Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-M 18-55mm 1:3.5-5.6 IS STM

18.4.2013, Milan Šurkala, recenze
K novým fotoaparátům Canon EOS M je dodáván setový objektiv EF-M 18-55mm 1:3.5-5.6 IS STM. Nabízí tedy tradiční ohniskový rozsah i světelnost. V dnešní recenzi se podíváme, jak si stojí po optické stránce.
Nový setový objektiv Canon EF-M 18-55mm 1:3,5-5,6 IS STM je dnes jedním ze dvou objektivů pro nový CSC fotoaparát Canon EOS M. Ocenit je na něm třeba bytelnou konstrukci a velmi dobré zpracování. Bajonet je kovový a oba prstence jdou nádherně plynule, takže je objektiv vhodný i pro natáčení videosekvencí. Ocenit je třeba velmi tiché ostření, bohužel zatím se stávajícím firmwarem objektivu a fotoaparátu je ostření velmi pomalé. Na makro se moc nehodí, přepočtené zvětšení je typické pro tuto třídu objektivů.





Opticky je na tom objektiv průměrně. Nejvíce mu svědčí střední ohniskové vzdálenosti, tam je vez větších problémů. U širších počítejte s chromatickou aberací a sférickým zkreslením. Bez korekcí ve fotoaparátu se připravte na silnější vinětaci v celém ohniskovém rozsahu s nízkými clonami. V protisvětle jsou ve snímcích občas odlesky, ale hodně záleží na konkrétní scéně. Na mnoha snímcích nejsou vůbec. Celkově tedy lze říci, že tento setový objektiv patří ve své třídě spíše k průměru. Pro fotografie je spíše lehce podprůměrný, pro videosekvence spíše naopak nadprůměrný.


Objektiv je vhodný pro:


1) Natáčení videa díky plynule ovladatelným prstencům
 
 

Plusy


+ Velmi dobré zpracování
+ Hladký chod obou prstenců
+ Velmi tiché ostření
 
 

Minusy


- Horší výsledky na širších ohniscích (aberace, zkreslení)
- Slabší makro
 
 
Za zapůjčení objektivu Canon EF-M 18-55mm 1:3.5-5.6 IS STM děkujeme Canonu.
Objektiv Canon EF-M 18-55mm a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 7 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Canon EF-M 18-55mm IS STM?
V anketě šlo hlasovat od 18.4.2013 do 18.4.2013. Počet hlasujících: 2
Výborný0 %
Průměrný50 %
Špatný50 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.