelými dvoma rokmi kupoval, tak sa mi autofokus nezdal vôbec pomalý. O kontinuálnom som vtedy nevedel nič. A viac ako rok som s tým fotil aj veci v pohybe. A mám aj mnoho pekných fotiek. Keď som sa však medzitým začal hrať s foťákom, ktorý má aspoň trochu funkčné kontinuálne ostrenie (Sony NEX-3N), tak sa mi otvoril nový svet. Chce sa to s tým trochu naučiť, ale úspešnosť je potom radikálne vyššia.

Poviem príklad - chcem odfotiť ako sa malé dieťa pozrie a usmeje do kamery. Ono sa samozrejme pohybuje, vrtí, hraje a občas sa na krátky moment pozrie. S X-A1 je úspešnosť možno len okolo 10-20%. V 80-90% prípadov to proste nestihnem kvôli celkovej odozve systému, jednak autofokus a potom oneskorenie LCD. Dokopy je to tak 0,5-1s, podľa situácie. Keď skúsim rovnaký postup foťákom s bleskovým autofokusom, ako má môj Panasonic GM5, tak sa úspešnosť zvýši, ale tiež to nebude viac ako 50%. Ak však použijem kontinuálne ostrenie a použijem hľadáčik s rýchlou odozvou, tak bude úspešnosť tak 90%, lebo celková odozva sa skráti pod 0,1s. Odrazu som schopný okamžite reagovať na situáciu a spoľahlivo zachytávať aj veľmi krátke momenty. Pekné fotky sa dajú určite urobiť aj s priemerným AF-S, ale chce to veľa snahy a vo výsledku je to vlastne vec šťastia. Človek samozrejme môže robiť kompromisy na zvýšenie úspešnosti, napríklad pricloniť a zvýšiť hĺbku ostrosti, ale povedal by som, že kvôli tomu si človek foťák s veľkým senzorom asi nekupuje.

Takže neviem čo chceš fotiť v pohybe, ale ak sú to ťažko predvídateľné scény, tak s X-A2 počítaj s tým, že sa Ti to často nepodarí. Ak Ti to v princípe nevadí a za podstatné skôr považuješ, že aspoň časť bude pekná, tak Ti možno X-A2 bude stačiť. Ak však plánuješ aj fotky typu dôležitý moment, ktorý sa nebude opakovať, tak na X-A2 zabudni, lebo si varíš na problém. Potom určite ísť do X-T10, fotiť cez hľadáčik a naučiť sa pracovať s AF-C. A čo sa týka X-T10 - ani to nie je extra veľký preborník, čo sa týka kontinuálneho autofokusu, len už je použiteľný. Ak by bolo zachytávanie dôležitých momentov na prvom mieste, tak by som Fuji nezvažoval vôbec.
Komo (840)|1.9.2015 00:23
No a teraz si uz,Rypicong,uplne v prdeli.
kolyy (1542)|1.9.2015 01:04
Vtipálek. Teda, aspoň dúfam. Mne ide len o to, aby ostatní nemuseli opakovať moju metódu pokus-omyl...
Rypicong (32)|1.9.2015 08:53
no, jsem i nejsem...

Zachycení výjmečného okamžiku v pohbu není moje priorita, důležitejší je pro mě výstup
Komo (840)|1.9.2015 10:18
Zartujem a som rad,ze to beries sportovo. Takze XA 2?
Rypicong (32)|1.9.2015 10:46
to právě nevím, je otázka, o jak moc je ta X-T10 lepší, co se týče kontinuální ostření a celkově a jestli se mi těch 9 tis navíc se stejným set. objektivem vyplatí... :(
rousini (738)|1.9.2015 12:42
Koupit si tělo bez hledáčku??? To by jsi padl hodně hluboko...
kolyy (1542)|1.9.2015 12:56
[QUOTE=Rypicong;38996]no, jsem i nejsem...

