Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Carl Zeiss Jena DDR Pancolar 1,8/50mm MC electric (M42)

20.8.2015, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu starých objektivů se nám dostal německý Carl Zeiss Jena DDR Pancolar 1,8/50mm MC electric pro patici M42. Klasická padesátka nabídne solidní světelnost F1,8 a ostření již od 35 centimetrů.
Carl Zeiss Jena DDR Pancolar 1,8/50mm MC electric rozhodně nepatří k těm nejlevnějším padesátkám (cenově srovnatelný s Olympusem OM 50mm F1.4). Chce to trochu štěstí, abyste za něj nedali i několik tisíc (hovořím o dobrém kusu bez vad). Na druhou stranu je nutné říci, že rozhodně patří k těm lepším. Je zajímavým mixem starého charakteru manuálních objektivů i relativně "moderních" výkonů. V protisvětle má tedy tradiční problémy, dělá světelné závoje i odlesky.

V běžných podmínkách (už od mírného přiclonění) ale kreslí až překvapivě kontrastně, čistě. Dokonce i při plně otevřené cloně je kresba poměrně ostrá a detailní, na druhou stranu z toho "staršího" charakteru je tu nižší kontrast a mléčnost kresby. Při F2,8 je už kresba uprostřed velmi dobrá a plně použitelná pro kvalitní snímky s rozmazaným pozadím, od F4 je pak hodně slušná na většině plochy.


Carl Zeiss Jena DDR Pancolar 50mm F1.8 MC hodnocení


Rovněž bokeh je různorodý. Na některých snímcích se setkáte s točením rozmazaného pozadí (swirl bokeh), což platí zejména pro snímky s náročnějším pozadím jako jsou listy stromů při ostření na několik metrů. Naopak u makra a ostření na desítky centimetrů je bokeh obvykle krásně krémový. Zpracování je výborné, ovládání objektivu rovněž. Trochu překvapením je pouze šestilamelová clona, ale na druhou stranu dostanete výrazné šesticípé hvězdy kolem světel v noci i ve dne.

Rozhodně jde o jednu z nejpříjemnějších 50mm starých objektivů, které jsem testoval. Trochu to ale kazí docela vysoká cena.


Objektiv je vhodný pro:


1. Portréty s rozmazaným pozadím
2. Snímky s vysokým kontrastem a malou hloubkou ostrosti (při F2,8-4)


Plusy


+ Velmi dobré zpracování a ovládání
+ Velmi ostrá a kontrastní kresba už po malém přiclonění

+ Krémový bokeh při ostření na kratší vzdálenosti


Minusy


- Vysoká cena
- Velmi výrazné odlesky se sluncem v záběru

 
 
Za zapůjčení objektivu Carl Zeiss Jena DDR Pancolar 1,8/50mm MC electric děkujeme Pavlu Tejkalovi.


Cena v době testování: cca 2 500 - 4 000 Kč s DPH
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.