Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 14mm F2.8 R

30.11.2020, Milan Šurkala, recenze
Dalším objektivem, kterému se v redakci podíváme na zoubek, je širokoúhlý model Fujinon XF 14mm F2.8 R. Je určený pro APS-C CSC fotoaparáty Fujifilmu, nabídne clonový kroužek a 90,8° úhel záběru.

Autofokus, ostření

 
Jak už bylo popsáno v předchozí kapitole, zaostřování je u tohoto objektivu trochu zvláštní. Vyžaduje správné kombinace nastavení na těle a na objektivu, které pochopitelně musí být logické. Vytýkám tak spíše to, že nejsou blbuvzdorné a objektiv lze nastavit tak, že se nedá použít (nelze využít ani AF ani MF - nezaostří sám, ale nedá se ani manuálně přeostřit). Samotné manuální zaostřování je ale pohodlné a nemám žádné výhrady.
 
Pokud jde o autofokus, tak tady je nutno počítat s tím, že ačkoli má relativně tichý motorek, pro dnešní potřeby (tedy i natáčení videa) je i tak trochu hlučný a škubavý. Tady jde hodně cítit ten fakt, že jde o objektiv z roku 2012, kdy ještě Fujifilm prohlašoval, že ho video nezajímá a jeho zákazníky jakbysmet. Co se týče rychlosti, nelze nic namítat. I když pocitově objektiv nepůsobí až tak svižně (hlavně kvůli zvukům a jemnému chvění), skutečnost je vynikající. Běžné zaostření je dílem 0,1 až 0,15 sekundy, přeostření z maxima na necelého půl metru pak zabere pouhých 0,25 sekundy. Výborné.
 
Minimální zaostřovací vzdálenost činí 18 cm od roviny senzoru, což odpovídá údajům výrobce. Od přední čočky je to pak 10 cm a při daném úhlu záběru to stačí na dosažení 0,19× přepočteného zvětšení. Nejde však o makro objektiv nebo o sklo, které by se snažilo být nějak přehnaně univerzální, takže mu to nelze vyčítat. Zkoušel jsem i makro předsádku Raynox DCR-150, ta je ale s tímto objektivem nepoužitelná. Předsádka způsobuje výraznou vinětaci a vytahuje obraz, který je hodně zkreslený.
 
 

Focení makra

 
Výše uvedené zvětšení si ukážeme na tradičním snímku kleští.
 
Fujinon XF 14mm F2.8 R makro kleštěexpoziční čas 1/20 s, clona F2,8, citlivost ISO 320, ohnisková vzdálenost 14 (21) mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Dobře vidíte, že to se zvětšením skutečně není moc slavné. Jak již bylo řečeno, přepočtené zvětšení necelých 0,2× se na makro nehodí.
 
 

Světelnost a clona

 
Zde to budeme mít hodně jednoduché. Objektiv má solidní světelnost F2,8, která i při širokoúhlém obrazu dovoluje mírně mazat pozadí (u makra). Irisovou clonu se 7 lamelami můžete přiclonit maximálně na hodnotu F22.
 
 

Bokeh

 
Podíváme se také na kvalitu bokehu, tedy jak dobře a jemně objektiv maže pozadí.
 
Fujinon XF 14mm F2.8 R bokeh clona F2,8expoziční čas 1/2 s, clona F2,8, citlivost ISO 160, ohnisková vzdálenost 14 (21) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Bokeh působí poměrně jemně, odlesky jsou většinou kulaté a poměrně plné.
 
Fujinon XF 14mm F2.8 R bokeh clona F4expoziční čas 1/1,3 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisková vzdálenost 14 (21) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
S přicloněním se zlehka ztrácí kulatost odlesků, ale není to naštěstí příliš výrazné. Jejich plnost zůstává na přibližně stejné úrovni.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.