Zachycení výjmečného okamžiku v pohbu není moje priorita, důležitejší je pro mě výstup[/QUOTE]

V tom prípade sa mi naozaj vidí, že je pre Teba Fuji dobrá voľba. Len pre istotu pridám, že Fuji nie je veľmi dobré na video, to sme vôbec nediskutovali, ale na začiatku si písal, že to nie je podstatné.

[QUOTE]to právě nevím, je otázka, o jak moc je ta X-T10 lepší, co se týče kontinuální ostření a celkově a jestli se mi těch 9 tis navíc se stejným set. objektivem vyplatí... :([/QUOTE]

Pokiaľ viem tak X-A2 kontinuálne ostrenie, v zmysle že sa to snaží priebežne ostriť po natlačení spúšte, vôbec nemá.

Keď to skúsim zhrnúť, vidím to takto - obrazová kvalita je pri oboch modeloch veľmi podobná, aj keď majú odlišný senzor. Čo X-T10 ponúka naviac je spoľahlivejšie fotenie dynamických scén, teda možnosť odfotiť veci v pohybe, ktoré sú s X-A2 veľký problém alebo spoľahlivo nejdú vôbec. Ďalšia vec je hľadáčik, ktorý pomáha práve pri akčných scénach, ale aj pre stabilnejšie fotenie pri dlhých časoch a samozrejme rieši slabú viditeľnosť LCD na slnku. Okrem toho je X-T10 pokročilejšie telo, ktoré dáva širšie možnosti ovládania a má aj rôzne drobné vylepšenia oproti X-A2.

Či to stojí za ten príplatok si musí každý zvážiť sám. Som si istý, že v dobe keď som kupoval X-A1, by sa mi to dôležité nezdalo. Dnes by som ale určite uprednostnil X-T10. Je to samozrejme otázka rozpočtu, ale tiež by som neváhal zaplatiť za set s 18-55, lebo umožňuje získať za 7000Kč objektív, ktorý vlastne nemá na APS-C priameho konkurenta a výrazne znižuje nutnosť hneď riešiť ďalší objektív pre slabé svetlo a mazanie pozadia.

---------- Doplněno v 12:56 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 12:54 ----------

Ešte pridám, že ak je to aspoň trochu možné, tak je veľká výhoda si modely odskúšať.
Ghork (13)|1.9.2015 13:24
Souhlasím s kolyym, určitě bych šel do kvalitnějšího těla. Pokud chceš opravdu fotit, tak bys po něm dřív nebo později stejně sáhnul, čili takhle alespoň vynecháš vlastně zbytečný mezikrok.
Jinak ten objektiv záleží hlavně na rozpočtu. Set s 18-55 je sice lepší, ale pokud se nepletu, tak je asi na dvojnásobku tvého rozpočtu. Osobně bych se proto asi spokojil s tou menší verzí (tuším, že tahle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]). Časem pak sám poznáš, jaké objektivy se ti hodí víc a můžeš je dokoupit.
Rypicong (32)|1.9.2015 13:53
přesně tak, video není podmínka a pokud budu chtít něco zachytit, rozhodně to nepotřebuju v BR kvalitě :)
Pokud kvalita videí bude minimálně stejná jako na Lumii 1020, tak cajk.

Ten lepší objektiv s lepší světleností apod. by byl samozřejmě pěkný, ale pro začátek je to hodně přes limit, takže se asi spokojím s tím "horším" ale furt s jedním z těch lepších co se dává jako základní setový objektiv k foťákům, ze kterých jsem vybíral.

