Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Digitální zrcadlovky: Lepsi kompakt vs. low end zrcadlovka

Neregistrovaný (0)|21.1.2016 15:13
Tazatel: peta

Znění dotazu: Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu . Chci si pořídit foťák, ze kterého budu mít pěné kvalitní fotky. Jsem amatér, neskromně si myslím, že mi focení i docela jde, ale rozhodně nemám nějaké velké fotografické ambice. Důležité pro mě je mít krásné kvalitní fotky z dovolených a rodinných akcí, možná i portréty, které by se třeba daly vytisknout i i na větší formát než 10x15 a přitom vypadaly pěkně.

Postupným rozhodováním jsem se dostala ke dvoum vítězům, mezi kterými se rozhoduji - buď Canon 1200d nebo Sony Cyber-Shot DSC-RX100.

Vlastně k tomu, co je už rozebráno zde: https://www.digimanie.cz/recenze-zrcadlovka-vs-kompakt-canon-eos-1200d-s-18-55mm-vs-sony-rx100/5957 jen s tím rozdílem, že u 1200d bych místo objektivu 18-55 pořídila objektiv 18-135 IS, tím se ale dostanu na cenu o cca 4 000 Kč vyšší, než u Sony. Myslíte, že se to vyplatí? Jsem opravdu fotografický amatér, tak si tím poměrem cena/výkon nejsem jistá.

Podle toho článku jsem dospěla k názoru, že mezi nimi není moc velký rozdíl a při předpokladu objektivu 18-55 pro Canon bych šla do Sony - podobná kvalita, ale praktičtější velikost přístroje. Jde mi ale o výše zmíněné dilema - mám jít do Sony, nebo je lepší si připlatit ty 4 000 za Canon s 18-135 objektivem?

Chápu, že zrcadlovka je při možnostech dokupování vybavení do budoucna asu praktičtější, ale nevím, jestli takovou možnost vlastně využiji. Proto rovnou uvažuji o univerzálnějším 18-135 objektivu. Asi ze mě nebude fotograf, co bude všude tahat brašnu s několika objektivy, blesky a vším možným, stejně tak jako nepotřebuji mít fotky broučků z pole :-)

Jenom pro upřesnění - tyto dva fotoaparáty jsou kompromisem cena a výkon, chtěla jsem se dostat do 12 000, 15 000 by bylo už opravdu maximum.

Předem moc děkuji za jakoukoli radu.

