Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 35mm f/1.4R

26.4.2013, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na první objektiv XF pro CSC fotoaparáty značky Fujifilm. Půjde o pevný objektiv s 35mm ohniskovou vzdáleností a výbornou světelností F1,4. Najdete tu dokonce clonový kroužek.
Podobně jako Fujifilm X-E1, se kterým jsme objektiv testovali, ani Fujinon XF 35mm F1.4R není úplně obvyklé fotografické náčiní. U CSC fotoaparátů zrovna F1,4 objektivů moc není a takových, které mají clonový kroužek, už vůbec ne. Výhrady mám k malé "pevné" ploše, objektiv při nasazování není moc za co chytit. Nepotěší ani škubající a pomalé manuální ostření. Autofokus je na tom mnohem lépe a s dalšími firmwary lze očekávat i odstranění vícenásobného přejíždění ostřícího rozsahu. I přesto je autofokus docela rychlý. Ohnisková vzdálenost 35 mm dává po přepočtu 52,5 mm, což už může být jako univerzální objektiv trochu "dlouhé", ale toto je silně subjektivní.



Ocenění TREFA získává Fujinon XF 35mm F1.4R
za solidní optické výkony a výbornou světelnost. Logo ocenění je ke stažení zde


Potěší vynikající světelnost F1,4, se kterou dosáhnete velmi pěkného bokehu. Počítejte ale zejména při ostření na krátké vzdálenosti s hodně mléčným obrazem (chce to clonit alespoň na F2). U snímků, kde se ostří na trochu větší vzdálenosti (řekněme alespoň tři čtvrtě metru) se už kontrast tak moc nesnižuje a velmi dobře jsou použitelné i nejnižší clony. Zkreslení není problém, vinětace jen trochu na nižších clonách, kde vás budou také trápit duchové v rozích obraze. Tato aberace ale s mírným přicloněním rychle mizí a stejně budete většinou nízkými clonami rozmazávat pozadí, kde nějací duchové navíc vadit nebudou. V protisvětle neexistuje prakticky žádná chromatická aberace, jen lehce nafialovělý paprsek od zdroje světla. Kresba je celoplošně vynikající, což umocňuje X-Trans snímač fotoaparátů Fujifilm.

Musím přiznat, že podobně jako u X-E1, i zde jsem o ocenění TREFA hodně dlouho uvažoval, objektiv je svým charakterem přesně na hraně. Objektiv je to výborný, ale k dokonalosti mu trochu chybí. Přesto s fotoaparáty Fujifilm X-Pro1 a X-E1 tvoří tak zábavnou a dobře fotící dvojici, že jsem se nakonec pro udělení rozhodl. Tento objektiv by neměl chybět ve výbavě skoro každého majitele těchto fotoaparátů.


Objektiv je vhodný pro:


1) Focení snímků s malou hloubkou ostrosti a příjemným bokehem
2) Méně detailní portréty (polocelky)
3) Univerzální focení
 
 

Plusy


+ Vynikající světelnost
+ Clonový kroužek
+ Vynikající kresba po celé ploše

+ Příjemný bokeh
+ Solidní výkony v protisvětle
 
 

Minusy


- Cukavé a pomalé manuální ostření
- Duchové v rozích při nízkých clonách
 
 
Za zapůjčení objektivu Fujinon XF 35mm f/1.4R děkujeme Fujifilmu.
Objektiv Fujinon XF 35mm f/1.4R a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 15 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Fujifilm XF 35mm F1.4R?
V anketě šlo hlasovat od 26.4.2013 do 25.4.2014. Počet hlasujících: 5
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.