A přeci jenom, už bych chtěl krapet "lepší" foťák, co už má funkce a atributy foťáku, se kterým už člověk myslí focení trochu více vážně ( hledáček apod. )
Kdybych "vážnější" focení nechtěl zkusit, neměl by lepší foťák pro mě smysl a vzal bych asi normální kompakt např. Sony RX100 apod.
Komo (840)|1.9.2015 15:36
Takze je to vyriesene. Beries XT 10 + 16-50.
Rypicong (32)|1.9.2015 15:59
na 90% ano :)
kolyy (1542)|1.9.2015 17:22
Tak potom daj vedieť nejaké dojmy!
Komo (840)|1.9.2015 22:33
Ja osobne by som si priplatil za ten 18-55. Ako pisal kolyy,lepsia svetelnost pomoze v slabom svetle a celkom fajn uz rozostris pozadie. Na portretny objektiv to ale ,samozrejme, nema(co sa tyka toho rozmazania). Ak je opticka kvalita dobra,javi sa mi to ako pekne univerzalne sklo s ktorym by si si dlho vystacil. Nevyhoda je trocha ta uzsia spodna ohniskova vzdialenost oproti 16mm. Ale mne by aj tych 18 stacilo.
David H (225)|1.9.2015 23:46
Přesně tak. XF 18-55 je o třídu dál. Výhoda lepšího mazání pozadí a použitelnosti za horšího světla, (solidní kresba i na plnou díru), ovládání clony clonovým kroužkem, přepínač stabilizace a režimu ostření na objektivu (odpadá delší nastavování v menu), kovový bajonet. Objektiv XC16-50 taky opticky super, ale bude Tě brzy tlačit do nákupu nějakého světelnějšího, a ty jsou u Fuji dost drahé (i když kvalitní). Pokud vím, tak XT10 s XC16-50 je v nabídce za 22900,- ale já bych se k 18-55 dostal jinak, v akci bude X-E2 + XF18-55 a ještě k tomu tele XC 50-230 a tuhle kombinaci jsem viděl někde za 25900, tj. jen o 3tis dráž, to mi přijde mnohem výhodnější koupě, která navíc pokryje většinu situací a evf hledáček máš taky. Kvalita fotografií by měla být totožná s XT-10
kolyy (1542)|2.9.2015 02:09
David H: k tej X-E2 - keď som si to skúšal, tak to ostrilo oveľa pomalšie ako X-T1/X-T10. AF-C tam je, ale v podstate nepoužiteľné. Veľké sklamanie. Hovorí sa, že by mohol prísť upgrade FW, ale ako som písal, neviem či by som sa na to spoliehal. Osobne by som preto išiel do X-T10+18-55, hoci za trochu vyššiu cenu. XC50-230 je po bazároch skoro zdarma, možno predám aj svoju ak by niekto chcel... ;)