Fotovýbava, které se dotaz týká: Sony CyberShot DSC-RX100
Canon EOS 1200D + 18-135 mm IS
Sakini (1174)|21.1.2016 15:46
[QUOTE=;41023]Asi ze mě nebude fotograf, co bude všude tahat brašnu s několika objektivy, blesky a vším možným, stejně tak jako nepotřebuji mít fotky broučků z pole :-)[/QUOTE] Není to tak trochu odpověď, co zvolit? Protože pokud není nutné dobré makro a hledáček, RX100 (nebo spíš už rovnou RX100 II) bude šikovnější a pohotovější řešení. Ostatně 1200D s 18-135 na makro taky nebude nic extra (ale dá se to řešit třeba makropředsádkou), jen ten rozsah objektivu u kompaktu nic nenahradí. Teď už jen, jestli ten rozsah je opravdu potřeba, Sony se svým objektivem pokryje většinu běžných laických fotografických situací.
A o jiných variantách jsi nepřemýšlela? Do patnácti tisíc už se dá něco pořídit. Třeba bezzrcadlovky Olympus, které produkují moc pěkné snímky (hodně slušná E-M10 je už dost levná), šikovný Panasonic GF7 s velmi slušným objektivem 12-32, Sony A5100 s mnohem výkonnějším senzorem než má Canon 1200D, pokročilé kompakty jako Fuji X30 nebo Canon G7/9X. Nebylo by špatné projít si další možnosti, je víc cest k dobrým fotkám vhodným i pro větší tisk.
Komo (840)|21.1.2016 16:11
A.čím fotíš momentálne?
Petr Be. (211)|21.1.2016 16:26
Tyto dva fotoaparáty jsou od sebe jen jednu třídu, a to ještě ne ve všem. V univerzální situaci, bez fotografa, který ví co a jak, a položí tu oběť, a přinese třeba stativ, blesk nebo další příslušenství, se budou výsledky velmi stírat. Proto pokud si nemyslíte, že opravdu budete ssebou tahat zrcadlovku s velkým objektivem - ano, opravdu tahat, je to břemeno - tak rád doporučím kompakt, protože ten nijak zajímavě horší výsledky za stejné situace mít nebude. Jak Sakini píše, Canon G7X je zajímavá alternativa, s trošku lepším dosahem a světelnějším objektivem. Portréty by tedy s ním měly být lepší než s původním Sony RX-100.
rousini (738)|21.1.2016 16:57
Pokud se někdo chce trochu vážněji i na amatérské úrovni věnovat focení, tak nemůže zvolit bezhledáčkový model, coby jediný aparát...
Petr Be. (211)|21.1.2016 20:55
rousini, asi bys to měl trošku rozvést. Nechci Tě vysloveně negovat, ale není to vždy tak jednoznačné. Existuje plno disciplín, kde se fotí hlavně přes display (produktovka, řízeno z PC, mikro věci atd). Pak jsou úlety, jako lidi, kteří si zakládají na nějakém nesmyslu, který jim klientela žere. Někdo třeba fotí na kšeft vysloveně s iPhone, a živí ho to lépe než nás všechny tady dohromady. I mě se na většinu věcí hodí fotit přes display kvůli zvětšení, takže na světelném skle nikdy ani o milimetr neminu zaostřovací bod. Na nebohém hledáčku 1200D (měl jsem 100D) bylo plno věcí jen mučení a utrpení. Takže záleží, co člověk dělá. Na akci a práci s lidmi ale souhlasím, hledáček by měl být.
rousini (738)|21.1.2016 22:10
Tak já to rozvedu. O iphone nic nepíše a tudíž potřebuje hledáček:D
Jinak máš pravdu, OVF v lowend zrcadlovkách toho moc nenabídne.
Komo (840)|22.1.2016 10:39
Vazneji se venovat foceni na amaterske urovni. Co je to? Ona chce " mit krasne a kvalitni fotky z dovolenych a rodinnych akci". To som chcel aj ja,preto som si kupil csc. Hladacik nemam a ani ho na tento ucel nepotrebujem. Dokonca ani pri foteni na slnku. Pravda vsak je,ze fotenie cez hladacik je lepsi zazitok.
rousini (738)|22.1.2016 11:14
Focení přes hledáček:
a) nevypadám jako pako s nataženýma rukama (to je ten zážitek)
b) stabilizovaná poloha, odhaduji +2EV
c) jsou situace, kdy na displeji je vidět kulový nebo si nevšimneš v záběru nechtěných předmětů

Takže mě přijde focení s hledáčkem MNOHEM lepší. Klidně ať si koupí foťák bez hledáčku, já bych takový nechtěl a proto to ani nikomu nedoporučuji.
Komo (840)|22.1.2016 12:08
a) mam vyklopny displej, takze ruky nemam natiahnute,ale pohodlne a prirodzene pri tele. Dokonca na street je to ideal,kedze je to najmenej napadne.
b) to je,podla mna,iba klise. Skusal som na inom fotaku s hladacikom a rozdiel ziadny. Cele ludske telo je jeden nepokojny,nestabilny uzlik svalov a klbov,takze prilozenim hladacika k oku nic nezastabilizujes.
c) mam tam rezim"slnecno" , vidim tam toho celkom dost,pre ucel peknych fotiek z dovoleniek a rodinnych akcii mi to bohato staci.
Hladacik je fajn,pre mna predstavuje carovny svet z detskych cias, ked som ako chlapec "fotil" s otcovou zrkadlovkou. Ale zit sa bez neho da.
Neregistrovaný (0)|23.1.2016 00:18
Komo: Fotila jsem kompaktem pořízeným před pár lety za pár tisíc, ten už mě opustil :D t Každopádně jsem mu za tu dobu dala hodně zabrat, 600 snímků za den nebyl problém. eď fotím nouzově na mobil (žádná zajímavá událost na focení nebyla, takže nouzově to stačilo).

