Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Fotíme s Koalou: Zvířátka
31.8.2012, Milan Šurkala, návod
Jak ze svého fotoaparátu dostat maximum? Jak vyfotit i s obyčejným kompaktem hezkou fotku? Není to zas tak složité a s naší Koalou vám pomůžeme překonat nástrahy fotografie. Ve 28. díle se povídáme na problematiku focení zvířat.
SN1P3R | 1.4.201314:46
Zajímalo by mě, proč už nevycházejí další díly koaly a jestli pan Šurkala plánuje nějaké další díly? Je to velká škoda, focení s koalou mě toho, jako začátečníka hodně naučilo.Panu Šurkalovi patří velké díky.
Odpovědět0  0
KRVINKAXXX (2) | 2.4.201314:08
Také bych uvítala další koalí rady :­) Hodně mi to jakožto laikovi pomohlo.. Také panu autorovi velice děkuji a doufám, že se s koalou brzy opět setkáme :)
Odpovědět0  0
Lucie20 | 25.9.201216:02
Bezva, to jsem potřebovala vědět... vytahuji si z vašich článků s koalou to nejdůležitější, protože jsem vážně začátečník a tyto pojmy atd. mi nic neříkají a proto moje fotky vapadají tak, jak vypadají :­-D Takže se to týká jakýchkoliv fotoaparátů :­-­)­) Že ano?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 25.9.201216:23
Tak všechny fotoaparáty pracují na principu snímání svěla na čip přes objektiv, takže vztahy clon, citlivostí, expozičních časů a efektů tam už z principu jsou stejné. Samozřejmě třeba takové zoomování během expozice s kompaktem nebo zrcadlovkou s pevným objektivem neuděláte, protože to potřebuje manuálně zoomovací objektiv, ale v podstatě se téměř všechny díly dají aplikovat na kompakty i zrcadlovky. Pokud ne, tak je tam zmíněno, se kterým druhem fotoaparátu to či ono jde nebo nejde.
Odpovědět0  0
Lucie20 | 25.9.201212:10
Pane Šurkale, narazila jsem na Vaše články s koalou a jsem nadšená. Focení je mou platonickou láskou a před třemi týdny jsem se odvážila koupit si zrcadlovku. Platí tyto návody také pro ni, nebo je to konkrétně pro kompakty? Moc děkuji za odpověď. Lucie
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 25.9.201215:22
Základní poučky platí pro obojí, jak pro kompakty, tak pro zrcadlovky. Rozdíly tam jsou spíše v tom, kdy se který problém nebo vlastnost objeví ­(např. šum je u zrcadlovek vidět až při mnohem vyšších citlivostech, naopak malá hloubka ostrosti je patrná i při vyšší clonách než u kompaktů...­).
Odpovědět0  0
Milan__xy | 2.9.201212:24
Nehledejte v tom preciznost a mouchy, jedná se o všeobecný náhled a tyhle články jsou moc prima.
Odpovědět0  0
lt (594) | 2.9.201210:02
Doplnim len taku malu info, vo svete SLR ­/hlavne teda ide o Canon tele .. ostatne moc neviem­/ mavaju niektore objektivy aretaciu, kde sa im stanovi rozsah ostrenia ­/vzdialenost­/, aby AF potom nechodil zbytocne daleko.
Odpovědět0  0
RR (79) | 1.9.201212:55
je to fajn, ze vubec nekdo pise takove clanky. Jinak se vetsina publikaci tyka jen papouskovani technickych informaci, recenzi ­(a ­"recenzi­") HW a SW nebo ruznych drbu. Kdysi psal dobre clanky p. Pihan, ale to uz je dost dlouho ­- snad se k tomu jeste nekdy vrati... Jinak kdyz jsem videl svagrovou fotit svoje psy, tak diky za kazdy smysluplny clanek o foceni jako takovem ­- mozna se snizi casem to mnozstvi nekoukatelneho odpadu...