Inak samozrejme plný súhlas.
David H (225)|2.9.2015 21:38
Mně se rozhodně zamlouvá XT-10, i XT-1. Ale zaujala mě ta nabídka X-E2 s dvěma objektivy, přijde mi to jako zajímavá koupě. Nemůžu říct, že by mě X-E1 nějakým zásadnějším způsobem omezoval, jsem spokojen, ale třeba video s dětmi raději natočím na starším kompaktu Sony W270... :) Tam mám vždy jistotu, že bude správně zaostřeno, a nebudu trnout, jestli se AF chytne. Jinak pokud vím, tak po bazarech se nabízí XC50-230 kolem 6-8tis, skoro zdarma určitě ne. Pravděpodobně se jedná často o objektivy zakoupené právě v této akci. Nicméně je opticky velmi kvalitní a je to asi nejsnazší možnost, jak se dostat k delším ohniskům u Fuji X
kolyy (1542)|2.9.2015 23:20
David H: možno máš pravdu, že ak je pre niekoho je fotenie dynamických scén druhotná záležitosť, tak je teraz X-E2 zaujímavá voľba, hlavne ak chce dlhé sklo. Ja by som vzal X-T10 ;)
Rajce (9)|3.9.2015 14:59
@ Rypicong: Jen mimochodem .... stačilo trochu gůglit ..... na tvou otázku ke kompaktům a nějakému bokeh .... http://www.focus-numerique.com/panasonic-lx100-fujifilm-x30-sony-rx100-mk3-canon-g7x-comparatif-news-5841.html
Komo (840)|3.9.2015 20:03
Nie je ten test v odkaze nejaky divny? Pisu,ze LX 100 ma najdlhsiu ohniskovu vzdialenost a najviac maze pozadie. Nie je to pravda. A aby im to sedelo aj opticky,tak podvadzali a pri LX 100 volili pri foteni portretu mensie zorne pole.
Ak som teda ten text spravne pochopil.
Rajce (9)|4.9.2015 09:35
@ Komo: Tak to netuším, ruku na moje srdce, že jsem ten článek nečetl. Já jsem jenom do Gůglu vrznul hesla "X30 bokeh" a tohle mi vypadlo. Chtěl jsem tím poukázat na jeden starší příspěvek, kdy se tu Rypicong ptal na bokeh u kompaktů. Takže spíš to měl být odkaz na to že i s kompakty jde dělat bokeh.
Rypicong (32)|4.9.2015 12:11
[QUOTE=David H;39019]Přesně tak. XF 18-55 je o třídu dál. Výhoda lepšího mazání pozadí a použitelnosti za horšího světla, (solidní kresba i na plnou díru), ovládání clony clonovým kroužkem, přepínač stabilizace a režimu ostření na objektivu (odpadá delší nastavování v menu), kovový bajonet. Objektiv XC16-50 taky opticky super, ale bude Tě brzy tlačit do nákupu nějakého světelnějšího, a ty jsou u Fuji dost drahé (i když kvalitní). Pokud vím, tak XT10 s XC16-50 je v nabídce za 22900,- ale já bych se k 18-55 dostal jinak, v akci bude X-E2 + XF18-55 a ještě k tomu tele XC 50-230 a tuhle kombinaci jsem viděl někde za 25900, tj. jen o 3tis dráž, to mi přijde mnohem výhodnější koupě, která navíc pokryje většinu situací a evf hledáček máš taky. Kvalita fotografií by měla být totožná s XT-10[/QUOTE]

tak to bych chtěl vidět tu akci s 2 objektivama za tuhle cenu. Když se samotným 18-55 mm to teď stojí kolem 26 - 27tis
Milan Šurkala (3381)|4.9.2015 12:21
Do 27. září má Fujifilm opravdu akci na X-E2 s těmito dvěma objektivy https://www.digimanie.cz/prodejni-akce-fujifilmu-na-x-pro1-x-t1-a-x-e2/6190 , cena byla oficiálně stanovena na 28 tisíc. Běžně k sehnání např. v Megapixelu, dokonce v Aaronu to mají opravdu za 26 tisíc, zbývá 5 kusů ;-)
Rypicong (32)|4.9.2015 13:18
ba jo a to jsem na megapixel čuměl... asi blbě :)
Rypicong (32)|14.9.2015 14:47
tak rozhodnuto, dnes max zítra jdeme pro Fuji X-T10 s XF 18-55mm F2.8-4.0...
Rypicong (32)|15.9.2015 15:02
tak už ho mám doma, no pár postřehů od amatéra.

- rozhodně působí hodnotným dojmem a zpracování je super.
- Elektronický hledáček nemá chybu - bez toho bych už asi foťák nekoupil
- trošku mě překvapila hmotnost
- překvapilo mě, že se nepatrně zahřívá - ale nic strašnýho
- hůře se drží, ale upřímně když jsem si prohlížel Nikon 5300, tak ten i přes větší tělo a grip se držel také špatně. Ve své podstatě hůře jak Fuji vzhledem k rozměrům ( potenciálu jak se může dobře držet )
- no, záhul bude se s tím naučit co s týče manuálního režimu, ale to se dalo čekat, návod 2x srozumitelný není... Například popisuje jak funguje nějaká funkce i jak jí zapnout, ale už nenapíšou, že tato funkce je dostupná pouze při manuálním ostření apod. Takže člověk si to chce vyzkoušet a chvíli netuší proč se to v nabídce nezobrazí apod.
- programovatelný tlačítka a znázornění jejich rozložení jsou super
- rolovací kolečka jsou super, ale už né super co se týče ergonomie držení, často o ně zavadím při klasikém držení... Zrovna mě to vychází přesně na ukazováček a palec.