A pro všechny: Hledáček jsem u kompaktu neměla a nijak mi nechyběl - na druhou stranu, tu možnost jsem prostě neměla, tak jsem ani neuvažovala nad tím, jak by se s ním asi fotilo. A co jsem koukala na kompakty pohybující se v hladině kolem 10 - 13 000, tak ten hledáček má opravdu málokterý. Do bezzrcadlovky jít nechci, už to bohužel ztrácí tu výhodu malinkého přístroje, který strčím do kapsy a jdu. Když jsem totiž nad tím tak přemýšlela, tak jsem starý kompakt na dovolených, kde bylo často co fotit, nosila buď v ruce nebo v zadní kapse kalhot (nekamenujte mě, asi to není pro foťák úplně ok zacházení, ale zase jsem na něj byla opatrná). A o tenhle "luxus" nechci přijít, takže když ne zrcadlovku, tak určitě kompakt, kompromis mezi tím ne.

Postupně jsem se dostala ke dvoum variantám, které by se mi líbily - stále Sony RX100 (základní jedničková verze) nebo doporučovaný Canon PowerShot G7. Chlapi asi moje kritérium nepochopí, ale tyhle foťáky jsou i na pohled hezké (Sony ještě o krapítek víc než Canon).

Je mi jasné, že kvalitou fotek vyhrává Canon na plné čáře. Problém je, že taky vyjde o téměř 4 000 Kč dráž a to pro mě není málo (po pravdě, kompakt za 14 000 je pro mě dost vysoká pálka). Myslíte si, že je na tom ale Canon o tolik lépe než Sony, že se do toho opravdu ty peníze vyplatí narvat?

Canon má i spoustu vychytávek, které ale pro mě nejsou úplnou prioritou. Dotykový displej - pěkné, ale nemyslím, že by to byla nějak extra výhoda. Výklopný displej - ten se asi hodí, ale bez něj se podle mě také dá obejít, samozřejmě to v některých pozicích může focení usnadnit. Nejsem zrovna fanda selfie, takže k těm to určitě nepotřebuju :-) Wifi - taky je to paráda, že se mi nasdílí fotky do tabletu, ale taky se bez toho můžu obejít, přetahování fotek přímo z karty nebo přes kabel mě nijak neobtěžuje. A jinou výhodu wifi nevidím.

Tak a co teď s tím? :D Je to dilema, mám na nákup jen pár dní, takže zoufale prosím o radu. Zároveň moc děkuji za předchozí komentáře a tipy.
Petr Be. (211)|23.1.2016 07:26
Oproti jedničkové verzi může být rozdíl dost podstatný - s delšími ohnisky čímdál větší. Já věřím, že pújde sehnat i za lepší cenu než 14k.
Sakini (1174)|23.1.2016 09:28
Hlavní výhodou G7X vůči první RX100 je objektiv s větším rozsahem a lepší světelností, to se prostě na fotkách projeví (méně šumu díky lepší světelnosti hlavně na dlouhých ohniscích, více využitých příležitostí díky delšímu objektivu). Navíc pro ostré snímky není potřeba tolik clonit jako u RX100, i na plnou clonu umí být ostrý. Není to je o těch technologických "serepetičkách", ta přidaná hodnota vyjádřená cenou tam je, a i přes pár nedokonalostí se mi to zdá jako zajímavější varianta. Samozřejmě pokud někdo nepotřebuje všechny ty moderní bebechy, na RX100 výrazně ušetří - a Canon vůči ní obrazovou kvalitou určitě není o kilák dál. Určitě bych ale nepodceňoval výklopný displej - taky jsem si myslel jak není potřeba, a dnes je to pro mě zásadní parametr :-)
Neregistrovaný (0)|23.1.2016 13:05
Na tom Canonu G7 se mi moc libi moznosti zaostreni na ruzne objekty pres dotykovy displej...to je asi hodne prakticka vec, ze? A jeste jeden dotaz: i v porovnani se Sony rx100 II, ktere je ve stejne cenove hladine jako Canon, je stale lepsi, ze? Dekuji za odpovedi :)
Sakini (1174)|23.1.2016 13:23
RX100 II má podobný senzor jako G7X (možná i ten samý), ovšem objektiv jako jednička takže výhody Canonu tam budou stále platit. Výklopný displej a wifi má Canon taky, až dražší RX100 III je vůči němu v jiném postavení. Ostření přes dotyk se může hodit, určitě není na škodu, a případně se nemusí používat na všechno. Je lepší mít funkci kterou nutně nepotřebuji, než nemít takovou která se sem tam může hodit.
Komo (840)|23.1.2016 13:50
G7X bude aj lepší na portréty. Fotky potom aj upravuješ v PC?
Neregistrovaný (0)|23.1.2016 18:43
Z kompaktu jsem nektere fotky upravovala, kdyz jsem chtela o neco lepsi vyledek - barevnost a hlavne ostrost. Ale nic extra.

