Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 35mm f/1.4R

26.4.2013, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na první objektiv XF pro CSC fotoaparáty značky Fujifilm. Půjde o pevný objektiv s 35mm ohniskovou vzdáleností a výbornou světelností F1,4. Najdete tu dokonce clonový kroužek.

Autofokus, ostření


S objektivem můžete využít manuální i automatické ostření. To manuální se upravuje předním prstencem s trochu tužším chodem, při otáčení se ale nezasekává. Odezvy ostřícího motorku jsou trochu škubavé, hlučné a nepříliš rychlé. Ve fotoaparátu si pro snazší zaostření můžete nechat zvětšit náhled na displeji (určitě to platí pro X-E1). Autofokus je různorodě rychlý. Pokud se nerozhodne přeostřovat přes celý rozsah (což občas dělá), tak je doostření velmi rychlé.


Focení makra


Minimální ostřící vzdálenost je podle výrobce 28 centimetrů, v testu jsem naměřil jen lehce odlišnou hodnotu 27 cm od čipu (cca 20 cm od přední čočky). Přepočtené zvětšení činí 0,27× (reálně 0,18×), což zhruba odpovídá údajům výrobce. Na makro snímky to opravdu není. Líbí se mi krémový bokeh.




expoziční čas 1/52 s, clona F2,5, citlivost ISO 500, ohnisko 35 (52) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Fotoaparát je vybaven 7lamelovou irisovou clonou ovládanou elektronicky pomocí clonového kroužku na objektivu. Světelnost má vynikající hodnotu F1,4. Maximální hodnotou je pak F16. Při tomto rozsahu musíte počítat s tím, že ve dne nebude tak snadné fotit na "plnou díru", za dobrého světla to bude chtít ND filtr.


Bokeh


V této kapitole se podíváme na bokeh, jak objektiv rozmazává pozadí.




expoziční čas 1/9 s, clona F1,4, citlivost ISO 200, ohnisko 35 (52) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Při plně otevření cloně je i zaostřená část docela mléčná a nekontrastní. Bokeh je plynulý, krémový, odlesky jsou plné.




expoziční čas 1 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 35 (52) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění na F4 je kontrast snímků mnohem vyšší. Odlesky chytají sedmiúhelníkový tvar, nicméně i tak je bokeh poměrně jemný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.