Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 70D: velmi příjemný společník

15.1.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes zamíříme do trochu vyšších řad APS-C zrcadlovek a podíváme se na test Canonu EOS 70D s 20MPx senzorem. Pro otestování jsme využili set s novým 18-135mm IS STM objektivem. Jak si tato zrcadlovka povede?

Autofokus, ostření


Digitální zrcadlovka Canon EOS 70D je vybavena autofokusem s 19 křížovými ostřícími body. Navíc je vybavena i fázovým ostřením na senzoru díky technologii Dual Pixel CMOS. Pokud jde o fázové ostření na snímacím čipu, slibuje Canon 80% pokrytí, pokud jde o klasický AF senzor, pak je mnohem menší. Rozhodně zde nemáte žádné body vyloženě v rozích, nicméně pokrytí je dostatečné (znám mnoho horších přístrojů).

Fotoaparát nabízí tři režimy přeostřování. Základem je jednorázové ostření One Shot. Dále tu máte průběžné ostření AI Servo AF. To pracuje skutečně velmi slušně, je schopno přeostřovat dostatečně rychle i při 7fps sekvenčním snímání (resp. lehce pod touto hodnotou). Ostatně na to se můžete podívat na přiložených animacích, kdy jsem snímal projíždějící vlak. Jak je vidět, když mě vlak míjel, autofokus už nestíhal na takto rychle se pohybující objekt zaostřit, jinak ale nebyl v podstatě nikde problém. Lze nastavit také rychlost sledování a jak citlivý má být na objekty v popředí. Poslední AI Focus je kombinací obou.

 

Test průběžného ostření AI Servo AF fotoaparátu Canon EOS 70D s 18-135mm IS STM objektivem při 7fps sekvenčním snímání.


EOS 70D nabídne tři různé režimy výběru AF bodů. Základem je jednobodové ostření, kdy si pomocí šipek můžete samu vybrat jeden z 19 bodů. Dále je tu zónové ostření. Můžete si vybrat centrální část s 9 body, případně horní, spodní, levou nebo pravou se 4 body. V nich si už systém sám vybere adekvátní AF bod nebo body. Jako poslední je tu 19bodová automatika, která funguje rovněž velmi dobře a v průběhu celé recenze mi přišlo, jako by mi snad četla myšlenky a ostřila tam, kam jsem chtěl. Opravdu jen velmi výjimečně jsem měl potřebu zapínat jednobodové zaostřování.

Pokud jde o úspěšnost ostření, pak mě EOS 70D v zásadě potěšil. Nesetkal jsem se s nějakou výraznou náladovostí (pochopitelně, stoprocentní to nebylo), snad jen v protisvětle se fotoaparát občas trochu minul, což dokonalo zpracování obrazu, které trochu v takových podmínkách trochu více odšumovalo (občas se nedalo dobře poznat, zde ten obraz rozmazalo odšumování nebo špatné zaostření). Kdyby už náhodou objektiv ostřil špatně, lze pro každý objektiv zvlášť nastavit úpravu zaostření (AF micro adjustment), který předchozímu modelu EOS 60D chyběl. Dá se nastavit pro minimální i maximální zoom.

Live view ostří rovněž většinou přesně, ale překvapivě ani zde jsem se nesetkal se 100% úspěšností, ale mělo to k tomu velmi blízko. Každopádně byla výrazně lepší než u live view nedávno testovaných Nikonů nižších tříd. Rychlost ostření byla opravdu velmi dobrá, v zásadě se pohybovala okolo 0,15 sekundy i s vyfocením snímku. Dokonce i z nekonečna na něco přes půl metru to fotoaparátu s objektivem zabere jen nějakých 0,35 až 0,55 sekundy. V live view režimu jsem v celém ohniskovém rozsahu 18-135mm objektivu naměřil asi 0,45 až 0,55 sekundy. Na fázové ostření a nejrychlejší CSC fotoaparáty to tedy nemá, ale proti EOS 60D je to takřka desetinásobné zrychlení v live view a v běžném životě je to už bez problémů použitelné. Pokud v něčem Dual Pixel AF strádá, tak je to schopnost ostření za horšího světla.

I když Canon slibuje citlivost až od -0,5 EV, citlivost klasického autofokusu (dedikovaným senzorem) za špatného světla je poměrně dobrá. V běžných podmínkách se nicméně při výrazném rozostření obrazu občas stává, že fotoaparát neví, kterým směrem se vydat a to je tak jediná výtka na adresu autofokusu. Prostě trochu se hne jedním směrem, není si jistý, pohne se druhým směrem, zastaví se, znovu se rozmýšlí, takto to udělá několikrát. Pak buď rezignuje nebo se dostane do situace, kdy se už ujistí, kam jít a zaostří správně. Neděje se to příliš často, ale občas se to stane.


