Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1200D: vylepšený základ

16.12.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jsme si vzali do testu základní model digitálních zrcadlovek od Canonu. Je jím model EOS 1200D s 18MPx APS-C snímačem. K němu jsme dostali základní setový objektiv EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III, tedy model bez stabilizace.

Autofokus, ostření


S kapitolou ostření nebude u Canonu EOS 1200D moc práce. Najdete tu AF systém s 9 ostřícími body, přičemž pouze ten centrální je křížový. Jeho citlivost je od 0 do 18 EV, ostatní body mají rozsah 1 až 18 EV. Na focení v noci to tedy není zrovna přeborník a doporučuji využít automatiku, kdy se v drtivé většině případů aspoň jeden z devíti bodů chytne. Celkově jsou tu jen dva režimy výběru AF bodům můžete využít 9bodovou automatiku, která vybere některé z nabízených devíti bodů nebo jednobodové ostření, kdy si bod vyberete sami. Na zadní straně vpravo nahoře je k tomu určené tlačítko. Tím spustíte menu polohování AF bodů. Tlačítko SET mění mezi automatikou a jednobodovým ostřením, šipkami pak vybíráte jeden z bodů.

Manuální ostření se zapíná přepínačem na objektivu. V případě 18-55mm III objektivu se ostří otáčením předního členu, což nepotěší uživatele polarizačních a přechodových filtrů. Moc radosti neudělá ani docela strmý převod, kdy i malé pootočení hodně mění zaostřenou vzdálenost, nicméně je nutné uznat, že je o něco pomalejší než u konkurenčního Nikkoru 18-55mm VR II a s Canonem se tedy pracuje o něco lépe. Dokonce i přes menší hledáček se mi manuálně ostřilo lépe než u Nikonu D3300.

V nabídce je jednorázové ostření One Shot, dále průběžné ostření AI Servo a pak něco mezi, AI Focus. Tento režim funguje jako jednorázové ostření, pokud ale detekuje pohyb, spustí průběžnou variantu. Průběžné ostření pracuje docela slušně, i za dost špatného interiérového světla je schopno přeostřovat, ne vždy však dostatečně svižně.

Samotná rychlost ostření pro statické snímky je velmi dobrá, i když ne rekordní. Zaostření a vyfocení si vyžádá zhruba 0,3 sekundy, což je krátký čas, přesto ale už některé dnešní fotoaparáty toto zvládnou rychleji. Naopak mě potěšila rychlost přeostření z nekonečna na zhruba půl metru, což objektiv zvládl za 0,5 sekundy. To je na objektiv této kategorie velmi dobrá hodnota. Live view je velmi pomalý, naměřil jsem časy od 1,8 do 4,3 sekundy dle toho, zda už bylo předostřeno nebo nikoli.


Nastavení expozice, automatika


Canon EOS 1200D má klasickou nabídku expozičních režimů. Tedy automatiku, prioritu clony, času a manuál, který podporuje i bulb expozici. K dispozici je poměrové měření, částečné a celoplošné se zdůrazněným středem. Fotoaparát má tendenci exponovat spíše více než méně, a tak jsou snímky často přepálené ve světlech. Neuškodí tedy pracovat s trochou záporné korekce expozice, pokud nechcete mít na snímcích mnoho přepalů. V protisvětle je opačný problém, tam fotoaparát hodně podexponovává.

Expoziční časy mají rozsah od 1/4000 sekundy do 30 sekund, v manuálním režimu lze využít i bulb expozici. U citlivostí je to velmi jednoduché, tam je k dispozici ISO 100 až ISO 6400, v režimu rozšíření i ISO H (odpovídá ISO 12800). ISO jde nastavit po 1EV krocích, a to platí i pro automatiku ve většině režimů (v některých jsou dostupné i 1/3EV kroky). Automatika dokonce funguje i v manuálním režimu, což je výborné.

Vadou na kráse je jen to, že pevně nastavená clona a čas nedávají fotoaparátu moc svobody hýbat s citlivostí. Citlivosti jsou totiž jen po 1EV krocích, takže se snadno stane, že vám tu a tam ulítne polovina EV (řekněme scéna s ISO 400, ideální by bylo něco okolo ISO 600, tj. lehká podexpozice, trochu fotoaparátem pohnete do tmavší oblasti, ten navolí ISO 800, což je ale naopak lehká přeexpozice a 1EV rozdíl proti původnímu snímku). V prioritě clony mi fotoaparát občas zvolil i 1/3EV kroky (dle EXIFu), ale nevím za jakých podmínek k tomu došlo. Automatice lze omezit nejvyšší ISO citlivost, kterou může zvolit, a to na ISO 400 až ISO 6400.


Canon EOS 1200D průběh světelnosti


Pokud jde o clony, tak ty pochopitelně závisí na použitém objektivu. V případě setového 18-55mm f/3.5-5.6 III jde o klasickou světelnost od F3,5 do F5,6 podle zoomu, maximální hodnoty clony jsou pak F22 až F36 (opět podle zvolené ohniskové vzdálenosti). Korekci expozice lze nastavit hodnoty od -5 EV do +5 EV. Fotoaparát podporuje i expoziční bracketing pro tři snímky s rozdíly mezi expozic do 2 EV. Tímto překonává konkurenční Nikon D3300, který dodnes žádný bracketing nemá.


Expoziční a fotografické režimy


Nyní se podrobněji podíváme na fotografické režimy, které nám Canon EOS 1200D nabízí.


Canon EOS 1200D ovládací prvky nahoře

  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Uživatel volí clonu a čas. Expoziční čas může být od 1/4000 sekundy do 30 sekund, k dispozici je i bulb. Clona závisí na objektivu, v našem případě to bylo od F3,5-5,6 (podle zoomu) do F22-36. Citlivost může být nastavena ručně (ISO 100 až ISO 6400 plus rozšířená citlivost ISO 12800), nebo si ji může vzít na paškál automatika (rozsahy ISO 100-400 až ISO 100-6400 dle nastavení v menu).
  • Av (Priorita clony) - Fotograf volí clonu (rozsahy viz M), fotoaparát zvolí čas. Všechny rozsahy jsou shodné s režimem M, chybí pouze bulb. Korekce expozice může být od -5 EV do +5 EV.
  • Tv (Priorita času) - Zde naopak fotograf volí expoziční čas (1/4000 sekundy až 30 sekund), fotoaparát pak clonu. Rozsahy jsou shodné s režimem Av.
  • P (Program AE) - Programová automatika. Fotoaparát volí clonu a čas v rozsazích shodnými s režimy Av a Tv. Je možné využít programový posun, tedy upravit clonu a přístroj upraví čas. Korekce expozice a citlivost je možné opět nastavit stejně jako u Av a Tv.
  • A+ - Automatika, podporuje i RAW. Fotograf může nastavit pouze samospoušť (v quick menu), jinak si vše bere na starosti fotoaparát včetně výběru AF bodu. Jediná nastavení jsou možná přes hlavní menu. Fotoaparát si sám zapíná i blesk.
  • Automatika bez blesku - Totéž co předchozí, jen nezapíná blesk.
  • Kreativní automatický režim - Pod "rozmazáním pozadí" se zde skrývá priorita clony. Dále lze nastavit samospoušť, sekvenční snímání a blesk. Pod další položkou se skrývá vyvážení bílé a korekce expozice, ale opět laicky zamaskováno (jako chladné barvy, jasnější snímky a podobně).
  • Portrét
  • Krajina
  • Detail
  • Sport
  • Noční portrét
  • Videosekvence

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.