Odpovědět2  0
Irving | 31.8.201211:03
Fotka s uzovkou je hodne povedena, hadam ze asi nebylo uplne jednoduche ji tahle pekne zachytit.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 31.8.201211:13
Díky :­-­) Snadné to nebylo, protože to bylo foceno DSLR od Canonu, kde je ostření při Live View je téměř nepoužitelné ­(bylo to od země, takže fázové ostření na slepo spíše nefungovalo než naopak ­- chytnou to přesně na oči nešlo­). Takže nakonec jsem přes Live View ostřil ručně a pak už si jen při mačkání spouště hlídal kompozici.
Odpovědět0  0
jarch (16) | 31.8.201214:53
V podtitulku článku stojí:
Jak vyfotit i s obyčejným kompaktem hezkou fotku?

A najednou se v diskusi dozvídáme, že to bylo foceno zrcadlovkou, nikoliv kompaktem.

Mimochodem:
V LiveView od Canonu se dá zapnout ­"rychlé ostření­" ­(AF_Quick­). Pak foťák používá i při Live View ostřící senzory, jako při focení přes hledáček. Je to mnohem rychlejší a spolehlivější zaostření. Už jsem to tu jednou psal. Možná by opravdu stálo za to přečíst si pořádně uživatelský manuál.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 31.8.201215:07
Co má AF Quick společného s danou problematikou??? Vždyť jsem psal, že Live View je pomalý a fázové ostření naopak nezaručilo přesné zaostření na místo, kde to bylo potřeba, protože to od země těžko člověk naštěluje přesně na oči. AF Quick by tu bylo stejně tak k ničemu jako fázové ostření na slepo ­(fotoaparát nebyl položený na zemi, neměl jsem stativ, nebylo možné jej udržet v přesně téže výšce, tzn. neměl bych zaručeno, že tím nepohnu a ten AF bod se chytne přesně tam kam potřebuju :­-­)­)

Co je na tom, že fotografie byla focena zrcadlovkou? Tento seriál je pro všechny a zejména pro ty s kompaktem. Ale ne výhradně! :­-)
Odpovědět0  0
pavel_p (1007) | 31.8.201218:31
Mě se ta havěť dobře fotila Canonem G6 s výklopným displejem. Stačilo foťák položit na zem, případně první kamen co byl po ruce a ropuchy ani ne z výše očí šlo fotit v pohodě. Akorát to chtělo středové ostření a ­(super­)makro. Člověk ani nemusel klečet a hloubka ostrosti vyšla většinou docela dobře. Tady tu zrcadlovku beru spíš jako nevýhodu. A taky ne s každým objektivem jde fotit makro, zatímco s každým kompaktem ano
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 1.9.201221:30
To, že kompakt hlásí použití makrorežimu ještě neznamená, že dělá snímky 1:1, tedy makro.
Odpovědět0  0
lt (594) | 2.9.20129:59
S kazdym kompaktom nie .. so zrkadlovkou mozes robit vacsie vyrezy .. ale v konecnom dosledku pri oboch systemoch treba kupit Raynox :­) ..ale pri zrkadlovke je mozne zohnat lacnu macro redukciu a mat lepsie priblizenie. ALe to pisem len ako doplnujuce informacie, G6, ktoru spominas bude asi vyborna vec na fotenie pretoze ak clovek chce fotit makro fakt na profi ­/alebo poloprofi urovni­/ tak si to poriesi ­/urcite inak ako DSLR+setak .. nehovoriac o tom, ze makro blesk a stativ je nutnost­/.
Zas na druhu stranu su aj DSLR s vyklopnym displayom a kratkym ohniskom, takze sa da. Alebo m4­/3 system .. ale tam treba zas nejaky specializovany objektiv, aj ked, zaujimalo by ma, ako bude fungovat panak 20mm­/1.7 s Raynox predsadkou. Mohlo by to byt velmi zaujimave.
Dalsia vec s tymi makro rezimami u kompaktoch je to, ze ak je v optike nejaky clen, co umoznuje zaostrenie na blizsie len preto, aby to tam bolo, moze to zhorsit kvalitu obrazu .. cize zase ak clovek chce kompakt na makro, tiez ich nebude vela.