teď už spíš tip na nějakou knížku nebo kurs, kde mě naučí jak správně fotit a nastavovat foťák podle situace... :)
Komo (840)|15.9.2015 15:57
Milan Šurkala (3381)|15.9.2015 15:58
[QUOTE=Rypicong;39133]teď už spíš tip na nějakou knížku nebo kurs, kde mě naučí jak správně fotit a nastavovat foťák podle situace... [/QUOTE]

https://www.digimanie.cz/fotime-s-koalou/
Rypicong (32)|15.9.2015 16:28
google je právě největší zcestí co na světě existuje... :) a ani to nebylo vtipný...
Rypicong (32)|15.9.2015 16:39
Milan Šurkala: nejdřív jsem si říkal jestli to není nějaký vtip (soudě dle posledního dílu) a pak jsem si prohlédl první a super, díky, tohle přesně mi na začátek stačí... :)
Komo (840)|15.9.2015 20:21
Vtipne to ani nemalo byt. Myslel som to vazne. Ja som sa tak ucil. Zadal som nejaky vyraz o ktorom som sa chcel prave dozvediet viac,trebars"expozicny trojuholnik" a ujo Google mi nasiel vela stranok a diskusii. Tak som v jednej diskusii objavil aj Digimanii a Koalu. Okrem toho si myslim,ze je dobre nasavat informacie z viacerych zdrojov. Niekde to moze byt podane lepsie,alebo objavis k danej teme nieco naviac.
David H (225)|15.9.2015 20:44
For Rypicong: Koala je super. Jinak zdá se to zpočátku složitý, ale když pochopíš pár zákonitostí, tak zjistíš, že je to vlastně úplně jednoduchý :)
Rypicong (32)|15.9.2015 21:04
no, když jsem začal prohlížet menu foťáku, tak mi trochu ztuhnul úsměv :)

Tak ale snad se to podá...

Jo, jinak díky všem za rady s výběrem foťáku.
kolyy (1542)|16.9.2015 15:54
Menu má X-T10 veľmi podobné mojej X-A1, takže ak máš nejaké otázky, sem s nimi ;)

Inak čo sa týka držania, myslím, že Fuji sú robené len na jeden spôsob úchopu - ľavá ruka pod objektív a nesie celú váhu. V tejto polohe ovláda zoom a clonu na objektíve. Pravá ovláda foťák a naopak nenesie nijakú váhu, nie je tam na to dostatočný grip.

Pár typov:

