Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

27.1.2015, Milan Šurkala, recenze
Další objektiv, který otestujeme v našich pravidelných recenzích, bude telezoom pro APS-C zrcadlovky Canon, nový model EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM. Tento objektiv je vybaven krokovým ostřícím motorkem STM vhodným pro video.

Autofokus, ostření


S ostřením je to zde velmi podobné jako u nedávno testovaného objektivu Canon EF-S 18-135mm f3.5-5.6 IS STM. I zde je tedy krokový ostřící motorek STM, který umí velmi rychle zaostřovat jak u statických snímků, tak i u videa (a live view). Výhodou je vedle rychlosti i velmi tichý chod. Na těle je přepínač automatického a manuálního ostření. Po zaostření autofokusem je možné bez jakéhokoli přepínání kroužek manuálně přeostřit. Pro manuální ostření má kroužek velmi dobrý chod, citlivost je tak akorát (převod není ani moc rychlý ani moc pomalý), odpor je minimální.

Rychlosti ostření jsou vynikající. Doostření je záležitost zhruba 0,1 až 0,15 sekundy. Přeostření z nekonečna na zhruba něco málo přes metr je u nejkratší ohniskové vzdálenosti záležitost jen na 0,25 sekundy. O něco horší je to u maximálního zoomu. Tam se dostanete sice na stále skvělých 0,55 sekundy, ale docela často se stane, že fotoaparát EOS 70D se při ostření trochu zasekne, chvíli pulzuje a až po chvíli se rozhodne zaostřit. To není ale chyba objektivu, ale vlastnost digitální zrcadlovky.


Canon EF-S 55-250mm IS STM průběh ostřících vzdáleností


Canon uvádí, že minimální ostřící vzdálenost činí 85 centimetrů, v testu jsme naměřili 76 až 86 centimetrů. Od přední čočky je to pak 62 až 66 centimetrů. V praxi to znamená zhruba 0,47× přepočtené zvětšení (0,29× reálné), což pro detaily není špatné.



Canon EF-S 55-250mm IS STM přepočtené zvětšení


S makro předsádkou se situace značně mění. Vyzkoušel jsem tradičně Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi. Minimální ostřící vzdálenost se snížila na 14 centimetrů (37 cm od roviny senzoru) a přepočtené zvětšení vzrostlo na 1,9× (tzn., že 1,9cm objekt zabere celou fotografii).


Focení makra


Tady vidíte skoro největší zvětšení, kterého je objektiv schopen. Zvětšení není špatné, pochopitelně to ale není žádný makro objektiv. Při takto dlouhých ohniskových vzdálenostech ale pro tyto "makro" snímky potřebujete opravdu hodně světla, protože je nutné mít krátké expoziční časy (aby nedošlo k pohybovému rozmazání). To je o to složitější, neboť vzhledem k velmi malé hloubce ostrosti je dobré ještě trochu více clonit.


Canon EF-S 55-250mm IS STM makro kleště

expoziční čas 3,2 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 218 (349) mm, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Světelnost objektivu má tradiční hodnoty F4 až F5,6 jako u většiny telezoom objektivů. Na širších ohniskových vzdálenostech patří k těm světelnějším, na delších pak k průměru. Rozdíly vůči konkurenci jsou však minimální. Maximální hodnota clony se 7 lamelami je F22 až F32 podle ohniskové vzdálenosti.


Canon EF-S 55-250mm IS STM průběh světelnosti



Bokeh


Zde se podíváme na kvalitu rozmazaného pozadí.


Canon EF-S 55-250mm IS STM bokeh při plně otevřené cloně

expoziční čas 2 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 84 (134) mm, klikněte pro zvětšení



Bokeh je jen průměrný. Odlesky mají kulatý tvar, ale hodně výrazné okraje a rozmazané pozadí tak místy působí trošku nervózně.


Canon EF-S 55-250mm IS STM bokeh při cloně F7,1

expoziční čas 5 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 84 (134) mm, klikněte pro zvětšení



S přicloněním jsou odlesky plnější, ale vnitřní část obvodu tvoří tmavší kroužek. I zde je tak bokeh přijatelný. Znám horší, ale i lepší.


Stabilizace


Objektiv má přepínač stabilizace na těle objektivu. Test proběhl s expozičním časem 1/10 sekundy a 96mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností. Byl tedy testován účinek na necelých 3,3 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Účinek stabilizace je trochu nepředvídatelný. 1/10 sekundy byla většinou ostrá, ale ne vždy. Na druhou stranu se občas dal vyfotit ostrý snímek i při 1/4 sekundy a nebyla to zas úplná výjimka. S trochou snahy ale těch 3,3 EV zvládne a s větším množstvím snahy se občas dostanete i přes 4 EV.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.