Odpovědět0  0
pavel_p (1007) | 2.9.201210:17
Na ten raynox+m43 ti doufám odpovím zanedlouho, protože mi něco připomnělo jeho existenci a ve čtvrtek jsem ho shodou okolností objednal :­-­) O profesionální makro, ani 1:1 mi nejde, ona G6ka měla třeba supermakro omezené na 3MPix při ekv. ohnisku cca 85mm a ještě bez RAWu, ale focení bylo velmi pohodlné a nepotřebovalo to ani spoustu světla. Potenciální výhoda může být u nových m43 ostření dotykem na displej, ale mám pochybnosti, protože ostřící ­"body­" jsou dost velké a rádo to chytá pozadí.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 2.9.201210:22
Makropredsadka vo vseobecnosti sluzi iba na to, aby sa dalo zaostrit na vzdialenost kratsiu, nez je rozsah pouziteho objektivu. Ak ma niekto makroobjektiv ktory umoznuje ostrit uz od prednej sosovky, alebo ma niektory z tych ­"lovcov hmyzu­" ­(vid Milanova recenzia Nikon L100 a podobnych­), makropredsadku v podstate ani nepotrebuje, resp. makropredsadka mu neprinesie nejaky vyrazny efekt.

Pre zaostrenie na blizsie netreba dalsi opticky clen, obvykle staci aby uz existujuci zaostrovaci clen v objektive mal vecsi rozsah v ktorom sa moze pohybovat. Takze ta kvalita obrazu pri zaostreniach na vecsie vzdialenosti by tym v principe nemusela trpiet.
Odpovědět0  0
lt (594) | 3.9.20120:01
No ano, ale tele ak ma ten kompakt, tak to posluzi .. co sa tyka optickeho clena, nejde o sklo ako take .. ale kratsia ostriaca vzdialenost asi znizuje kvalitu. Aspon tak sa to mne javi po praktickej skusenosti s makro extension potom, co som si precital o tom nejaky clanok, ktory na to poukazoval. Jednoducho povedane, ak existujuci objektiv prinutis ostrit na mensiu vzdialenost na aku bol povodne konstruovany, jeho celkova opticka kvalita klesne ­/ci uz predsadkou, alebo posunutim existujucich clenov­/. Nakolko to realne ovplyvni kvalitu .. to neviem...
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 1.9.201221:26
Jaképak najednou se dozvídáme, že to bylo foceno zrcadlovkou? Vždyť to autor přiznal už pod fotkou kačeny, tj. hned pod druhou fotkou článku. Ani se nedivím. Na tohle jít s kompaktem? Jedině, že by ta zvířátka měla trpělivost sádrového trpaslíka sedícího v zahrádce.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 3.9.20127:22
Ale no tak ­- kdo fotit umí, vyfotí i se slušným kompaktem nebo ultrazoomem, kdo neumí, toho zrcadlovka nezachrání. Mnohé kompakty umějí ostřit pod 0,3 sec. Když si uvědomíte, že se dřív běžně fotilo s manuálním ostřením a taky to šlo...
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 3.9.201213:55
O tom, že sem tam nějaký kompakt dokáže zaostřit a exponovat do 0,3s není sporu. Otázkou je, zda měl Milan Š. možnost mít pro tento článek právě takový kompakt. Nejspíš ne, když použil zrcadlovku.
Můj příspěvek byl ale reakcí na stížnost, že autor ­"podvádí­", protože některé fotky byly focené DSLR a ne kompaktem. Autor se s tím, že použil DSLR netajil a ten, kdo si článek četl, ne jen proletěl obrázky a komentáře pod nimi, to musel zaznamenat.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 4.9.20128:21
Já ty články čtu všechny a to, že fotky jsou zrcadlovkou, pro mě opravdu není překvapení... Pokud to ovšem považujete za podvod, podejte trestní oznámení na PČR.
Odpovědět0  0
Pavel Olivík (1765) | 31.8.20129:58
...možná bych jen napsal,i když je to hodně teoretické téma,že fotit třeba zvířata je lepší z úrovně očí,tak aby fotografovaný objekt se díval přímo do objektivu,pak dostane fotografie jiné grády,takhle ty profilovky vypadají bídně...pak i práce s hloubkou ostrostí vypadá úplně jinak,žee...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.