- v menu si nastav základné veci iba raz a následne je všetko podstatné v rýchlom Q-menu (pri X-T10 je myslím aj nastaviteľné)
- nefoť v plnej automatike, ale nastav si clonu aj čas na A, sleduj čo automatika volí a následne môžeš skúsiť voliť odlišné hodnoty tým, že otočíš clonové/časové kolečko inam
- ISO si nastav na niektoré funkčné tlačítko, napríklad na prednom kolečku, zatiaľ ho môžeš nechať na Auto ISO v celom rozsahu 200-6400. Dôležitá vec ale je, že pre Auto ISO môžeš nastaviť minimálny čas, ktorý sa foťák bude snažiť udržať za slabšieho svetla. Týmto spôsobom môžeš ovplyvniť čas a súčasne ovládať clonu na objektíve bez toho, aby si fotil v manuálnom režime. Rozumné základné nastavenie je 1/60s, pre statické snímky môžeš ísť so stabilizovaným objektívom podstatne nižšie, pre výraznejší pohyb treba zase kratší čas.
- doporučil by som začať ostriť v jednorázovom AF-S a zvoliť si jednobodové ostrenie. Na začiatok môžeš ostriť na stred a následne prekomponovať, ale dobré je sa následne naučiť predvídať kompozíciu a posunúť si ostriaci bod. Týmto spôsobom sa potom dá následne prejsť na kontinuálne AF-C. Pri jednobodovom ostrení je dôležité, aby bol cely bod vnútri objektu, na ktorý ostríš. Preto je dobré si nastaviť menšiu veľkosť bodu. Príliš malá veľkosť ostriaceho bodu, ale znižuje úspešnosť ostrenia. Pri X-A1 používam druhý najmenší.
- doporučujem začať hneď fotiť v móde jpeg+raw. Aj keď možno nechceš hneď začať spracovávať rawy v pc, tak Fuji má veľmi pekný konvertor rawu vo foťáku (stlač Q pri prehliadaní). V ňom si môžeš vyvolať fotku znova a zmeniť parametre pre spracovanie (farebný profil, vyváženie bielej, korekcia expozície, tiene, jasy, saturácia, sila odšumovania, sila doostrovania, dynamický rozsah). Tak aj zistíš aké parametre Ti sadnú viac a môžeš si ich následne prednastaviť v Q-menu pri fotení. Ľudia typicky sťahujú silu odšumovania alebo zosvetľujú tiene, keďže dnešné foťáky vrátane Fuji majú dosť agresívne odšumovanie a prekontrastované snímky.
Rypicong (32)|17.9.2015 14:40
super, díky moc za info. naštuduju a vyzkouším.

V sobotu letím do Říma, tak tam proběhne první testovací akce :)
David H (225)|27.9.2015 23:00
Ohledně barevných filtrů, u fot'áků Fuji-X, nevím, jestli má taky někdy takovou zkušenost jako já, ale nějaký čas jsem řešil to, že při nastavení standartních barev (Provia), byly snímky někdy mdlé, bez barev, zašedlé.. při nastavení filtru živých barev (Velvia) pak mohou být snímky saturované až příliš, a mohou se na fotkách vytvářet ve stínech tmavé až černé plochy bez kresby. Takže filtr Živé barvy-Velvia byl příliš, Standartní-Provia - málo. Řešení je pracovat s Rawem. Nicméně, původně jsem se dočetl v jedné recenzi na X-T10 nebo X-E2, že fot'ák měl prohozené filtry Standartní-Provia za Nižší-Astia, a zjistil jsem, že moje X-E1 má tuhle chybu taky! Při volbě Standartní-Provia fot'ák ve skutečnosti volí nízkou saturaci (filtr Astia), pokud chcete z fot'áku dostat standartní barvy, je třeba nepochopitelně zvolit Nižší-Astia. Proč je to přehozené nevím, ale podle ilustračních fotek se zdá, že to tak mohl mít i testovaný kus tady na dm. Jpgy z Fuji z X-Trans jsou velmi kvalitní, pro nějaké dokumentární fotky naprosto bez problémů, raw má smysl hlavně co se týká rezervy ve stínech a světlech, ta je opravdu překvapivá, hlavně ve stínech
kolyy (1542)|27.9.2015 23:36
Ja používam Proviu, Velvia je naozaj extrémne prekontrastovaná a presaturovaná. Každopádne, ako som písal, kontrast a saturácia sa dá nastaviť zlášť. Moje nastavenie je teda Provia, Highlight Tone -1, Shadow Tone -2, Color -1, NR -1. Pokiaľ potrebujem kontrast pre nejakú scénu pridať, tak vyvolám raw.
David H (225)|27.9.2015 23:53
Většinou to tak je.
kolyy (1542)|28.9.2015 00:14
Hmm, mne príde, že rozdiel medzi Proviou a Astiou nie je ani tak v celkovej úrovni kontrastu a saturácie, ako vo farebnom podaní. Je pravda, že Velvia je celkovo agresívnejšia, ale ako píšem, pre kontrast a saturáciu mi príde vhodnejšie doladiť príslušné parametre ako meniť obrazový režim s odlišnou paletou farieb.
David H (225)|28.9.2015 00:33
Tak myslím, že X-A1 má odlišný typ čipu, je otázka, jaký to má vliv. Zatímco u předchozího Nikonu jsem poctivě upravoval asi všechny rawy, Fuji v tomto docela šetří čas a dává víc možností výběru, jak s fotkama pracovat. Právě proto, že jsem nevěděl, že Provia je ve skutečnosti Astia, tak jsem si s rawy musel víc hrát, protože ani jeden ze dvou barevných filtrů mi nevyhovoval, a ten prostřední jsem nepoužíval, protože se skrýval pod Astií. Máš to taky prohozené?
kolyy (1542)|28.9.2015 01:19
Nie, u mňa to prehodené nie je. Máš ale pravdu, že jpegy sa model od modelu trochu líšia a nemusí to byť senzorom. Čo som zaregistroval, tak profily v novších foťákoch sú kontrastnejšie.