Momentalne se stale rozhoduji mezi 3 variantami:
Sony rx100 - 9 500 kc
Canon G16 - 9 200 kc
Canon G7 x - 12 000 kc

Do ceho byste sli, kdyby bylo na vas? Diky, uz jsem z toho vyberu fakt zoufala. Canon ma pry lepsi fotky, hlavne za sera, Sony je pry zase lepsi na focemi akce. Je to pravda?
Sakini (1174)|23.1.2016 19:22
G7X - v tomhle případě za nejvíc peněz nejvíc muziky. G16 proti těmto modelům určitě ne.
kolyy (1542)|25.1.2016 01:15
Vidím jednu výhodu RX100, ktorá nebola jasne spomenutá, a to rýchlejšie a spoľahlivejšie ostrenie. Nemusí to byť pre každého podstatné, ale pre niekoho to môže byť rozhodujúce. Inak G7X toho ponúka naviac naozaj dosť - napríklad svetelnejší objektív alebo výklopný a dotykový displej. Pri dotykovom displeji by som neváhal, je to podľa mňa zásadná výhoda pri voľbe ostriaceho bodu.

Inak by som nepovedal, že G7X má jasne lepšiu obrazovú kvalitu za slabého svetla. Na širokom konci je to veľmi podobné. Rozdiel bude pri zoomovaní, kým pri RX100 bude kvôli poklesu svetelnosti citeľný prepad kvality pri akomkoľvek výraznejšom priblížení, G7X na tom bude omnoho lepšie a aj za slabšieho svetla bude o dosť použiteľnejší celý rozsah zoomu.
Vierzbowski007 (118)|25.1.2016 09:55
Dovolím si ještě zvyklat výběr mezi vybranými pokročilými kompakty zařízením, které IMHO splňuje hlavní parametry pro výběr: 1) kvalitnější fotografie než předešlý kompakt 2) designově velmi povedené, hezké, malé a super kompaktní akorát tak do kabelky 3) spoustu cool fíčur, jako je pomocník pro vytváření panoramat, fotografií s velkým dynamickým rozsahem a nebo fotky bez šumu ve velmi tmavém prostředí. Bonusem budiž fakt, že oproti zmíněným kompaktům, nabízí výrazně vyšší kvalitu fotografií a kraetivními možnostmi je poráží na hlavu (to se pozná hlavně při focení portrétů, kdy budete moci vytvářet profi fotky s rozmazaným pozadím). No a cena? (Já vím že to není to nejdůležitější, ale někdy je dobré vzít tuto "vlastnost" do úvahy ;) ) - no bratru 9,5k Kč [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Otázka na závěr pro Vás: proč za stejné peníze koupit Octávku, když můžete mít rovnou Ferrari? :)
Milan Šurkala (3381)|25.1.2016 10:54
[QUOTE=Vierzbowski007;41048]Dovolím si ještě zvyklat výběr mezi vybranými pokročilými kompakty zařízením, které IMHO splňuje hlavní parametry pro výběr: 1) kvalitnější fotografie než předešlý kompakt 2) designově velmi povedené, hezké, malé a super kompaktní akorát tak do kabelky 3) spoustu cool fíčur, jako je pomocník pro vytváření panoramat, fotografií s velkým dynamickým rozsahem a nebo fotky bez šumu ve velmi tmavém prostředí. Bonusem budiž fakt, že oproti zmíněným kompaktům, nabízí výrazně vyšší kvalitu fotografií a kraetivními možnostmi je poráží na hlavu (to se pozná hlavně při focení portrétů, kdy budete moci vytvářet profi fotky s rozmazaným pozadím). No a cena? (Já vím že to není to nejdůležitější, ale někdy je dobré vzít tuto "vlastnost" do úvahy ;) ) - no bratru 9,5k Kč [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Otázka na závěr pro Vás: proč za stejné peníze koupit Octávku, když můžete mít rovnou Ferrari? :)[/QUOTE]

Dovolím si tě opravit, protože tolik nesmyslů, cos napsal,...

