Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic uvádí full-frame pancake Lumix S 26mm F8, váží jen 58 gramů

3.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Panasonic uvádí full-frame pancake Lumix S 26mm F8, váží jen 58 gramů
Společnost Panasonic představila také zajímavý pancake pro svůj full frame systém fotoaparátů Lumix S. Jde o objektiv s 26mm reálnou ohniskovou vzdáleností a nízkou světelností s hodnotou F8.
Panasonic před několika dny uvedl nový kompaktní full frame fotoaparát Lumix S9, který vzbudil poněkud poprask. Bohužel to nebylo v dobrém smyslu slova. Rozhořely se kauzy kolem YouTube kanálu Gerald Undone, fotek z fotobanky použitých v prezentaci, otázky vzbuzuje i to, že má jen elektronickou závěrku při ne zrovna nejrychlejším snímači. Spolu s tímto fotoaparátem se ale objevily také nové objektivy. Jedním z nich je Lumix S 26mm F8 (S-R26). Jde o extrémně kompaktní pancake, který má 26mm ohniskovou vzdálenost a 80° diagonální úhel záběru. Jeho světelnost je ale dost nízkých F8, navíc tu není vůbec žádná clona, takže je to současně i hodnota maximální. Optika se skládá z 5 prvků v 5 skupinách, jeden člen je typu UED a jeden člen má ochrannou funkci.
 
Zaostřuje se výhradně manuálně, a to od 25 cm, což postačuje na dosažení 0,14× zvětšení. Nemá ani závit pro filtry a přední krytku objektivu, Panasonic se zde totiž soustředil výhradně na co nejmenší rozměry a hmotnost. Objektiv tak má 67,1 mm v průměru, pouhých 18,1 mm na délku a jeho hmotnost je jen 58 gramů. Objektiv sám je tak spíše trochu větší krytkou těla, která umožňuje i fotit. Není odolný vůči prachu a vodě, jak je tomu dnes už obvyklé, provozní teploty jsou v rozsahu 0 °C  až 40 °C. Objektiv bude stát 5.990 Kč s DPH.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.