Čo sa snažím povedať je ale niečo iného - ak sa Ti páčia farby napríklad Astie, ale zdá sa Ti kontrast slabý, tak si ho proste nastav vo foťáky vyšší a nemusíš spracovávať rawy. Ako som písal, mne vyhovuje Provia, ale jej podanie v X-A1 je na mňa dosť agresívne - preto tie nastavenia, ktoré som uviedol vyššie. A keďže samotné spracovanie obrazu má Fuji veľmi kvalitné, pre väčšinu fotiek potom s X-A1 rawy vyvolávať nemusím. To je veľká výhoda oproti napríklad Panasonicu, kde aj keď mi podanie fotky vyhovuje, tak spracovanie rawu prinesie viac detailov a podstatne kvalitnejšie odšumovanie.
Rypicong (32)|29.9.2015 00:28
jak se stále s foťákem učím, tak jsem dneska na procházce se psem zkoušel všemožný nastavení a také mi přijde, že na Velvia se hodně dělá "tma" a stíny...

mám malý dotaz, jaké nastavení velikosti a poměru stran používáte ?
kolyy (1542)|29.9.2015 00:58
Mne vyhovuje 3:2, čo je aj formát snímača a prípadne orezujem v pc. Inak samozrejme plné rozlíšenie. Fotím do raw+jpeg, pre jpeg kompresiu dávam normal, nevidím nijaký rozdiel oproti fine.
Rypicong (32)|29.9.2015 10:15
OK, vyzkouším...

Ještě mám dotaz, jaký program používáš na úpravu fotek ? Je to další krok který je asi nutný v posunutí se někam dál.

První je pochopit focení jako takové, takže študuju, učím, zkouším, koupil jsem si i kurz na Megapixelu zaměřený na kompakty s vým. objektivy. :)
David H (225)|29.9.2015 13:29
Já používám Rawtherapee verze 4.2.30. Ta už umí dobře pracovat z rawy z X-Transu, možností úprav je spousta. Musíš mít ale dostatečně výkonný počítač, jinak se načekáš. Lightroom by to měl taky už určitě umět, ale nemám s ním zkušenost. Přibalený Silkypix toho moc neumí, zůstal mi jako nepoužívaná ikona na ploše :o
Rypicong (32)|29.9.2015 14:16
no já jsem k tomu žádný program nedostal :(

výkon kompu v cajku :)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
David H (225)|29.9.2015 14:55
O nic jsi asi nepřišel... Rawtherapee je navíc ke stažení zdarma. Na správu a prohlížení fotografií to ale není. Na to já třeba používám starý dobrý Zoner 11, všechny další novější Zonery, které jsem zkoušel, už mi nevyhovaly - byly jaksi ''znepřehledněny'' a stejně neuměly všechno, co bych potřeboval, takže to staré cdčko s 11tkou opatruju :)