Portréty s rozmazaným pozadím: Měl by sis spočítat velikost clonového otvoru, abys netvrdil takové nesmysly. Pro zajímavost, na 75mm přepočtené ohniskové vzdálenosti má A5000 s 16-50mm objektivem 50mm/F5,6 = 8,9 mm, Canon G7 X nabídne 27,5mm/F2,8 = 9,8mm, tedy ten kompakt maže pozadí více než A5000! Nemluvě o tom, že má docela pěkný bokeh a může ještě více zazoomovat a mazat ještě více. U Sony RX100 je to 27,5mm/F4 = 6,9mm, takže tam už je to horší, ale maže pořád celkem slušně.

Mohl by ses kouknout i na fotky, jak teda ty kompakty dle tebe nemažou pozadí a A5000+16-50mm ano:
Sony RX100 https://www.digimanie.cz/recenze-sony-cyber-shot-rx100-terminator-zrcadlovek/4630/galerie/portret (G7 X je ještě znatelně lepší)
NEX-6+16-50mm https://www.digimanie.cz/recenze-sony-nex-6-pan-dlouho-ocekavany/4984/galerie/portret

Šum v tmavém prostředí. Další nesmysl. Rozdíl mezi těmi senzory je zhruba 1 EV v šumu. Jenže Canon G7 X má o cca 2EV světelnější objektiv než A5000 s 16-50mm objektivem. Tedy ten kompakt by nejenže neměl šumět více, on by měl dokonce šumět méně. Takže tak nějak moc nevím, co je to Ferrari. Protože A5000 s 16-50mm objektivem to určitě není. Až když na to dáš nějaké pořádné sklo, tak to ty kompakty rozbije. Se seťákem rozhodně ne.
Petr Be. (211)|25.1.2016 12:27
Mno, Milan byl rychlejší...
Ano, lepší sklo na APS-C snímači ty kompaktíky možnostmi a kvalitou "zadupe", ale za jinou cenu (čehož si je Milan dozajista vědom), takže ne, já v tom také nevidím výhru. Vidím tam ale plno dalších nevýhod. Na dorovnání rozsahu ohnisek proti G7X, na větší přiblížení na tyto věci by bylo nutné kupovat další a další objektivy. Je to zajímavá situace na trhu, ale je to tak - větší snímač neřeší všechny problémy, objektiv je na fotoaparátu do jisté míry podstatnější věc při výběru než snímač. Ty kompakty jsou opravdu hodně dobré(konečně!), a nejlevnější bezzrcadlovky se setovým objektivem jsou opět v ohrožení, a těžko se prodávají i po slevě běžnému zákazníkovi, který nemá důvod po tomhle konkrétně nějak jít.
kolyy (1542)|25.1.2016 13:35
Mne sa A5000 za tú cenu veľmi páči. Odskúšal si som ju a celkom pekne to ostrí, kvalita APS-C senzoru známa a ani ten seťák mi v tejto kategórii nepríde ako nejako zásadný problém. Oproti RX100 to má pár výhod (a pár nevýhod), ale určite to nie je "Ferrari". Je to základná bezzrkadlovka, okolo ktorej sa už dá vybudovať jednoduchý systém, nemusí to byť vôbec drahé. Stačí napríklad dokúpiť jeden či dva Sigma F2.8 objektívy alebo niečo z bazáru. Najväčší rozdiel vidím v tom, či človek chce jednoduché riešenie do vrecka alebo mu nevadí trochu sa s tým pohrať, občas vymeniť objektív a posunúť tak výsledok o niečo ďalej. No a v tomto prípade znela otázka úplne jasne na foťák do vrecka.

Inak pokiaľ by som v tejto cenovej kategórii niečo s veľkou nadsádzkou označil za Ferrari, tak je to Olympus E-M10. Nemám na mysli vyložene kvalitu výstupu, ale to, že je to už skutočne dospelý foťák s pokročilejším ovládaním a hľadáčikom. Za terajšiu výpredajovú cenu mi to príde ako naozaj fantastická kúpa.
Symbio (53)|25.1.2016 13:57
Kupil som nedavno synovi G7x a osobne som "slintal"rozkosou co sa s tym vsetko a v akej kvalite da urobit.
Rozhodne odporucam. Tiez sme zvvazovali R100 II, ale nakoniec vyhrala G7x.

Pekne svetlo prajem.


P.S. ako sa da vytriedit 600 fotiek denne? Ak zoberiem 12 hodin na fotenie zo dna (napr. sobota) tak je to 50 fotiek na hodinu, cize takmer 1 za minutu. Uz len to prezeranie a hladanie najlepsich zaberov musi byt bolestive.