Nastavení expozice, automatika


Není překvapivé, že fotoaparát podporuje automatické nastavení expozice, prioritu clony, času a plný manuál. K měření expozice je možné využít docela velký počet způsobů. Najdete tu poměrové měření, dále částečné (středové), bodové a celoplošné se zdůrazněným středem. V testu jsem používal zejména poměrové, které dle manuálu má být vhodné i pro focení v protisvětle. Abych řekl pravdu, jestli někde nefunguje, je to protisvětlo. V tom má totiž tendenci docela dost podexponovávat, takže častým hrátkách s korekcí expozice se nevyhnete. Naopak v lehce stinných oblastech má tendenci k lehké přeexpozici, ale ne moc výrazné. Zajímavé je to, že u poměrového měření se expozice uzamyká v momentě namáčknutí spouště, u dalších režimů pak až v době zmáčknutí spouště.

Citlivosti mohou nabývat hodnot ISO 100 až ISO 12800 po 1/3EV krocích, navíc je k dispozici i ISO 25600 jako rozšířená citlivost. Samozřejmě nechybí ani automatika, která se snaží řídit pravidlem převrácené hodnoty přepočtené ohniskové vzdálenosti. Hodnotu, při které se začne navyšovat ISO citlivosti, lze zvolit i ručně, a to na hodnotu 1/250 sekundy až 1 sekundy (po 1EV krocích). Automatice lze dále nastavit rozsah, ve kterém se má pohybovat, a to jak minimální, tak maximální hodnotu. Lze využít ISO 100 až ISO 12800 po 1EV krocích.

Expoziční časy mohou být nastaveny v rozsahu od 1/8000 sekundy do 30 sekund, samozřejmě je tu i bulb režim. Rozsah clon závisí na použitém objektivu. V tomto případě šlo o světelnosti F3,5 až F5,6 dle zvoleného zoomu. Maximální hodnoty pak činí F22 až F36.


Canon EOS 70D průběh světelnosti


Fotoaparát podporuje korekci expozice rozmezí od -5 EV do +5 EV. To lze kombinovat s expozičním bracketingem pro 2, 3, 5 nebo 7 snímků s rozdíly expozic až 3 EV. Nelíbí se mi však komplikovanost nastavení, neboť samotné rozsahy se nastavují v "červeném" hlavním menu, ale počty snímků v "oranžovém" hlavním menu, tedy o několik záložek vedle. Proč to nemůže být v jednom podmenu hned vedle sebe? Lze nastavit pořadí bracketingu (zda od nejtmavší po nejsvětlejší nebo na přeskáčku) a také to, zda se má po vyfocení zrušit nebo nikoli. Nechybí ani HDR režim s hardwarovou trojexpozicí.


Expoziční a fotografické režimy


Zde se v krátkosti podíváme na fotografické režimy, které nabízí hlavní ovládací kolečko.


Canon EOS 70D kolečko fotografických režimů


  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Expoziční časy lze nastavit od 1/8000 sekundy do 30 sekund (+ bulb režim), clony pak v rozsahu podporovaném objektivem. U 18-135mm IS STM objektivu je to od F3,5-5,6 (podle zoomu) do F22-36. Citlivosti mohou být nastaveny od ISO 100 do ISO 12800 po 1/3EV krocích, v režimu rozšíření se lze vyšplhat až na ISO 25600. Použít můžete také automatiku, které lze nastavit rozsah, a to jak minimum, tak maximum po 1EV krocích na ISO 100 až ISO 12800.
  • Av (Priorita clony) - Uživatel volí clonu (rozsah viz M), fotoaparát dopočítá expoziční čas (rozsah opět shodný s M s výjimkou bulb režimu, který zde logicky není). Citlivost může být nastavena automaticky i manuálně, rozsahy opět shodné s výše uvedeným režimem. K dispozici je korekce expozice od -5 EV do +5 EV.
  • Tv (Priorita času) - Uživatel volí čas, fotoaparát pak clonu. Všechno ostatní je shodné s režimem Av.
  • P (Program AE) - Automatické nastavení clony i času, rozsahy jsou stejné s režimy Av a Tv. Můžete využít i programový posun, tedy úpravu clony (fotoaparát hned upraví čas). Stejně je to i s možností korekce expozice.
  • A+ - Plná automatika, automaticky si zapíná blesk, podporuje i RAW.
  • Automatika bez blesku
  • CA - Kreativní režimy, změna barevného podání
  • SCN - Scénické režimy
  • C - Uživatelská paměť
  • B - Bulb režim

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.